Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 608 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44  
Autor Wiadomość
kuleczka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 7 lis 2013, o 18:04 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 241
Skąd: Mazowieckie pd - wsch

 ---
Elizabetko ;:168 , doczekałam się wreszcie :tan Z imbirem nie mam za bardzo doświadczenia, może ktoś jednak zachwali :wit

_________________
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 7 lis 2013, o 18:07 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Kuleczko zapraszam Ciebie i wszystkich chętnych do wstawiania sprawdzonych śląskich przepisów i innych tyż. :wink: :lol:

Bardzo mi miło, że się ucieszyłaś. ;:168

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
mar33
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 2 lut 2014, o 20:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6015
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Elżbietko zaglądam ale przepisów nikt nie wstawia, mimo iż mieszkam na Śląsku nie jestem Ślązaczką ale kuchnię bardzo lubie :heja ale śląską ;:7

_________________
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Judyta84
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 3 lut 2014, o 17:55 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 223
Skąd: Podlaskie, Zambrów

 1 szt.
Zaznaczam wątek

_________________
Pozdrawiam Judyta84
sprzedam, kupię, wymienię


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 28 lis 2015, o 19:40 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Chłodno się robi to coś by się zjadło.
Dziś robiłach galet z 2 ratek wieprzowych na warzywach: pietruszka, marchew, seler, natka pietruszki z zegrodki + mrożony lubczyk + przyprawy pieprz i listek laurowy.
Gotować trzeba z 3 godziny i ledwo co ma pykać. Potem skropić cytryną i można zawijać z chlebem żytnim.
Następnym razem spróbuja dać jedna ratka i jedno udko z kurczaka + warzywa. Nigdy tak nie robiłach ale z ratek trochę za mało jest mięsa.

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
lora
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 19 wrz 2016, o 18:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10785
Skąd: lubelskie

 1 szt.
:wit Ha! nigdy tu nie byłam , zapisuję sobie i będę wpadać po ciekawe przepisy, choć gospodyni wątku tu nie zaglądała już długo.

_________________
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 19 wrz 2016, o 21:23 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Witaj Misiu. :D
Wybieram się do mojego wątku coby go uporządkować i napisać co nieco.
Zapraszam Cię serdecznie i dziękuję za odwiedzinki. ;:196

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
mimoza55
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 4 kwi 2017, o 10:36 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 857
Skąd: KRAKOWSKIE

 1 szt.
Elizabetko ;:168 superowy wątek , przeglądałam masz fajne przepisy, będę wpadać i korzystać z twoich smakowitości ;:36

_________________
Pozdrawiam,
Wanda :)
Ach te róże! ach te różyczki!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 13 kwi 2017, o 14:09 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Witaj Cię serdecznie Wandziu . :wit
Zapraszam na sałatkę wiosenną. Twarożek, rzodkiewka (kupna) a listki czosnku niedźwiedziego i szczypiorek z zegrodki.

Życzę smacznego. ;:137
Obrazek

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 14 kwi 2017, o 12:12 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Mocno cytrynowa Baba Wielkanocna.
Na razie w piekarniku. :D

Obrazek

Składniki:
5 jaj, 20dkg masła, 22 dkg cukru, 17 dkg mąki pszennej, 9 dkg mąki ziemniaczanej, otarta skórka z pół cytryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli


Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym (nad parą).Masło wstawić do rozpuszczenia na '3' (skala do 9)
Włączyć piekarnik na 180 stopni.
Do ubitych jaj dodać szczyptę soli.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Przesiane mąki stopniowo dodawać do ubitych z cukrem jaj.
Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem po wysuszeniu zetrzeć na tarce i dodać do ciasta.
Na koniec dodać stopione masło i mieszać aż składniki całkowicie się połączą i ciasto uzyska gładką konsystencję.
Wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w 180 stopniach 10 minut a potem zmniejszyć do 160 do momentu aż zacznie odstawać od blachy (około 1 godziny). Na wyczucie swojego pieca.
Po upieczeniu polać obficie polewą zrobioną z soku z cytryny i cukru pudru.
Szybki i nieskomplikowany sposób na fajne ciasto. :wink:
Na święta dodaję masło ale tak na co dzień łączę masło z margaryną.

Smacznego ;:167

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 22 kwi 2017, o 08:01 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Dostałam od kuzynki królika. Siedzi w zamrażalniku (zaraz będę go wyciagać).
Chciałabym go jutro moim głodomorom jakoś przyrządzić. Jest to pierwszy królik w rodzinie. :wink:

Mam zamiar go poporcjować, oprószyć jakimiś przyprawami ( ;:180 ) i przyrumienić na maśle.
A potem ułożyć w brytfance, dodać kapustę kiszoną i piec w piekarniku jakąś godzinkę....może wystarczy.

Chciałabym podać go z kluskami śląskimi albo z czornymi ( z dodatkiem surowych ziemniaków).

Wiem...nie taki królik straszny ale jakoś się go boję ;:306 ....Kochani ratujcie. ;:303 ;:180

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
JAKUCH
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 22 kwi 2017, o 20:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 29602
Skąd: Bytom

 więcej niż 1
Elusia moja synowa moczy 2 dni w maślance królika, a potem normalnie na piecu go dusi .Oczywiście dużo czosnku ,sól papryka.Ja go tylko nasmaruję czosnkiem i solą i tak leży czasem 2 dni albo zaraz jak go kupię poćwiartkuję i zaraz go przyprawiam to wtedy bardziej przechodzi czosnkiem i solą .Jednak mój wnuk twierdzi ,że przed mrożeniem mięsa się nie przyprawia.No cóż kucharz trza mu wierzyć .Godzinka na piecu starczy ja do piekarnika nie wkładam, ale możesz go tak dusić.SMACZNEGO ;:196 Czemu kiszono kapusta nigdy nie słyszałam ,ale może być dobre czemu nie

_________________
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 23 kwi 2017, o 12:53 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Jadźko dzięki za podzielenie się przepisem ;:196 . Na pewno kiedyś spróbuja bo my już po obiedzie. :lol: Tym bardziej z czosnkiem to na mus. :!:

Królik wyszedł bardzo dobrze. ;:173
Po kolei:
Królika po odmrożeniu poporcjowałam i każdą część posoliłam i popieprzyłam
Obsmażyłam na patelni na maśle.
Dwie cebule przyrumieniłam w brytfance i dodałam 2 opakowania kapusty kiszonej ze sklepu (moja kiszona na kminku się niestety skończyła).
Następnie dodałam łyżkę miodu i piwo 0,5 l i poddusiłam wszystko.

Do brytfanki( bez przykrywki) z kapustą włożyłam przyrumienione na maśle kawałki królika i do piekarnika na 160* na pół godziny potem zmniejszyłam do 120* i jeszcze godzinkę się onaczyły.

Do tego już tylko ziemniaczki i gotowe.
W sumie proste i w miarę szybko. Nie trzeba robić żadnej surówki.
Czytałam, że królik jest suchy i trzeba czasu żeby skruszał. Widocznie połączenie kapusty i piwa sprawia, że kruszeje podczas duszenia.
Wyszło naprawdę smakowicie ;:224

Tak się cieszę, że wszystkim smakowało. ;:168

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
JAKUCH
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 23 kwi 2017, o 16:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 29602
Skąd: Bytom

 więcej niż 1
Elusia ciekawy experyment, a oczywiście kapusta powoduje kruszenie mięsa, a jeszcze pifko :wink: Trzeba będzie to wypróbować, bo mam jeszcze 2 kawałki królika zamrożone ;:196 Babka muszę wypróbować

_________________
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 608 ]  Idź do strony nr...        1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *