Kuchnia śląsko Halżbiytki
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ula wybieram się po kwiaty bzu, tylko kiedy nie wiem, jak wytrzyma to w poniedziałek.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Monika może do poniedziałku nie przekwitnie ale gorzej jak będzie lało, obtrzaska kwiaty i guzik będzie.
Elu sorki że wcinam się do Twojego wątku ale może przyda się przepis na konserwowanie lubczyku i innej zieleniny w oleju. Do blendera kielichowego włożyć z grubsza pokrojony lubczyk, wlać trochę oleju, szczyptę soli i zmiksować. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dać dodatkową łyżkę oleju (pachnie niesamowicie, zachowuje piękny kolor). Przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, można też zamrozić w foremkach do lodu (w temperaturze w kuchni jeden słoiczek sfermentował). Zdjęcie robione z jesienią a to obok to kiszona rzodkiewka.
Elu sorki że wcinam się do Twojego wątku ale może przyda się przepis na konserwowanie lubczyku i innej zieleniny w oleju. Do blendera kielichowego włożyć z grubsza pokrojony lubczyk, wlać trochę oleju, szczyptę soli i zmiksować. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dać dodatkową łyżkę oleju (pachnie niesamowicie, zachowuje piękny kolor). Przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, można też zamrozić w foremkach do lodu (w temperaturze w kuchni jeden słoiczek sfermentował). Zdjęcie robione z jesienią a to obok to kiszona rzodkiewka.
Pozdrawiam
Ula
Ula
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Moniś, Ula i Beatko dzięki za wszystkie wpisy.
Z bzu czarnego nigdy nic nie robiłam ale to ze względu na brak czasu. Nigdy go też nie próbowałam i nawet nie wiem jaki ma smak w przetworach.
Zioła: mięta pieprzowa i nn, melisa i lubczyk zamrożone w workach....bo najszybciej i najprościej. Natka pietruszki rośnie.
Zrobiłam trzy słoiczki różanych konfitur z róży mchowej Muscosa...po raz pierwszy
Ulka czy to sernik na zimno
Mam i nawet sprawdzony przepis.
Z bzu czarnego nigdy nic nie robiłam ale to ze względu na brak czasu. Nigdy go też nie próbowałam i nawet nie wiem jaki ma smak w przetworach.
Zioła: mięta pieprzowa i nn, melisa i lubczyk zamrożone w workach....bo najszybciej i najprościej. Natka pietruszki rośnie.
Zrobiłam trzy słoiczki różanych konfitur z róży mchowej Muscosa...po raz pierwszy
Ulka czy to sernik na zimno
Mam i nawet sprawdzony przepis.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elu to jest jogurt typu greckiego ze zmiksowanymi truskawkami (w oryginale jest śmietana kremówka).
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ulka uwielbiam jogurt grecki no i truskawki.
Czy mogę poprosić o przepis.
Czy mogę poprosić o przepis.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elu proszę bardzo
Masa jogurtowa:
500g naturalnego jogurtu greckiego
350g umytych, obranych truskawek
4-5 łyżek cukru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z wanilią
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
3,5 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
około 150g umytych, obranych truskawek
Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i przestudzić. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć folią spożywczą (można dać dwie warstwy foli). Wlać trochę galaretki i wstawić do lodówki. 150g umytych truskawek pokroić w plasterki i położyć na stężałej galaretce, zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki.
Truskawki (350g) zmiksować i wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i wymieszać. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek zmiksowanych truskawek, wymieszać i dodać do reszty truskawek, dokładnie wymieszać. Masę truskawkowo jogurtową wlać do foremki na stężałą galaretkę, wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Na foremkę położyć talerz i szybko obrócić do góry dnem. Zdjąć foremkę i delikatnie usunąć folię. Smacznego.
Można użyć innych owoców, maliny, jagody, morele.
Masa jogurtowa:
500g naturalnego jogurtu greckiego
350g umytych, obranych truskawek
4-5 łyżek cukru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z wanilią
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
3,5 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
około 150g umytych, obranych truskawek
Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i przestudzić. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć folią spożywczą (można dać dwie warstwy foli). Wlać trochę galaretki i wstawić do lodówki. 150g umytych truskawek pokroić w plasterki i położyć na stężałej galaretce, zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki.
Truskawki (350g) zmiksować i wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i wymieszać. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek zmiksowanych truskawek, wymieszać i dodać do reszty truskawek, dokładnie wymieszać. Masę truskawkowo jogurtową wlać do foremki na stężałą galaretkę, wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Na foremkę położyć talerz i szybko obrócić do góry dnem. Zdjąć foremkę i delikatnie usunąć folię. Smacznego.
Można użyć innych owoców, maliny, jagody, morele.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Oprószam, zrobiłam, pyszne!Elizabetka pisze:O nie ....tyle mnie tu nie było....
Agnieś....i jak ...piekłaś?.....to było tak dawno.
Ciasto drożdżowe z owocami.
Ciasto:
50dkg mąki,
2 jajka i 1 żółtko (białko odłożyć),
15dkg cukru,
1 szklanka mleka,
5dkg drożdży,
15dkg masła,
szczypta soli
Mąkę przesiewam do miski plastikowej, drożdże rozpuszczam w 3/4 mleka i wlewam do miski na mąkę. Posypuję cukrem i opruszam mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce najlepiej pod koc.
Jak podrośnie to dodaję ubite na parze jajka z resztą cukru i letnie rozpuszczone masło, sól. Opłukuję garnek po jajkach i maśle resztą mleka i wszystko mieszam rękami tak żeby jak najwięcej powietrza było w cieście. Rozciągam i zagniatam.
Przykrywam ścierką i w ciepłe miejsce pod koc.
Jak wyrośnie przekładam na letnią blaszkę wyłożoną papierem, nakłuwam widelcem, nakrywam ścierka i niech zaś rośnie.
Nastawiam piec na 160 stopni.
Smaruję resztą ubitego białka, wykładam owoce (borówki amerykańskie, jabłka w plasterki bądź inne owoce) posypuję kruszonką i do pieca na niecałą godzinkę.
Kruszonka:
2 dkg masła
2 dkg cukru,
4dkg mąki....ugnieść i schłodzić
....ja zwykle podwajam ilość (mniejsza blaszka).
Wydaje mi się, że jest pychotka.
Beata
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Uleńko na pewno zrobię na sobotę. Dam na spód biszkopty, które już czekają.
Beatko dzięki za poprawienie. Cieszę się, że smakowało.
Beatko dzięki za poprawienie. Cieszę się, że smakowało.
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 33424
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elusia a synowa juz zrobiła ten deser dla leniwych przepis był bardzo pyszny tylko zamiast greckiego dała zwykły naturalny i wiecej żelatyny .Chciałam jej pokazać fotkę, ale akuratnie wszystkie zniknęły .Proste ,a zarazem pyszne w sam raz na upalne dni
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
JAKUCH zdjęcia wróciły, możesz pokazać synowej. Fotosik focha strzelił
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
O tak, takie deserki z jogurtu/mascarpone/serka śmietankowego z żelatyną, galaretką i truskawkami, a potem innymi owocami są boskie!! Robię bardzo podobnie, w różnych wariacjach i kondygnacjach. Od lat nie kupuję serników na zimno w proszku, po co jeść tę chemię. Dobrym pomysłem jest też mieszanie galaretek z masą jogurtową i miksowanie ich na sucho.