Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 656 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47  
Autor Wiadomość
bastis
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 27 kwi 2018, o 12:50 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 229
Skąd: śląsk

 1 szt.
Dziewczyny ale zapachniało na Forum waszymi ciastami aż ślinka kapie :D Nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i brać się do roboty Obrazek

Elu będę częściej zaglądać do Twojego wątku ;:7

_________________
Pozdrawiam
Ula


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 15 maja 2018, o 18:58 
Online
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8463
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Ula witaj w mojej kuchni i zapraszam bardzo serdecznie. ;:4


Nie samymi ciastami człowiek żyje i czasami trzeba coś konkretnego zjeść.

Do obiadu podaję:
- posiekaną młodą kapustę z sosem na bazie oleju, czosnku utartego z odrobiną soli i cytryną
- młode ogórki z utartym czosnkiem i jogurtem.
Czosnek znany jest ze swoich cennych właściwości głównie jako naturalny antybiotyk.
Mam nadzieję, że ma też właściwości antyseptyczne gdyż stykając się przy pracach w ogrodzie z ziemią jesteśmy narażeni na drobne skaleczenia.
Nie wszystkie prace można wykonać w rękawiczkach.

Jeżeli macie jakieś pomysły na wykorzystanie czosnku na surowo to zapraszam. ;:304

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Lista dostępnych nasion warzyw, ziół i kwiatów AWN 2018/2019
FORMULARZ ZAMÓWIENIA AWN2018/2019


Góra   
  Zobacz profil      
 
bastis
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 16 maja 2018, o 10:47 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 229
Skąd: śląsk

 1 szt.
Sezon grilowy rozpoczęty to proponuję masełko czosnkowo-ziołowe z jadalnymi kwiatami.
Masło powinno być miękkie, czosnek utrzeć z odrobiną soli lub przecisnąć przez praskę, dodać posiekane ulubione zioła (ja daję szczypior czosnkowy, tymianek) i płatki jadalnych kwitów (nagietki, nasturcja, ogórecznik). Wszystko dokładnie wymieszać z masłem, masło przełożyć na folię spożywczą i uformować wałek (osełkę). Takie masło podawać do steków i pieczonych warzyw.

_________________
Pozdrawiam
Ula


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 16 maja 2018, o 13:26 
Online
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8463
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Ula uwielbiam masło czosnkowe. ;:224
Koniecznie wypróbuję z ziołami i kwiatami ale u mnie jeszcze kwiaty nie kwitną.

Lubimy też nacierać podpieczoną na grilu bułkę czosnkiem i to też stanowi super dodatek do kiełbaski czy steków i sałatki warzywnej.
Już niedługo dalszy ciąg majówki....byle do soboty. ;:304

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Lista dostępnych nasion warzyw, ziół i kwiatów AWN 2018/2019
FORMULARZ ZAMÓWIENIA AWN2018/2019


Góra   
  Zobacz profil      
 
bastis
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 16 maja 2018, o 13:32 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 229
Skąd: śląsk

 1 szt.
Elu u mnie też jeszcze kwiatki nie kwitną, ale już niedługo :wink:. A ogórecznik samosiejka wielgachny już jest.

_________________
Pozdrawiam
Ula


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 16 maja 2018, o 18:40 
Online
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8463
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Ogórecznik co roku i u mnie się rozsiewa ale jakoś go nie widzę na razie .
Tylko listeczki nagietków się pokazały. ;:138
No i nasturcja również tylko listki zrobiła ale już niedługo będą kwiatki. :D

Ulka ;:196

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Lista dostępnych nasion warzyw, ziół i kwiatów AWN 2018/2019
FORMULARZ ZAMÓWIENIA AWN2018/2019


Góra   
  Zobacz profil      
 
Shire
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 17 maja 2018, o 06:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1984
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Może się pokuszę o ciut masełka czosnkowego, z tym że ja masła prawie unikam, grzanek też.. ale może do warzyw z grilla. Za to kradnę pomysł z jadalnymi kwiatami. Mam nasturcję i ogórecznik też posiałam i popikowałam. Będę go mieć pierwszy raz.

_________________
Metamorfozy Ustronia pod Miedzą-u Moniki
Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bastis
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 17 maja 2018, o 06:33 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 229
Skąd: śląsk

 1 szt.
Monika kwiaty jadalne dodaję też do sałaty, kanapek dla smaku i koloru. Teraz kwitnie czarny bez jego kwiaty też są jadalne, można robić placuszki w cieście naleśnikowym (ciut gęstszym niż na naleśniki). A sok z czarnego bzu jest dobry do herbatki na przeziębienie ( a nalewka jest super) :D

_________________
Pozdrawiam
Ula


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Shire
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 17 maja 2018, o 06:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1984
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Ula wybieram się po kwiaty bzu, tylko kiedy nie wiem, jak wytrzyma to w poniedziałek.

_________________
Metamorfozy Ustronia pod Miedzą-u Moniki
Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki
Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bastis
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 17 maja 2018, o 10:58 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 229
Skąd: śląsk

 1 szt.
Monika może do poniedziałku nie przekwitnie ale gorzej jak będzie lało, obtrzaska kwiaty i guzik będzie.

Elu sorki że wcinam się do Twojego wątku ale może przyda się przepis na konserwowanie lubczyku i innej zieleniny w oleju. Do blendera kielichowego włożyć z grubsza pokrojony lubczyk, wlać trochę oleju, szczyptę soli i zmiksować. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dać dodatkową łyżkę oleju (pachnie niesamowicie, zachowuje piękny kolor). Przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, można też zamrozić w foremkach do lodu (w temperaturze w kuchni jeden słoiczek sfermentował). Zdjęcie robione z jesienią a to obok to kiszona rzodkiewka.


Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Ula


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 17 maja 2018, o 16:51 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 879
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zero zbiorów, akacja, róża i bez mokną w deszczu :(

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bastis
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 29 maja 2018, o 18:09 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 229
Skąd: śląsk

 1 szt.
Elu gdzie się podziewasz? Może skusisz się na truskawkowy deser dla leniwych :D
Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Ula


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 31 maja 2018, o 18:57 
Online
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8463
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Moniś, Ula i Beatko dzięki za wszystkie wpisy. :D

Z bzu czarnego nigdy nic nie robiłam ale to ze względu na brak czasu. Nigdy go też nie próbowałam i nawet nie wiem jaki ma smak w przetworach.
Zioła: mięta pieprzowa i nn, melisa i lubczyk zamrożone w workach....bo najszybciej i najprościej. Natka pietruszki rośnie. :wink:
Zrobiłam trzy słoiczki różanych konfitur z róży mchowej Muscosa...po raz pierwszy ;:138

Ulka czy to sernik na zimno :?:
Mam i nawet sprawdzony przepis. :wink: :lol:

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Lista dostępnych nasion warzyw, ziół i kwiatów AWN 2018/2019
FORMULARZ ZAMÓWIENIA AWN2018/2019


Góra   
  Zobacz profil      
 
bastis
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 31 maja 2018, o 19:16 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 229
Skąd: śląsk

 1 szt.
Elu to jest jogurt typu greckiego ze zmiksowanymi truskawkami (w oryginale jest śmietana kremówka).

_________________
Pozdrawiam
Ula


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 656 ]  Idź do strony nr...        1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *