Dobrze, że Dorota odświeżyła ten wątek
Podam przepis na zupę kem z buraków. Mnie smakuje i powinna smakować wszystkim miłośnikom barszczu ukraińskiego.
Składniki :
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku ( można oczywiście dać ich więcej)
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera ( daję 1/2, bo lubię seler
2-3 buraki ( 3 średniej wielkości, dwa duże)
ocet( daję ok. 3 łyżek jabłkowego)
1 puszka pomidorów( lub przecier pomidorowy z kartonu, nie sok)
masło ( ilość potrzebna do podsmażenia cebuli tj ok. 1 łyżki, może być więcej)
Wykonanie:
cebule pokroić w kostkę ,
pokroić czosnek
warzywa zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach, buraki zetrzeć do odzielnej miski.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojony czosnek.Nie można smażyć na brązowo !! Jeżeli masła jest mało dodać odrobinę wody.
Do cebuli i czosnku dodać startą marchew, pietruszkę i selera i podsmażyć ( podsmażone warzywa dają inny smak zupie, więc warto to zrobić).Szklę i smażę cebule i warzywa w garnku ( z lenistwa), ale oczywiście można to zrobić na patelni a następnie przełożyć do garnka ( tak jest bardziej profesjonalnie).
Podsmażone warzywa zalać wodą( poziom wody kilka centymetrów wyższy niż poziom warzyw ) i gotować ok. 10minut. Dodać starte buraki, dolać wodę i pogotować chwilkę.Dołożyć puszkę pomidorów( lub przecier),sól, ocet.Chwilę pogotować.
zmiksować blenderem.Dodać pieprz.
Sposób zakwaszenia zupy może być dowolny- co kto lubi,podobnie z jej gęstością, ostrością ( pieprz). Podawać z dowolnym, ulubionym "zielonym", można jeść ze śmietaną, jogurtem lub bez zabielania.Najlepsza jest drugiego dnia.Trzeciego również i nie traci koloru.
Ponieważ warzywa są starte, więc nie trzeba długo gotować.Chyba dłużej się pisze przepis niż gotuje.Przy ścieraniu maszynowym przygotowanie warzyw jest błyskawiczne.