Kuchnia śląsko Halżbiytki
- marzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3910
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Piekary Śląskie
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elu nie wiem może ominęłam na którejś stronie,ale trudno.Wiesz ja jestem nabytek zostałam dawno temu poczęstowana makówkami ,Potem kilka razy próbowałam zrobić ale nigdy mi nie wyszły takie jak tamte.Albo ciekną albo są za slodkie,albo ...eee szkoda gadać .Na pewno wiesz prawdziwy przepis ...proooooszęęęęę
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Marzanko już się robi
oto dla Ciebie
Makówki
Jak coś bydzie niejasne to pisz a ja postaram się wytłumaczyć.
oto dla Ciebie
Makówki
Jak coś bydzie niejasne to pisz a ja postaram się wytłumaczyć.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Marzanko makówki są bardzo proste w wykonaniu i mało czasu zajmują.....najpierw sobie dzień wcześniej zalej gorącą wodą migdały i za chwila obierz ze skórek...bardzo łatwo schodzą. Jak już obierzesz ze skórek to je porozkładaj żeby przeschły i na drugi dzień sobie je pomiel.
- marzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3910
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Piekary Śląskie
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Dokładnie tak zrobię ,ja makówki naprawdę jadłam tu na Śląsku pierwszy raz ,na Zagłębiu nie je się takich frykasów .Pierwsze makówki były pycha ale robione przez sąsiadkę która tu mieszkała z dziada -pra dziada.Potem kobietkę zabrały dzieci do siebie bo już staruszka była i sama została i tak się skończyła przygoda z makówkami.A moje mi nie chciały wyjść z nic tym bardziej ,ze wielu co mi podawali przepis to takie nabytki jak i ja,Więc Elu baaaaardzo dziękuję bo będę miała wreszcie prawdziwy przepis.Bo jak go czytałam i sięgam pamięcią do makówek tej pani to własnie nie były tamte takie "przedobrzone"
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elżuniu sernik wygląda baaardzo smakowicie....a ja jestem sernikożercą, uwielbiam je pod każdą postacią.....również robię sernik z brzoskwiniani, ale inny ....czekam z niecierpliwościa na przepis
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Agnieś ja też uwielbiam serniki. Cieszę się, że zajrzałaś do mnie.
Składniki:
ciasto- 150g mąki,
skórka z 1 cytryny strata na tarce,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100g cukru,
75 g masła,
1 małe jajko,
papier do wyłożenia blachy
masa serowa- 500g twarogu,
4 jajka,
1/2 puszki moreli lub brzoskwiń,
200g masła,
200g cukru,
sok z 1 cytryny,
1 budyń waniliowy,
1 łyżka rumu
Przesiać mąkę, dodać skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, cukier, miękki tłuszcz, jajko- wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.
Przygotować formę.
Połówki brzoskwiń odsączyć, tłuszcz ubić z cukrem i żółtkami na krem (stopniowo dodawać żółtka i cukier).
Następnie dodać twaróg, sok z cytryny, budyń i rum- wymieszać.
Ciasto z lodówki rozwałkować i mniejszą część wyłożyć na spód a reszta na górę jako posypka.
Białko ubić na sztywno i połączyć z masą serową- wyłożyc masę na ciasto i wygładzić.
Obłożyć masę osączonymi i pokrojonymi na 8 owocami a pomiędzy nimi rozkruszyć reszta ciasta.
Piec około godziny 180-200 stopni C.
Na standardową blachę z pieca trzeba podwoić ilość składników........zamiast drugiego budyniu daję 2 łyżki mąki ziemniaczanej a cytrynę wybieram dużą.
Pychotka :P ...zwłaszcza ta chrupiąca posypka na wierchu.
Składniki:
ciasto- 150g mąki,
skórka z 1 cytryny strata na tarce,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100g cukru,
75 g masła,
1 małe jajko,
papier do wyłożenia blachy
masa serowa- 500g twarogu,
4 jajka,
1/2 puszki moreli lub brzoskwiń,
200g masła,
200g cukru,
sok z 1 cytryny,
1 budyń waniliowy,
1 łyżka rumu
Przesiać mąkę, dodać skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, cukier, miękki tłuszcz, jajko- wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.
Przygotować formę.
Połówki brzoskwiń odsączyć, tłuszcz ubić z cukrem i żółtkami na krem (stopniowo dodawać żółtka i cukier).
Następnie dodać twaróg, sok z cytryny, budyń i rum- wymieszać.
Ciasto z lodówki rozwałkować i mniejszą część wyłożyć na spód a reszta na górę jako posypka.
Białko ubić na sztywno i połączyć z masą serową- wyłożyc masę na ciasto i wygładzić.
Obłożyć masę osączonymi i pokrojonymi na 8 owocami a pomiędzy nimi rozkruszyć reszta ciasta.
Piec około godziny 180-200 stopni C.
Na standardową blachę z pieca trzeba podwoić ilość składników........zamiast drugiego budyniu daję 2 łyżki mąki ziemniaczanej a cytrynę wybieram dużą.
Pychotka :P ...zwłaszcza ta chrupiąca posypka na wierchu.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elżuniu przepis na serniczek spisałam, bardzo mi się podoba, na pewno niebawem zrobię i dam znać jak wrażenia
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
O nie ....tyle mnie tu nie było....
Agnieś....i jak ...piekłaś?.....to było tak dawno.
Ciasto drożdżowe z owocami.
Ciasto:
50dkg mąki,
2 jajka i 1 żółtko (białko odłożyć),
15dkg cukru,
1 szklanka mleka,
5dkg drożdży,
15dkg masła,
szczypta soli
Mąkę przesiewam do miski plastikowej, drożdże rozpuszczam w 3/4 mleka i wlewam do miski na mąkę. Posypuję cukrem i opruszam mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce najlepiej pod koc.
Jak podrośnie to dodaję ubite na parze jajka z resztą cukru i letnie rozpuszczone masło, sól. Opłukuję garnek po jajkach i maśle resztą mleka i wszystko mieszam rękami tak żeby jak najwięcej powietrza było w cieście. Rozciągam i zagniatam.
Przykrywam ścierką i w ciepłe miejsce pod koc.
Jak wyrośnie przekładam na letnią blaszkę wyłożoną papierem, nakłuwam widelcem, nakrywam ścierka i niech zaś rośnie.
Nastawiam piec na 160 stopni.
Smaruję resztą ubitego białka, wykładam owoce (borówki amerykańskie, jabłka w plasterki bądź inne owoce) posypuję kruszonką i do pieca na niecałą godzinkę.
Kruszonka:
2 dkg masła
2 dkg cukru,
4dkg mąki....ugnieść i schłodzić
....ja zwykle podwajam ilość (mniejsza blaszka).
Wydaje mi się, że jest pychotka.
Agnieś....i jak ...piekłaś?.....to było tak dawno.
Ciasto drożdżowe z owocami.
Ciasto:
50dkg mąki,
2 jajka i 1 żółtko (białko odłożyć),
15dkg cukru,
1 szklanka mleka,
5dkg drożdży,
15dkg masła,
szczypta soli
Mąkę przesiewam do miski plastikowej, drożdże rozpuszczam w 3/4 mleka i wlewam do miski na mąkę. Posypuję cukrem i opruszam mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce najlepiej pod koc.
Jak podrośnie to dodaję ubite na parze jajka z resztą cukru i letnie rozpuszczone masło, sól. Opłukuję garnek po jajkach i maśle resztą mleka i wszystko mieszam rękami tak żeby jak najwięcej powietrza było w cieście. Rozciągam i zagniatam.
Przykrywam ścierką i w ciepłe miejsce pod koc.
Jak wyrośnie przekładam na letnią blaszkę wyłożoną papierem, nakłuwam widelcem, nakrywam ścierka i niech zaś rośnie.
Nastawiam piec na 160 stopni.
Smaruję resztą ubitego białka, wykładam owoce (borówki amerykańskie, jabłka w plasterki bądź inne owoce) posypuję kruszonką i do pieca na niecałą godzinkę.
Kruszonka:
2 dkg masła
2 dkg cukru,
4dkg mąki....ugnieść i schłodzić
....ja zwykle podwajam ilość (mniejsza blaszka).
Wydaje mi się, że jest pychotka.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elżuniu a pewnie, ze piekłam ...pycha
Ciasto drożdżowe też warte wypróbowania, ostatnio chodzą za mną bułeczki....ale ja bardzo rzadko robię drożdżowe i zanim się zbiorę , to po drodze zrobię kilka innych ciast A drożdżowe jest takie pyszne
Ciasto drożdżowe też warte wypróbowania, ostatnio chodzą za mną bułeczki....ale ja bardzo rzadko robię drożdżowe i zanim się zbiorę , to po drodze zrobię kilka innych ciast A drożdżowe jest takie pyszne
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Agnisiu to super.
A jakie robicie dodatki do obiadu.
Ostatnio potarłam świeży, młody pachnący seler i wkroiłam odrobinę ładnych liści.....dodałam jogurt grecki (z biedronki) odrobina soli........po prostu pychotka.
Jak dla mnie to może to być samodzielne danie w takie gorące dni.
A jakie robicie dodatki do obiadu.
Ostatnio potarłam świeży, młody pachnący seler i wkroiłam odrobinę ładnych liści.....dodałam jogurt grecki (z biedronki) odrobina soli........po prostu pychotka.
Jak dla mnie to może to być samodzielne danie w takie gorące dni.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Witaj Elu.Przepis już w zeszycie a wczoraj pieklam ten zimny fdrożdżowy z jablkami-też dobry ale nie umywa się do Twojego.
Całuski.
Całuski.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka