Kuchnia śląsko Halżbiytki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Witaj Ameliaa
Kuski śląskie najlepiej wychodzą ze starszych ziemniaków czyli późną zimą i wiosną bo wtedy nie mają tyle wody w sobie.
Jednak nie idzie się oprzeć i robimy je nie patrząc na porę.
Moniś tam jest feta. Jak będę robić następnym razem...może już jutro to dodam obgotowane marchewki.
Ta sałatka jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Każdy sobie nakłada i miesza na swoim talerzu.
Bardzo ją lubię a zwłaszcza o tej porze roku. Zanim pojawią się nowalijki coś trzeba jeść.
I jeszcze jedno...sadzę w tym roku papryki i jak wyrosną lekko zblanszuję, obedrza ze skórki i zamroża....będzie do tej sałatki.
Kuski śląskie najlepiej wychodzą ze starszych ziemniaków czyli późną zimą i wiosną bo wtedy nie mają tyle wody w sobie.
Jednak nie idzie się oprzeć i robimy je nie patrząc na porę.
Moniś tam jest feta. Jak będę robić następnym razem...może już jutro to dodam obgotowane marchewki.
Ta sałatka jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Każdy sobie nakłada i miesza na swoim talerzu.
Bardzo ją lubię a zwłaszcza o tej porze roku. Zanim pojawią się nowalijki coś trzeba jeść.
I jeszcze jedno...sadzę w tym roku papryki i jak wyrosną lekko zblanszuję, obedrza ze skórki i zamroża....będzie do tej sałatki.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Podaję przepis na szybkie pączki z serem.
Składniki:
25 dkg twarogu,
1,5 szklanki mąki przesianej,
2 jajka,
4 łyżki cukru (ja daję 3 łyżki),
2 płaskie łyżeczji proszku do pieczenia,
Cukier waniliowy
Smalec do smażenia. Na tę ilość wystarczą 2 kostki i jeszcze można raz wykorzystać ten smalec.
Wszystkie składniki dobrze ugnieść.
Formować jak kluski śląskie lekko oprószać żeby się nie kleiły.
Wrzucać na rozgrzany tłuszcz do ładnego zrumienienia.
Osączyć i gotowe.
MIŁYCH I SMACZNYCH OSTATKÓW.
Składniki:
25 dkg twarogu,
1,5 szklanki mąki przesianej,
2 jajka,
4 łyżki cukru (ja daję 3 łyżki),
2 płaskie łyżeczji proszku do pieczenia,
Cukier waniliowy
Smalec do smażenia. Na tę ilość wystarczą 2 kostki i jeszcze można raz wykorzystać ten smalec.
Wszystkie składniki dobrze ugnieść.
Formować jak kluski śląskie lekko oprószać żeby się nie kleiły.
Wrzucać na rozgrzany tłuszcz do ładnego zrumienienia.
Osączyć i gotowe.
MIŁYCH I SMACZNYCH OSTATKÓW.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Rabarbar już gotowy do zbiorów.
Zrobiłam ciasto z nim ale nie wiem jeszcze jak wyszło bo zapomniałam na koniec dodać olej.
Wyszło trochę suche jakby biszkoptowe ale z czasem rabarbar je rozmiękczy....w smaku pychotka.
Potrzebne składniki:
6 jaj,
20dkg cukru,
2 szklanki mąki
cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
większe pół szklanki oleju
do posypania cukier puder
Ubić jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy i nie zapomnieć o oleju.
Włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec aż się przyrumieni.
Tak około 40-50 minut w zależności od piekarnika.
Wyjąć i od razu posypać cukrem pudrem.
Zrobiłam ciasto z nim ale nie wiem jeszcze jak wyszło bo zapomniałam na koniec dodać olej.
Wyszło trochę suche jakby biszkoptowe ale z czasem rabarbar je rozmiękczy....w smaku pychotka.
Potrzebne składniki:
6 jaj,
20dkg cukru,
2 szklanki mąki
cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
większe pół szklanki oleju
do posypania cukier puder
Ubić jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy i nie zapomnieć o oleju.
Włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec aż się przyrumieni.
Tak około 40-50 minut w zależności od piekarnika.
Wyjąć i od razu posypać cukrem pudrem.
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Moniś ja też bardzo lubię ciasta drożdżowe i następnym razem zrobię takie ....ale ja jednak wolę cukier....bo lubię słodkie wypieki.
Twoje musi smakować wybornie.
Twoje musi smakować wybornie.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Dziewczyny ale zapachniało na Forum waszymi ciastami aż ślinka kapie Nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i brać się do roboty
Elu będę częściej zaglądać do Twojego wątku
Elu będę częściej zaglądać do Twojego wątku
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ula witaj w mojej kuchni i zapraszam bardzo serdecznie.
Nie samymi ciastami człowiek żyje i czasami trzeba coś konkretnego zjeść.
Do obiadu podaję:
- posiekaną młodą kapustę z sosem na bazie oleju, czosnku utartego z odrobiną soli i cytryną
- młode ogórki z utartym czosnkiem i jogurtem.
Czosnek znany jest ze swoich cennych właściwości głównie jako naturalny antybiotyk.
Mam nadzieję, że ma też właściwości antyseptyczne gdyż stykając się przy pracach w ogrodzie z ziemią jesteśmy narażeni na drobne skaleczenia.
Nie wszystkie prace można wykonać w rękawiczkach.
Jeżeli macie jakieś pomysły na wykorzystanie czosnku na surowo to zapraszam.
Nie samymi ciastami człowiek żyje i czasami trzeba coś konkretnego zjeść.
Do obiadu podaję:
- posiekaną młodą kapustę z sosem na bazie oleju, czosnku utartego z odrobiną soli i cytryną
- młode ogórki z utartym czosnkiem i jogurtem.
Czosnek znany jest ze swoich cennych właściwości głównie jako naturalny antybiotyk.
Mam nadzieję, że ma też właściwości antyseptyczne gdyż stykając się przy pracach w ogrodzie z ziemią jesteśmy narażeni na drobne skaleczenia.
Nie wszystkie prace można wykonać w rękawiczkach.
Jeżeli macie jakieś pomysły na wykorzystanie czosnku na surowo to zapraszam.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Sezon grilowy rozpoczęty to proponuję masełko czosnkowo-ziołowe z jadalnymi kwiatami.
Masło powinno być miękkie, czosnek utrzeć z odrobiną soli lub przecisnąć przez praskę, dodać posiekane ulubione zioła (ja daję szczypior czosnkowy, tymianek) i płatki jadalnych kwitów (nagietki, nasturcja, ogórecznik). Wszystko dokładnie wymieszać z masłem, masło przełożyć na folię spożywczą i uformować wałek (osełkę). Takie masło podawać do steków i pieczonych warzyw.
Masło powinno być miękkie, czosnek utrzeć z odrobiną soli lub przecisnąć przez praskę, dodać posiekane ulubione zioła (ja daję szczypior czosnkowy, tymianek) i płatki jadalnych kwitów (nagietki, nasturcja, ogórecznik). Wszystko dokładnie wymieszać z masłem, masło przełożyć na folię spożywczą i uformować wałek (osełkę). Takie masło podawać do steków i pieczonych warzyw.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ula uwielbiam masło czosnkowe.
Koniecznie wypróbuję z ziołami i kwiatami ale u mnie jeszcze kwiaty nie kwitną.
Lubimy też nacierać podpieczoną na grilu bułkę czosnkiem i to też stanowi super dodatek do kiełbaski czy steków i sałatki warzywnej.
Już niedługo dalszy ciąg majówki....byle do soboty.
Koniecznie wypróbuję z ziołami i kwiatami ale u mnie jeszcze kwiaty nie kwitną.
Lubimy też nacierać podpieczoną na grilu bułkę czosnkiem i to też stanowi super dodatek do kiełbaski czy steków i sałatki warzywnej.
Już niedługo dalszy ciąg majówki....byle do soboty.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elu u mnie też jeszcze kwiatki nie kwitną, ale już niedługo . A ogórecznik samosiejka wielgachny już jest.
Pozdrawiam
Ula
Ula
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Ogórecznik co roku i u mnie się rozsiewa ale jakoś go nie widzę na razie .
Tylko listeczki nagietków się pokazały.
No i nasturcja również tylko listki zrobiła ale już niedługo będą kwiatki.
Ulka
Tylko listeczki nagietków się pokazały.
No i nasturcja również tylko listki zrobiła ale już niedługo będą kwiatki.
Ulka
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Może się pokuszę o ciut masełka czosnkowego, z tym że ja masła prawie unikam, grzanek też.. ale może do warzyw z grilla. Za to kradnę pomysł z jadalnymi kwiatami. Mam nasturcję i ogórecznik też posiałam i popikowałam. Będę go mieć pierwszy raz.
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Monika kwiaty jadalne dodaję też do sałaty, kanapek dla smaku i koloru. Teraz kwitnie czarny bez jego kwiaty też są jadalne, można robić placuszki w cieście naleśnikowym (ciut gęstszym niż na naleśniki). A sok z czarnego bzu jest dobry do herbatki na przeziębienie ( a nalewka jest super)
Pozdrawiam
Ula
Ula