Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1171 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 69  
Autor Wiadomość
Anaka
 Tytuł: Moja domowa piekarnia - AnaKa
PostNapisane: 16 cze 2009, o 23:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Piekę różne pieczywo z różnych rodzajów mąki.Uwielbiam zapach pieczonego chleba - nastraja mnie optymistycznie.
Dzisiaj upiekłam chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Obrazek Obrazek

A oto inne moje chleby
Żytni z siemieniem,słonecznikiem i płatkami owsianymi

Obrazek

Pszenny na zakwasie graham

Obrazek

Pszenno-żytni

Obrazek

:P


Góra   
  Zobacz profil      
 
MirkaS
 Tytuł:
PostNapisane: 17 cze 2009, o 11:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1646
Skąd: 30 km od Kołobrzegu

 więcej niż 1 szt.
Aniu chlebusie wyglądają bardzo smakowicie. Czy tylko pieczesz na zakwasie , bo wiem że to pracochłonne, już od jakiegoś czasu chodzi za mną to aby upiec po raz pierwszy chlebek u mnie nie jada się białego pieczywa,
mogę prosić o przepis :D

_________________
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anaka
 Tytuł:
PostNapisane: 17 cze 2009, o 17:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Hej Mirka :D
cieszę się,że moje chlebki Ci się podobają. Są też smaczne - tak nieskromnie dodam :oops:

Piekę na zakwasie żytnim i pszennym, jeżeli chcę przyspieszyć wyrastanie chleba, dodaję trochę drożdży. Chleby na zakwasie są pracochłonne, to fakt, ale warto, bo naprawdę wiesz, co jesz :lol:
Jeżeli nigdy nie piekłaś na zakwasie, to proponuję zacząć najpierw od jego wyprodukowania, potem wspomagania się drożdżami, a na końcu na samym zakwasie.

Chodzi Ci o przepis na zakwas?


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anaka
 Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2009, o 09:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Dodam wczorajsze wypieki. Proces produkcji chleba i bagietek na zakwasie trwa dwa dni, ale efekt końcowy i walory smakowe są najlepszą nagrodą dla domowego piekarza :D

bagietka pszenna z orkiszem i amarantusem

Obrazek

bagietki pszenne


Obrazek

chleb żytni pełnoziarnisty z otrębami i kminkiem

Obrazek

A tak się prezentowały moje wypieki na dzisiejszym śniadaniu

Obrazek

;:2


Góra   
  Zobacz profil      
 
MirkaS
 Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2009, o 12:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1646
Skąd: 30 km od Kołobrzegu

 więcej niż 1 szt.
Witaj Aniu
Twoje chlebki to nie tylko że mi się podobają , ja bym je zjadła oczami.
Ja nigdy jak dotąd nie piekłam chleba , a więc jestem zielona w tym temacie.
Proszę o przepis na wszystko, na zakwas i na upieczenie tego pysznego chlebka. Najsmakowiciej wyglądają:
żytni z siemieniem, słonecznikiem i płatkami
oraz pszenny graham
Tylko czy ja sobie poradzę.
Przepisy opisz jak dla kompletnego laika.

_________________
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anaka
 Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2009, o 16:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Mirka.na pewno sobie poradzisz. Ja tez tak na początku myślałam...
Wszystko wymaga cierpliwości i trochę wprawy. No i prób.Jeżeli za pierwszym razem Ci się nie uda. to nie zrażaj się - drugi raz będzie na pewno super :D
Ja nie tworzę jeszcze swoich przepisów. tylko nieznacznie modyfikuję te ze stron poświęconych chlebom. Zakwas robiłam wg. przepisu Tatter - blog: Tatter o chlebie.
Poza tym korzystam z przepisów o chlebie ze stron: http://www.chleb.info.pl i White Plate.

MUsisz zacząć od zakwasu żytniego. bo na tym zrobisz potem zakwas pszenny. Zakwas najlepszy jest z mąki żytniej pełnoziarnistej.ale z żytniej chlebowej 2000 też wyjdzie.
Ja mąki kupuję na allegro. w sklepach ze zdrową żywnością lub na wiejskim targu. jak mam okazję
:lol:

Nie wiem. gdzie mieszkasz. bo mam sporo zakwasu żytniego. Mogłabym Ci podrzucić... :P

_________________
Zapraszam
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anaka
 Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2009, o 16:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Ups! Teraz zobaczyłam.ze mieszkasz w zachodniopomorskim. To trochę daleko :wink:
Ale pierwszy zakwas powinnaś zrobić sama. To trzeba przejść.
W razie niejasności pytaj :lol:
Jak wyprodukujesz zakwas. to mogę podać Ci przepis na łatwy chleb. Jeżeli oczywiście nie wybierzesz sobie czegoś sama.
No i czekam na zdjęcia Twojego pierwszego chleba :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
MirkaS
 Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2009, o 21:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1646
Skąd: 30 km od Kołobrzegu

 więcej niż 1 szt.
Aniu tyle się naczytałam o zakwasach że mam głowę kwadratowa, ślinka mi cieknie na myśl o chlebku.To dla mnie trudna decyzja , muszę do niej dojrzeć. Będzie za mną chodziła aż ulegnę.
Przeraża mnie codzienne odkładanie i dokładanie składników. Może to i proste, ale nie na pierwszy raz. :(

_________________
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anaka
 Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2009, o 22:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Innej drogi naprawdę nie ma. Nastawiasz pierwszy raz, a potem tylko dokładasz wodę i mąkę.Nikt nie potrafi inaczej piec chleba, jak tylko takimi sposobami. Niestety, nad tym trzeba trochę popracować :D

Możesz jeszcze piec na drożdżach,a le to już nie taki smak. No i świeżość trwa o wiele krócej :(


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anaka
 Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2009, o 17:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Z dedykacją dla Mirki S. - bułki z włoskiego ciasta Ciabatta.
Są na drożdżach z mąki pszennej chlebowej dokładnie wg.przepisu z blogu Doroty - http.mojewypieki.blox.pl :D

Obrazek

_________________
Zapraszam
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
marzena 63
 Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2009, o 21:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2631
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Ale pyszności pokazałaś. :shock: Od razu głodna jestem :roll: Muszę poczytać stronkę o przepisach co podałaś :)

_________________
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anaka
 Tytuł:
PostNapisane: 23 cze 2009, o 21:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Marzenko, koniecznie tam zajrzyj. Zobacz też blog - Tatter o chlebie i www.chleb.info.pl.
Ja czerpię stamtąd mnóstwo nauki :D

Czekam na zdjęcia Twoich następnych piekarniczych osiągnięć :lol: I służę pomocą :wink:

_________________
Zapraszam
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil      
 
marzena 63
 Tytuł:
PostNapisane: 24 cze 2009, o 20:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2631
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Aniu
dzisiaj upiekłam chlebek z cebulką :lol: Nie ostygł dokładnie i już go nie było :? A jaki był dobry ;:8 Nawet zdjęć nie zdążyłam zrobić :( Jutro chyba upiekę z ziarnami słonecznika i dyni :P Nie mogę się doczekać kiedy zakwas będzie już gotowy.

_________________
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anaka
 Tytuł:
PostNapisane: 24 cze 2009, o 20:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Marzena! Ale jesteś , nawet mnie nie poczęstowałaś :wink:
Czekam,kiedy zrobisz zakwas.Pisz tu do mnie o chlebie, bo będziemy chociaż we dwie , które pieką nie na samych drożdżach :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
marzena 63
 Tytuł:
PostNapisane: 25 cze 2009, o 06:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2631
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Aniu
następnym wypiekiem to już na 100% Cię poczęstuję.Nie pozwolę tknąć chleba dopóki nie cyknę zdjęć.
Do tej pory w ciągu dnia moje chłopaki zjadali mi jeden chleb(kupny).Teraz idą mi dwa.Już pytali kiedy będzie następny.

_________________
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anaka
 Tytuł:
PostNapisane: 25 cze 2009, o 12:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Marzena, znam to :wink:
U mnie na kupny chleb lub inne pieczywo wybrzydzają :cry:

Czekam na fotki :P


Góra   
  Zobacz profil      
 
marzena 63
 Tytuł:
PostNapisane: 25 cze 2009, o 19:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2631
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Mój dzisiejszy wypiek
Obrazek Obrazek Obrazek
upiekłam 4 bochenki ,bo jutro robię wędliny i nie będe miała czasu piec :roll:
czy ten zakwas to po pierwszym dniu rośnie :?: Bo ja mam wrażenie że nic z nim się nie dzieje :? Dopiero jak mieszam wieczorem to widać bąbelki.Czy to tak musi być :?:

_________________
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1171 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 69  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *