Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  
Autor Wiadomość
Lagotis
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 15 cze 2015, o 12:20 
Offline
50p
50p
Postów: 92

 0 szt.
Właśnie miałam takie doświadczenia z garnkiem do gotowania ziemniaków.
Po jakimś czasie podczas gotowania ziemniaki przywierały. Nie wiedziałam co jest grane.
Okazało się , że emalia starła się pod wpływem ubijania ziemniaków, ubijaczką.

Co do krajowej firmy. To mam metalowy czajnik, który, od wielu lat sprawuje się rewelacyjnie.
Czego nie mogłam powiedzieć o chińskich podróbkach.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
nerlu
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 17 cze 2015, o 00:47 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Avatar użytkownika
Postów: 2

 1 szt.
Emaliowane jakoś nie kojarzą mi się dobrze. Używam tylko Philipiaka, drogie są owszem, ale kupione 7 lat temu nadal wyglądają jak nowe i nie uwalniają jakiś niebezpiecznych związków do jedzenia. Uważam, ze inwestycja się opłaciła.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 18 cze 2015, o 11:02 
Offline
500p
500p
Postów: 854
Skąd: Gdańsk
Reklama jest wszechobecna.
Z ta jakością to pewnie jest prawda.Ludzie chcą kupować coraz taniej,a garnki emaliowane i tak nie są tanie.Moje wyciągniete z piwnicy maja ponad 40 lat i świetnie się sprawują.


Góra   
  Zobacz profil      
 
edytka1
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 19 cze 2015, o 21:14 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 6

 1 szt.
nerlu napisał(a):
Emaliowane jakoś nie kojarzą mi się dobrze. Używam tylko Philipiaka, drogie są owszem, ale kupione 7 lat temu nadal wyglądają jak nowe i nie uwalniają jakiś niebezpiecznych związków do jedzenia. Uważam, ze inwestycja się opłaciła.


Teściowa też ma takie - prezent od męża na 40-lecie. Chwali sobie je, mówi że bardzo solidne i żartuje że "do śmierci będą".


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ogor
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 21 cze 2015, o 14:11 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 0 szt.
nerlu napisał(a):
Emaliowane jakoś nie kojarzą mi się dobrze. Używam tylko Philipiaka, drogie są owszem, ale kupione 7 lat temu nadal wyglądają jak nowe i nie uwalniają jakiś niebezpiecznych związków do jedzenia. Uważam, ze inwestycja się opłaciła.
Philipiak, jest produkowany na jednej ,,tasmie,, z tanimi garami o tych samych gabarytach, z dodatkiem termometru i plastykow drewnopodobnych, sprzedawanych w wiadomo w jaki sposob, za chore pieniadze.

-- N 21 cze 2015 12:14 --

Nerlu i edytka, nawet sie nie przywitaliscie i reklamujecie zwykle gary za grube tysiace, ktore nie sa warte nawet tysiaca zlotych.

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
ogor
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 21 cze 2015, o 14:22 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 0 szt.
rtk10 napisał(a):
Srebro ciemnieje, bo takie są jego właściwości chemiczne - wchodzi w reakcje ze związkami SIARKI.

Postaram się wyjaśnić (w bardzo krótki i przystępny sposób) przyczyny ciemnienia wyrobów ze srebra, które jest zjawiskiem naturalnym a nie wynikiem jakiejś choroby postępującej w organizmie człowieka.

Do wyrobu biżuterii srebrnej używane są stopy srebra o różnej jego zawartości z dodatkiem przede wszystkim miedzi, która również reaguje ze związkami siarki. Siarka występuje w przyrodzie i w otaczającym nas środowisku, między innymi w powietrzu w postaci tlenków siarki - o czym świadczy pokrywanie się patyną dachów wykonanych z blachy miedzianej.

Człowiek spożywa również w swoim życiu pokarmy białkowe, które są zbudowane z aminokwasów, a te w swojej strukturze zawierają także atomy siarki. Produkty przemiany materii usuwane są z naszego organizmu częściowo także przez skórę.

Mamy w swoich kranach wodę oczyszczaną gdzieniegdzie jeszcze związkami zawierającymi aktywny chlor, co przyczynia się do naturalnego procesu ciemnienia wyrobów ze stopów srebra.

Czasami ciemnienie, czernienie (tak zwane oksydowanie) biżuterii srebrnej wykonywane jest w sposób przyspieszony metodą chemiczną i jest działaniem zamierzonym, celowym przez projektanta lub jubilera w celu uzyskania efektu "starzenia".

Oczywiscie masz racje, wieksza od mojej:) zapomnialem o siarce:( , ale wytlumacz prosze skad potoczna nazwa wsrod zlotnikow oksyda = watroba. bez urazy, traktuje to calkiem powaznie.

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Manuela
 Tytuł: Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 5 lip 2015, o 09:57 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 163
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Ogor Miałam kiedyś garnki (srebrne ) nie wiem, co miały w składzie, ale nie były tanie.( 2009 r. ) Powiem tak: wyrzuciłam je dlatego, że: po rozgrzaniu się garnka, wydobywał się z niego brzydki zapach, taki specyficzny, ponadto nie mogłam ich doszorować, bo po gotowaniu od gazu zostawały ślady. Teraz gotuję w garnkach emaliowanych i jest ok, nie uwalnia się zapach, łatwo się je czyści. Natomiast moja teściowa ma stare garnki, też srebrne, ale jakby metalowe i chyba te były najlepsze :), ale one kupione w latach 70 :wink:

_________________
viewtopic.php?f=36&t=84545&start=98
viewtopic.php?f=62&t=86518&p=5448877#p5448877


Góra   
  Zobacz profil      
 
rtk10
 Tytuł: Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 23 lip 2015, o 16:43 
Offline
100p
100p
Postów: 185
Skąd: woj. mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
ogor,
przepraszam za długi czas oczekiwania na moją odpowiedź.
Nie znam żadnych badań naukowych, które potwierdziłyby, że proces ciemnienia wyrobów ze srebra ma związek z jakąkolwiek chorobą naszego organizmu.

Używana przez jubilerów nazwa "wątroba siarczanowa" jest określeniem jednego ze związków chemicznych używanych w procesie czernienia metodą chemiczną wyrobów ze srebra. Związek ten jest solą kwasów wielosiarkowodorowych, czyli w swoim składzie zawiera aniony siarki. Posiada dość charakterystyczny, nieprzyjemny zapach, który w trakcie obróbki chemicznej jeszcze bardziej się nasila. Ta, dość specyficzna woń przypomina rozkładającą się wątrobę i stąd wzięło się to określenie.

Będąc w temacie garnków i związków chemicznych oraz ich oddziaływaniu na nasz organizm, to nie ma wątpliwości, że toksyczny wpływ mają związki glinu.

Subiektywnie, idealne do przygotowywania są garnki szklane.

Manuela,
czy te Twoje garnki srebrne miały wybitą próbę i ewentualnie jaką? Jak grube miały ścianki? Może gdzieś zachowały się ich zdjęcia?


Góra   
  Zobacz profil      
 
Manuela
 Tytuł: Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 9 sie 2015, o 12:42 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 163
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Niestety, nie mam ani jednego już z tych garnków.

_________________
viewtopic.php?f=36&t=84545&start=98
viewtopic.php?f=62&t=86518&p=5448877#p5448877


Góra   
  Zobacz profil      
 
majalis2013
 Tytuł: Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 12 sie 2015, o 11:35 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 624
Skąd: okolice Łodzi

 więcej niż 1 szt.
P...k, Z...r czy A...y - gary jak gary same nie gotują, a właściwie nic o nich rzetelnego( nie opowiadanego przez sprzedawców) dowiedzieć się nie można. A tego nie lubię :?
Ja wróciłam do garnków emaliowanych,stare sprawdzone niestety ze względu na ulegnięcie modzie wyrzuciłam. A szkoda.
Ktoś napisał że wytrzymują góra cztery lata. I o.k,co za problem je po takim czasie wymienić. I przynajmniej wraz z remontem kuchni będę miał nowy garnkowy design :D

_________________
Agata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ogor
 Tytuł: Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 12 wrz 2015, o 15:13 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 0 szt.
rtk10 ,,Nie znam żadnych badań naukowych, które potwierdziłyby, że proces ciemnienia wyrobów ze srebra ma związek z jakąkolwiek chorobą naszego organizmu,, Nie masz racji i nikt naukowo tego nie udowodnii bo im NIEWOLNO:) A co do watroby to mysle ze nazwa nie pochodzi od zapachu, tylko od czarnej krwi, bo niby skad zlotnik ma wiedziec jak smierdzi watroba? Watroba - chemia smierdzi zgnilymi jajami +50% :). (caly czas mowa o starej bizuterii proby 0.800) znam kobiety ktore posiadaly bizuterie 0.925 i tez czernialo, sciaganie do kapieli i codziennej toalety nic nie pomagalo, tak samo zmiana kosmetykow jak i nie korzystanie z nich. No i wracamy do teorii starych zlotnikow. Powiekszona watroba - ludzka, powoduje nadmierne pocenie sie, a pot ludzki to niemal cala tablica Mendelejewa, jak amoniak, sol, kwasy rozne np. mlekowy itd. ktore w nadmiarze rozpuszczaja syf zawarty w srebrze.

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
ogor
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 12 wrz 2015, o 15:43 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 0 szt.
Kaja napisał(a):
Ja wyciągnęłam z zakamarków emaliowane garnki już jakiś czas temu. Nie zastanawiałam się czy gary stalowe są zdrowe,czy nie ale denerwowały mnie te wiecznie nadpalone w nich uchwyty i trudne do utrzymania w czystości pokrywki.
W Polsce nie ma żadnego problemu z kupieniem emaliowanych sprzętów.Kupisz je w każdym supermarkecie i sklepie z gospodarstwem domowym.


Kaja przywiazlem z Polski caly komplet garow emaliowanych:) jestem zadowolony, bo tanie, wysokie, zgrabne, zdrowe, ladne:) - dodaja koloru, jakos tak ladniej na piecu:) a to cieszy oczy:). Jak jedna z Kolezanek pisala, ze trzeba niemal co 4 lata wymieniac, to wymienie. Te z nierdzewki tez traca swoj urok po paru latach.

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 12 wrz 2015, o 20:29 
Offline
500p
500p
Postów: 854
Skąd: Gdańsk
Cieszę się,że jesteś zadowolony z zakupu.Być może,że współcześnie produkowane wytrzymuję tylko cztery lata.Dawniej widać nie znali technologicznych sztuczek i trwałość była lepsza.Ja mam jeszcze dwa garnki emaliowane z kompletu kupionego w NRD w połowie lat siedemdziesiątych.Pozostałe zostały wyrzucone tylko dlatego,że spadły na podłogę i odpadły kawałki emalii.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewikk77
 Tytuł: Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 13 wrz 2015, o 13:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 986
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Moje garnki, to również w większości emaliowane, oprócz stalowego sokownika (nie widziałam emaliowanych, były jedynie do wyboru jeszcze aluminiowe, które jak wiadomo są szkodliwe - ktoś wspominał nawet o związkach glinu) i kilku metalowych, które kiedyś dostałam. Poza tym kupiłam sobie kilka lat temu (na pewno więcej niż 4) "bigosownik" taki: http://www.garneczki.pl/produkt/garnek- ... y-7-l,2379, albo podobny i to jest też jest podobno emalia, ale naprawdę nie do zdarcia. Gotuję w nim nie tylko bigos, ale przede wszystkim przetwory ( a robię ich dużo). Nawet jeśli coś się przypali, co staje się bardzo rzadko, to łatwo to doczyścić bez zarysowań. Naprawdę jestem zadowolona.
Cytuj:
idealne do przygotowywania są garnki szklane.

gdzie takie garnki kupujecie?

_________________
pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ogor
 Tytuł: Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 13 wrz 2015, o 13:58 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 0 szt.
Ewikk wpisz w google ,,garnki olkusz,, stara dobra szkola, tak mysle

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewikk77
 Tytuł: Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 13 wrz 2015, o 14:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 986
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Nie wiedziałam, że Olkusz produkuje garnki szklane, bo emaliowane, właśnie mam z Olkusza lub Rybnika.

_________________
pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ogor
 Tytuł: Re: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 13 wrz 2015, o 14:23 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 0 szt.
Ewikk przepraszam, wpisz w google VISIONS garnki, ale uprzedzam, ceny zwalaja z nog ;:77

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 69 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Google [Bot] i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *