Czy jakoś konserwujesz te soki by mogły postać dłużej czy trzeba spożywać je na bieżąco ?SandraABC pisze:ie wiem czy już ktoś próbował, ale sok z dyni jest rewelacyjny !
Hokkaido można wyciskać razem ze skórką, niestety inne odmiany z twardą skórą lepiej obrać,żeby nie zajechać sokowirówki.
Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2429
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Ogólnie na bieżące spożycie, przelewam je do szklanych butelek po soczkach typu kubuś, ale wczoraj robiłam na cały tydzień i po prostu je zawekowałam gotując w wodzie,tak jak słoiki na zimę.
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2872
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Beatko, kilka dni temu czytałam ten przepis na stronie Olgi i zastanawiałam się czy go użyć, ale się nie zdecydowałam, super że go wypróbowałaś, teraz mogę zrobić te kotlety ze spokojem sumieniabeata_m pisze:Kotlety z dyni z curryPrzepis nie jest mojego autorstwa, ale Olgi Smile. Kotlety wyszły bardzo smaczne. U mnie wchodzą na stałe do menu.
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Cieszę się, że "pomogłam" w podjęciu decyzji. Ja jeszcze muszę przetestować ten przepis, ale z kaszą jaglaną. Rodzinie już się znudziła z gulaszem, trzeba bardziej pomysłowo im tę zdrową kaszę przemycać.
Co do soku z dyni, to w tym sezonie też dodaję dynię do codziennie wyciskanych soków. Najlepiej sprawdziły mi się te, które na surowo dobrze smakują Nelson i żabia (Dynamite F1). Zwłszcza żabia jest bardzo słodka i owocowa w smaku. A sok robię na winie, czyli ze wszystkiego co w ręce wpadnie z grządki i ryneczku. Do owoców dodaję niewielką ilość warzyw: buraki, pietruszkę, seler. Dodaję nawet nie dojrzałe do końca melony. Szkoda mi je wyrzucić, bo to z własnej uprawy (eko).
P.S. Ja użyłam do tych kotletów dyni Whangaparoa Crown. Przepyszna dynia. Do soków też się nadaje.
Co do soku z dyni, to w tym sezonie też dodaję dynię do codziennie wyciskanych soków. Najlepiej sprawdziły mi się te, które na surowo dobrze smakują Nelson i żabia (Dynamite F1). Zwłszcza żabia jest bardzo słodka i owocowa w smaku. A sok robię na winie, czyli ze wszystkiego co w ręce wpadnie z grządki i ryneczku. Do owoców dodaję niewielką ilość warzyw: buraki, pietruszkę, seler. Dodaję nawet nie dojrzałe do końca melony. Szkoda mi je wyrzucić, bo to z własnej uprawy (eko).
P.S. Ja użyłam do tych kotletów dyni Whangaparoa Crown. Przepyszna dynia. Do soków też się nadaje.
Pozdrawiam
Bea
Bea
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Kotlety z dyni z curry - robiłam wczoraj, trochę zostało na dziś. Dziś odgrzewane jeszcze lepsze, plus surówka.
Potwierdzam, bardzo fajny przepis. Nie robiłam z Hokkaido (jak w oryginalnym przepisie Olgi Smile) , bo mi jej szkoda na kotlety (a i na zupę mi jej szkoda, trzymam na faszerowanie), Whangaparoa nie mam (ale muszę zdobyć na przyszły rok, skoro taka pyszna), Rouge uznałam, że za wilgotna. Zrobiłam z kundelka (miał być Pink Banana, ale nie jest), żółty w środku, smaczny, na surowo również, twardy zwięzły miąższ, dobry na kotlety.
Pomysł z kaszą jaglaną też wart jest rozważenia. Będzie trzeba również wypróbować.
Potwierdzam, bardzo fajny przepis. Nie robiłam z Hokkaido (jak w oryginalnym przepisie Olgi Smile) , bo mi jej szkoda na kotlety (a i na zupę mi jej szkoda, trzymam na faszerowanie), Whangaparoa nie mam (ale muszę zdobyć na przyszły rok, skoro taka pyszna), Rouge uznałam, że za wilgotna. Zrobiłam z kundelka (miał być Pink Banana, ale nie jest), żółty w środku, smaczny, na surowo również, twardy zwięzły miąższ, dobry na kotlety.
Pomysł z kaszą jaglaną też wart jest rozważenia. Będzie trzeba również wypróbować.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Ja za nauką Babci wycinam kulki, jest z tym trochę zabawy, ale wygląda potem super.orlik755 pisze:Najemnik, robię taką marynatę dyniową wg bardzo podobnego przepisu:
- na 4 szkl. wody daję 1/4 szkl. octu i 1,5 szkl. cukru plus kilka goździków i kawałek kory cynamonu (daję korę a nie cynamon sypki dlatego, żeby nie pływały mi drobinki cynamonu w słoiku). Gotuję zalewę 10 min., a potem wyławiam korę. Do słoików wkładam zblanszowane wcześniej kostki dyni, zalewam zalewą i pasteryzuję 10 min. Ponieważ pasteryzuję, to używam dyni, która się nie rozgotowuje w trakcie gotowania, np. gomez.
Wychodzi bardzo łagodna kwaśno-słodka marynata. Zupełnie nie przypomina dyni w occie, którą zapamiętałam z dzieciństwa (była tak "octowa", że "wykręcało dziób").
Beata
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Orlik świetny pomysł na dynię z mięsem. Nie trzeba brudzić talerzy na obiad
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 961
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
U mnie wszyscy zajadamy się dynią w kwasku cytrynowym i cukrem.Smak ma zbliżony do brzoskwini o nutce pomarańczy.
Dynia jak brzoskwinia
3 kg dyni pokrojonej w kostkę zasypać 1kg cukru(może być 0,80dkg).Wymieszać i odstawwić na 3 godziny.Następnie dodać 1 kwasek cytrynowy(20g)wymieszać i jeszcze troszkę odstawić.Dynia puści sporo soku który jest sam w sobie pyszny.Dynię przekładam do słoików zalewam powstałym sokiem.Na wierzch kładę plaster pomarańczy i ok 3-4 goździki.Gotuję słoiki ok 5 min.Mój 8-mio letni syn potrafi zjeść zawartość słoika(0,5l) za jednym posiedzeniem.
Dynia jak brzoskwinia
3 kg dyni pokrojonej w kostkę zasypać 1kg cukru(może być 0,80dkg).Wymieszać i odstawwić na 3 godziny.Następnie dodać 1 kwasek cytrynowy(20g)wymieszać i jeszcze troszkę odstawić.Dynia puści sporo soku który jest sam w sobie pyszny.Dynię przekładam do słoików zalewam powstałym sokiem.Na wierzch kładę plaster pomarańczy i ok 3-4 goździki.Gotuję słoiki ok 5 min.Mój 8-mio letni syn potrafi zjeść zawartość słoika(0,5l) za jednym posiedzeniem.
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Czy kwasek cytrynowy można zastąpić sokiem z cytryny? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Nie używam kwasku cytrynowego w ogóle.
Nie używam kwasku cytrynowego w ogóle.
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 961
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Beata myślę że tak.Tylko nie wiem ile soku musiałoby być.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11332
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Zawartość kwasu cytrynowego w wyciśnietym soku to ok 6,5 %.
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
To trochę trzeba by się nawyciskać tych cytryn Myślę, że najsensowniej będzie utalić dawkę eksperymentalnie.
Pozdrawiam
Bea
Bea
- SandraABC
- 1000p
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Robiłam buraczki co prawda,a nie dynie i na prawdę wszystko zależy od cytryn... jednym razem trafiły się tak słodkie że i tak trzeba był octu dolać żeby było w miarę sensowne w smaku.