Jakie garnki wybrać?
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Jakie garnki wybrać?
Hm fajne rzecz gustu ,ja w ubiegłym roku dostałam w prezencie garnek żeliwny , ciężki masywny , rewelacja , szybko się w nich przygotowuje potrawę ,w dodatku długo utrzymują ciepło potrawy się nie przypalają ,wadą jest waga a że teraz jestem na etapie rewolucji kuchennej , wymiana mebli zastawa itd... te garnki trafiły na listę zakupów
Re: Jakie garnki wybrać?
Ja mam garnki ze stali nierdzewnej ale z powłoką ceramiczną. Producent Starke.
Re: Jakie garnki wybrać?
A ja mam garnki Philipiak kupione za pół ceny podczas pokazu. Dali też kuchnię indukcyjną.
Zapomniałem napisać że jestem z nich bardzo, bardzo zadowolony.
Zapomniałem napisać że jestem z nich bardzo, bardzo zadowolony.
Re: Jakie garnki wybrać?
Ja mam garnki kupione w biedrze na indukcję jakieś 4 lata temu i sprawują się ok. Brakuje mi jeszcze jednego dużego gara do pasteryzacji czy przygotowywania przetowrów.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1360
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gliwice
Re: Jakie garnki wybrać?
Widziałem takie duże garnki (indukcja) w Selgrosie i Makro. Właśnie przymierzam się do zakupu jakiegoś
Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
Ja przesiadłem się na emaliowane. Poza tym często gotuję też na parze i tu nie zauważyłem żadnych podejrzanych przebarwień.
Regulamin Forum
Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
Od lat używam w kuchni garnków żeliwnych, mimo posiadania naczyń marki Zepter czy kompletu garnków ze stali nierdzewnej Tefala. Jeśli chcę mięsko obsmażyć następnie dusić w piekarniku, nie ma nic lepszego od gara z żeliwa. Polecam naczynia skandynawskie z przed kilkudziesięciu lat, mamy pewność, że nie były wytworzone w chińskich odlewniach z nie wiadomo z jakiego surowca. Współczesne naczynia tylko markowych firm francuskich czy szwedzkich lecz ceny mogą zniechęcić. No ale samochody też kosztują ,a wszyscy kupują
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
To ja może coś dopowiem bom z Rybnika i większość mojej familii pracowała w Hucie 'Silesia'.
Otóż najlepsze garnki to takie, które są pokryte brązową albo czarna emalią w środku.
Do tej pory je używam i nawet myję w zmywarce. Inne kolory poległy.
Na pewno komuś się narażę ale trudno.
Otóż najlepsze garnki to takie, które są pokryte brązową albo czarna emalią w środku.
Do tej pory je używam i nawet myję w zmywarce. Inne kolory poległy.
Na pewno komuś się narażę ale trudno.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1082
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
Dziękuję za wpis, przyznam, że zawsze jak wybierałam, to oprócz wzoru, zazwyczaj brałam z jasną emalią, ze względów estetycznych, a okazuje się, że nie były to dobre wybory. Z Silesii Rybnik mam od lat gar do gotowania przetworów, z nieprzywieralną powłoką i jestem z niego zadowolona.
pozdrawiam Ewa
Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
Od dawna gotuję w emaliowanych, pozbyłem się też indukcji... jest na maxa szkodliwa, tak jak i mikrofala ale mało kto o tym mówi niestety.
Re: Jakie garnki wybrać?
Aktualnie szukam dla siebie czegoś w dobrej cenie. Jakie polecicie?
- wiridiana
- 500p
- Posty: 529
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wołomin
Re: Jakie garnki wybrać?
Mam z Olkusza i są ok chociaż wiadomo emalia to trzeba uważać.
A poza tym z Ikei metalowe. Fajne, bo mają grubsze dno.
Metalowe dobrze działają też na ceramicznej kuchence. W tych emaliowanych się niestety łatwo przypala.
Na indukcji wszystkie spisują się super i używam w zależności od potrzeby.
A poza tym z Ikei metalowe. Fajne, bo mają grubsze dno.
Metalowe dobrze działają też na ceramicznej kuchence. W tych emaliowanych się niestety łatwo przypala.
Na indukcji wszystkie spisują się super i używam w zależności od potrzeby.