Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Witaj Chmaro Kasza jaglana jest niedoceniona więc staram się ją przybliżyć
Jolu, myślę, że się nie zawiedziesz, bo ja też lubię warzywa
Jolu, myślę, że się nie zawiedziesz, bo ja też lubię warzywa
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Dziś coś bardziej swojskiego
ZUPA Z BIAŁEJ KAPUSTY
składniki:
40dag kapusty białej
1 cebula
5-10 goździków
3-4łyżki śmietany 18%
2 szuszone grzyby
0,5łyżeczki kminku
szczypta gałki muszkatałowej
0,5łyżeczki vegety
5ziarenek pieprzu
1łyżka mąki
natka pietruszki
sposób wyk.:
- w garnku zagotować 4 szklanki wody
- poszatkować kapustę i wrzucić na wrzątej
- cebulę obrac i naszpikować goździkami
- dodać do kapusty cebulę, grzyby, vegetę, kminek, gałkę muszk. i pieprz
- gotować do miękkości
- mąkę rozprowadzić śmietaną
- wlać do zupy i zagotować
- doprawić solą i posypać natką
rada: cebula prawdopodobnie się "rozwali" i tak ma być ; w przepisie podana jest szklanka śmietany więc jak ktoś lubi, niech sobie doleje
ZUPA Z BIAŁEJ KAPUSTY
składniki:
40dag kapusty białej
1 cebula
5-10 goździków
3-4łyżki śmietany 18%
2 szuszone grzyby
0,5łyżeczki kminku
szczypta gałki muszkatałowej
0,5łyżeczki vegety
5ziarenek pieprzu
1łyżka mąki
natka pietruszki
sposób wyk.:
- w garnku zagotować 4 szklanki wody
- poszatkować kapustę i wrzucić na wrzątej
- cebulę obrac i naszpikować goździkami
- dodać do kapusty cebulę, grzyby, vegetę, kminek, gałkę muszk. i pieprz
- gotować do miękkości
- mąkę rozprowadzić śmietaną
- wlać do zupy i zagotować
- doprawić solą i posypać natką
rada: cebula prawdopodobnie się "rozwali" i tak ma być ; w przepisie podana jest szklanka śmietany więc jak ktoś lubi, niech sobie doleje
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Cicho tu i pusto więc zapodam kolejny przepis. Chyba dobry na tę porę roku
ZIEMNIACZANE GNOCCHI (z kuchni włoskiej)
składniki:
25dag ziemniaków
1szklanka mąki razowej
10dag sera białego
1łyżka oliwy
sół, pieprz
sposób wyk.:
- ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać
- zimne ziemniaki ugnieść z serem
- dodać oliwę, mąkę i przyprawy
- wyrobić na gładką masę
- zagotować wodę posoloną w garnku
- z ciasta formować kulki i krótko gotować na wrzątku
- podawać np. z sosem pomidorowym
ZIEMNIACZANE GNOCCHI (z kuchni włoskiej)
składniki:
25dag ziemniaków
1szklanka mąki razowej
10dag sera białego
1łyżka oliwy
sół, pieprz
sposób wyk.:
- ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać
- zimne ziemniaki ugnieść z serem
- dodać oliwę, mąkę i przyprawy
- wyrobić na gładką masę
- zagotować wodę posoloną w garnku
- z ciasta formować kulki i krótko gotować na wrzątku
- podawać np. z sosem pomidorowym
- Greta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 872
- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Hamburg/DE
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku, czytając Twój przepis na "RACUCHY" , przypomniało mi się moje dzieciństwo ,
Mamcia takie robiła dla mnie ma obiad , tylko zamiast piwa dawała własnego wyrobu kwas chlebowy.
Mniam ...
a zupka z kapuchy i GNOCCHI to często robię , bo bardzo lubię ...
Trafiłeś z tymi przepisami w moje gusta kulinarne
Mamcia takie robiła dla mnie ma obiad , tylko zamiast piwa dawała własnego wyrobu kwas chlebowy.
Mniam ...
a zupka z kapuchy i GNOCCHI to często robię , bo bardzo lubię ...
Trafiłeś z tymi przepisami w moje gusta kulinarne
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Cieszę się Greto za wpis i miłe słowa. Bo tak podaję te przepisy ale nie wiem, czy ktoś to czyta Dzięki jeszcze raz
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Posty: 15082
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku, skoro masz 399 wyświetleń (teraz juz 400), to ktoś to czyta ;)
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9423
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku ja tu cały czas zaglądam, czytam i może zaczne się produkować kulinarnie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Ja czytam
A nawet się tymi przepisami inspiruję! kaszę zrobiłam dzień czy dwa po przeczytaniu przepisu, tylko nie taką samą, a na słono Nie ociągaj się więc, tylko wpisuj kolejne przepisy
A nawet się tymi przepisami inspiruję! kaszę zrobiłam dzień czy dwa po przeczytaniu przepisu, tylko nie taką samą, a na słono Nie ociągaj się więc, tylko wpisuj kolejne przepisy
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 29
- Od: 24 sty 2010, o 23:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
A czy Pan Jacek jest może stanu wolnego? Wspaniale gotuje, ma piękny ogród (w tym ziołowy).Ech, chyba niemożliwe...
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.Anka
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.Anka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
O jak miło - ktoś mnie czyta
Izo, to ja nie wiedziałem, że jest taki licznik wyświetleń
Dziękuję Halinko
Nalewko, dzięki Jestem ciekaw, jak smakowała ta kasza na słono Kolejne przepisy będą.
Witaj Aniu Zawstydzasz mnie No, ja gotuję, bo trzeba jakoś żyć i coś jeść. Skoro lubię kuchnię i ogród to w połowie drogi tych zainteresowań są zioła A poza tym to takie fajne zajęcia I tu na forum nie jestem "Pan"
Izo, to ja nie wiedziałem, że jest taki licznik wyświetleń
Dziękuję Halinko
Nalewko, dzięki Jestem ciekaw, jak smakowała ta kasza na słono Kolejne przepisy będą.
Witaj Aniu Zawstydzasz mnie No, ja gotuję, bo trzeba jakoś żyć i coś jeść. Skoro lubię kuchnię i ogród to w połowie drogi tych zainteresowań są zioła A poza tym to takie fajne zajęcia I tu na forum nie jestem "Pan"
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Posty: 15082
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku, zerknij tu http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=9
W przedostatniej rubryce jest licznik wyświetleń
W przedostatniej rubryce jest licznik wyświetleń
- Cynthia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5294
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ...gdzieś pośrodku...
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Jacku......czytamy, czytamy
Mnie bardzo zaciekawiły te włoskie gnocchi .
Nietety na razie mam remont i posiłki ograniczają się do chińskich , zupek i chińszczyzny na wynos
Jak tylko koszmar się skończy , ruszam do kuchni
Jacku, czy masz jeszcze jakieś fajne włoskie przepisy
Mnie bardzo zaciekawiły te włoskie gnocchi .
Nietety na razie mam remont i posiłki ograniczają się do chińskich , zupek i chińszczyzny na wynos
Jak tylko koszmar się skończy , ruszam do kuchni
Jacku, czy masz jeszcze jakieś fajne włoskie przepisy
Pozdrawiam słonecznie - Baśka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11151
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa-Zachód
Re: kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje
Iza, dziękuję
Basiu, to współczuję kłopotów z gotowaniem, ale sam przez to przechodziłem jeszcze niedawno więc rozumiem. Co do potraw włoskich to oczywiście mam, ale wiesz, lubię kuchnie różnorodne, czyli styl kulinarny fusion więc nie mam zdjęć do potraw włoskich Będę wkrótce robił carbonadę (może na święta), to na pewno podam przepis
Basiu, to współczuję kłopotów z gotowaniem, ale sam przez to przechodziłem jeszcze niedawno więc rozumiem. Co do potraw włoskich to oczywiście mam, ale wiesz, lubię kuchnie różnorodne, czyli styl kulinarny fusion więc nie mam zdjęć do potraw włoskich Będę wkrótce robił carbonadę (może na święta), to na pewno podam przepis