Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 608 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44  
Autor Wiadomość
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 5 sie 2012, o 12:46 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Aneczko bez problemu się udaje....szuru buru i już gotowy....tylko trzeba trochę odczekać żeby wyrósł. Podstawa to oczywiście świeże drożdże.
Haniu takie ciasta są najlepsze ....bez proszku i z owocami i najlepiej jak jest podany prosto z pieca jeszcze gorący.
Ja wypróbuję w końcu Twój przepis na powidła śliwkowe.

;:167

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 11 sie 2012, o 10:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7398
Skąd: Śląsk
A gdzie przepis na młodą kapustkę ala bigosik?

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 11 sie 2012, o 13:36 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Aniu kochana nie ma przepisu.
Po prostu kroję młodą kapustę lekko solę i odstawiam.
Smażę kiełbaskę i jakieś piersi z kurczaka dodając pokrojoną w kostkę cebulę....daję dosyć dużo cebuli...na pół główki kapusty całą dużą cebulę też młodą.
Kapusta do gara trochę wody (nie odlewam, ma wyparować albo ma być sosik) jakaś niecała szklanka.....pieprz.
Młoda marchewka starta na dużych oczkach i razem gotujemy aż zmięknie....nie przykrywamy gara.

Potem tylko wszystko łączymy i jeszcze chwilkę gotujemy.....odstawiamy i gotowe.
Przed samym podaniem kropimy wg gustu cytryną....ja daję dużo....jedna cytryna na pewno.

Na koniec można dorzucić świeży pokrojony koperek....niestety o nim zapomniałam :oops:

To są uroki letniej kuchni......lekkie i bardzo pachnące.

;:167

-- So 11 sie 2012 14:38 --

Aniu a ja poproszę o przepis na mrożoną kawę. Ten smak zostaje na zawsze. ;:167

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
mar33
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 24 mar 2013, o 19:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6015
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Elżbietko taki super wątek i tak tu cichutko a jakby tak mniej doświadczonym przepis na prawdziwy kołocz śląski :oops:

_________________
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 31 mar 2013, o 19:01 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Witaj Marysiu. :D
Musimy wspólnie go rozruszać bo bez Was nie ma szans. ;:196
Kołocz śląski mówisz.....a normalnie ....ciasto drożdżowe na spód, na górę sernik taki dobry na jajkach i masełku, posmarowane lekko jajkiem a na to posypka...i pychotka.


Na ta chwilka trzeba się już nieco wzmocnić bo zima to niekończąca się historia.
Proponuję kiełki....bardzo pyszny dodatek....ale trzeba je codziennie płukać przegotowaną chłodną wodą żeby wypłukać azotany....nie znam się na tym ale tak robię. :idea:

Obrazek

Można podać z ziemniakami, na to jajko sadzone i na wierzch rozsypane kiełki. Naprawdę pychotka. ;:173

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 1 kwi 2013, o 16:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3370
Skąd: WLKP
właśnie dziś zalałam moje pierwsze kiełki :wink: Zobaczymy co z nich wyjdzie.Słyszałam ,że są pyszne podsmażone na masełku.Robią się ponoć chrupiące.Czytając etykiete na opakowaniu to jest to bomba witaminowa ;:138

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 1 kwi 2013, o 19:09 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Niestety Pestko podsmażonych nie jadłam.
Ja właśnie będę nastawiać następną partię.....Mieszanka Zdrowy Duet.
Na torebce pisze, "Mieszanka nasion lucerny i koniczyny o delikatnym smaku, bogata w witaminy i związki mineralne, szczególnie polecana dla kobiet. Posiada właściwości oczyszczające, wzmacniające układ nerwowy a także wpływa na poprawę pamięci.....Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia".

Może w końcu zmądrzeję. :wink:

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
danaa
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 12 wrz 2013, o 21:07 
Offline
500p
500p
Postów: 515
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Tyle ciekawych przepisów!!
Szkoda, że nie kontynuujecie :( .

_________________
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!


Góra   
  Zobacz profil      
 
kuleczka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 12 wrz 2013, o 21:42 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 241
Skąd: Mazowieckie pd - wsch

 ---
Kuchnia śląska zawsze mnie inspirowała, już lecę przeglądać od początku ... mam nadzieję, że Elizabetka się odezwie :)

_________________
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elka74
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 5 lis 2013, o 19:17 
Offline
50p
50p
Postów: 68
Skąd: lubelskie

 ---
Zgadzam się z Wami dziewczyny.Szkoda ,że nie jest dalej prowadzony ten wątek.Przepisy przednie! ;:333

_________________
Pozdrawiam,Elka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alyaa
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 5 lis 2013, o 19:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1922
Skąd: Rybnik

 więcej niż 1
Witajcie. Tak sobie trochę tu poczytałam. Szkoda wątku. Trochę porównywałam przepisy z moimi ;) Się zastanawiałam czy nie założyć tu też wątku, bo mam sporo przepisów tradycyjnych (babci, mamy itd.), które sięgają w sumie początku XX wieku. Ale nie wiem czy to by miało sens, bo wpierw bym musiała pismo babci rozczytać, no i kto by takie starocie chciał robić (niektóre przepisy są niestety prawie nie do przeczytania) ;)
Pozdrawiam.
Ps. muszę poszukać czy jest tu przepis na moczkę i makówki - tradycyjne śląskie potrawy (ale co region to robione inaczej).


Góra   
  Zobacz profil      
 
danaa
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 5 lis 2013, o 20:18 
Offline
500p
500p
Postów: 515
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Alyaa, sąsiadko zza miedzy :D !
Nadchodzą długie zimowe wieczory. Będziesz z pewnością miała więcej wolnego czasu. Mogłabyś (?) posiedzieć troszkę nad zapiskami swojej Babci i przekazać je w "świat". Pewnie Babcia ucieszyła by się z tego (my też :wink: ), że jej praca przy zbieraniu i zapisywaniu przepisów nie poszła na "marne" :D !
Co Ty na to ;:196 ?

_________________
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alyaa
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 5 lis 2013, o 20:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1922
Skąd: Rybnik

 więcej niż 1
Hej, no już dostałam podobny pw. Myślę, że spróbuję coś rozszyfrować. Niestety część jest zachlapana. Co ciekawe babci nie pamiętam - zostały po niej przepisy. A zbiór przepisów rodzinnych mam ogromny :) Do tego teraz jeszcze moje dochodzą hihi ;)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 7 lis 2013, o 17:56 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7687
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Ciesza sie bardzo, że zaglądocie do mojej kuchni Danaa Kuleczka, Elka74, Alyaa.
Na pewno coś trzeba bydzie wstawić.
Ostatnio namiętnie suszyłach jabłka....zawsze są pod ręką. :wink:

Obrazek

Warto wspomnieć o słodkich przetworach z dynii...na wszelkie możliwe sposoby.
Dynia: z jabłkiem, ananasem, brzoskwinią i pomarańczą. Różne dodatki: cynamon, goździki, cytryna nie używałam imbiru a ponoć fanie wychodzi. Proszę o zachwalenie tego dodatku bo jakoś nie moga się przekonać.

Przed dynią "szły" pomidory....suszone pomidory. Nasiona pochodzą z wymiany forumowej. ;:167
Suszyłam San Marzano i zalewałam gorącym olejem wcześniej opruszone solą z dodatkami: suszona bazylia lub świeży rozmaryn.
O ten:
Obrazek.
:D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 608 ]  Idź do strony nr...        1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *