Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 447 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 27  
Autor Wiadomość
x-a-8
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 10 gru 2015, o 19:49 
Offline
---
Postów: 973

 0 szt.
Albo można tuż przed zakończeniem fermentacji zlać do butelek
z dodatkiem cukru lub glukozy celem nagazowania co2.
W atmosferze co2 i pod zwiększonym ciśnieniem nie psuje się tak łatwo.
Należy jednak uważać by nie zrobić ,,granatów".

W tym roku po raz pierwszy zrobiłem musujące z bananów.
Cała rodzina zgodnie oceniła je jako najlepsze z wszystkich zrobionych
przeze mnie win.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 10 gru 2015, o 20:47 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2214
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
To szybko wypij, bo wino bananowe niestety traci na wartości wraz z upływem czasu.

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-a-8
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 11 gru 2015, o 21:34 
Offline
---
Postów: 973

 0 szt.
Właśnie już go nie mam.
Wystarczyły dwie rodzinne imprezy by cały pierwszy nastaw zniknął.
Ale wczoraj udało mi się nabyć przecenione banany w jednym z marketów z powodu ...
dużej ilości czarnych kropek.
Muszę jeszcze poczekać kilka dni na jak najwyższy poziom scukrzenia.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 11 gru 2015, o 22:53 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2214
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Jak dojrzeją z przewagą czarnego kolorku, zmiksuj na kolor ścierki do podłogi i nastawiaj, wino jest smaczne p/słodkie.

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
agaN
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 10 sty 2016, o 20:41 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 137
Skąd: kuj-pom

 0 szt.
Witam ,w tym roku we wrześniu nastawiłam winko z czerwonych winogron takich zwykłych bodajże Lubraska i po dwukrotnym zlaniu okazało się, że jest za słodkie. Co mam z tym zrobić? Balon ma 15 litrów i dodałam 5kg cukru. Wino już nie bulgocze, ale nadal mam je w balonie w ciepłym miejscu.

_________________
Działeczka73


Góra   
  Zobacz profil      
 
koku
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 18 paź 2016, o 13:15 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 0 szt.
Witam Kolegów i Koleżanki.

Jestem nowym forumowiczem i chciałem zaczerpnąć porady na temat pierwszego wina z czarnych winogron.
Zebrałem 66 kg owoców (winogrono średniej jakości, rośnie u mnie na działce, żadna znana mi odmiana, grona gr. 0,5-1 cm), z czego po selekcji i obraniu wyszło 44,8 kg (było więcej, lecz musiałem trochę ograniczyć "zbiór" :)). Po rozgnieceniu i sprawdzeniu ilości cukru, odczytałem na cukromierzu wartość 17 Blg.
Z moich obliczeń (wartość cukru w owocach, moszcz itp.) wyszło mi że na balon 54l potrzebuję ogólnie dodać 8,67 kg cukru i resztę ok. 13,5l wody. Oczywiście po przeczytaniu wszystkich Waszych postów, wiem, że trzeba dodawać to w odpowiednich proporcjach w dwóch-trzech turach. Tutaj nachodzi mnie pytanie: Wychodzi mi, że do moszczu muszę dolać syrop cukrowy z 4,5l wody i 1,8 kg cukru, żeby drożdże (matka drożdżowa przygotowana trzy dni temu) mogły zastartować (przyjąłem początkową wartość cukru na poziomie 220g/l w tym wyszło mi 31,36l moszczu + 4,5l wody). Albo obliczyłem źle cukier potrzebny do wina, albo nie wiem jak to wszystko ze sobą "spiąć" w odpowiednich proporcjach. Kwasowość przyjąłem na poziomie 8% ponieważ nie mam kwasomierza. Idąc dalej tropem moich obliczeń w zależności od ilości cukru po powiedzmy 7 dniach burzliwej fermentacji i zlaniu "wina" do dymiona muszę dodać ok 2-2.5 kg cukru aby utrzymać poziom 14% alkoholowego wina. W ostateczności chcąc uzyskać wino 14% półsłodkie potrzebuję na całość (wg mnie na 50l płynu - 280g/l x 50l = 14kg cukru z czego ok 5kg cukru jest w moszczu -- 240g/l przyjąłem dla wina 14% + 40g/l dla wina półsłodkiego stąd 280g/l--). Prosiłbym o podpowiedź ile potrzebuję syropu oraz jakie powinny być jego proporcje. Dodam iż burzliwą fermentację będę przeprowadzał w dwóch pojemnikach fermentacyjnych z ok. 22.4 kg owocami w każdym.
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź. Planuję dzisiaj (max jutro) wlewać syrop z racji winogrona w pojemnikach (leżakuje tam od wczoraj).


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
koku
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 18 paź 2016, o 17:48 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 0 szt.
Nie ma problemu, chociaż wino robie pierwszy raz :) także nie sugerowałbym się wcześniejszą wypowiedzią :) Dałem póki co 3l wody + 1,5 kg cukru na każdy z pojemników (22,4 kg owoców). Powinno styknąć. Jak nie zapomnę, to za tydzień po przelaniu do dymiona powiem czy coś wyszło :) póki co Blg na poziomie 22 i 23 Blg, także dobry początek :heja


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
koku
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 21 paź 2016, o 07:41 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 0 szt.
Mam problem z fermentacją w jednym pojemniku, nie chce "ruszyć" bulgocze po trzecim dniu 1 raz na minutę/półtora minuty. W drugim wszystko ładnie się fermentuje.
Macie może pomysły jak pomóc w ruszeniu fermentacji burzliwej? Matki drożdżowe przygotowywałem jednocześnie w takich samych warunkach, także w tym myślę że nie powinien tkwić problem. Blg i kwasowość (nie mierzyłem, przyjąłem 8g/l) jest taka sama w obu pojemnikach.
Proszę o poradę, we wtorek/środę zamierzam zlać wino do balona, dlatego zależy mi na czasie.
Pozdrawiam.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
aleczka
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 23 paź 2016, o 12:44 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 21
Skąd: okolice Biała Podl

 1 szt.
Może pokręć balonem ruchem okrężnym, u mnie tak było i teraz pracuje.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Ewa5
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 23 paź 2016, o 18:12 
Offline
50p
50p
Postów: 64

 1 szt.
Koku kwasowość nie ma większego wpływu na ruszenie wina. W pierwszym pojemniku albo masz za słodki nastaw spróbuj czy w smaku jest podobne do tego z drugiego pojemnika, albo drożdże nie namnożyły się. Weź z drugiego pojemnika szklankę tego nastawu wlej do pojemnika gdzie nei ma fermentacji i zaszczepione tak drożdże powinny ruszyć :D warunek by nie było za dużo cukru - to jest najczęstsza przyczyna słabej pracy wina, jeśli od razu a nie w dostępach kilkudniowych doda się całą ilość cukru z przepisu an wino.

_________________
ewa gotuje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
koku
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 paź 2016, o 07:47 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 0 szt.
Dzięki za odpowiedzi.

Na poprzedniej stronie pisałem w czym robiłem nastaw i jak dawkowałem cukier :) Także aleczka, nie mam balona tylko pojemniki fermentacyjne i mieszałem kilka dni z rzędu nastaw :)

Ewo, co do słodkości to w obu było po 22Blg na starcie po wlaniu syropu.

Fermentacja ruszyła, potrzebowałem tylko wyższej temperatury (początkowo miałem w temp 17-18C) i czasu dla drożdży.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ewa5
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 paź 2016, o 11:38 
Offline
50p
50p
Postów: 64

 1 szt.
22 BLG to stanowczo z dużo. Dałeś pewnie całą ilość cukru jaki był przewidziany w przepisie. Temp 17-18 za niska musi być pokojowa ok 22 st a najlepiej 28. Pojemniki fermentacyjne są super. Tanie i nie tłuką się do tego łatwo się je czyści :) Ja używam je na co dzień. W tradycyjnych szklanych baniakach jedynie zostawiam wino do klarowania.

_________________
ewa gotuje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
koku
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 paź 2016, o 12:25 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 0 szt.
Również jestem za pojemnikami. 22Blg to startowa wartość dla fermentacji winogrona, takie wartości są w literaturze oraz w instrukcji cukromierza.
Nie robię wina z żadnego przepisu, z racji tego, że nie wiem jakie zbiorę winogrona. Nie lubię gotowych przepisów, ponieważ każdy jest inny i nie wiadomo z którego korzystać.
Co do cukru to w pierwszym syropie rozpuściłem tylko 3kg, resztę (6kg) będę dodawał w kolejnych porcjach dla uzyskania 14% wina półsłodkiego.
Wszystko robię obliczeniowo, taki typ człowieka. Także póki co, mam poślizg 1 dniowy ze startem fermentacji, reszta przebiega zgodnie z planem.
Jak wyjdzie, to dam znać, do dymiona zlewam w środę, po 8 dniach od ustawienia nastawu. Dorzucam wtedy w zależności od otrzymanego Blg od 2,5-4kg cukru. Chyba że podzielę tą wartość jeszcze na 2 porcje (po 8 i później po 15 dniu fermentacji). Ale to jeszcze mam do przemyślenia.
Pozdrawiam :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ewa5
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 paź 2016, o 19:27 
Offline
50p
50p
Postów: 64

 1 szt.
Ja po burzliwej fermentacji dodaję stopniowo cukier. Czasem drożdże nie chcą już więcej wypracować i zostanie nam słodkie zamiast półsłodkiego czy półwytrawnego.

_________________
ewa gotuje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bieniu
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 30 paź 2016, o 14:35 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 0 szt.
Witam, to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość :) Robię swoje pierwsze wino, ale skorzystałem z niby przepisu od jakiegoś znajomego, ale czytając teraz troche na forum, nie wiem czy był to najlepszy pomysł. Wino robiłem z białych i czerwonych winogron takich z ogródka. Mam balon 54l, owoce umyłem zmiażdżyłem i dodałem do słoja, wyszło jakieś pomęidzy połową 3/5 słoja, dopełniłem do około 4/5 słoja przegotowaną wystudzoną wodą z 10kg rozpuszczonego cukru, dodałem przygotowane wcześniej drożdze. Wino chodziło bardzo ładnie, po około 2 tyg lekko zaczeło zwalniać, tutaj też popełniłem błąd ponieważ owoce odcedziłem dopiero wczoraj (czyli po około 3 tyg.), dolewając jednocześnie syrop z 3kg cukru, przed dolaniem syropu wino nie było słodkie czyli jak rozumiem poprzedni cukier został przetrawiony przez drożdze. Po tym zabiegu wino chodzi bardzo kiepsko - jeden bulgot na 15-20 min. Czy to normalna fermentacja po takim czasie czy jakoś wino mam reanimować? Proszę o dalsze wskazówki.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 9 gru 2016, o 02:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1315
Skąd: Łódź

 1 szt.
bieniu moim zdaniem problem polega na czym innym dodałeś za dużo cukru za pierwszym razem nie uwzględniając cukru zawartego w owocach i drożdże nie mają "siły" dalej go przerabiać. Szacuję, że masz łącznie ok 430g cukru /l nastawu. Można spróbować rozrzedzić odpowiednio wodą powinno ruszyć.

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krasak
 Tytuł: przepis na mocne wino
PostNapisane: 20 maja 2017, o 10:51 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 0 szt.
Witam. Chciałbym zrobić wino z winogron które będzie mocne będzie miało tzw kopa. Mam butel 35 l.I chciałbym by ktoś kto robi mocne wina podał mi przepis bo nigdzie nie mogę znaleźć bo każdy pisze inaczej,wszystko krok po kroku. Ile winogron cukru itd bo woda niby nie idzie jak ma być mocne.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 447 ]  Idź do strony nr...        1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 27  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *