Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 430 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 27, 28, 29, 30, 31
Autor Wiadomość
tmf30
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 14:37 
Offline
200p
200p
Postów: 293
Skąd: Zgorzelec

 0 szt.
Ok Dzięki. Przed chwilą zważyłem cały butel 50 l. Miał 29 kg. Zakładamy że było 8 litrów wody, 3 kg cukru. Obliczyłbym ile było rozdrobnionego wsadu z winogron gdybym znal masę pustego butla. Może ktoś wie??


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
malopolanin
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 14:52 
Offline
100p
100p
Postów: 146
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
Po co te obliczenia? Teraz już niewiele zmienisz. O mocy (w procentach) wina decyduje ilość cukru przerobiona przez drożdże na alkohol. Liczy się tutaj cukier zawarty w soku z winogron oraz ten, który dodałeś do nastawu. Fermentacja ustanie, kiedy poziom alkoholu będzie tak duży, że zabije drożdże, albo, gdy wcześniej drożdże przerobią cały cukier na alkohol. Kwasowość zależy od tego, jakie dałeś winogrona. Smak zależy od jakości winogron i odmiany, ale jeżeli mieszałeś różne przypadkowe odmiany, może być różnie, zwłaszcza, że mocno rozcieńczyłeś sok z winogron dużą ilością wody.


Góra   
  Zobacz profil      
 
tmf30
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 15:50 
Offline
200p
200p
Postów: 293
Skąd: Zgorzelec

 0 szt.
Po to by ewentualnie dorzucić winogron. Ja nastawiałem w czwartek butel, wg znalezionego w necie przepisu (10 kg ciemnych owoców, 5 litrów wody, 3,5 kg cukru).


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
marzena06
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 20 wrz 2018, o 21:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3029
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Ja też planuję zrobić wino z winogron , według receptury którą podaje poniżej, ale najpierw kupię cukromierz -nie będę ryzykować z przesłodzeniem.


Wino z winogron
Do przyrządzenia 10 litrów wina 10% potrzeba 10,5 kg owoców, 3 litry wody i 0,7 kg cukru, natomiast do uzyskania takiej samej ilości wina 18% potrzeba już 12 kg owoców i 2,3 kg cukru i zero wody.
I tak jak poprzednicy, nie myjemy ciemnych winogron. Miażdżymy tluczkiem.

_________________
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
malopolanin
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 21 wrz 2018, o 07:06 
Offline
100p
100p
Postów: 146
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
A może najzwyczajniej zrobić tak, jak się powinno, bez wody? No, może tyle, ile ewentualnie potrzeba będzie do rozpuszczenia cukru. Niektórzy zalecają rozpuszczanie cukru w ogrzanym nastawie, ale ja jestem zdania, że podgrzewanie nastawu czy pasteryzacja wina, która miałaby przerwać fermentację psuje smak wina i dlatego cukier rozpuszczam w wodzie.
Nie piszesz o drożdżach, więc domyślam się, że wino będzie na dzikich drożdżach, a czasem warto zastanowić się, czy nie lepiej użyć szlachetnych drożdży. Zresztą, zawsze warto mieć pod ręką zapasowe szlachetne drożdże, które można będzie wykorzystać w razie problemów.


Góra   
  Zobacz profil      
 
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 21 wrz 2018, o 17:29 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 972
Skąd: Łódź

 1 szt.
Skąd się biorą pomysły z dodawaniem wody do winogron? Wodę dodaje się po to, aby w przypadku bardzo kwaśnych owoców zrównoważyć ilość cukru do kwasu i oczekiwanej mocy wina. Zawartość kwasu w winie powinna się wahać między 6-9 g/l. Popularne odmiany na wino Rondo czy Regent mają średnio 7g/l. Lato było słoneczne więc i cukru więcej w owocach.

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy
AKCJA WYMIANY NASION 2018/2019
Opis POMIDORÓW i PAPRYK wysyłanych na Akcję Wymiany Nasion 2018/2019


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Jaca03
 Tytuł: Wino gronowe
PostNapisane: 11 lis 2018, o 09:38 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 2

 0 szt.
Czy do wina trzeba dodawać chemii? Zrobiłem pierwsze swoje wino. Wyklarowac się pięknie samo i mam dylemat. Trzeba dodać jakąś chemię? Czy zakorkowac i odstawić na lata...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 11 lis 2018, o 10:48 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 972
Skąd: Łódź

 1 szt.
Z korkowaniem wina które niedawno skończyło fermentację jest zawsze ryzyko, że fermentacja po zakorkowaniu w butelkach może się wznowić w niewielkim stopniu a to może powodować, że butelki strzelają. Można ubić drożdże pirosiarczynem ale zdrowiej i ekologicznie jest butelki zapasteryzować w temp ok 75* ok 20-25 min. Butelki korkowane ale nie lakowane. Pasteryzacja zapobiega też psuciu się wina powodowanego przez drobnoustroje.

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy
AKCJA WYMIANY NASION 2018/2019
Opis POMIDORÓW i PAPRYK wysyłanych na Akcję Wymiany Nasion 2018/2019


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
malopolanin
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 11 lis 2018, o 12:16 
Offline
100p
100p
Postów: 146
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
Tutaj artykuł w pdf: sigma-not.net/download.php?token=x705f7c46d2e6812d2897c5c09a1f0669
w nim opinia na temat pasteryzacji.


Góra   
  Zobacz profil      
 
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 11 lis 2018, o 17:40 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 972
Skąd: Łódź

 1 szt.
To nie opinia o pasteryzacji tylko artykuł sponsorowany producenta aparatury filtracyjnej. W literaturze dotyczącej produkcji win metodami nie przemysłowymi panuje opinia , że pasteryzacja mało, że nie szkodzi, ale niektóre wina ciężkie deserowe zyskują na smaku. Ciekawe jak metodą filtracji membranowej wytworzyć warunki do utleniania estrów które są odpowiedzialne za bukiet smakowo zapachowy wina. Zalecane przy każdym obciąganiu wina napowietrzenie go stosownie do jego charakteru daje niewielkie ilości tlenu potrzebne do jego dojrzewania. Oczywiście można to wszystko pominąć filtracją, ale czy aby bez strat, nie mnie o tym sądzić. Jest jeszcze stosowana metoda pasteryzacji w niskiej temperaturze bardziej kłopotliwa, podgrzewania rozlanego wina do ok 50*C przez dwie godziny. Osobiście ja stosuje.

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy
AKCJA WYMIANY NASION 2018/2019
Opis POMIDORÓW i PAPRYK wysyłanych na Akcję Wymiany Nasion 2018/2019


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 430 ]  Idź do strony nr...        1 ... 27, 28, 29, 30, 31

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
cron
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *