Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8673
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Co roku robię sos słodko kwaśny . Do tej pory bez cukinii , pora to zmienić .
Warzywa kroję na zapałkę a nie w kostkę . Nie dodaję wody , żeby sosu nie
rozrzedzać .Warzyw nie gotuję długo , ma być aldente , do chrupania a nie
mamałyga . Ocet i cukier ograniczam .
W tym roku mam cztery krzaki cukinii , jemy całą rodziną , rozdaję znajomym ,
gotuję kurom . Po co ja tego tyle nasadziłam . . A zbieram tylko takie
wielkości ogórka . Nie dopuszczam by przerosły . Pod względem jakości wybija
się z nasion profi Vilmorin . W przyszłym roku będą maksymalnie dwa krzaki ,
ten drugi z ostrożności .
Warzywa kroję na zapałkę a nie w kostkę . Nie dodaję wody , żeby sosu nie
rozrzedzać .Warzyw nie gotuję długo , ma być aldente , do chrupania a nie
mamałyga . Ocet i cukier ograniczam .
W tym roku mam cztery krzaki cukinii , jemy całą rodziną , rozdaję znajomym ,
gotuję kurom . Po co ja tego tyle nasadziłam . . A zbieram tylko takie
wielkości ogórka . Nie dopuszczam by przerosły . Pod względem jakości wybija
się z nasion profi Vilmorin . W przyszłym roku będą maksymalnie dwa krzaki ,
ten drugi z ostrożności .
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 839
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Przystajń koło Częstochowy
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
W sumie podobny do mojego. http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... i#p5705973
Nie trzeba dodawać chili i cukier zastąpić jabłkami, śliwkami lub słodkim cytrynkiem groniastym
Dodaję ocet winny jabłkowy, a częściej kwasek cytrynowy. Uwaga niezawiele tego kwasku, bez obaw nie zepsuje się. Początkowo przesadzałem z ilością bo nie mogłem znaleźć proporcji kwasku do octu.
Jak znacie proporcje to podpowiedzcie, bo cały czas sypie kwasku na oko, zastępując jakiś przepis z octem.
Nie trzeba dodawać chili i cukier zastąpić jabłkami, śliwkami lub słodkim cytrynkiem groniastym
Dodaję ocet winny jabłkowy, a częściej kwasek cytrynowy. Uwaga niezawiele tego kwasku, bez obaw nie zepsuje się. Początkowo przesadzałem z ilością bo nie mogłem znaleźć proporcji kwasku do octu.
Jak znacie proporcje to podpowiedzcie, bo cały czas sypie kwasku na oko, zastępując jakiś przepis z octem.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Kwasku w ogóle nie używam w kuchni, chyba że do mycia toalety czy odkamieniania czajnika.
Zawsze daję ocet jabłkowy albo inny owocowy byle nie spirytusowy. A pomysł dosładzania śliwkami bardzo mi się podoba
Ania, ja mam 10 krzaków cukinii i ciągle mi mało, ale Ty masz może lepszą ziemię
Zawsze daję ocet jabłkowy albo inny owocowy byle nie spirytusowy. A pomysł dosładzania śliwkami bardzo mi się podoba
Ania, ja mam 10 krzaków cukinii i ciągle mi mało, ale Ty masz może lepszą ziemię
Iza
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8673
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Iza aż 10 . Cały czas szukam nowych pomysłów co z niej robić . Wczoraj wycisnęłam
sok , dodałam jabłka i marchew . Cukinia daję sporo soku . Dzisiaj zrobię faszerowaną .
Ziemię mam słabą , dodawałam podłoże po pieczarkowe . Na tym to wszystko hula .
Zamiennie do octu spirytusowego używam ryżowego . Jak dla mnie jest taki neutralny
w smaku , ale czy zdrowszy to nie wiem .
sok , dodałam jabłka i marchew . Cukinia daję sporo soku . Dzisiaj zrobię faszerowaną .
Ziemię mam słabą , dodawałam podłoże po pieczarkowe . Na tym to wszystko hula .
Zamiennie do octu spirytusowego używam ryżowego . Jak dla mnie jest taki neutralny
w smaku , ale czy zdrowszy to nie wiem .
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Ja trochę ususzyłam w plasterkach i zalałam oliwą z ziołami i czosnkiem. Zrobiłam trochę sosów z pieczonych cukinii, bakłażanów i papryki, z pomidorami lub bez, raczej na ostro, ketchup. Kilka słoików w ostrej zalewie jak do ogórków, a reszta idzie na bieżąco. W domu tylko ja i jeden z synów lubimy cukinie, reszcie od czasu do czasu przemycam w jakimś sosie, trochę też znajomym dałam.
Kiszone są bardzo dobre, w tym roku nie robiłam, bo mam zapas, ale ja kiszę razem z ogórkami, papryką słodką i ostrą.
Kiszone są bardzo dobre, w tym roku nie robiłam, bo mam zapas, ale ja kiszę razem z ogórkami, papryką słodką i ostrą.
Iza
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Iza, to suszone ciekawe. Jakie zioła dodajesz i jak to wykorzystujesz potem? Rozumiem, że wychodzi coś podobnego do suszonych pomidorów...
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Daję bazylię, oregano, można tymianek i czosnek. Można wrzucić ostrą papryczkę. Najlepiej suszyć na papierze, bo się przyklejają do blachy, no i dobrze jest posolić przed suszeniem.
Można wysuszone lekko skropić octem winnym albo innym, pewnie zrobię takie z octem. Zimą do sałatek jak znalazł.
Można wysuszone lekko skropić octem winnym albo innym, pewnie zrobię takie z octem. Zimą do sałatek jak znalazł.
Iza
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Dziękuję, przygarniam pomysł bo może to być ciekawy dodatek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8673
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Suszona cukinia to dla mnie nowość . Zastanawiam się czy jej z pomidorami w słoikach
nie pomieszać .
Suszysz świeżą czy blanszowaną ?
nie pomieszać .
Suszysz świeżą czy blanszowaną ?
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Surową. Ale w sumie blanszowana też nie głupio, może nawet lepiej smakować. Tylko roboty więcej.
Iza
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Suszona cukinia? jak pomidory czy papryka? no przestańcie
To już chyba lepiej leczo warzywne do słoików zrobić, przynajmniej czymś to będzie smakować.
To już chyba lepiej leczo warzywne do słoików zrobić, przynajmniej czymś to będzie smakować.
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1566
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Wiesz, jak ktoś ma pełną piwniczkę leczo i innych potraw z cukinii, to ostatecznie może się pobawić w suszenie
Iza
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
To po co wysiewałaś? Rozdaj potrzebującym..albo handelek wymienny za jajka na przykład. Ktoś to u Ciebie będzie to jadł? z przyjemnością oczywiście. Najwyżej zalegnie w piwniczce bez złośliwości z mojej strony
po prostu chyba szkoda pracy i kasy na coś takiego jak 'suszona cukinia w oliwie'
po prostu chyba szkoda pracy i kasy na coś takiego jak 'suszona cukinia w oliwie'