Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Autor Wiadomość
Urszula B
 Tytuł: Łęczycko - sokolnickie gotowanie Uli B
PostNapisane: 2 mar 2009, o 02:52 
Offline
500p
500p
Postów: 648
Skąd: Sokolniki Las k/Łodzi
Witam wszystkich

Za namową Hani (hanka55) postanowiłam założyć wątek o gotowaniu i kulinariach i podzielić się z Wami jeśli zechcecie moimi wrażeniami z różnych wystaw, pokazów i własnego gotowania:)

Na początek:)

Polędwiczki wieprzowe w skorupce migdałowej

50 dag polędwiczek, 15 dag płatków migdałowych, 3 jajka, 2 łyżki mleka, 12 dag masła, sól pieprz.

Mięso obmyć, osuszyć pokroić na plastry, lekko rozbić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbić i roztrzepać. Polędwiczki maczać w jajku, a następnie obtaczać w płatkach migdałowych. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor.

Wątrobowe gawronki

50 dag wątroby wieprzowej, 10 dag wędzonego boczku, 100 ml oleju, 5 dag bułki tartej, 60 ml kwaśnej śmietany, jajko, cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, vegeta, pieprz.

Wątrobę wymyć, usunąć błony i naciąć, aby powstała kieszeń. Drobno pokrojony boczek podsmażyć, dodać posiekaną drobno cebulę. Razem przesmażyć a następnie po przestudzeniu dodać natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko, śmietanę, pieprz, vegetę do smaku i wymieszać farsz.
Włożyć nadzienie do kieszeni wątroby i spiąć wykałaczkami. Tak przygotowaną wątrobę należy ułożyć w brytfannie, polać olejem i piec około godziny w temperaturze 180oC.

Jeśli uznacie potrawy za ciekawe i oryginalne będzie mi bardzo milo, te powyżej podpatrzyłam i smakowałam na pokazie potraw regionalnych kobiet ze Stowarzyszenia Kobiet Ziemi Łęczyckiej:)...są wykonalne :)

Pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821

_________________
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Łęczycko - sokolnickie gotowanie Uli B
PostNapisane: 16 wrz 2020, o 17:33 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1017
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
I koniec?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *