
Jak wszyscy stwierdziliśmy w tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=99586 , potrzebne jest nam miejsce do gromadzenia przepisów.
Proszę umieszczać tu przepisy na dania, desery, przystawki, napoje... jednym słowem wszystkie.

Najpierw jednak proszę odwiedzić wątek wyżej

Tu będą umieszczane też pytania dotyczące jakichkolwiek niejasności w sprawach naszych przepisów.
Jednak prosiłbym nie odbiegać zbyt od tematu kuchni

To ja zaczynam

Pyszny, puszysty drożdżowy odrywaniec z lukrem

Segmenty do odrywania:

A każdy segment to rulonik z nadzieniem jagodowym


Ten talerz to taki rozciągnięty sporych rozmiarów obiadowy.
Przepis - Składniki na ciasto:
30g niesolonego masła (rozpuszczone)
150ml letniego mleka
50g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
280g mąki pszennej
1 opakowanie (7g) drożdży suchych (instant)
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godz.
W tym czasie rozmrażamy jagody (200 g). Zasypujemy garstką mąki i cukru. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt. Wykładamy jagody wzdłuż na środek. Robimy rulon z nadzieniem. Kroimy na 8 kawałków i układamy w keksówce, tak, aby jagody się nie stykały (były po bokach keksówki). Odstawiamy przykryte na 30 minut i pieczemy w 190-200*C przez 20-25 minut. Polewamy lukrem złożonym z około pół szklanki cukru pudru i trochę ponad łyżki gorącej wody (bez cytryny - nie pasuje)
Jagody muszą być dobrze rozmrożone i odsączone.