Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
BEATA55555
 Tytuł: Przepisy i porady Beaty
PostNapisane: 19 paź 2008, o 13:34 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
CIASTO MAJONEZOWE - przepis podstawowy

SKŁADNIKI:

5 jaj, 1 szklanka cukru, 1szklanka majonezu , 1 olejek zapachowy 1 szklanka mąki pszennej , 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jaja(całe),cukier majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2008, o 13:45 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
CIASTO MAJONEZOWE BARDZO KOKOSOWE

SKŁADNIKI:

6 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja(całe),cukier ,majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki, wiórki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2008, o 13:53 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
CIASTO MAJONEZOWE BARDZO MIGDAŁOWE

SKŁADNIKI:

6 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej ,
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki drobno startych migdałów(mogą być płatki migdałowe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja(całe),cukier ,majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki,migdały i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2008, o 14:04 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
CIASTO MAJONEZOWE - PIEGUS

SKŁADNIKI:

6 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek zapachowy, 1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżki maku


Jaja(całe),cukier ,majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki,mak i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2008, o 14:17 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
CIASTO MAJONEZOWE Z OWOCAMI

Korzystamy z przepisu podstawowego, przed pieczeniem układamy na surowym cieście owoce:jabłka,śliwki węgierki, twarde gruszki,twarde brzoskwinie.

Przepis podstawowy

SKŁADNIKI:
5 jaj
1 szklanka cukru
1szklanka majonezu
1 olejek zapachowy
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja(całe),cukier majonez i olejek dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia starannie wymieszać.
Średnią prostokątną blachę nasmarować tłuszczem i posypać mąką.Wylać na nią ciasto i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180st i nie zaglądamy przez czas pieczenia.
~~~~~~~~PRZEPIS I RECEPTURA WŁASNA~~~~~~~~


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2008, o 15:19 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Znakomite kanie w zalewie octowej.
Sezon grzybowy trwa,warto spróbować.PYCHA!!!!!!!!! Do przyrządzenia nadają się każde grzyby leśne a nawet pieczarka i boczniak.

Sposób przyrządzenia:
Grzyby myjemy i odsączamy. Średnie zostawiany w całości, a te większe kroimy na cztery części. Następna czynność to panierowanie i smażenie. Panierujemy tylko w MĄCE i smażymy na sporej ilości OLEJU . Oleju po smażeniu grzybów nie wylewamy bo w tej (przypalonce) jest cały smak. Na tym samym oleju na którym smażyliśmy grzyby podsmażamy na delikatny złoty kolor CEBULE. Do każdego słoika (po dżemie) wkładamy 5 ziaren pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 mały liść laurowy i kolejno 1 łyżkę podsmażonej cebulki potem smażone grzybki i znowu cebulka. Gotujemy zalewę i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem (nie pasteryzować).

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
grzyby olej
cebula mąka
przyprawy do słoika: pieprz , liść, ziele

ZALEWA OCTOWA:
3 szkl wody
1 szkl octu 10%
3 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2008, o 16:31 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
;:114 MARYNATA Z GRZYBÓW LEŚNYCH ;:114

SKŁADNIKI:

grzyby leśne
cebula
marchewka
czosnek
majeranek
listek
ziele angielskie
pieprz
sól
gorczyca


ZALEWA OCTOWA:
1 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
3 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli

Składniki zalewy zagotować, i gorącą wrzącą zalewą napełniać słoiki z grzybami.
Następnie odwracamy słoik dogóry dnem.(nie pasteryzować)


PRZYGOTOWANIE:

Grzyby krótko obgotować i porządnie odsączyć.
Do każdego słoiczka (poj 1 litr) włożyć:
1 całą małą cebulkę nadkrojoną na krzyż
1 cały ząbek czosnku
1 listek
3 ziarenka ziela
8 ziarenek pieprzu
0,5 łyżeczki gorczycy
3 grube plasterki marchewki
1 małą szczyptę majeranku (tyle co się zmieści w dwa palce)

Do słoików z przyprawami dołożyć grzyby do 3/4 wysokości i zalać wrzącą octową zalewą.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2008, o 20:03 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
;:114 MIÓD WANILIOWY ;:114


SKŁADNIKI:

miód naturalny płynny
laska prawdziwej wanilii

Do słoika z płynnym miodem włożyć laskę wanilii.
Miód przejdzie smakiem i aromatem waniliowym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2008, o 20:22 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
;:114 MIÓD ORZECHOWY ;:114


SKŁADNIKI:

miód płynny
1 garść orzechów włoskich
1 garść orzechów laskowych
1 garść fistaszków
1 garść pistacji

Orzechy drobno posiekać nożem, każdy rodzaj oddzielnie. Wsypać pierwszą warstwę orzeszków do słoika i zalać dwoma łyżkami miodu, z kolejnymi gatunkami orzeszków postępować identycznie.Układać warstwami orzeszki,miód ,orzeszki miód itd. Odstawić na dwa tygodnie aby miód przeszedł aromatem.Mi najbardziej smakuje połączenie pistacji z laskowymi.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 20 paź 2008, o 10:10 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
;:114 PULCHNIUTKIE PĄCZUSZKO - RACUSZKI ;:114


Ja je robię zamiast pączków.Nakładam małe porcje ciasta i potem nadziewam przy pomocy "strzykawki do dekoracji torów"
Najlepiej smakują z nadzieniem z ajerkoniaku.
Z marmoladą też dobre!


SKŁADNIKI:

2 jaja
4 łyżki cukru
1 małe opakowanie średnio gęstej śmietany
2 pojemniki po śmietanie mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy lub troszkę otartej skórki pomarańczowej

Śmietanę zwykle trzeba rozrzedzić.
Można to zrobić dolewając odrobię: kefiru maślanki,mleka zsiadłego lub świeżego.
Śmietana ma mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego
Wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem.
Ciasto ma być gęste.
Nabrana łyżką porcja i położona na gorący olej nie rozpływa się na boki.
Zachować odstępy na patelni bo rośnie!!!
Smażyć na sporej ilości rozgrzanego oleju, na średnim płomieniu.

Można w/g uznania polukrować,posypać pudrem,oblać czekoladą.



Gdyby były jakieś pytania proszę pisać .


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 22 paź 2008, o 17:20 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
;:114 DO BITEJ ŚMIETANY ;:114


Dodanie mleka proszkowego na ostatnim etapie ubijania śmietany sprawi że nie będzie podchodziła wodą.

Na 1 szklankę śmietany dodać 1 łyżeczkę mleka w proszku.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 22 paź 2008, o 17:42 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
;:114 ;:114 MALIBU - LIKIER ;:114 ;:114


0,75ml wódki
1 puszka mleka słodzonego
150gr wiórek kokosowych
1op cukru waniliowego


Wiórki zalać wódką i dodać cukier waniliowy.
Szczelnie zamknąć i odstawić na 4-5 dni.
Następnie odcisnąć przez gazę płyn i bardzo powoli cały czas mieszając dodać mleko z puszki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 23 paź 2008, o 19:32 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
;:114 HERBATKA MOCNO ROZGRZEWAJĄCA


0,5 szklanki bardzo gorącej herbaty
0,5 szklanki czystej wódki
0,5 szklanki miodu
1 gruby plaster cytryny


W dużym kubku zmiażdżyć cytrynę dodać miód i wódkę. Wymieszać łyżeczką i dolać gorącą mocną herbatę."Miksturę" wypić GORĄCĄ po gorącej kąpieli, najlepiej od razu w łóżku. Bardzo rozgrzewa a pot się leje. ;:114


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 24 paź 2008, o 12:14 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Likwidacja blizn po wyciskanych wykwitach - maseczka cebulowa


Maseczkę przygotowuje się z rozgotowanej na gęsto cebuli, do której dodaje się małą łyżeczkę miodu (miód rozgrzewa, polepsza działanie cebuli). Zmyć letnią wodą po 20min.

;:114 ;:114 ;:114 ;:114


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 24 paź 2008, o 12:41 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
;:114 ;:114 ;:114 ;:114

TŁUSTA CERA


Nazbierać świeżych igieł sosnowych i zalać je w garnuszku szklanką wody, najlepiej mineralnej. Zagotować i po ostudzeniu wlać do butelki. Tak oto mamy tonik do twarzy , który działa ściągająco i odkażająco na tłustą cerę.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 24 paź 2008, o 13:34 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Aby usunąć przykry zapach z butów, należy wsypać do nich sodę oczyszczoną i zostawić je na noc. Soda schowana w szafie oczyści w niej również powietrze.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 28 paź 2008, o 14:36 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Biszkopt z kremem chałwowym

Składniki:


Biszkopt:

3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
6 jajek
8 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody
1 cukier waniliowy
tłuszcz do wysmarowania formy


Krem chałwowy:

20 dkg chałwy
20 dkg masła
10 dkg rodzynków
10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
20 ml rumu lub innego alkoholu
4 łyżki cukru pudru



Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z 3 łyżkami gorącej wody, powoli dodając cukier i cukier waniliowy. Potem wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać białka i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki (36x25), i piec w temp. 180 - 190*C przez 30-40 min.

Krem chałwowy:
Masło utrzeć z cukrem, dodać pokruszoną chałwę, rum, rodzynki (sparzone i osączone), orzechy i wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem.

Polać rozpuszczoną czekoladą lub polukrować.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 27 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 2


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *