Koncentrat z pomidorów-przepis
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
W moim domku z pomidorkami postępujemy identycznie jak Tonia.
Wszystko się trzyma.
Wszystko się trzyma.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
W ubiegłym roku nie pasteryzowałam, około połowy wyrzuciłam, jakby białe "nici, korzonki " porosły w słoiczkach. W tym roku mniej popsutych, pleśń w formie przezroczystego kożuszka. Może i to, że za szybko wszystko ląduje w słoiku, ale przeważnie wrzątku nie przecieram, czekam aż ostygnie, przecieram, odgotowuję- redukuję.
Wrzątek do słoików i gorące słoiki do gorącej wody- to może "tu pies pogrzebany"? Hmmmm...
Wrzątek do słoików i gorące słoiki do gorącej wody- to może "tu pies pogrzebany"? Hmmmm...
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 29
- Od: 14 cze 2010, o 08:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Biała Podl
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Ja też tak robię jak TONIA
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 200p
- Posty: 294
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Chełmna/ kuj - pom
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
ja robię dość szybko w ten sposób
pomidory miksuje blenderem ręcznym - nożykiem tak, że skórka jest tak pocięta, że jej prawie nie ma. Pestki nam nie przeszkadzają. Gotuje w dużym garnku z dodatkiem soli. Gorące nalewam do słoików i odwracam do góry dnem. Część z tych gotowanych wlewam od razu w słoiki takie rzadkie, a część redukuję, żeby bardziej przypominały przecier.
pomidory miksuje blenderem ręcznym - nożykiem tak, że skórka jest tak pocięta, że jej prawie nie ma. Pestki nam nie przeszkadzają. Gotuje w dużym garnku z dodatkiem soli. Gorące nalewam do słoików i odwracam do góry dnem. Część z tych gotowanych wlewam od razu w słoiki takie rzadkie, a część redukuję, żeby bardziej przypominały przecier.
- edi13
- 1000p
- Posty: 1187
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Witajcie zamierzam powalczyć z przecierami którą metodę bardziej polecanie :
pomidory rozgowować i przetrzeć i zagotować czy sokowirówka i zagotować
Ile pasteryzować 15 min ??
pomidory rozgowować i przetrzeć i zagotować czy sokowirówka i zagotować
Ile pasteryzować 15 min ??
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
A ile pracy trzeba włożyć w pierwszy wariant ? ??
Zdecydowanie drugi. Zaleta dodatkowa, to to, że pozbywasz się skórek i pestek już na początku .
Zdecydowanie drugi. Zaleta dodatkowa, to to, że pozbywasz się skórek i pestek już na początku .
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Krzysztofie, hm. Z tego co wiem, nie do końca chodzi o to, aby było łatwo i przyjemnie. Chodzi o likopen, który jest cenny w pomidorach, a dostępny tylko w tych poddanych obróbce termicznej i to dłuuugiej. Więc chyba zdrowiej jest tę mozolniejszą drogę wybrać...Tę ze skórkami, pestkami i przecieraniem
Jak komuś na zdrowiu i smaku nie zależy to zawsze może kupić przecierek w słoiczku w markeciku
Jak komuś na zdrowiu i smaku nie zależy to zawsze może kupić przecierek w słoiczku w markeciku
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
I o oszczędność słoików i miejsca w komodzie...
Ja rozgotowuję, przecieram i znów gotuję by jak najwięcej odparować.
Przecier jest gęstszy i mniej miejsca zajmuje.
Przecieram przez gęste sito ( do sosów ) lub mniej gęste ( do zup, bo nie przeszkadza mi jak trochę pestek wpadnie a zimą pachnie mocniej pomidorami ).
Sokowirówka raczej nie wyrobi jak się ma do przerobienia wiaderko albo dwa.
Ja rozgotowuję, przecieram i znów gotuję by jak najwięcej odparować.
Przecier jest gęstszy i mniej miejsca zajmuje.
Przecieram przez gęste sito ( do sosów ) lub mniej gęste ( do zup, bo nie przeszkadza mi jak trochę pestek wpadnie a zimą pachnie mocniej pomidorami ).
Sokowirówka raczej nie wyrobi jak się ma do przerobienia wiaderko albo dwa.
- edi13
- 1000p
- Posty: 1187
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Ja mam dwie skrzynki zaoram się sokowirówką , czyli obróbka termiczna
dziękuję kochani
dziękuję kochani
- Malkar
- 500p
- Posty: 561
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Pokrojone pomidory gotuję, potem blenderem rozdrabniam i przecieram przez sito. Idzie dość szybko a po blenderze zostaje bardzo mało skórek. Mocno solę, zagotowuję i gorące nakładam do słoików, zakręcam i do góry dnem aż wystygną. Oczywiście słoiki i nakrętki muszą być czyściutkie. Bardzo rzadko się zdarza, żeby się coś zepsuło.
Pozdrawiam. Małgorzata
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
No i tak pewnie robią przetwórnie dla marketów, szybko i bezpiecznie. Tylko, że my robiąc przecier w domu chcemy mieć zdrowo. Zmiksowane w domu pomidory i tak będą zdrowsze niż przecier z supermarketu, ale daleko im do domowego przecieru z pomidorów zawierającego ... likopen
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Dziewczyny !
Skrzynkę pomidorów / 20 kg / przecieram sokowirówką 20 minut.
Otrzymany sok i miąższ wlewam do szybkowara, doprawiam i redukuje przez godzinę, dwie.
Powiedzcie proszę, gdzie ja tracę likopen ???
Przecież on właśnie powstaje na etapie obróbki cieplnej.
Odpad, to około kilograma skórek i pestek.
Gorący " tomat "ładuje do słoików, stawiam na głowie i basta.
Wierzcie mi, że smakują wybornie i jest oczywistym, ze do sklepowych to nawet najmniejszego porównania nie mają, nawet do tych dobrych, uznanych producentów.
No to policzmy czas na wykonanie :
Sokowirówka; 20 minut.
Zlanie do szybkowara ; 5 minut.
Gotowanie : godzina - dwie. Zależy jakie pomidory.
Napełnienie słoików : 0,5 godziny, łącznie z posprzątaniem po całym procesie.
Na przecieranie: trzeba by dodać godzinę i na dodatek ręka boli, a wszystko wokół pochlapane i następne gotowanie, i jeszcze dodać czas na znacznie większe mycie sprzątanie.
Mo to Miłe spróbujcie zbić moje argumenty .
Skrzynkę pomidorów / 20 kg / przecieram sokowirówką 20 minut.
Otrzymany sok i miąższ wlewam do szybkowara, doprawiam i redukuje przez godzinę, dwie.
Powiedzcie proszę, gdzie ja tracę likopen ???
Przecież on właśnie powstaje na etapie obróbki cieplnej.
Odpad, to około kilograma skórek i pestek.
Gorący " tomat "ładuje do słoików, stawiam na głowie i basta.
Wierzcie mi, że smakują wybornie i jest oczywistym, ze do sklepowych to nawet najmniejszego porównania nie mają, nawet do tych dobrych, uznanych producentów.
No to policzmy czas na wykonanie :
Sokowirówka; 20 minut.
Zlanie do szybkowara ; 5 minut.
Gotowanie : godzina - dwie. Zależy jakie pomidory.
Napełnienie słoików : 0,5 godziny, łącznie z posprzątaniem po całym procesie.
Na przecieranie: trzeba by dodać godzinę i na dodatek ręka boli, a wszystko wokół pochlapane i następne gotowanie, i jeszcze dodać czas na znacznie większe mycie sprzątanie.
Mo to Miłe spróbujcie zbić moje argumenty .
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Nie mam sokowirówki.
Bo to co mam to taki mały piprztyczek.
Bo to co mam to taki mały piprztyczek.