I to są bardzo mądre słowa!alka pisze: Czy ewolucja (lub Pan Bóg, jak kto woli) przystosowała nas do trawienia sztucznie wytworzonej margaryny?
Przepisy na zdrowe życie.....
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 8491
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bo producenci margaryny są znacznie bogatsi i więcej wydają na reklamę niż jakikolwiek producent masła. Na kampanię "antymasłową" też wydane zostały niemałe środki "margaryniarzy";)Erazm pisze:To dlaczego lekarze zalecają margarynę zamiast masła? Jest nawet specjalna margaryna obniżająca poziom złego cholesterolu.
http://www.epacjent.pl/artykul.php?idar ... %BCywianie
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 8491
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jest jasne - każdy dobiera sobie pokarmy wg swojego uznania i ma do
tego całkowite prawo. Jednak nie można porównywać reakcji na nie - naszych
i przodków organizmów. Postęp cywilizacyjny, chemia - zrobiły już w tym
kierunku tyle, że organizm współczesnego człowieka zdołał się w jakimś
stopniu przystosować. Przypuszczam, że gdyby nasi pradziadowie zostali jakimś cudem przeniesieni do obecnych czasów - nie cieszyli by się długo zdrowiem !?
Uważam, że najlepiej we wszystkim, w żywieniu także - zachować
arystotelesowski ZŁOTY ŚRODEK.
Pozdrawiam
tego całkowite prawo. Jednak nie można porównywać reakcji na nie - naszych
i przodków organizmów. Postęp cywilizacyjny, chemia - zrobiły już w tym
kierunku tyle, że organizm współczesnego człowieka zdołał się w jakimś
stopniu przystosować. Przypuszczam, że gdyby nasi pradziadowie zostali jakimś cudem przeniesieni do obecnych czasów - nie cieszyli by się długo zdrowiem !?
Uważam, że najlepiej we wszystkim, w żywieniu także - zachować
arystotelesowski ZŁOTY ŚRODEK.
Pozdrawiam
- alka
- 200p
- Posty: 375
- Od: 3 paź 2006, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Południe Gdańska
Pewnych "zdobyczy cywilizacji", mówię tu o tych negatywnych, np. o zanieczyszczonym powietrzu, nie możemy wyeliminować z naszego życia. Postarajmy się więc unikać tych, których unikanie jest w naszych rękach.
Przykładowo, zamiast jeść, nafaszerowaną chemią szyneczkę konserwową, spróbujmy upiec kawałek mięsa do chleba, czy jak kto woli, zrobić ten pasztet z królika.
Takich przykładów można podawać bez liku. Czy ktoś pamięta jeszcze, jak się robi makaron lub twaróg ? Kupujemy te odtłuszczone jogurty i twarożki homo, a tam wszędzie jest chemia.
Kiedyś szukałam czystej śmietany w sklepie i ze strachem odkryłam, co sprzedawane jest pod tytułem: śmietana. Chyba śmietany, w śmietanie jest najmniej- poczytajcie(małym druczkiem).
Jesteśmy zabiegani i idziemy na żywieniową łatwiznę, mówie tu też o sobie, nie myślcie, że się wymądrzam, tylko KaRo dała mi temat do przemyślenia.
Przykładowo, zamiast jeść, nafaszerowaną chemią szyneczkę konserwową, spróbujmy upiec kawałek mięsa do chleba, czy jak kto woli, zrobić ten pasztet z królika.
Takich przykładów można podawać bez liku. Czy ktoś pamięta jeszcze, jak się robi makaron lub twaróg ? Kupujemy te odtłuszczone jogurty i twarożki homo, a tam wszędzie jest chemia.
Kiedyś szukałam czystej śmietany w sklepie i ze strachem odkryłam, co sprzedawane jest pod tytułem: śmietana. Chyba śmietany, w śmietanie jest najmniej- poczytajcie(małym druczkiem).
Jesteśmy zabiegani i idziemy na żywieniową łatwiznę, mówie tu też o sobie, nie myślcie, że się wymądrzam, tylko KaRo dała mi temat do przemyślenia.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Mój ogród - Alka
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Posty: 21722
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Centrum Polski
- Kontakt:
Temat nie tylko do przemyślenia,bo jeśli istnieje szansa na zmniejszenie pakowania w siebie i nasze rodziny "cudów cywilizacji" - to należy tę szansę wykorzystywać.
Ty ,Droga Alu robisz dla siebie i swojej rodziny bardzo dużo,ten chlebek,mniam /zaraz się tez zabiorę za to/ i to, że zastanawiasz się nad składem poszczególnych produktów spożywczych,sugerują,że gdybyś tylko miała mozliwości nie korzystałabyś z zakupów tych produktów,które mżna samemu sobie przyrządzić.Ale cóż ,dziś nawet krowy w pobliżu nie można zauważyć,żeby pójść ewentualnie do gospodarza i kupić sobie mleko z którego potem można mieć prawdziwą śmietanę.
Ale są mozliwości zauważalnego zmniejszania tej chemii w naszym życiu i wiem,że powinnyśmy to robić.
Zastanawiam sie nad forma przekazania Wam treści tej ksiązki,która jest w formie dialogu ,wynurzeń i wskazówek.Konkretne przepisy przeplataja się ze wskazówkami co i jak?
Ty ,Droga Alu robisz dla siebie i swojej rodziny bardzo dużo,ten chlebek,mniam /zaraz się tez zabiorę za to/ i to, że zastanawiasz się nad składem poszczególnych produktów spożywczych,sugerują,że gdybyś tylko miała mozliwości nie korzystałabyś z zakupów tych produktów,które mżna samemu sobie przyrządzić.Ale cóż ,dziś nawet krowy w pobliżu nie można zauważyć,żeby pójść ewentualnie do gospodarza i kupić sobie mleko z którego potem można mieć prawdziwą śmietanę.
Ale są mozliwości zauważalnego zmniejszania tej chemii w naszym życiu i wiem,że powinnyśmy to robić.
Zastanawiam sie nad forma przekazania Wam treści tej ksiązki,która jest w formie dialogu ,wynurzeń i wskazówek.Konkretne przepisy przeplataja się ze wskazówkami co i jak?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Posty: 21722
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Centrum Polski
- Kontakt:
A'propos margaryny.Nie ma na świecie dotąd żadnej pracy naukowej,która uzasadniałaby i potwierdzła zdrowotność spożywania margaryny.
"Margaryna jako produkt o wysokim stopniu przetworzenia,robi szkody w ludzkim organiżmie.Wystarczy pomyslec -jaki proces technologiczny musi przejść olej naturalny i ile trzeba po drodze dodać do niego substancji chemicznych w tym i rakotwórczych,sztucznie produkowanego kwasu masłowego ,który prawdopodobnie niszczy śluzówkę,utrwalaczy i barwników/gdyby nie pomarańczowa farbka-margaryna byłaby trupio blada/ ,aby uzyskać postać efektownie zapakowanej kostki."
Agresywna chemia spożywcza to również cukier i sól.
Cukier wiąże się z tłuszczami nasyconymi i tworzy cholesterol,plagę współczesnej cywilizacji.
W gospodarstwach domowych winniśmy używać miodu,który "jest naturalnym środkiem słodzącym zawierającym czystą glukozę,bogatym w życiodajne substancje,przechodzącym do krwiobiegu z przewodu pokarmowego prawie bez żadnej przemiany i zamieniającym się tam w energie życiową."Na stole,zamiast cukiernicy powinien stać miód.
Przemysłowa obróbka soli pozbawia ją wszystkich wartościowych pierwiastków a dodawany jod ,ulatnia się bardzo szybko po otwarciu torebki.Kupujemy zatem bezwartościową substancję.Sól kopalniana niesie ze sobą ogromne bogactwo selenu,żelaza i kobaltu i właśnie taką, jak najmniej oczyszczoną,szarą,brzydką z wyglądu powinniśmy używać w swoich kuchniach.
Z tłuszczów,należy używać tylko masła, oleju - najbardziej wartosciowy z konopi,ale czy jeszcze jest produkowany, smalcu i czystego łoju.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Posty: 21722
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Centrum Polski
- Kontakt:
Placki ziemniaczane
2 jaja ubić porządnie
+ 0,5 litra przegotowanego mleka
+ 2 duże główki cebuli starte na tarce.
Wszystko wymieszać.
Jeśli mają to być miękkie placki + 0,5 małej,płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.
W to wszystko wtarkować 5 ziemniaków i wymieszać.
Smażyć na oleju.
Skrobia nie poczernieje w mleku,placki będą jasnożółte z różowym odcieniem jak z młodych ziemniaków,nawet jeśli przygotujemy je w lipcu ze starych.
Warto przygotować wiecej placków.
W następnym dniu można ugotować zupę pomidorową ,dodać pokrojone w paseczki placki ziemniaczane i mamy na obiad smaczną zupę z flaczkami.
2 jaja ubić porządnie
+ 0,5 litra przegotowanego mleka
+ 2 duże główki cebuli starte na tarce.
Wszystko wymieszać.
Jeśli mają to być miękkie placki + 0,5 małej,płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.
W to wszystko wtarkować 5 ziemniaków i wymieszać.
Smażyć na oleju.
Skrobia nie poczernieje w mleku,placki będą jasnożółte z różowym odcieniem jak z młodych ziemniaków,nawet jeśli przygotujemy je w lipcu ze starych.
Warto przygotować wiecej placków.
W następnym dniu można ugotować zupę pomidorową ,dodać pokrojone w paseczki placki ziemniaczane i mamy na obiad smaczną zupę z flaczkami.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Posty: 21722
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Centrum Polski
- Kontakt:
Zasady ogólna na zawsze do zapamiętania:wszystko gotujemy pod przykryciem!!!
Dlatego powinniśmy mieć duże garnki,z małych ucieka witamina B1.
Należy gotować tak,aby nic nie uciekało z garnków.
Pół garnka wsadu i pół garnka zostawić na parę.
W kuchni nie możemy używać żadnego aluminium - niszczy kości i śluzówki.
Ziemniaki gotowane /Ziemniaki po żydowsku
Ziemniaki muszą być porządnie umyte przed obraniem,pod bieżąca wodą.Obiera się bardzo cieniutko,bo tuż pod skórką znajdują się całe pokłady magnezu,kobaltu,żelaza - biopierwiastków,których najczęściej nam brakuje.
W kładamy do dużego garnka,mogą zajmować tylko jego połowę.
Ile osób na obiedzie,tyle główek cebuli,przekrojonej na 4 należy połóżyc na wierzch.
Dodać szczyptę kminku,
dodać dużą łyżkę masła
wlać 2 szklanki mleka i uzupełnić wrzącą wodą / no,może przegotowana wystarczy/
też do połowy garnka,bo musi pozostać miejsce na parę.
Ziemniaki solimy pod koniec gotowania,kiedy juz są miękkie.
Odcedzamy,do czystego naczynia ,ziemniaki są gotowe do jedzenia nawet bez mięsa.Można posypać zieleniną.
A do wywaru dolewamy 2/3 zimnego mleka,
posiekaną rzeżuchę lub szczypiorek i mamy świetny, zdrowy napój do obiadu ,zamiast nic nie dającego kompotu.
W taki sposób gotuję ziemniaki przez całą zimę i wiosnę,aż do momentu pojawienia się naszych polskich młodych ziemniaków.
Jeszcze kwestia wody.
Zawsze w kuchi powinna być w dużym garnku przegotowana woda,którą będziemy używać do przygotowania potraw.Wskutek gotowania wyparowuje wszystko co jest niepotrzebne,a żelazo osiada na ściankach .Do użytku mamy wtedy wodę miękką i czystą.
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 3193
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Karo narobiłaś apetytu, kiedy zapraszasz na obiad?
Fajne te ziemniaki, nigdy tak nie robiłam zawsze wstawiam i od razu sole, później to różnie bywa, czasem zapomnę.
Fajne te ziemniaki, nigdy tak nie robiłam zawsze wstawiam i od razu sole, później to różnie bywa, czasem zapomnę.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- alka
- 200p
- Posty: 375
- Od: 3 paź 2006, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Południe Gdańska
Ziemniaki gotowane /Ziemniaki po żydowsku /
Na pewno spróbuję. Człowiek uczy się całe życie, a takie w mleczku...wyglądają na pyszne. Lubię tez ziemniaki w mundurkach, tylko MOIM nie chce się skubać.
Na pewno spróbuję. Człowiek uczy się całe życie, a takie w mleczku...wyglądają na pyszne. Lubię tez ziemniaki w mundurkach, tylko MOIM nie chce się skubać.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Mój ogród - Alka