Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4  
Autor Wiadomość
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2030
Skąd: Łódź

 1 szt.
W moim domku z pomidorkami postępujemy identycznie jak Tonia.
Wszystko się trzyma.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 15 lut 2011, o 22:38 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 556
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
W ubiegłym roku nie pasteryzowałam, około połowy wyrzuciłam, jakby białe "nici, korzonki " porosły w słoiczkach. W tym roku mniej popsutych, pleśń w formie przezroczystego kożuszka. Może i to, że za szybko wszystko ląduje w słoiku, ale przeważnie wrzątku nie przecieram, czekam aż ostygnie, przecieram, odgotowuję- redukuję.
Wrzątek do słoików i gorące słoiki do gorącej wody- to może "tu pies pogrzebany"? Hmmmm...

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
aleczka
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 16 lut 2011, o 16:16 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 21
Skąd: okolice Biała Podl

 1 szt.
Ja też tak robię jak TONIA

Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil      
 
iwonas85
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 7 kwi 2011, o 21:07 
Offline
200p
200p
Postów: 297
Skąd: okolice Chełmna/ kuj - pom

 0 szt.
ja robię dość szybko w ten sposób
pomidory miksuje blenderem ręcznym - nożykiem tak, że skórka jest tak pocięta, że jej prawie nie ma. Pestki nam nie przeszkadzają. Gotuje w dużym garnku z dodatkiem soli. Gorące nalewam do słoików i odwracam do góry dnem. Część z tych gotowanych wlewam od razu w słoiki takie rzadkie, a część redukuję, żeby bardziej przypominały przecier.

_________________
mój ogródek przydomowy


Góra   
  Zobacz profil      
 
edi13
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 30 sie 2012, o 09:19 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1221
Skąd: zachodniopomorskie

 1 szt.
Witajcie zamierzam powalczyć z przecierami którą metodę bardziej polecanie :
pomidory rozgowować i przetrzeć i zagotować czy sokowirówka i zagotować :?: :wit

Ile pasteryzować 15 min ??

_________________
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem


Góra   
  Zobacz profil      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 30 sie 2012, o 19:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2030
Skąd: Łódź

 1 szt.
A ile pracy trzeba włożyć w pierwszy wariant ? ??
Zdecydowanie drugi. Zaleta dodatkowa, to to, że pozbywasz się skórek i pestek już na początku .

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
oxalis
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 31 sie 2012, o 00:00 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1498
Skąd: Bielsko- Biała

 1 szt.
Krzysztofie, hm. Z tego co wiem, nie do końca chodzi o to, aby było łatwo i przyjemnie. Chodzi o likopen, który jest cenny w pomidorach, a dostępny tylko w tych poddanych obróbce termicznej i to dłuuugiej. Więc chyba zdrowiej jest tę mozolniejszą drogę wybrać...Tę ze skórkami, pestkami i przecieraniem :wink:
Jak komuś na zdrowiu i smaku nie zależy to zawsze może kupić przecierek w słoiczku w markeciku ;:173

_________________
pozdrawiam Kasia z B-B.
Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności.
Jak mam wolną chwilę, to....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 31 sie 2012, o 00:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13639
Skąd: Wrocław

 1 szt.
I o oszczędność słoików i miejsca w komodzie...

Ja rozgotowuję, przecieram i znów gotuję by jak najwięcej odparować.
Przecier jest gęstszy i mniej miejsca zajmuje. :wink:
Przecieram przez gęste sito ( do sosów ) lub mniej gęste ( do zup, bo nie przeszkadza mi jak trochę pestek wpadnie a zimą pachnie mocniej pomidorami ).

Sokowirówka raczej nie wyrobi jak się ma do przerobienia wiaderko albo dwa.

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
edi13
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 31 sie 2012, o 07:18 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1221
Skąd: zachodniopomorskie

 1 szt.
Ja mam dwie skrzynki zaoram się sokowirówką :;230 :;230 , czyli obróbka termiczna ;:7

Dziekuję kochani :wit

_________________
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem


Góra   
  Zobacz profil      
 
Malkar
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 1 wrz 2012, o 19:38 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 566
Skąd: Ślask, gmina Zebrzydowice

 więcej niż 1 szt.
Pokrojone pomidory gotuję, potem blenderem rozdrabniam i przecieram przez sito. Idzie dość szybko a po blenderze zostaje bardzo mało skórek. Mocno solę, zagotowuję i gorące nakładam do słoików, zakręcam i do góry dnem aż wystygną. Oczywiście słoiki i nakrętki muszą być czyściutkie. Bardzo rzadko się zdarza, żeby się coś zepsuło.

_________________
Pozdrawiam. Małgorzata


Góra   
  Zobacz profil      
 
oxalis
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 02:03 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1498
Skąd: Bielsko- Biała

 1 szt.
No i tak pewnie robią przetwórnie dla marketów, szybko i bezpiecznie. Tylko, że my robiąc przecier w domu chcemy mieć zdrowo. Zmiksowane w domu pomidory i tak będą zdrowsze niż przecier z supermarketu, ale daleko im do domowego przecieru z pomidorów zawierającego ... likopen ;:134

_________________
pozdrawiam Kasia z B-B.
Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności.
Jak mam wolną chwilę, to....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 20:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2030
Skąd: Łódź

 1 szt.
Dziewczyny !
Skrzynkę pomidorów / 20 kg / przecieram sokowirówką 20 minut.
Otrzymany sok i miąższ wlewam do szybkowara, doprawiam i redukuje przez godzinę, dwie.
Powiedzcie proszę, gdzie ja tracę likopen ???
Przecież on właśnie powstaje na etapie obróbki cieplnej.
Odpad, to około kilograma skórek i pestek.
Gorący " tomat "ładuje do słoików, stawiam na głowie i basta.
Wierzcie mi, że smakują wybornie i jest oczywistym, ze do sklepowych to nawet najmniejszego porównania nie mają, nawet do tych dobrych, uznanych producentów.
No to policzmy czas na wykonanie :
Sokowirówka; 20 minut.
Zlanie do szybkowara ; 5 minut.
Gotowanie : godzina - dwie. Zależy jakie pomidory.
Napełnienie słoików : 0,5 godziny, łącznie z posprzątaniem po całym procesie.
Na przecieranie: trzeba by dodać godzinę i na dodatek ręka boli, a wszystko wokół pochlapane i następne gotowanie, i jeszcze dodać czas na znacznie większe mycie sprzątanie.
Mo to Miłe spróbujcie zbić moje argumenty .

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 20:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 13639
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Nie mam sokowirówki. :;230
Bo to co mam to taki mały piprztyczek.

_________________
Mój wnuczek Piotruś - 1 %
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Lunarii
 Tytuł: Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
PostNapisane: 1 sty 2020, o 20:56 
Offline
200p
200p
Postów: 466

 1 szt.
Z innej beczki... Ile Waszym zdaniem może stać zawekowany przecier pomidorowy? Tak szacunkowo, niezależnie od tego, że każdorazowo po otwarciu trzeba sprawdzać czy nie ma pleśni. Pół roku, rok, dwa lata? Ile wynosi bezpieczna granica.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 56 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *