Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 448 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 27  
Autor Wiadomość
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2009, o 20:33 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
Witam, moje wino wieloowocowe ma już 2 miesiące i 7 dni. Jest po 3 zlaniach, klarowne. Pracuje bardzo rzadko. Czy mogę już je zlac do butelek? Czy jeszcze niech pracuje w balonie?

Ewa


Góra   
  Zobacz profil      
 
Fallenangelv
 Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2009, o 20:49 
Offline
---
Postów: 1850
Skąd: Mazowieckie

 0 szt.
Witam.

Zlej jeszcze raz poczekaj do dwóch tygodni maksymalnie i do butelek.Ja staram się tak żeby czas produkcji wynosił około 3 miesięcy +- tydzień.
Pozdrawiam i niech wino będzie z wami :D :D .


Góra   
  Zobacz profil      
 
karpek
 Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2009, o 21:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1634
Skąd: Żory /Górny Śląsk/

 0 szt.
Ewo - po 3-ch zlaniach i jeszcze pracuje (bąbluje) ?? Chyba niemożliwe. Jeżeli jest klarowne i przede wszystkim smaczne, tzn. takie jakie Ci odpowiada - to jak najbardziej można do butelek. Chociaż ja np. wcale się z tym nie spieszę. Po pierwszym zlaniu znad osadu (przeważnie po ok. 2-ch miesiącach) jak już nie bąbluje - dosładzam i zpowrotem do balonu. Po następnym miesiącu zlewam kolejny raz (osad przeważnie jest jeszcze) - i zpowrotem do balonu. Ale teraz już balon wędruje do piwnicy. No i właśnie - jeżeli balon jest mi potrzebny to wino przelewam do butelek. Jeżeli nie - wino pozostaje w nim aż do wiosny następnego roku o ile nie zostanie wypite lub rozdane.

_________________
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bishop
 Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2009, o 21:09 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5419
Skąd: ze wsi/prawie środek Polski

 więcej niż 1 szt.
Wino przestaje pracować jak skończy się cukier, lub jak zawartość alkoholu wzrośnie do zbyt wysokiego poziomu. Ewentualnie jak temperatura będzie za niska. W pierwszym przypadku masz wytrawne, w drugim mocne. A jak chcesz słodkie i średnie, to musisz schłodzić, żeby drożdże się nie rozmnażały :wink:

_________________
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2009, o 21:46 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
Zapomniałam fotki wkleić
oto moje wino

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-o-1
 Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2009, o 22:00 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1118

 0 szt.
Fallenangelv bardzo dziękuję za odpowiedź.
karpek- powiem tak, że czasami sobie pyrknie :lol: Właśnie nam jest potrzebny balon do następnego nastawienia wina z winogrona ciemnego.
bishop- Krzyśku, wino było nastawiane w upały, temperatura była wysoka, dzisiaj zlewaliśmy po raz 3. Smakowaliśmy słodkie, % ma /cukru było dodane 4kg sukcesywnie na 10 litrowy balon. Klarowne jak wyżej na zdjeciu


Góra   
  Zobacz profil      
 
karpek
 Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2009, o 10:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1634
Skąd: Żory /Górny Śląsk/

 0 szt.
Widać "gołym okiem" że jest czyste i klarowne ! Gratuluję. Jeżeli balon jest potrzebny - to nie ma się co zastanawiać - zlać do butelek i do piwnicy na leżakowanie. Na święta będzie "cymesik".

_________________
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
sonia71
 Tytuł: Re: Wino z winogrona
PostNapisane: 19 paź 2009, o 11:47 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 52
Skąd: lubelskie

 1 szt.
witam wszystkich,wlaśnie przeczytałam cały wątek i po południu chciałabym nastawić swoje pierwsze wino właśnie z winogron działkowych ale mieszanych,moje pytanie jest moze bardzo proste :oops: ale pytam bo nie wiem:otoż muszę kupić na początek -
butlę np.40 litrów i rurkę fermentacyjną -plastik czy szklana a może bez znaczenia ,
zrozumiałam że wlewam odrobinę wody w rurkę (z kranu czy przegotowana) której w żadnym momencie nie korkuję ,a tak ogólnie to w całym procesie nigdy bulta nie jest całowicie zamknięta? :roll: oraz wężyk do ściągania wina w czasie wyczyszczenia z osadu
jeszcze moje wnioski to :winogrona nie myte ale zgniecione ktore nie wymagają użycia drożdzy
i jeszcze pytanko-mam sok z aronii(dostałam od znajomej)w którym momencie go dodać?

_________________
Mój Ogród...zaniedbałam ...


Góra   
  Zobacz profil      
 
Fallenangelv
 Tytuł: Re: Wino z winogrona
PostNapisane: 19 paź 2009, o 12:55 
Offline
---
Postów: 1850
Skąd: Mazowieckie

 0 szt.
sonia71 witam.
Weż wiadro plastikowe wygnieć winogrona ręcami (same grona) wlej ten sok z aronii od razu podczas gniecenia wsyp połowę cukru od razu wlej przegotowaną wodę i wlej to do słoja jak się cukier rozpuści(woda nie za gorąca żeby słój nie pękł).
Ja nie używam żadnych rurek fermentacyjnych - na słój zakładam czystą trochę cieńszą skarpetkę gas sam bedzie wychodził.
Potrzebny będzie ci tylko wężyk do spuszaczania znad osadu.
A i nie myj owoców to nie będziesz musiała dodawać drożdzy.
Ja jak spuszczam to powiem ci że dobrym filtrem są damskie rajstopy :D Balon jakiego ja używam to jest 34-zalany jest do około 25 litrów.
Życzę powodzenia.


Góra   
  Zobacz profil      
 
sonia71
 Tytuł: Re: Wino z winogrona
PostNapisane: 19 paź 2009, o 13:03 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 52
Skąd: lubelskie

 1 szt.
bardzo dziękuję :D

_________________
Mój Ogród...zaniedbałam ...


Góra   
  Zobacz profil      
 
karpek
 Tytuł: Re: Wino z winogrona
PostNapisane: 19 paź 2009, o 17:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1634
Skąd: Żory /Górny Śląsk/

 0 szt.
Nie wiem czy zdążysz to przeczytać przed nastawieniem swojego pierwszego wina - ale ja mam trochę inną opcję dla Ciebie.
Fallenangel to doświadczony "producent" wina, dla którego wszystko jest standardowo proste i wcale się nie dziwię.
Ja bym polecał jednak mniejszy baniak - 25 litrów. Jest bardziej "standardowy".
Dla "początkującego" zdecydowanie polecam plastykowy korek i rurkę (może być szklana - bez znaczenia). Woda wlana do niej do wysokości zgrubień (od czasu do czasu trzeba dolać).
Drożdży szlachetnych - winnych - rzeczywiście do winogron dodawać nie trzeba. Także winogron nie myjemy - można tylko przepłukać (spłukać) w chłodnej wodzie.
Nasze czy ogólnie "polskie" winogrona wymagają dodania cukru do nastawu. Ta dodana ilość cukru wbrew pozorom jest bardzo ważnym czynnikiem w naszej swojskiej produkcji. Każdy dodaje trochę inaczej. Ale najważniejsze to: jaki jest litraż baniaka, ile dodano wody i czy owoce są słodkie, słodko-kwaśne czy kwaśne. Dodatkowo ważne jest jakie w sumie chcemy mieć wino - słodkie czy wytrawne ?

_________________
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
sonia71
 Tytuł: Re: Wino z winogrona
PostNapisane: 20 paź 2009, o 08:10 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 52
Skąd: lubelskie

 1 szt.
jeszcze nie zdążyłam ale wczoraj mój M.dostarczył na 4 piętro wieeelki pewnie 80 l. :shock: balon(podarowany) ale oboje stwierdziliśmy że właśnie na początek jak winko wyjdzie dobre to lepiej dawkowac przyjemność :lol: a taki balon na dwoje to... :roll: a w dodatku byłby głównym przedmiotem w blokowym mieszkanku więc zakręcimy się za mniejszym właśnie ,dzieki za wskazówki :D

_________________
Mój Ogród...zaniedbałam ...


Góra   
  Zobacz profil      
 
maniek60
 Tytuł: Re: Wino z winogrona
PostNapisane: 3 maja 2011, o 14:30 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 8

 1 szt.
A ile czasu winogrono trzeba fermentować ?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
wampir_wawelski
 Tytuł: Re: Wino z winogrona
PostNapisane: 31 lip 2011, o 07:59 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 172
Skąd: Kraków/Myślenice

 1 szt.
Witajcie,
wczoraj z żoną przygotowaliśmy pierwszą produkcję wina domowego.
Z uwagi na ograniczone składniki naturalne, wybór padł na jeżyny. Dysponuje nie dużym, 20l dymionem - jak na moje potrzeby wystarczy. Zakładam, że uda mi się jeszcze w tym roku przygotować drugi moszcz z dzikiej róży.

Czy ktoś z Was robił może wino z jeżyn?
Powiedzcie mi, czy czas fermentacji składników to ok 5-6 tygodni? nie przygotowywałem moszczu, wszystko wrzuciłem do gąsiora i zalałem woda z drożdżami oraz cukrem - uznałem, że tak będzie mniej paskudzenia.
Będę wdzięczny za wskazówki


Góra   
  Zobacz profil      
 
DarekRz
 Tytuł: Re: Wino z winogrona
PostNapisane: 28 wrz 2011, o 12:28 
Offline
500p
500p
Postów: 578
Skąd: Białystok

 1 szt.
Wampir - czy coś o twoim jeżynowym możesz już napisać? Skończyło fermentację i klaruje się? Jakieś pierwsze wrażenia z degustacji produkcyjnych? Jeżynowego jeszcze nie robiłem - jestem ciekaw jakie wychodzi.
Osobiście nastawiłem gronowe czerwone w niedzielę. Z 40 kg owoców powinno być z 25 litrów wina. Rok naprawdę niezły dla winogron jeśli komuś wiosenne przymrozki nie załatwiły młodych latorośli.


Góra   
  Zobacz profil      
 
skrool
 Tytuł: Re: Wino z winogrona
PostNapisane: 5 paź 2011, o 15:13 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 0 szt.
Witam. Dzisiaj pierwszy raz zabrałem się za robienie wina z winogron działkowych ciemnych. Wyszło mi 13 kg miąższu (około 15 l), do tego dodałem 3 litry wody i 2 kg cukru. Odstawiłem do wstępnej fermentacji. W drugiej fazie zamierzam dodać jeszcze 2 litry wody i 1-2 kg cukru. Celuję w wino półwytrawne ewentualnie półsłodkie. Podpowiedzcie czy to wystarczy. Może popełniam błąd.
Sławek K.

_________________
zdrowe warzywa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
DarekRz
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 6 paź 2011, o 08:14 
Offline
500p
500p
Postów: 578
Skąd: Białystok

 1 szt.
Moim zdaniem za dużo wody. Z 13 kg winogron będzie jakieś 8-8,5 l moszczu (soku). Chcesz do tego dodać 5 l wody i 4 kg cukru czyli razem 7,5 l syropu. To jest rozcieńczenie prawie 1:1. Byłoby uzasadnione tylko przy bardzo kwaśnych winogronach (16-18 g kwasów w litrze soku). Na twoim miejscu nie dodawałbym więcej wody. Te 3 l + 2 l z rozpuszczonego cukru wystarczą. Z tym, że przy takich proporcjach wyszłoby wino słodkie a nie półwytrawne, bo cukru masz potencjalnie na 21-22% alk.- czego drożdze oczywiście nie są w stanie przerobić. Jeśli użyłeś drożdży winiarskich to staną gdzieś ok. 16-17%, jeśli robisz na dzikich to może do 14% dociągną, ale moga sie i na 8% zatrzymać. W każdym razie, na twoim miejscu dosładzałbym małymi porcjami cukru rozpuszczonego w ściągnietych porcjach nastawu (a nie 2 kg na całą drugą ratę) - ale dopiero jak upewnisz się (cukromierzem lub na smak) , że drożdże przerobiły cały lub prawie cały cukier w nastawie (porcje licz tak: - 30 g cukru na litr nastawu, wówczas nawet jak fermentacja stanie, slodkość nie wyjdzie ponad półwytrawne) .

Powodzenia,

Ja swoje czerwone odcisnę z miazgi w sobotę, po 12 dniach fermentacji w miazdze.
Darek


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 448 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 27  

Strefa czasowa: UTC + 2


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *