Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  
Autor Wiadomość
Pawel Woynowski
 Tytuł:
PostNapisane: 15 mar 2009, o 18:31 
Offline
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Postów: 1574
Skąd: Warszawa

 więcej niż 1 szt.
Kingo, a gdzie widziałaś glinianą makutrę, gdzie ją można kupić. Szukam jej od kilku lat, po całej Polsce i nie mogę jej nigdzie znaleźć.

Wracając zaś do garnków, to moim dyżurnym zestawem, są stalowe garnki kupione 12 lat temu na ...bazarku obok Megasamu w Warszawie, od Ukraińca który ma tam stoisko i handluje "mydłem i powidłem". Nawet nie wiem jakiej są marki, nie mają oznaczeń. Zapłaciłem za nie 150,00 zł + 60,00 zł za zestaw do gotowania na parze. Sprawują się doskonale, nic im nie odpada, nie palą uchwytów, nie przypalają potraw, jednym słowem nic innego nie potrzebuję.

Obrazek

Gotuję na tradycyjnej kuchni gazowej i płyty indukcyjne czy sensorowe jakoś mnie nie rajcują. W sprawach kuchni jestem konserwatystą :D Nie przekonują mnie również, reklamowe opracowania "naukowców" o szkodliwym działaniu na organizm, naczyń emaliowanych czy aluminiowych, lub o takich z bakteriobójczą powłoką która zabija bakterie. O ile wiem to bakterie giną w czasie obróbki cieplnej potraw, to po kiego diabła mam mieć w garnku taka powłokę. Poza tym, nasi dziadkowie i rodzice nie wiedzieli o tych szkodliwych działaniach garnków i gotowali w nich całe swoje życie. Mama mała 85 lat jak zmarła na cukrzycę, a ojciec ma 89 lat i odpukać ma się dobrze. :D
Chciał bym dożyć takiego wieku.

_________________
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Antooosia
 Tytuł:
PostNapisane: 15 mar 2009, o 21:17 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3431
Skąd: okolice Krakowa

 1 szt.
Pawle mam szczęście posiadania jej :D ,jeszcze po babci.
Z tego,co mi wiadomo,nie jest trudno o zdobycie...na pw link :wink:

_________________
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 18 mar 2009, o 02:13 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6552
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
pelagia72 napisał(a):
Czy ktoś jest też fanem brązowych, przedpotopowych skorup ?.

Jasne!!! Mam na działce całą kolekcję, włącznie z formą do pieczenia piernika w kształcie, jakżeby inaczej, kaczki :)

(dla niewtajemniczonych - zbieram od lat rózne kaczki, drewniane, metalowe, porcelanowe, gliniane, haftowane, na znaczkach, monetach, kubeczkach, garnkach, obrazkach itd. itp.)

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anaka
 Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2009, o 21:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3896
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Jakoś wątek umarł... Ale ja polecam garnki Still - kilkuwarstwowe dno, nie nagrzewające się uchwyty, specjalna stal, niekapiące pokrywki.
Do konserwacji używam środka W-5 z Kauflandu do stali nierdzewnej, ale w zmywarce myją się idealnie :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
barbaraa44
 Tytuł: Re: Jakie garnki wybrać?
PostNapisane: 27 lip 2013, o 11:01 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 28

 1 szt.
ja od niedawna posiadam zestaw naczyń Philipiak - prezent męża na rocznicę ślubu ;) Naczynia bardzo poręczne, łatwe w zmywaniu, no i co najważniejsze jedzenie zachowuje swoje walory smakowe po ugotowaniu, smażeniu, sprzęt widać, że używany przez samego Karola Okrasę ;)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dorota 11
 Tytuł: Re: Jakie garnki wybrać?
PostNapisane: 29 sie 2013, o 20:06 
Offline
50p
50p
Postów: 98

 1 szt.
Ja posiadam garnki z firmy Fiskars i jestem z nich zadowolona.Przy zakupie garnków należy sprawdzać czy posiadają atest z PZH. Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
hejho
 Tytuł: Re: Jakie garnki wybrać?
PostNapisane: 11 sty 2014, o 12:09 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 19

 1 szt.
odnowimy wątek, jakie garnki mi polecicie? tylko nie te z najwyższej półki, bo do garnka też cos trzeba wrzucić ;:7


Góra   
  Zobacz profil      
 
nirali
 Tytuł: Re: Jakie garnki wybrać?
PostNapisane: 13 lut 2014, o 18:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 938
Skąd: z forum ogrodniczego.info

 1 szt.
Dołączam się do pytania :wit
Pochwalcie się jakie garnki posiadacie,ich zalety oraz wady.
Może wiecie z którym dnem lepsze:wielowarstwowe KAPSUŁOWE;6-warstwowe AKUTERMICZNE;sześciowarstwowe dno zespolone typu accu-thermo
No i jedne ze stali nierdzewnej a inne z chirurgicznej-czy to ta sama stal?

_________________
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród


Góra   
  Zobacz profil      
 
renata d
 Tytuł: Re: Jakie garnki wybrać?
PostNapisane: 27 wrz 2014, o 21:25 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 106
Skąd: lubuskie

 0 szt.
A co myślicie o garnkach z Intermarche,które można kupić za punkty z dopłatą.Używa ich ktoś.


Góra   
  Zobacz profil      
 
miki331
 Tytuł: Re: Jakie garnki wybrać?
PostNapisane: 24 paź 2014, o 17:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1358
Skąd: Gliwice

 1 szt.
Kupiłem garnki z Olkusza seria nazywa się chyba Elipsa albo Eclips. Nadaja sie do indukcyjnych, mozna zmywac w zmywarce. Wyglądają solidnie (grube dno) i elegancko. Polskie i ładne !


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ogor
 Tytuł: Zdrowa żywność ? a co z garami w których gotujemy?
PostNapisane: 14 cze 2015, o 11:32 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 0 szt.
Witam, mam roznej masci gary z nierdzewki (drogie i tanie), czy ktos z Was zauwazyl, rozne plamy, cetki, przebarwienia stali nierdzewnej? Nie chce wprowadzac zametu ale bardzo mnie to niepokoii, do tego stopnia, ze chyba zaczne gotowac w garach emaliowanych! dawniej te gary wytrzymywaly kupe lat zanim dno zmatowialo. Nie wiem co o tym myslec :( . stop stali nierdzewnej zawiera chrom, nikiel, wegiel no i stal. (Nikiel znajduje się w aktualnym wykazie substancji niebezpiecznych). No i teraz co? co z tego ze mam zdrowe jedzonko, jeśli moje gary je zatruwaja? to samo z aluminiowymi wynalazkami. Zapraszam do polemiki bo to jest dla Nas wazne. ps. tylko gdzie kupic gary emaliowane ;:223

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 14 cze 2015, o 17:46 
Offline
500p
500p
Postów: 854
Skąd: Gdańsk
Ja wyciągnęłam z zakamarków emaliowane garnki już jakiś czas temu. Nie zastanawiałam się czy gary stalowe są zdrowe,czy nie ale denerwowały mnie te wiecznie nadpalone w nich uchwyty i trudne do utrzymania w czystości pokrywki.
W Polsce nie ma żadnego problemu z kupieniem emaliowanych sprzętów.Kupisz je w każdym supermarkecie i sklepie z gospodarstwem domowym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ogor
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 14 cze 2015, o 17:59 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 0 szt.
Kaja, nie cierpie supermarketow, bez urazy, znajde jakies gary emaliowane dobrej jakosci.

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Lagotis
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 14 cze 2015, o 18:03 
Offline
50p
50p
Postów: 92

 0 szt.
Uważam, że metalowe są bardzo dobre. Czyści je się metalowymi druciankami.
Nie przypala się w nich pokarm A gdyby co dużo łatwiej doczyścić.
Może te plamy z kamienia jaki jest w wodzie.
Takowy osadzać się lubi w naczyniu.
W metalowych felerem są tylko te uchwyty. Można jednak zapolować na jakieś lepsze modele.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ogor
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 14 cze 2015, o 19:03 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 58
Skąd: NORDJYLLAND - Pn Dania

 0 szt.
Lagotis nie wydaje mi sie. Stopy metali to czarna magia, np. nie ma zlota proby 1000, jest 0,999, bo jest w stopie 1% ,,syfu,,. Wezmy srebro, dlaczego bizuteria proby 0,800 ,,czernieje,, na niektorych Paniach i Panach? kwas solny! zawarty w pocie czlowieka rozpuszcza caly ten ,,syf,, (kadm, cynk i inne g0wna) ktory jest w tym stopie. Gro ludzi majacych problemy ze zdrowiem, wydziela z potem kwas solny, nie jestem lekarzem, ale podobno to jest problem z watroba. Chemia to nasz ,,przyjaciel,, i najwiekszy wrog.

_________________
Przepraszam za brak polskiej czcionki


Góra   
  Zobacz profil      
 
rtk10
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 15 cze 2015, o 07:00 
Offline
100p
100p
Postów: 185
Skąd: woj. mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Srebro ciemnieje, bo takie są jego właściwości chemiczne - wchodzi w reakcje ze związkami SIARKI.

Postaram się wyjaśnić (w bardzo krótki i przystępny sposób) przyczyny ciemnienia wyrobów ze srebra, które jest zjawiskiem naturalnym a nie wynikiem jakiejś choroby postępującej w organizmie człowieka.

Do wyrobu biżuterii srebrnej używane są stopy srebra o różnej jego zawartości z dodatkiem przede wszystkim miedzi, która również reaguje ze związkami siarki. Siarka występuje w przyrodzie i w otaczającym nas środowisku, między innymi w powietrzu w postaci tlenków siarki - o czym świadczy pokrywanie się patyną dachów wykonanych z blachy miedzianej.

Człowiek spożywa również w swoim życiu pokarmy białkowe, które są zbudowane z aminokwasów, a te w swojej strukturze zawierają także atomy siarki. Produkty przemiany materii usuwane są z naszego organizmu częściowo także przez skórę.

Mamy w swoich kranach wodę oczyszczaną gdzieniegdzie jeszcze związkami zawierającymi aktywny chlor, co przyczynia się do naturalnego procesu ciemnienia wyrobów ze stopów srebra.

Czasami ciemnienie, czernienie (tak zwane oksydowanie) biżuterii srebrnej wykonywane jest w sposób przyspieszony metodą chemiczną i jest działaniem zamierzonym, celowym przez projektanta lub jubilera w celu uzyskania efektu "starzenia".


Góra   
  Zobacz profil      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Zdrowa zywnosc? a co z garami w ktorych gotujemy?
PostNapisane: 15 cze 2015, o 09:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25002
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Odnośnie garnków emaliowanych - cóż... nie są to takie gary jak kiedyś. Przed 4 laty kupiłam taki komplet . Zależało mi bardzo na jakości, więc wybrałam starą krajową, renomowaną firmę, która zawsze była na wysokim poziomie. I okazuje się, że tak naprawdę warstwa emalii jest tak cieniutka, że już po 4 latach jest po prostu starta z dna. Niesamowicie mnie to zraziło do emalii.

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 69 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  

Strefa czasowa: UTC + 2


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *