Wino z winogron

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
tmf30
200p
200p
Posty: 430
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Zgorzelec

Re: Wino z winogron

Post »

Ok Dzięki. Przed chwilą zważyłem cały butel 50 l. Miał 29 kg. Zakładamy że było 8 litrów wody, 3 kg cukru. Obliczyłbym ile było rozdrobnionego wsadu z winogron gdybym znal masę pustego butla. Może ktoś wie??
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 763
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wino z winogron

Post »

Po co te obliczenia? Teraz już niewiele zmienisz. O mocy (w procentach) wina decyduje ilość cukru przerobiona przez drożdże na alkohol. Liczy się tutaj cukier zawarty w soku z winogron oraz ten, który dodałeś do nastawu. Fermentacja ustanie, kiedy poziom alkoholu będzie tak duży, że zabije drożdże, albo, gdy wcześniej drożdże przerobią cały cukier na alkohol. Kwasowość zależy od tego, jakie dałeś winogrona. Smak zależy od jakości winogron i odmiany, ale jeżeli mieszałeś różne przypadkowe odmiany, może być różnie, zwłaszcza, że mocno rozcieńczyłeś sok z winogron dużą ilością wody.
tmf30
200p
200p
Posty: 430
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Zgorzelec

Re: Wino z winogron

Post »

Po to by ewentualnie dorzucić winogron. Ja nastawiałem w czwartek butel, wg znalezionego w necie przepisu (10 kg ciemnych owoców, 5 litrów wody, 3,5 kg cukru).
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3072
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Wino z winogron

Post »

Ja też planuję zrobić wino z winogron , według receptury którą podaje poniżej, ale najpierw kupię cukromierz -nie będę ryzykować z przesłodzeniem.


Wino z winogron
Do przyrządzenia 10 litrów wina 10% potrzeba 10,5 kg owoców, 3 litry wody i 0,7 kg cukru, natomiast do uzyskania takiej samej ilości wina 18% potrzeba już 12 kg owoców i 2,3 kg cukru i zero wody.
I tak jak poprzednicy, nie myjemy ciemnych winogron. Miażdżymy tluczkiem.
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 763
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wino z winogron

Post »

A może najzwyczajniej zrobić tak, jak się powinno, bez wody? No, może tyle, ile ewentualnie potrzeba będzie do rozpuszczenia cukru. Niektórzy zalecają rozpuszczanie cukru w ogrzanym nastawie, ale ja jestem zdania, że podgrzewanie nastawu czy pasteryzacja wina, która miałaby przerwać fermentację psuje smak wina i dlatego cukier rozpuszczam w wodzie.
Nie piszesz o drożdżach, więc domyślam się, że wino będzie na dzikich drożdżach, a czasem warto zastanowić się, czy nie lepiej użyć szlachetnych drożdży. Zresztą, zawsze warto mieć pod ręką zapasowe szlachetne drożdże, które można będzie wykorzystać w razie problemów.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1317
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Wino z winogron

Post »

Skąd się biorą pomysły z dodawaniem wody do winogron? Wodę dodaje się po to, aby w przypadku bardzo kwaśnych owoców zrównoważyć ilość cukru do kwasu i oczekiwanej mocy wina. Zawartość kwasu w winie powinna się wahać między 6-9 g/l. Popularne odmiany na wino Rondo czy Regent mają średnio 7g/l. Lato było słoneczne więc i cukru więcej w owocach.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Jaca03
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 2
Od: 11 lis 2018, o 09:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wino gronowe

Post »

Czy do wina trzeba dodawać chemii? Zrobiłem pierwsze swoje wino. Wyklarowac się pięknie samo i mam dylemat. Trzeba dodać jakąś chemię? Czy zakorkowac i odstawić na lata...
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1317
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Wino z winogron

Post »

Z korkowaniem wina które niedawno skończyło fermentację jest zawsze ryzyko, że fermentacja po zakorkowaniu w butelkach może się wznowić w niewielkim stopniu a to może powodować, że butelki strzelają. Można ubić drożdże pirosiarczynem ale zdrowiej i ekologicznie jest butelki zapasteryzować w temp ok 75* ok 20-25 min. Butelki korkowane ale nie lakowane. Pasteryzacja zapobiega też psuciu się wina powodowanego przez drobnoustroje.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 763
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wino z winogron

Post »

Tutaj artykuł w pdf: sigma-not.net/download.php?token=x705f7c46d2e6812d2897c5c09a1f0669
w nim opinia na temat pasteryzacji.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1317
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Wino z winogron

Post »

To nie opinia o pasteryzacji tylko artykuł sponsorowany producenta aparatury filtracyjnej. W literaturze dotyczącej produkcji win metodami nie przemysłowymi panuje opinia , że pasteryzacja mało, że nie szkodzi, ale niektóre wina ciężkie deserowe zyskują na smaku. Ciekawe jak metodą filtracji membranowej wytworzyć warunki do utleniania estrów które są odpowiedzialne za bukiet smakowo zapachowy wina. Zalecane przy każdym obciąganiu wina napowietrzenie go stosownie do jego charakteru daje niewielkie ilości tlenu potrzebne do jego dojrzewania. Oczywiście można to wszystko pominąć filtracją, ale czy aby bez strat, nie mnie o tym sądzić. Jest jeszcze stosowana metoda pasteryzacji w niskiej temperaturze bardziej kłopotliwa, podgrzewania rozlanego wina do ok 50*C przez dwie godziny. Osobiście ja stosuje.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
brunio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 3
Od: 20 wrz 2019, o 07:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re:

Post »

kasia151519 pisze:Dziękuję za wskazówki.W tym roku już trudno,jakie wyjdzie takie wyjdzie,ale w przyszłym będę mądrzejsza Dzisiaj dodałam następne 3 kg cukru i 8l wody.Az się boję bo robię pierwsze w swoim życiu winko.Pozrawiam
Spróbuj to:
http://ppawlukowicz.zut.edu.pl/fileadmi ... ocwina.htm
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11333
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Wino z winogron

Post »

Od lat wino ze swoich winogron robię bez dodatku drożdży sklepowych. Fermentują bardzo równo, zwykle dociągają do 12% a bywa i więcej, nie ma problemów z klarowaniem. Matkę można zrobić z rodzynek albo sposobem mojego dziadka wziąć do słoiczka trochę malin, łyżkę cukru i przegotowanej chłodnej wody tyle aby je pokryła. Po 2 dniach najpóźniej jest gotowa.
Marcinklin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 5
Od: 20 wrz 2019, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomoc z winkiem

Post »

Witam, mam pytanie odnośnie wina bo trochę nakiepściłem.
Zacznę od początku.
Posiadam balon 15l.
Wino zacząłem robić 07.09.2019 r. Winogrona białe ok. 5,5kg co dało równe 5l zgniecionego moszczu, który miał 13 Blg.
Dodalem do tego 4,5l wody i 2kg cukru co dało 20 Blg na start fermentacji.
Drożdże jakie dodałem zgodnie z instrukcją to te w płynie Biowin uniwersalne + pożywka.

Wino pracowało dobrze, po 5 dniach (12.09.2019) dodałem syropu cukrowego w proporcji 0,5l wody + 0,5kg cukru... I tu zaczyna się problem bo przed dodaniem cukru zapomniałem sprawdzić stopnia Blg! Winko już wtedy zaczęło pracować wolniej, a gdy próbowałem w smaku było mocno wytrawne. Ale dobra, poczekalem jeszcze 5 dni i 17.09.2019r. dodałem kolejne 0,5kg cukru rozpuszczone w na stawie i w tym czasie wywaliłem już owoce, umyłem balon piro i przelałem nastaw, który miał ok 6Blg i całość nastaw równe 9,5L(Bałem się dosypac więcej cukru). W smaku już nie było takie wytrawne, troszkę słodsze. Wcale nie takie złe.

Moje pytanie brzmi ile mniej więcej może mieć % teraz ten nastaw? Jeżeli 20Blg przerobiło to te 10% na pewno ma, później jak dodawalem po 2x 0,5kg cukru to ile % to da? Bąble w rurce idą dokładnie co 50 sekund. Dosypać jeszcze cukru i sprawdzić czy ruszy fermentacji bardziej?
Kiedy mogę dosłodzic wino, jeżeli okaże się mało słodkie?

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”