Koncentrat z pomidorów-przepis
- Malkar
- 500p
- Posty: 561
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Pokrojone pomidory gotuję, potem blenderem rozdrabniam i przecieram przez sito. Idzie dość szybko a po blenderze zostaje bardzo mało skórek. Mocno solę, zagotowuję i gorące nakładam do słoików, zakręcam i do góry dnem aż wystygną. Oczywiście słoiki i nakrętki muszą być czyściutkie. Bardzo rzadko się zdarza, żeby się coś zepsuło.
Pozdrawiam. Małgorzata
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
No i tak pewnie robią przetwórnie dla marketów, szybko i bezpiecznie. Tylko, że my robiąc przecier w domu chcemy mieć zdrowo. Zmiksowane w domu pomidory i tak będą zdrowsze niż przecier z supermarketu, ale daleko im do domowego przecieru z pomidorów zawierającego ... likopen
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Dziewczyny !
Skrzynkę pomidorów / 20 kg / przecieram sokowirówką 20 minut.
Otrzymany sok i miąższ wlewam do szybkowara, doprawiam i redukuje przez godzinę, dwie.
Powiedzcie proszę, gdzie ja tracę likopen ???
Przecież on właśnie powstaje na etapie obróbki cieplnej.
Odpad, to około kilograma skórek i pestek.
Gorący " tomat "ładuje do słoików, stawiam na głowie i basta.
Wierzcie mi, że smakują wybornie i jest oczywistym, ze do sklepowych to nawet najmniejszego porównania nie mają, nawet do tych dobrych, uznanych producentów.
No to policzmy czas na wykonanie :
Sokowirówka; 20 minut.
Zlanie do szybkowara ; 5 minut.
Gotowanie : godzina - dwie. Zależy jakie pomidory.
Napełnienie słoików : 0,5 godziny, łącznie z posprzątaniem po całym procesie.
Na przecieranie: trzeba by dodać godzinę i na dodatek ręka boli, a wszystko wokół pochlapane i następne gotowanie, i jeszcze dodać czas na znacznie większe mycie sprzątanie.
Mo to Miłe spróbujcie zbić moje argumenty .
Skrzynkę pomidorów / 20 kg / przecieram sokowirówką 20 minut.
Otrzymany sok i miąższ wlewam do szybkowara, doprawiam i redukuje przez godzinę, dwie.
Powiedzcie proszę, gdzie ja tracę likopen ???
Przecież on właśnie powstaje na etapie obróbki cieplnej.
Odpad, to około kilograma skórek i pestek.
Gorący " tomat "ładuje do słoików, stawiam na głowie i basta.
Wierzcie mi, że smakują wybornie i jest oczywistym, ze do sklepowych to nawet najmniejszego porównania nie mają, nawet do tych dobrych, uznanych producentów.
No to policzmy czas na wykonanie :
Sokowirówka; 20 minut.
Zlanie do szybkowara ; 5 minut.
Gotowanie : godzina - dwie. Zależy jakie pomidory.
Napełnienie słoików : 0,5 godziny, łącznie z posprzątaniem po całym procesie.
Na przecieranie: trzeba by dodać godzinę i na dodatek ręka boli, a wszystko wokół pochlapane i następne gotowanie, i jeszcze dodać czas na znacznie większe mycie sprzątanie.
Mo to Miłe spróbujcie zbić moje argumenty .
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Nie mam sokowirówki.
Bo to co mam to taki mały piprztyczek.
Bo to co mam to taki mały piprztyczek.
Re: Koncentrat z pomidorów-przepis
Z innej beczki... Ile Waszym zdaniem może stać zawekowany przecier pomidorowy? Tak szacunkowo, niezależnie od tego, że każdorazowo po otwarciu trzeba sprawdzać czy nie ma pleśni. Pół roku, rok, dwa lata? Ile wynosi bezpieczna granica.