Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 447 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  
Autor Wiadomość
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 20 maja 2017, o 21:33 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6434
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
krasak

1-Musisz wiedzieć ile masz cukru w soku z winogron czyli musisz zmierzyć balingomierzem zawartość cukru.
2- Trzeba odjąć tzw niecukry, chyba, że masz balingomierz, który już pokazuje na skali tyle ile jest po odjęciu niecukrów
3- 1 l alkoholu to 1,7 kg cukru

Jeśli nie chcesz bawić się w aptekarza, to orientacyjnie wiedząc ile masz cukru w swoim moszczu
musisz dodać tyle cukru, żeby wyszły Ci Twoje procenty.

Czyli dla wina o mocy 15%( = 150 ml alkoholu w litrze wina)
trzeba pomnożyć 150 przez 1, 7= 255 gramów cukru w litrze wina.

A Twój nastaw to np 15 blg czyli 150 gr cukru w litrze.
Wobec tego musisz dodać cukru: 255 gr- 150 gr= 105 gr na każdy litr.
Cukier możesz rozpuścić w moszczu bez udziału wody.
Cukier najlepiej dodawać w przypadku win mocnych dwoma partiami.

Tu masz tabelę gdzie podane są cukier, gęstość i potencjalny alkohol w zależności jakie jest Blg lub Brix ( to jest to samo) Obrazek

W necie znajdziesz również tabelkę na niecukry.

Pomocne mogą być również te tabelki
https://www.brewersfriend.com/brix-converter/
https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

No i rzecz najważniejsza, musisz mieć drożdże, które ten cukier przerobią.
Jednak, żeby nie wyszło wino wytrawne to musisz pilnować procesu fermentacji
i przerwać go w odpowiednim momencie, ale jak użyjesz zbyt silnych drożdży to możesz ich nie ubić.
Też należy to wziąć pod uwagę.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Lin8
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 13 gru 2017, o 19:36 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 14

 0 szt.
Witam,
To mój pierwszy post w życiu, więc nie wiem, czy w dobrym miejscu piszę. Jeśli nie, to sorki. Jeśli ten wątek nadal działa, to chciałabym prosić doświadczonych winiarzy o pomoc. Mianowicie nastawiłam wino, jak już dwa razy wcześniej, ale coś poszło nie tak. Przy pierwszym zlewaniu znad osadu okazało się kwaskowe, niesłodkie.
Zamiast najpierw coś poczytać na temat, a potem działać, pod presją rodzinki bezmyślnie dodałam cukier! I to w duzej ilosci: 5 kg na jakieś 20 l wina. I oczywiście już nie pracuje.
Powiedzcie, proszę, czy mogę je jakoś uratować? Jest strasznie słodkie. Nie wiem, czy drożdże jeszcze są, przed zlewaniem jeszcze pykało, chociaż słabo. Byłoby mi strasznie szkoda, gdyby musiało się zmarnować...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 13 gru 2017, o 22:48 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6434
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Jakieś drożdże by się przydały, tylko też żeby dały radę ruszyć ten cukier.
Jakieś mocniejsze. Do fermentacji wtórnej.
Ale to znowu mocne wino będzie.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 13 gru 2017, o 23:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1315
Skąd: Łódź

 1 szt.
Możesz spróbować rozcieńczyć moszcz wodą i dodać dobrze przygotowane drożdże startujące w trudniejszych warunkach( nie wszystkie sklepowe drożdże chcą pracować mimo daty ważności). Nie piszesz z czego to wino więc trudno jednoznacznie coś doradzić.

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Lin8
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 14 gru 2017, o 10:11 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 14

 0 szt.
Dzięki za porady:)
Wino jest z winogron ciemnych, takich polskich "działkowych".
Czyli bez ponownego restartu się nie obejdzie?
A jakieś konkretne drożdże polecacie? I konkretny sposób postępowania?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 14 gru 2017, o 10:32 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6434
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
A robiłaś z samego moszczu czy woda z moszczem?
Bo nic nie wiemy o tym winie.
Jak dodasz wody to może się okazać, że to będzie woda z alkoholem,
a nie wino, bo nie wiemy nic ile było moszczu, ile było cukru.

Potrzebne są porządne drożdże, np jakieś bayanusy.

Tylko potem może być znowu problem z ubiciem tych drożdży, trzeba będzie wino siarkować.


Cytuj:
Czyli bez ponownego restartu się nie obejdzie?


My nic nie wiemy o Twoim winie.
Na zdrowy rozum, jak się dodaje tyle cukru, to trzeba go przefermentować.
Jednak my nie wiemy nic, czy wino miało już jakieś procenty, czy było tylko kwaśne.
Było kwaśne bo miało najpewniej za dużo kwasów skoro to zwykłe labruski,
ale też pewnie i cukier jaki był mógł już zostać przefermentowany.
Nie wiemy jakie dawałaś drożdże.

I tak na dobrą sprawę trudno cokolwiek radzić w sytuacji, kiedy Ty nie potrafisz powiedzieć co dokładnie zrobiłaś :? :D

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 14 gru 2017, o 12:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1315
Skąd: Łódź

 1 szt.
Do wystartowania powinnaś mieć moszcz z max 250g cukru na litr (całego cukru i tego w owocach i dosypanego) jak policzyć u Ciebie przy założeniu, że był tylko sok z samych owoców masz jakieś 400g na litr. Zauważyłem, że do ciemnych owoców dobrze sprawdzały się drożdże firmy Zamojscy np. Malaga, Porto. Należało by znać kwasowość wina bo przy ewentualnym rozcieńczaniu może zaistnieć potrzeba dokwaszenia (wino deserowe słodkie), Może nie uzyskasz w ten sposób Caberneta ale wypić się da

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Lin8
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 14 gru 2017, o 18:36 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 14

 0 szt.
Historia wygląda następująco: czystych winogron było 17 kg, z tego miazga plus drożdże Fermivin 7013 firmy Biowin i pożywka tej samej firmy nastawione 21.10. Potem 3.11. odcedziłam skórki i dodałam syrop z cukru (2,5 kg cukru na 3 l wody). Jak się teraz zastanawiam, to nie mam pojęcia, skąd te proporcje :cry: nie było bardzo burzliwej fermentacji, ale pracowało cały czas, kiedy prawie przestało 8.12 ściągnęłam znad osadu, i dodałam to nieszczęsne 5 kg cukru, bo było raczej kwaśne, chociaż jeszcze wyczuwało się drożdże. Jedynie kolor ma śliczny, rubinowy. Cały czas balon stoi w temp. ok. 21°C, teraz też. Nie mam sprzętu do mierzenia procentów ani słodkości. To już chyba wszystkie szczegóły. Co radzicie dalej?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 14 gru 2017, o 19:50 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6434
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
No nic, człowiek uczy się na błędach. Czyli jest w nim tylko jak na razie 3 litry wody?
A te 5 kg cukru dodałaś na sypko czy rozpuściłaś w wodzie?

Do takiego kwaśnego wina labruskowego to wskazany jest jak najbardziej dodatek wody na rozrzedzenie kwasów.

Te Twoje drożdże to b.dobre. mają zaletę, że same padną jak będzie poziom alkoholu dla nich za wysoki.
One są chyba od 14 do 18 % ( tak ogólnie)

Ja wobec tego dałabym tych samych drożdży, bo bayanusy ciężko zabić.
Trzeba będzie pilnować fermentacji.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Lin8
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 14 gru 2017, o 20:03 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 14

 0 szt.
Jola, to 5 kg cukru rozpuściłam w podgrzanym winie, bez dodatkowej wody..


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 14 gru 2017, o 21:35 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6434
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
No... to bardzo dobrze zrobiłaś ;:333
Trzeba teraz drożdże dać i pilnować, zobaczymy, będzie dobrze ;:136 :D

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Lin8
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 15 gru 2017, o 00:10 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 14

 0 szt.
Aha, czyli jak wcześniej napisałaś, takie same drożdże. Przygotowuję wg przepisu, jakbym dopiero zaczynała w miazdze? Całe opakowanie? A potem jak długo trzymać? I czy jeszcze dodawać wodę? Bo cukru to już chyba nie? :roll: I znowu powinno być w balonie "pod korek", tzn. mam na myśli wypełniony balon?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 15 gru 2017, o 08:28 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6434
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Tylko nie cukier ;:124 , chyba że chcesz destylat robić :roll:

Zapomniałam Ci napisać, żeby dać drożdży, tyle ile pisze na op. na 20 litrów, ale zrób najpierw tzw. matkę drożdżową.
Tylko w ten sposób, że po prostu odlej trochę wina ok.1l, dodaj tych drożdży, niech ruszy porządna fermentacja i dopiero dodaj do reszty.

Wody można dodać, ale niewiele. Najlepiej jakbyś sobie zrobiła próbkę. Do szklanki 1/2 wina i rozcieńczać wodą do smaku, ale to naprawdę po troszeczku.

Ponieważ cały ten Twój proces winny jest bardzo, że tak powiem intuicyjny to i tak należy w cd postępować.

Jak długo?, niech ruszy fermentacja i niech ten cukier trochę zostanie przerobiony.
Jeśli Twoje drożdże są takie, że 14% alkoholu je ubija to niech to stoi i fermentuje.
Zobaczymy jak będzie sytuacja wyglądać.

Pod korek to wtedy trzeba lać kiedy nie ma już fermentacji, a u Ciebie ma być fermentacja więc wszystko by Ci wywaliło. ;:oj

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Lin8
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 15 gru 2017, o 12:14 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 14

 0 szt.
No tak, bez cukru :oops:
A co z pożywką? Wystarczy tylko ten cukier, który już jest?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 15 gru 2017, o 12:23 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 6434
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Tzn, ja kojarzę, że to są takie drożdże jak takie tyciunie pałeczki, beżowe?
Powiem Ci, że jeśli tak to ja nie dawałam do takich drożdży pożywki, ale jak masz to możesz trochę dać.
Zrobić wg przepisu, tylko dać je do tego litra wina. W ciepłym miejscu to b.szybko powinny podjąć pracę.
Cały czas myślę o tym starterze najpierw. Bo taką dużą ilość cukru to drożdżom będzie trudno tak ruszyć od razu,
dlatego ten starter będzie dobry. I jak już będzie mega fermentacja dać do wina, tylko, żeby i wino było w ciepłym miejscu. I spokojnie czekać. To może potrwać parę dni nim się coś ruszy.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki Na pohybel zimie


Góra   
  Zobacz profil      
 
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 15 gru 2017, o 13:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1315
Skąd: Łódź

 1 szt.
Lin8 rozumiem, że już nie masz owoców z których było robione wino, ale można pomyśleć o dokupieniu niewielkiej ilości owoców na zrobienie wina wytrawnego i docelowo kupażować , co mogło by "naprawić" wcześniejsze błędy. Oczywiście równolegle spróbować przefermentować to co już jest jak radzi jokaer.

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Lin8
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 15 gru 2017, o 14:06 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 14

 0 szt.
Tak, Jacku, już nie mam winogron :(
Spróbuję dodać drożdże, tak jak Ty i Jola radzicie. Bez pożywki. Ale wcześniej w tym watku chyba ktoś mówił, że takie zwykłe mogą nie zadziałać, że potrzebne są mocniejsze do restartu. Jak myślicie, zaryzykować ze zwykłymi czy jednak poszukać jakichś innych? ;:65


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 447 ]  Idź do strony nr...        1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 32 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *