Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1171 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69  
Autor Wiadomość
Anaka
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 26 mar 2010, o 09:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Hej Asiu ;:3
Ja też tak robiłam.Teraz mam kamień i naprawdę się sprawdza.Poza tym wychodzi na nim wspaniała pizza ;:138

_________________
Zapraszam
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Haim
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 26 mar 2010, o 10:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2544
Skąd: Tczew

 1 szt.
Aniu, a skąd dorwałaś taki kamień?
Na pewno można gdzieś kupić :?

_________________
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anaka
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 26 mar 2010, o 11:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Asiu, są na allegro lub www.pizzastone.com.pl :uszy

_________________
Zapraszam
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
meg58
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 26 mar 2010, o 12:20 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 153
Skąd: Szczytno

 0 szt.
Aniu witaj serdecznie w ten ciepły i słoneczny dzień wiosny

Aniu z duszą na ramieniu zagladam do Ciebie - a wiesz dlaczego ?
próbuje się odchudzać a po przejrzeniu twych opisów przygotowania potraw i zdjęć to mnie ki..ki marsza grają
i weź człowieku schudnij
a tak na poważnie bardzo fajna jest ta Twoja strona . Co planujesz przygotować na Świeta Wielkanocne??
;:137 ;:137 ;:137 ;:137

_________________
Pozdrwaiam Małgosia

viewtopic.php?f=2&t=32248


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anaka
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 26 mar 2010, o 13:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Meg, nawet jak się odchudzasz,możesz u mnie znaleźć sporo propozycji.Z ostatnich polecam roladę z piersi indyka :uszy
Na Wielkanoc mam już parę potraw w głowie, jednak nie jest to zapięte na ostatni guzik :wink:

_________________
Zapraszam
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Haim
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 26 mar 2010, o 14:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2544
Skąd: Tczew

 1 szt.
Anaka napisał(a):
Asiu, są na allegrooo lub http://www.pizzastone.com.pl :uszy


Aniu dziękuję Ci bardzo ;:196

_________________
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anaka
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 26 mar 2010, o 21:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Asiu :uszy


Dzisiaj u mnie kurczak chilli i wiosenna sałatka

Obrazek

kawałki kurczaka
pół czerwonej papryczki chilli
sos sojowy
cebula
masło /klarowane/ lub oliwa
kieliszek alkoholu

Kawałki kurczaka płuczę i osuszam ręcznikiem papierowym.Układam warstwami w misce, a każda warstwę polewam sosem sojowym i posypuje pokrojona drobno papryczką chilli /może być w proszku/.Skrapiam alkoholem - whisky,brandy,wódka, i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
W szerokim garnku rozgrzewam tłuszcz i obsmażam kawałki kurczaka na tłuszczu na rumiano z obu stron.Podlewam sosem z marynaty.Cebulę kroje w krążki i wrzucam do garnka.Podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem do miękkości.

Sałatka

avocado dojrzałe
mix sałat /kupuję w torebce/
szczypiorek
jogurt grecki light,sól,pieprz , ocet balsamiczny

Sałaty i pokrojony szczypiorek wrzucam do miski. Avocado obieram,wyjmuję pestkę i kroję na kawałki.Posypuję solą i świeżym pieprzem.Mieszam z jogurtem.

Bardzo smaczne ;:137

_________________
Zapraszam
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Haim
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 26 mar 2010, o 23:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2544
Skąd: Tczew

 1 szt.
Ale pyszności, padam na twarz przed takim pysznym obiadkiem ;:180
Uwielbiam takie jedzonko a sos sojowy rewelka, dla mnie chińszczyzna bez tego sosu jest do kitu ;)

_________________
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anaka
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 27 mar 2010, o 09:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Oj tak Asiu.M.zjadł nieprawdopodobnie dużo :shock:


Dzisiaj zapraszam na wiosenne śniadanie, czyli jajka ,łosoś,kiełki plus majonez light Winiary ;:7

Obrazek

_________________
Zapraszam
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
meluzyna
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 27 mar 2010, o 10:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1300
Skąd: Kuj. - Pom.

 0 szt.
Dziewczyny, kiedy Wy macie czas na przygotowywanie takiego dobrego żarełka :) ?


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anaka
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 27 mar 2010, o 18:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Meluzyna,jeżeli się coś lubi, to zawsze jest czas :uszy


Dzisiejsze danie obiadowe to Zweibelkuchen.Kuchnia niemiecka.
Przepis z blogu Moje&Twoje

Obrazek

Ciasto:
150g mleka
15g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki cukru
200g mąki pszennej /dałam pszenną białą i graham/
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
40 g oliwy

W miseczce rozrobić drożdże z mlekiem i cukrem.Odstawić na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę i wymieszać z solą,dodać rozczyn z drożdży,wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.Odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia.

Farsz:
500g cebuli pokrojonej w półtalarki
3 łyżki oleju
200g boczku lub kiełbasy /dałam salami/
1 jajko
150g śmietany /dałam jogurt grecki light/
100g żółtego sera startego /powinien być ostry/
sól,pieprz

Na oleju dusić cebulę aż będzie miękka /podlać odrobiną wody/.5 minut przed końcem duszenia, dodać kiełbasę.Wyłączyć gaz.

Jajko roztrzepać,dodać śmietanę,ser, pieprz i sól.Wymieszać.

Formę do zapiekania /użyłam do tarty/wyłożyć papierem do pieczenia.Wylepić ciastem,zostawiając wysokie brzegi.Wyłożyć farsz cebulowo-kiełbasiany,polać sosem ze śmietany.Zapiekać 35-40 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Danie jest bardzo smaczne, można je jeść na ciepło i zimno.Polecam ;:138






Obrazek

_________________
Zapraszam
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Haim
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 27 mar 2010, o 20:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2544
Skąd: Tczew

 1 szt.
Aniu, ja również uwielbiam potrawy z kiełkami, szczególnie do sałatek je dodaję, zresztą sama wysiewam nasionka na kiełki ;)
Zweibelkuchen muszę zrobić, bo wygląda bardzo apetycznie, mojemu M. aż ślinka pociekła jak zobaczył ta potrawę ;)
A ja już czwarty dzień z rzędu piękę chlebek, bo znika w oka mgnieniu, zresztą moja Mama też zamówiła, muszę ją nauczyć, , bo jak zacznę wszystkim piec, to na roślinki czasu braknie :lol:

_________________
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anaka
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 27 mar 2010, o 22:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Asiu,polecam ten placek z cebulą, bo ma wzięcie,oj ma ;:224


A u mnie jeszcze dzisiaj z piekarnika wyszedł pyszny chleb z ziarnami na zakwasie

Obrazek

Przepis mogę wpisać jutro,jeżeli ktoś będzie chętny. A chlebek wart zachodu :uszy

_________________
Zapraszam
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anaka
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 29 mar 2010, o 09:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Chleb z ziarnami na zakwasie
przepis z blogu Wild Yeast

Namaczanka
100g mieszanych ziaren,np.słonecznik,siemię lniane,sezam czarny,czarnuszka.
35g płatków owsianych
86g wody

Ziarna wymieszać,zalać wodą,przykryć i odstawiać na 30 minut.

Ciasto chlebowe
240g mąki pszennej chlebowej /720/
94g mąki pszennej razowej
41g mąki żytniej
227g wody
170g aktywnego zakwasu żytniego/bąblującego!/
9,5 g soli

W misce wymieszać mąki,dodać wodę i zakwas.Wymieszać,przykrzyć o zostawić na 30 minut.

Wyjąć ciasto na naoliwiony blat,dodać sól,wyrobić.Dodać namaczankę,wyrobić - ciasto powinno być średnio ścisłe.
Przykryć ciasto i zostawić na 2,5 godziny.Złożyć je raz po 50 minutach i drugi raz po 100 minutach.

Blat podsypać mąką,przełożyć ciasto,podzielić na dwie części i zostawić na 30minut.
Uformować 2 bochenki lub jeden duży.Zostawić do wyrastania na 2,5 godziny lub dłużej.Jeżeli naciśnięte palcem ciasto wraca to można piec,jeżeli wkleśnięcie zostaje, to trzeba jeszcze dać mu wyrosnąć.

Piekarnik nagrzać do 250 stopni.Włożyć chleb,zmniejszyć temp. do 230 stopni i piec z parą 8 minut.Kolejne 20 minut bez pary.Potem wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i zostawić chleb na 10 minut.Sprawdzić,czy upieczony - postukać w dno.
Najlepiej piec na rozgrzanym kamieniu lub blaszce.Ale można też w foremce.
Powodzenia :uszy

_________________
Zapraszam
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 29 mar 2010, o 19:45 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8573
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Anaka napisał(a):

Makaron włoski ze szpinakiem i parmezanem


Obrazek


Witaj Aniu :D
Przechodziłam właśnie i wstapiłam.:wink:
Aniu proszę o szczegóły szpinaku. :D
A tak w ogóle to w maju robię osiemnastkę córce i sama nie wiem co i jak.
Na pewno podam na obiad tradycyjne śląskie rolady, kluski i jakiegoś kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami i cebulą białą i czerwoną ale jakie ciasto i co na zimną płytę czy kolację jeszcze nie wiem. Wiem tylko, że powinno być mało skomplikowane i szybkie....najlepiej przygotowane dzień wcześniej. :roll:
Trochę czasu jeszcze jest ale po cichu liczę na wsparcie. ;:196 Wiem, że razem z Andzią1 coś mi podpowiecie.
;:196

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anaka
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 29 mar 2010, o 23:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Witaj Elżuniu ;:138
Przepis na ten makaron ze szpinakiem jest bardzo prosty:
- makaron włoski gotujesz al dente/dowolny rodzaj/.
- w tym czasie na patelni lejesz oliwę lub masło,podsmażasz cebulę /najlepiej sałatkową/ pokrojoną w kostkę lub jak tam lubisz, i dwa ząbki czosnku.Kiedy cebula się zeszkli, wrzucasz liście szpinaku /ja przeważnie kupuje świeży - duże liście lub baby/ i podgrzewasz wszystko razem aż szpinak będzie zwiędły.Doprawiasz solą ,pieprzem i ewentualnie gałką.Na tarce ścierasz parmezan lub inny ser podobnego typu.
- wykładasz makaron na szpinak,mieszasz,doprawiasz solą.Wykładasz na talerz,posypujesz parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Ja czasami do cebuli dodaje pokrojoną drobniutko papryczkę chilli.Pieprz wtedy jest zbędny.
I wcinasz ze smakiem ;:224

A na osiemnastkę Twojej Córki coś wymyślimy :uszy

_________________
Zapraszam
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 31 mar 2010, o 22:27 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8573
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Aniu dzięki za szczegóły...no to mam danie na piątek. ;:196
Bardzo łatwy przepis i szybki w wykonaniu :D ...makaron już mam. :wink:

Jak byś miała coś nieskomplikowanego to bardzo Cię proszę.
Jak coś znajdę to też dam znać. :D
;:167

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1171 ]  Idź do strony nr...        1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *