Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 509 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  
Autor Wiadomość
borowa
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 9 gru 2016, o 12:38 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 270
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Orlik 755, czyli to są takie bardziej zapiekanki. Ta z pęczakiem jest ciekawa. Napewno je wypróbuję. Mogłabyś powiedzieć jaka dynia będzie do niech odpowiednia? Jak wiemy dynie tak bardzo mogą się różnić od siebie i nie każda nadaje się do każdej potrawy.

Ja kilka dni temu robiłam zapiekankę z Blue Kuri +por +ziemniaki + ser żółty  - pierwsza jaką kiedykolwiek zrobiłam - i na zachętę wyszła bardzo dobra :tan. Jak zrobię ją kolejny raz to wrzucę przepis razem ze zdjęciami. Mnie samą bardziej przekonują przepisy ze zdjęciami, a napewno Was chciałabym zachęcić do takiego dania.

_________________
Pozdrawiam!
Jagoda


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
orlik755
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 9 gru 2016, o 17:38 
Offline
200p
200p
Postów: 362

 1 szt.
Te sałatki traktuję jako dodatek do drugiego dania, mogą być również samodzielnym daniem, są dobre również na zimno.
Myślę, że do nich każda dynia się nada, oprócz tych miękkich, soczystych, które się rozpadają przy pieczeniu i puszczają za dużo soku. Ja robiłam z Hokkaido, Gomeza, Lungi, Acorna. Te miękkie jak Rouge czy Muscat ścieram na tarce na grube wiórki i dodaję do surówek, czasem do innych sałatek.


Góra   
  Zobacz profil      
 
vikii
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 24 sty 2017, o 21:56 
Offline
100p
100p
Postów: 163
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Przeczytałam wątek ... i chyba nigdzie nie było "lecza" z dyni piżmowej.
Miałam 1małą dynię piżmową i nie wiedziałam jak ją w "cudowny sposób rozmnożyć" żeby starczyło dla 3 żarłocznych mężczyzn i 1 kobitki :roll:
Dynię piżmową robiłam po raz pierwszy (szczerze...to w tym roku rozpoczęłam "przygodę" z dynią i jadłam tylko hokkaido, makaronową i jakąś nn) i nie wiedziałam jak będzie, ale b.dobrze się sprawdziła.
Ale wracając do tematu to zrobiłam coś ala'leczo - starczyło dla wszystkich i wszystkim smakowało dlatego dzielę się przepisem ;:108

Polecam robić dzień wcześniej - smaki się fajnie przegryzą :D

"LECZO" Z DYNI PIŻMOWEJ
podawałam z ryżem z wody gotowanym ze szczyptą curry ;:173
składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 1 szt dynia piżmowa (ok 2kg)
- 1 szt czerwona słodka papryka (teraz dałabym 2szt, ale 1 czerwona i 1 zielona dla kontrastu, bo w daniu brakowała "zieleni")
- 1 puszka pomidorów w całości
- mały koncentrat pomidorowy (80-100g)
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka domowej roboty "vegety" (może być kupna, może być sól + łyżka warzyw suszonych lub ominąć ten punkt)
- do smaku : sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz lub chili (coś ostrego co kto lubi lub jak nie lubi to ominąć :lol: )
- 2-3 łyżki oleju

wykonanie

* Ryż gotujemy na sypko (ja oprócz soli dodałam szczyptę curry) - też można ugotować dzień wcześniej i po ostudzeniu zamknąć w pojemniku i włożyć do lodówki

* Kurczak:
- Kroimy - dowolnie - w kostkę lub paski
- posypujemy odrobiną "vegety" (a jak nie "vegetą" to solą)
- wyciskamy czosnek
- polewamy 1 łyżeczką oleju
- mieszamy - odstawiamy w chłodne miejsce....

*Jak mięsko sobie odpoczywa ....przygotowujemy warzywa - wszystkie kroimy w mniej więcej równą - taką większą kostkę
- dynie obrałam - pokroiłam w kostkę
- paprykę - usunęłam gniazda -pokroiłam w kostkę
- 2\3 cebuli pokroiłam też w taką samą kostkę.... warzywa przygotowane... wracamy do mięska :)

- kroimy pozostałą - 1\3 cebuli w drobną kostkę
- rozgrzewamy patelnię, wlewamy 1 łyżkę oleju
- na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i od razu zmniejszamy gaz na minimum.... co chwilę mieszamy cebulkę i smażymy do zeszklenia
- podkręcamy gaz ... i na ostry ogień wrzucamy mięsko - po chwili mieszamy - staramy się by jak najmniej soków wypłynęło, a jednocześnie pilnujemy żeby kurczak się nie przypalił - on ma być blady
- jak już wszystkie kawałki są "białe" i odparowała woda - zdejmujemy mięso z patelni

- na tę samą patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju - rozgrzewamy
- wrzucamy cebulę - co chwilę mieszamy
- jak zaczną pokazywać się pojedyncze brązowe brzegi wrzucamy dynię,dodajemy ziele angielskie i liść laurowy - co chwilę mieszamy
- wrzucamy paprykę i też chwilę obsmażamy
- próbujemy dynię - ma być al'dente ale nie surowa! Jak uznamy że jest ok.
- wrzucamy pomidory z puszki, dolewamy trochę wody - zmniejszamy ogień na minimum
- wrzucamy kurczaka
- dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku - próbować "sos" a nie warzywa - jak smak "sosu" będzie nam pasował to całość też będzie ok

Teraz kwestia kto co lubi :
My wolimy takie mniej "wodniste" sosy warzywne, a że nie zagęszczam ich niczym to tak zostawiam
Jak chcecie więcej sosu - dolewacie więcej wody + trochę więcej koncentratu + ewentualnie trochę ketchupu.

moje "leczo" wyglądało tak :D
Jak sami widzicie brakuje zielonej papryki :roll:
Obrazek

Było jedzone następnego dnia i.... zapomniałam zrobić zdjęcia jak wyglądało na talerzu..... było posypane pietruszką bo tej zieleni mi brakowało :;230 :;230


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:14 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 554
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
Apetycznie wygląda to Leczo ;:215


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aguss85
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 24 sty 2017, o 22:28 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3204
Skąd: okolice Wrocławia, gmina Długołęka

 więcej niż 1
Wygląda pysznie, ja chętnie zrobię, bo muszę zużyć piżmowe i zwolnić parapet ;)

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu
Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
sofijapz
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 2 lut 2017, o 10:16 
Online
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 110

 ---
Wygląda smakowicie ;:333 , zaraz przetestuję . Możesz podać jeszcze parę takich ciekawych przepisów na wykorzystanie dyni, chętnie wypróbujemy ;:173 .

_________________
Pozdrawiam, Zosia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
amusen
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 6 sie 2017, o 09:43 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12

 ---
Chętnie poczytam przepisy na zupę z dyni :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pitres
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 11 sie 2017, o 06:07 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 16

 1 szt.
Najprostszy przepis jaki mógł być:
Nie wstawiamy linków do blogów i konkurencyjnych forów. Takie przepisy to każdy sobie znajdzie sam. Tu wstawiamy własne, wypróbowane przepisy. I jeszcze proszę o używanie polskich znaków. szarotka66
Oczywiście jako zupa krem. Najwazniejsze to wczesniej upiec dynie w piekarniku. Dzięki temu zyskuje smak no i o wiele łatwiej jest ją zblendować. Zupa nie jako caly obiad, ale raczej jako dodatek do obiadu.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 11 sie 2017, o 09:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8551
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
A ten? Dynię pokroić w kostkę i przysmażyć na maśle, żeby odrobinę skarmelizowała. Podlać bulionem i udusić do miękkości . Zmiksować, doprawić solą , białym pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową, dodać śmietankę. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkami. W miarę potrzeby dodać bulionu do otrzymania pożądanej konsystencji. Można posypać prażonymi pestkami dyniowymi. Smacznego .


Góra   
  Zobacz profil      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 11 sie 2017, o 15:58 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 190

 więcej niż 1
A może ktoś wie jak robiło się kiedyś zupę z dyni? Babcia gotowała z drobnymi kluseczkami ręcznie robionymi, taka zacierka to była. Zupa nie była ani słona ani słodka tylko mocno dyniowa i pływały drobinki dyni malutkie a przecież blenderów nie było... Może była na tarce starta a może rozgotowana, nie wiem. Generalnie chodzi mi o smak, którego odtworzyć nie potrafię i żadna z dyniowych zup obecnych nie przypomina tamtej. :roll:


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 11 sie 2017, o 16:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8551
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Może chodzi Ci o zupę dyniową na mleku z zacierkami albo lanymi kluskami ? Taką babcia gotowała.
https://www.google.pl/search?q=dynia+na ... e&ie=UTF-8


Góra   
  Zobacz profil      
 
franus
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 11 sie 2017, o 18:21 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 71
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Może ja napiszę jaką u mnie kiedyś się robiło, do garnka wlać ok. pół litra wody włożyć dynię pokrojoną w kostkę i rozgotować. Dodać ok.1 litra mleka posolić do smaku i posłodzić, w miseczce zrobić z 1 jajka i mąki zacierkę i dodać do zupy i chwilę pogotować. Zamiast kluseczek robiło się też takie małe szare kluski z ziemniaków i to była zupa dyniowa z kolankami.

_________________
Pozdrawiam Longina.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
juda
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 11 sie 2017, o 19:56 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1334
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
:wit
W domu rodzinnym (małopolskie) tez tak samo robiła moja mama a i teraz u siebie robię z zacierkami wprost uwielbiam na śniadanie ;:215

_________________
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 12 sie 2017, o 15:14 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 725
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
vikii zdjęcia nie ma :(

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 509 ]  Idź do strony nr...        1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *