Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 375 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 23, 24, 25, 26, 27  
Autor Wiadomość
gronek11
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 17 paź 2015, o 13:27 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 2

 ---
To prosze o porade od doświadczonych winiarzy :) co mam teraz zrobić? zostawic tak jak jest i po tygodniu oddzielić owoc i zostawic sam sok do fermentacji?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 17 paź 2015, o 13:32 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Nie znasz początkowego Blg nastawu, cukier nie daje się na pałę, tylko do osiągnięcie odpowiedniego %. Nie napisałeś jakie masz drożdże, jedne fermentują płytko do 11% i giną, inne do 18% i trudno je ubić. Na razie nic nie rób, wiesz przynajmniej jaką masz odmianę winogron?

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Carnation
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 25 paź 2015, o 19:47 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 21

 ---
Proszę o pomoc, zlałam moje wino z winogron pierwszy raz. Ładnie się sklarowało, choć czeka mnie pewnie jeszcze zlewanie. Jednak po zlaniu wino przestało pracować. Zlałam przedwczoraj. Czy to normalne? Czy fermentacja wróci?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 26 paź 2015, o 05:34 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 4954
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1
Drożdże zjadły cukier, więc nie ma co fermentować.

Trzeba jednak wiedzieć ile w przybliżeniu ma %alkoholu. Jaki był cukier Blg czy Brix nastawu.
Jeśli to wszystko jest za skomplikowane, to musisz coś poczytać po prostu na ten temat. :D

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Winnica- Sikornica Moje krzyżówki


Góra   
  Zobacz profil      
 
jode22
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 26 paź 2015, o 14:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3813
Skąd: Warszawa, Praga Południe

 1 szt.
Jak nie ma się odpowiednich przyrządów, to trzeba sprawdzić organoleptycznie, czyli spróbować. Jeżeli za kwaśne, dosłodzić. Cukier powinno się dawać w 2 podzielonych dawkach - pierwsza około 2/3 i druga właśnie po pierwszym zlaniu 1/3 cukru. Najlepiej rozpuszczać na zimno w zlanym winie a nie w wodzie. Trochę drożdży w winie jeszcze jest i po podaniu cukru będzie jeszcze pracować, choć nie będzie to już fermentacja burzliwa. Oczywiście musi być teraz założona rurka fermentacyjna.

_________________
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis moich wątków
Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2
Sprzedam, kupię, wymienię - jode22


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 26 paź 2015, o 16:48 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 4954
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1
No niestety, ale podstawowa wiedza to ile z kg cukru mamy alkoholu. I to trzeba po prostu wiedzieć, nie trzeba tego mierzyć.
Wystarczy prosta matematyka. Bo można dodać 10 kg cukru i czekać nie wiadomo na co, chyba tylko na destylat.
Jeśli moszcz był niesłodki, daliśmy niedużo cukru ( 1kg to 0,6 l alkoholu, lub 1l alkoholu to 1,7 kg cukru)

10% alkoholu oznacza, że mamy 100 ml alkoholu w litrze nastawu.
W książkach do robienia win są tabelki do łatwych obliczeń.

Jeśli alkoholu jest mało, to trzeba albo dosłodzić i jeszcze fermentować, względnie jeśli nam smakuje zlać do czystego balona, wysiarkowanego,pod korek i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną odstawiając w chłodniejsze miejsce ok.12-15 st.

Jesli wino jest słabe to nie nadaje sie do dłuższego leżakowania, aczkolwiek w gąsiorku pod korek postoi.
Rozlane do butelek niekoniecznie. Trzeba je wtedy zaprawić mocnym alkoholem względnie zasiarkować, bo inaczej się zepsuje.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Winnica- Sikornica Moje krzyżówki


Góra   
  Zobacz profil      
 
mirzan
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 26 paź 2015, o 17:55 
Offline
---
Postów: 4324

 ---
jokaer napisał(a):
Trzeba je wtedy zaprawić mocnym alkoholem względnie zasiarkować, bo inaczej się zepsuje.

Trzeci sposób,to szybko wypić,a najlepiej połączyć sposób pierwszy z trzecim.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-a-8
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 10 gru 2015, o 18:49 
Offline
---
Postów: 982

 ---
Albo można tuż przed zakończeniem fermentacji zlać do butelek
z dodatkiem cukru lub glukozy celem nagazowania co2.
W atmosferze co2 i pod zwiększonym ciśnieniem nie psuje się tak łatwo.
Należy jednak uważać by nie zrobić ,,granatów".

W tym roku po raz pierwszy zrobiłem musujące z bananów.
Cała rodzina zgodnie oceniła je jako najlepsze z wszystkich zrobionych
przeze mnie win.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 10 gru 2015, o 19:47 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
To szybko wypij, bo wino bananowe niestety traci na wartości wraz z upływem czasu.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-a-8
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 11 gru 2015, o 20:34 
Offline
---
Postów: 982

 ---
Właśnie już go nie mam.
Wystarczyły dwie rodzinne imprezy by cały pierwszy nastaw zniknął.
Ale wczoraj udało mi się nabyć przecenione banany w jednym z marketów z powodu ...
dużej ilości czarnych kropek.
Muszę jeszcze poczekać kilka dni na jak najwyższy poziom scukrzenia.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 11 gru 2015, o 21:53 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Jak dojrzeją z przewagą czarnego kolorku, zmiksuj na kolor ścierki do podłogi i nastawiaj, wino jest smaczne p/słodkie.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
agaN
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 10 sty 2016, o 19:41 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 133
Skąd: kuj-pom

 ---
Witam ,w tym roku we wrześniu nastawiłam winko z czerwonych winogron takich zwykłych bodajże Lubraska i po dwukrotnym zlaniu okazało się, że jest za słodkie. Co mam z tym zrobić? Balon ma 15 litrów i dodałam 5kg cukru. Wino już nie bulgocze, ale nadal mam je w balonie w ciepłym miejscu.

_________________
Działeczka73


Góra   
  Zobacz profil      
 
koku
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 18 paź 2016, o 12:15 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 ---
Witam Kolegów i Koleżanki.

Jestem nowym forumowiczem i chciałem zaczerpnąć porady na temat pierwszego wina z czarnych winogron.
Zebrałem 66 kg owoców (winogrono średniej jakości, rośnie u mnie na działce, żadna znana mi odmiana, grona gr. 0,5-1 cm), z czego po selekcji i obraniu wyszło 44,8 kg (było więcej, lecz musiałem trochę ograniczyć "zbiór" :)). Po rozgnieceniu i sprawdzeniu ilości cukru, odczytałem na cukromierzu wartość 17 Blg.
Z moich obliczeń (wartość cukru w owocach, moszcz itp.) wyszło mi że na balon 54l potrzebuję ogólnie dodać 8,67 kg cukru i resztę ok. 13,5l wody. Oczywiście po przeczytaniu wszystkich Waszych postów, wiem, że trzeba dodawać to w odpowiednich proporcjach w dwóch-trzech turach. Tutaj nachodzi mnie pytanie: Wychodzi mi, że do moszczu muszę dolać syrop cukrowy z 4,5l wody i 1,8 kg cukru, żeby drożdże (matka drożdżowa przygotowana trzy dni temu) mogły zastartować (przyjąłem początkową wartość cukru na poziomie 220g/l w tym wyszło mi 31,36l moszczu + 4,5l wody). Albo obliczyłem źle cukier potrzebny do wina, albo nie wiem jak to wszystko ze sobą "spiąć" w odpowiednich proporcjach. Kwasowość przyjąłem na poziomie 8% ponieważ nie mam kwasomierza. Idąc dalej tropem moich obliczeń w zależności od ilości cukru po powiedzmy 7 dniach burzliwej fermentacji i zlaniu "wina" do dymiona muszę dodać ok 2-2.5 kg cukru aby utrzymać poziom 14% alkoholowego wina. W ostateczności chcąc uzyskać wino 14% półsłodkie potrzebuję na całość (wg mnie na 50l płynu - 280g/l x 50l = 14kg cukru z czego ok 5kg cukru jest w moszczu -- 240g/l przyjąłem dla wina 14% + 40g/l dla wina półsłodkiego stąd 280g/l--). Prosiłbym o podpowiedź ile potrzebuję syropu oraz jakie powinny być jego proporcje. Dodam iż burzliwą fermentację będę przeprowadzał w dwóch pojemnikach fermentacyjnych z ok. 22.4 kg owocami w każdym.
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź. Planuję dzisiaj (max jutro) wlewać syrop z racji winogrona w pojemnikach (leżakuje tam od wczoraj).


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
koku
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 18 paź 2016, o 16:48 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 5

 ---
Nie ma problemu, chociaż wino robie pierwszy raz :) także nie sugerowałbym się wcześniejszą wypowiedzią :) Dałem póki co 3l wody + 1,5 kg cukru na każdy z pojemników (22,4 kg owoców). Powinno styknąć. Jak nie zapomnę, to za tydzień po przelaniu do dymiona powiem czy coś wyszło :) póki co Blg na poziomie 22 i 23 Blg, także dobry początek :heja


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 375 ]  Idź do strony nr...        1 ... 23, 24, 25, 26, 27  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *