Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 604 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 40, 41, 42, 43, 44  
Autor Wiadomość
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 23 kwi 2017, o 18:18 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7674
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Jadźko koniecznie spróbuj. :D
A ten przepis na babka można wykorzystać i zrobić ciasto rabarbarowe. Będą zawijać aż miło. :wink: :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Ditta
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 7 maja 2017, o 17:49 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 17
Skąd: Mysłowice

 ---
Długo, długo nie było mnie na forum ale bezbłednie trafiłam na Twoja kuchnie sląska Elu.
Przeglądałam przepisy hihihi i nawet swoj znalazłam na siemieniotkę.
Szkoda aby ten dział zmarniał, jest tu tyle cudownych przepisów, nic tylko gotować.
Pozdrawiam serdecznie.


Obrazek

ciasto orzechowo-czekoladowe

składniki
ciasto I biszkoptowe

7 jajek
3 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 łyżki oleju
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki pr. do pieczenia

ciasto II orzechowe

25 dag orzechów drobno pokrojonych
1 łyżka miodu
5 białek
20 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pr. do pieczenia

krem

1 szklanka mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
15 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 dag masła
2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej




sposób przygotowania
ciasto I
Białka ubić, dodać cukier, następnie po 1 żóltku. Pod koniec ubijania dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Upiec

ciasto II

Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Upiec w temp. ok.180n st. 15-20 minut

Krem

1 szklankę m leka zagotować z cukrem waniliowym
5 żółtek, cukier i mąką ziemniaczaną utrzeć i wlać do mleka. Ugotować budyń
Po ostudzeniu połączyć z utartym masłem. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i po ostudzeniu dodać do kremu.

Biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem w środek włożyć ciasto orzechowe. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub wysmarować resztą kremu i posypać tartą czekoladą.

_________________
Wróciłam do ustronia - zapraszam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 14 lip 2017, o 14:26 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7674
Skąd: Śląsk

 1 szt.
W międzyczasie zajrzałam do Ciebie Ditta. Fakt dopiero dziś ale lepiej późno niż wcale. Ten nasz czas ;:224
Bardzo dziękuję za odwiedzinki i kto wie....do Cieszyna do Grażki a potem do Ciebie do Ustronia warto byłoby się wybrać. Czas pokaże.
Dziękuję za wstawienie przepisu. Jak będzie okazja to chętnie spróbuję ale bez pytań na pewno się nie obejdzie. ;:167


A co w mojej kuchni słychać?
Truskawki zamrożone, kompot truskawkowo- agrestowy zrobiony, dżem z czarnej porzeczki też a ostatnio przerabiałam wiśnie.
Wydrylowałam, zasypałam cukrem a następnego dnia przesmażyłam i (dodałam pół łyżeczki kwasku cytrynowego) tak z godzinę a później przekładałam gorące prosto do słoików i pod koc.
Rano już były gotowe...na szczęście wszystkie zassane.

Z 4 kg wyszło 11 słoików.
Obrazek

Miłego kuchmarzenia życza. ;:137

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
JAKUCH
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 14 lip 2017, o 21:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 29599
Skąd: Bytom

 więcej niż 1
Elusia obrotno gospodyni z Ciebie ;:215 , ale owoc nie może sie zmarnować .Agresty mom do jedzenio, to samo truskawki i porzeczki, tylko czarno porzeczka poszła do słoika zasypałam cukrem i zagotowałam .Będzie w razie czego do herbatki .Musza kupić malinki i dać do słoika w razie czego przydadzą się dla Melki

_________________
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 15 lip 2017, o 08:21 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 725
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Elizabetka jak to możliwe to zrób spis przepisów na początku, są wspaniałe. Zrobiłam kluski śląskie i wreszcie mi się udały. ;:138

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 15 lip 2017, o 08:56 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7674
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Jadzinko mrożę również borówka amerykańsko ale i na bieżąco do jedzenia. Jeszcze mi się zachciało kupić a pniu czerwono, różowo i biało porzeczka....byłoby fajnie, no nie :?: Jakieś miejsce sie znojdzie. :heja
Maliny zasypuja cukrem i do słoika ale na ząb też musi być. A nie masz tam miejsca na maliny w tym rogu :?: to bym Ci parę krzaczków wysłała dla Melki. ;:167

Acia1065 przymierzam się do zrobienia spisu ...może w zimie. :D Gratuluję ;:138 ...kluski są bardzo smaczne zwłaszcza ze starych ziemniaków.

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
JAKUCH
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 15 lip 2017, o 16:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 29599
Skąd: Bytom

 więcej niż 1
Eluśka na maliny miejsca niet bo one wszystkie rozłażą się rozłogami ,a na to nie moga sobie pozwolić .Posadziłam malino jeżynę od Irenki ale przed ogródkiem .Od sąsiada włażą mi maliny dołem i wszystko wyrywam ;:180

_________________
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 12 sie 2017, o 14:53 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7674
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Jadzinko to se przesadź te maliny od sąsiada do przedogródka...aż żol wyciepować. ..a są choć dobre w smaku :?: . :wit



We wtorek u nas odpust no i trzeba coś upichcić.

Postanowiłam wrócić do mojego sprawdzonego przepisu na Sernik Śląski Halżbiytki.
Szukom w różnych miejscach dobrego przepisu na sernik i nawet znajduja ale i tak zaś wracom do tego przepisu.
Idzie go zrobić na każdo okazjo i na co dzień ale i na bogato np. na święta czy jakoś inkszo okazja.

Tak wyglądo ;:177


Obrazek



Obrazek



Obrazek



Obrazek

Dużo blacha z pieca:

Składniki na ciasto: 45 dkg mąki, 1 szklanka cukru, 3 żółtka, 1 duża łyżka proszku do pieczenia, 25 dkg masła lub margaryny Palma, 2 łyżki kakao.

Składniki na masa serowa: 1 kg twarogu, 6 jajek, 3 białka pozostałe z ciasta, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kaszy manny lub mąki ziemniaczanej, pokrojone bakalie ( co mamy np. daktyle, rodzynki, suszone wiśnie, suszone morele, starta skórka z pomarańczy, cytryny :!: ), 15 dkg masła, cukier waniliowy lub wanilia.

Zagniatam ciasto ręką w misce i ukulałach 4 kulki ...idą do lodówki coby się schłodziły.

Bierymy sie za ser.
Ja sera nigdy nie miela.
W głębokim chropowatym garnku np. emaliowany umyty w zmywarce pora razy :wink: ucierom masło z cukrem mikserem oczywiście, potem po kolei dodaję żółtka i na koniec pokruszony twaróg i na wolnych obrotach wszystko sie miksuje.

Włączom piec na 220 *

Na blacha wyłożono papierem do pieczenia trza na grubych oczkach 2 kulki.
Do masy serowej dodaję bakalie i ubite 9 białek ze szczyptą soli.
Na wierch trza ostatnie 2 kulki ciasta.

I do piekarnika bo już sie nagrzoł.... na godzina :!:

W zależności od pieca trzeba kontrolować temperatura, zwykle po pół godzinie zmniejszom do 160*.

Koniecznie spróbujcie...będziecie zawijać aż miło. :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 12 wrz 2017, o 10:15 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7674
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Sezon śliwkowy w pełni to trzeba coś upichcić. :D
Padło na
Knedle ze śliwkami

Wróciłam do mojego starego przepisu, który zawsze się sprawdza.
Ciasto:

50 dkg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków i przeciśniętych przez praska,
25 dkg mąki,
1 jajko
1/3 szklanki śmietany,
3 łyżki masła (ja dałam masło roślinne)

Nadzienie:
niecały kilogram połówek śliwek

3 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki

Do ugotowanych, przeciśniętych przez praska i lekko przestudzonych zimioków dodać przesiano mąka, jako, śmietana i masło.
Zagnieść ciasto, uformować wałek i kroić na plastry. Wszystko kulać na opruszonej mąką desce.
I na te plastry kłaść połówka śliwki, zalepić i uformować kulka.

Kłaść do szerszego rondla z gotującą się osolona wodą żeby pływały swobodnie.
Jak się ugotują wyjąć na miska.
Przyrumienić na patelni masło z bułką tartą i polać knedle w misce.


Smacznego. ;:168
Obrazek

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Ewcik000
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 12 wrz 2017, o 18:46 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 41

 1 szt.
Elżuniu, ależ pyszności, obydwie będą u mnie robione prędziutko :tan


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 13 wrz 2017, o 09:24 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7674
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Ewcik000 na pewno będzie smakować. :D


A dziś będzie Prawdziwy schabowy.

Wczoraj wieczorem wyciągnęłam z zamrażarki a dziś rano już rozmrożonego potłukłam.
Zrobiłam marynatę z jajka, 2-3 łyżek mleka posoliłam i popieprzyłam i roztrzepałach.

Schabowe układać w kofliczku, przelać marynatą i schować do lodówki.

W okolicach obiadu wyciągnąć, obtoczyć w bułce tartej i na gorący tłuszcz.
Ja smażę na maśle roślinnym albo ma gęsinie.

Do tego ziemniaczki i kiszone ogórki.
Schabowy jest mięciutki a skórka aromatyczna i lekko spieczona. Pychotka.
Życzę smacznego. :wit

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Shire
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 28 paź 2017, o 21:44 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1307
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Elu dawno nic nie wstawiałaś, a wątek wspaniały, szkoda!
Ja go dopiero dzisiaj znalazłam.
Sama pochodzę prawie ze Śląska- bo z południowych krańców Częstochowy, więc wiele z tych potraw znam, bo ludność z moich stron pracowała na Śląsku (zwłaszcza w kopalniach) i wiele z tych potraw przenikało. Sama myślę o wątku kulinarnym, ale nie wiem czy mi na to starczy czasu.
Serdecznie Cię pozdrawiam!

_________________
Metamorfozy Ustronia pod Miedzą-u Moniki

Ustronie pod miedzą cz.2- u Moniki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 7 lis 2017, o 12:48 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7674
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Moniczko właśnie się wzięłam za porządkowanie mojego wątku. :D
Zakładaj swój wątek bo masz dużo fajnych przepisów i świetnie łączysz przeróżne smaki. A twoje zaprawy, które idą na tony ;:oj na pewno znajdą amatorów. :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
PostNapisane: 17 lis 2017, o 14:28 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 7674
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Na dzisiejszy ponury dzień ugotowałam kompot z dyni Sweet Meat .
Połowa dyni i jeden owoc pigwowca + goździki, cynamon i odrobina cukru...wyszło 2 litry.
Owoc pigwowca z powodzeniem zastępuje cytrynę i uważam, że nawet lepiej smakuje bo cytryna z czasem staje się gorzka.
;:304

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Ela Halżbiytka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 604 ]  Idź do strony nr...        1 ... 40, 41, 42, 43, 44  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *