Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1045
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

liska pisze:
ogis1 pisze:Lisko, co nie upiekłaś jeszcze chlebusia?

Nie przejmuj się - to jeszcze przed Tobą.
Ewo no ten zakwas się cały czas robi... czekam
Lisko
No tak zakwas, przecież to trwa- sorki :oops:

Agnieszko, zdjęcia będą wklejone ale jak się uporam z porządkami :D
Piszesz - znów robota- czyli co już działasz na działce?

Ewa
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Post »

Ewo- przepraszam, nie miałam w intencji "poganiać" ze zdjęciami! Zapomniałam o kłopotach zdjęciowych! i tak mi się napisało od serca, bo bardzo lubię oglądać zdjęcia chlebów. Są po prostu, moim zdaniem, piękne i takie domowe.

Robotę mam związaną z pracą - przy kompie, ale robię sobie wtedy przerwy i relaksuję się zwiedzając forum (a czasem mnie wciąga do rozmowy ;) .

Niebawem będę robić chlebek orkiszowy na drożdzach, jeszcze nie zdążyłam, a potem nastawię zakwas,wg Twojego przepisu, bo mąkę żytnią udało mi się już kupić.
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Posty: 1757
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewciu, mam pytanie, czy mogę do pieczenia użyć gotowego suchego zakwasu chlebowego? Znalazłam taki w sklepie ekologicznym :)

I jak go użyć? Może wiesz?

Suchy zakwas chlebowy 100g BioFuturo - EKO

Suchy zakwas chlebowy.

Waga: 100g.

Pochodzenie: niemcy.

Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą Biocert Małopolska.

Skład: ziarno żyta, kultury zaczynu.

Ułatwiłoby mi to życie :) I może upiekłabym sama dobry chlebek?
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1045
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daisy

nigdy nie używałam takiego zakwasu, jeśli to jest suchy zakwas to raczej powinno się dodać tylko wody ciepłej . Ale nie umiem powiedzieć. Czy na torebce nie ma przepisu w jaki sposób się go używa.

Ale zapytam jeszcze znajomej, czy cos wie na ten temat.
Odezwę się wieczorkiem/ późnym/

Pozdrawiam

Ewa
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Posty: 1757
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Ewciu :)

Nie mam jeszcze etykietki, dzisiaj go zamówiłam ..
Zamówiłam też mąkę żytnio razową i mam ochotę upiec chleb, taki pachnący i zdrowy :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1045
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, taki pachnący i zdrowy....
Ja dzisiaj właśnie robię pizzę a Julka już chodzi , nosi widelce, noże i chodzi zagląda czy już. Aż się śmiejemy bo któryś raz z rzędu już wie, że będzie pizza i pomaga... a ma dopiero trzy latka. :;230 :;230 :;230

A chlebek pieczemy w piątek

Ewa.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Post »

Ewo! - pizza w Toruniu- jeszcze przede mną. Raz robiłam z Siostrą w Gdańsku.

Obecnie postanowiłam podzielić się z Wami fotkami z nowego nałogu chlebowego:
zrobiłam 3-ci chlebek- Cebulak:

do tradycyjnego polskiego Niedzickiego, dodałam zblanszowany szczypior wraz jego cebulką
na fotce wygląda na spalony, ale nie jest :oops: :

Obrazek

Obrazek

Wyszedł smaczny, szczególnie z ogórkiem kiszonym pasuje!
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1045
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko bardzo apetycznie wygląda- pewnie tak też smakuje.

Gratuluję pomysłu. Ja jutro się przymierzam do pieczenia chlebusia



pozdrawiam

Ewa

ps, wkleiłam zdjęcie w fotosiku ale ja go nie widzę
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Post »

Chciałam Wam pokazać mój chlebuś ,,piekłam go według własnej receptury ,
bardzo smakował rodzince

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2030
Od: 28 sie 2008, o 22:29
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

A gdzie Bogusiu recepturka?
Ja piekę po filmie...jakaś 2 rano :D
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Ewo nie doczekam się tego zakwasu buuu
z uśmiechami Iza
u liski
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1045
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurcze, przez tą zmianę zdjęć , :cry: zapomniałam o filmie tym o tsunami :(
Czy może wiecie , kiedy jest powtórka?


Lisko a czemu się nie doczekasz?

Bogusiu, chlebuś wygląda smakowicie, czy mogłabyś podać przepis?
Chętnie wypróbuję


Pozdrawiam cieplutko

Ewa
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 822
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: z kątowni

Post »

Dołączam do fanów domowego chlebka - ja swój piekę w miarę regularnie w wypiekaczu do chleba (tak na blaszce i z ugniataniem ręcznym nie chciało by mi się :oops: ).
Najpyszniejszy mój chlebek, który ma wielu fanów to dyniowy - jest to wariant chleba razowego, ale z ziarnami dyni w środku, oraz obficie na zewnątrz, zapieczonymi. Smak zapieczonych ziarenek dyni jest nieziemski :)
Drugi, to cebulowy, z przepisu dołączonego do maszynki do chleba, który sie piecze na programie "szybkim" i jest przepyszny.
Zdjęć niestety nie mam, jakoś tak... chleb się zawsze zjadł, zanim dorwałam aparat ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”