Kuchnia śląsko Halżbiytki
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Dziewczyny ale zapachniało na Forum waszymi ciastami aż ślinka kapie Nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i brać się do roboty
Elu będę częściej zaglądać do Twojego wątku
Elu będę częściej zaglądać do Twojego wątku
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ula witaj w mojej kuchni i zapraszam bardzo serdecznie.
Nie samymi ciastami człowiek żyje i czasami trzeba coś konkretnego zjeść.
Do obiadu podaję:
- posiekaną młodą kapustę z sosem na bazie oleju, czosnku utartego z odrobiną soli i cytryną
- młode ogórki z utartym czosnkiem i jogurtem.
Czosnek znany jest ze swoich cennych właściwości głównie jako naturalny antybiotyk.
Mam nadzieję, że ma też właściwości antyseptyczne gdyż stykając się przy pracach w ogrodzie z ziemią jesteśmy narażeni na drobne skaleczenia.
Nie wszystkie prace można wykonać w rękawiczkach.
Jeżeli macie jakieś pomysły na wykorzystanie czosnku na surowo to zapraszam.
Nie samymi ciastami człowiek żyje i czasami trzeba coś konkretnego zjeść.
Do obiadu podaję:
- posiekaną młodą kapustę z sosem na bazie oleju, czosnku utartego z odrobiną soli i cytryną
- młode ogórki z utartym czosnkiem i jogurtem.
Czosnek znany jest ze swoich cennych właściwości głównie jako naturalny antybiotyk.
Mam nadzieję, że ma też właściwości antyseptyczne gdyż stykając się przy pracach w ogrodzie z ziemią jesteśmy narażeni na drobne skaleczenia.
Nie wszystkie prace można wykonać w rękawiczkach.
Jeżeli macie jakieś pomysły na wykorzystanie czosnku na surowo to zapraszam.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Sezon grilowy rozpoczęty to proponuję masełko czosnkowo-ziołowe z jadalnymi kwiatami.
Masło powinno być miękkie, czosnek utrzeć z odrobiną soli lub przecisnąć przez praskę, dodać posiekane ulubione zioła (ja daję szczypior czosnkowy, tymianek) i płatki jadalnych kwitów (nagietki, nasturcja, ogórecznik). Wszystko dokładnie wymieszać z masłem, masło przełożyć na folię spożywczą i uformować wałek (osełkę). Takie masło podawać do steków i pieczonych warzyw.
Masło powinno być miękkie, czosnek utrzeć z odrobiną soli lub przecisnąć przez praskę, dodać posiekane ulubione zioła (ja daję szczypior czosnkowy, tymianek) i płatki jadalnych kwitów (nagietki, nasturcja, ogórecznik). Wszystko dokładnie wymieszać z masłem, masło przełożyć na folię spożywczą i uformować wałek (osełkę). Takie masło podawać do steków i pieczonych warzyw.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ula uwielbiam masło czosnkowe.
Koniecznie wypróbuję z ziołami i kwiatami ale u mnie jeszcze kwiaty nie kwitną.
Lubimy też nacierać podpieczoną na grilu bułkę czosnkiem i to też stanowi super dodatek do kiełbaski czy steków i sałatki warzywnej.
Już niedługo dalszy ciąg majówki....byle do soboty.
Koniecznie wypróbuję z ziołami i kwiatami ale u mnie jeszcze kwiaty nie kwitną.
Lubimy też nacierać podpieczoną na grilu bułkę czosnkiem i to też stanowi super dodatek do kiełbaski czy steków i sałatki warzywnej.
Już niedługo dalszy ciąg majówki....byle do soboty.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elu u mnie też jeszcze kwiatki nie kwitną, ale już niedługo . A ogórecznik samosiejka wielgachny już jest.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ogórecznik co roku i u mnie się rozsiewa ale jakoś go nie widzę na razie .
Tylko listeczki nagietków się pokazały.
No i nasturcja również tylko listki zrobiła ale już niedługo będą kwiatki.
Ulka
Tylko listeczki nagietków się pokazały.
No i nasturcja również tylko listki zrobiła ale już niedługo będą kwiatki.
Ulka
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Może się pokuszę o ciut masełka czosnkowego, z tym że ja masła prawie unikam, grzanek też.. ale może do warzyw z grilla. Za to kradnę pomysł z jadalnymi kwiatami. Mam nasturcję i ogórecznik też posiałam i popikowałam. Będę go mieć pierwszy raz.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Monika kwiaty jadalne dodaję też do sałaty, kanapek dla smaku i koloru. Teraz kwitnie czarny bez jego kwiaty też są jadalne, można robić placuszki w cieście naleśnikowym (ciut gęstszym niż na naleśniki). A sok z czarnego bzu jest dobry do herbatki na przeziębienie ( a nalewka jest super)
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ula wybieram się po kwiaty bzu, tylko kiedy nie wiem, jak wytrzyma to w poniedziałek.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Monika może do poniedziałku nie przekwitnie ale gorzej jak będzie lało, obtrzaska kwiaty i guzik będzie.
Elu sorki że wcinam się do Twojego wątku ale może przyda się przepis na konserwowanie lubczyku i innej zieleniny w oleju. Do blendera kielichowego włożyć z grubsza pokrojony lubczyk, wlać trochę oleju, szczyptę soli i zmiksować. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dać dodatkową łyżkę oleju (pachnie niesamowicie, zachowuje piękny kolor). Przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, można też zamrozić w foremkach do lodu (w temperaturze w kuchni jeden słoiczek sfermentował). Zdjęcie robione z jesienią a to obok to kiszona rzodkiewka.
Elu sorki że wcinam się do Twojego wątku ale może przyda się przepis na konserwowanie lubczyku i innej zieleniny w oleju. Do blendera kielichowego włożyć z grubsza pokrojony lubczyk, wlać trochę oleju, szczyptę soli i zmiksować. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dać dodatkową łyżkę oleju (pachnie niesamowicie, zachowuje piękny kolor). Przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, można też zamrozić w foremkach do lodu (w temperaturze w kuchni jeden słoiczek sfermentował). Zdjęcie robione z jesienią a to obok to kiszona rzodkiewka.
Pozdrawiam
Ula
Ula
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Moniś, Ula i Beatko dzięki za wszystkie wpisy.
Z bzu czarnego nigdy nic nie robiłam ale to ze względu na brak czasu. Nigdy go też nie próbowałam i nawet nie wiem jaki ma smak w przetworach.
Zioła: mięta pieprzowa i nn, melisa i lubczyk zamrożone w workach....bo najszybciej i najprościej. Natka pietruszki rośnie.
Zrobiłam trzy słoiczki różanych konfitur z róży mchowej Muscosa...po raz pierwszy
Ulka czy to sernik na zimno
Mam i nawet sprawdzony przepis.
Z bzu czarnego nigdy nic nie robiłam ale to ze względu na brak czasu. Nigdy go też nie próbowałam i nawet nie wiem jaki ma smak w przetworach.
Zioła: mięta pieprzowa i nn, melisa i lubczyk zamrożone w workach....bo najszybciej i najprościej. Natka pietruszki rośnie.
Zrobiłam trzy słoiczki różanych konfitur z róży mchowej Muscosa...po raz pierwszy
Ulka czy to sernik na zimno
Mam i nawet sprawdzony przepis.