Wino z winogron

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1317
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Wino z winogron

Post »

Jolu próbowałem i innych niż Zamojskie, ale te mnie nigdy nie zawiodły i one mniej więcej spełniają w zależności od szczepu poniżej zamieszczoną tolerancje na alkohol. Ja swoich win nie siarkuje tylko pasteryzuje w 70 oC wiec nie mam problemu z ich ubiciem i mam pewność, że mi nie ruszą w butelkach.

Lin8 ja wcale nie miałem zamiaru zniechęcać kogokolwiek do bayanusów, bo to dobry wybór, pod warunkiem, że w opakowaniu masz czysty szczep a to ich zalety:

DV10 (Epernay) ? S. bayanus. Stosowane w Szampanii do wyrobu win musujących, używane również do win białych oraz win czerwonych, a także do wznowienia zatrzymanej fermentacji. Dają czysty odmianowy aromat bez gorzkich posmaków i niską lotną kwasowość. Szybki przebieg fermentacji, dobra odporność na niskie pH i wysokie SO2, małe zapotrzebowanie na tlen i azot, tolerancja na temperaturę 10?36°C, odporność na alkohol do 18%.

EC-1118 (Prise de Mousse, Premier Cuvee, PDM) ? S. bayanus. Do produkcji win białych i musujących, nadają się do wtórnej fermentacji w butelce i wznowienia zatrzymanej fermentacji, nie wpływają na aromat wina. Stosunkowo szybka, lecz równa i spokojna fermentacja, z niewielką ilością piany, tolerancja na temperaturę 7?30°C, odporność na alkohol do 18%. Hamują rozwój bakterii kwasu mlekowego.

Obrazek
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7319
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Wino z winogron

Post »

Jacku, ale to chyba straszne zamieszanie z tą pasteryzacją?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1317
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Wino z winogron

Post »

Masz na myśli, że kłopotliwe?
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7319
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Wino z winogron

Post »

No... :) chyba tak.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1317
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Wino z winogron

Post »

Przy produkcji domowej w jednym kotle mieści mi się ok. 20 butelek zwykle zostawiam je do wystygnięcia i kolejne 20 a to już jeden balon. Ale pilnuje tylko przez 40 min żeby nie przekroczyc 70 oC dla mnie ok :)
Pozdrawiam. Jacek :uszy
aga123456
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 7
Od: 19 mar 2018, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Witam wszystkich :wit
Potrzebuję rady przy produkcji wina.
Niestety nie wiem jakiej odmiany mam winogrona, są jakby różowo-fioletowe, w smaku słodkie.
Mam baniak o poj. 15 litrów. Chciałabym użyć drożdży.
Bardzo proszę dowiadczone osoby o radę jakich drozdzy i ile owoców użyć, ile dodac wody a ile cukru (owoce slodkie).
Wiem, że temat walkowany milion razy ale z tego co widzę w większości wino bylo robione na owocach kwasniejszych.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7319
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Wino z winogron

Post »

Ciężka sprawa :? bo nic nie wiadomo.


Ponieważ to nie będzie w sumie wino/ wino robi się z samego moszczu/ to kup jakiekolwiek drożdże do win czerwonych
suszone czy w płynie np Zamojskich.

Winogrona czerwone powinno się macerować ze skórkami choć tydzień, oczywiście po podaniu drożdży,
ale nie wiemy co to za winogrona :( . Czy to nie jakaś labruska? Miąższ jest glutowaty?


Tu :arrow: viewtopic.php?p=5846655#p5846655
pokrótce napisałam o co chodzi z cukrem i alkoholem. Możesz pominąć kwestię niecukrów.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
aga123456
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 7
Od: 19 mar 2018, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

na pewno nie labruska -są slodkie (nawet te niewybarwione). Miąższ jest zwarty i chrupiący (?) tak jak w tych winogronach sklepowych. W sumie zastanawialam się, żeby robić z samego moszczu, bez drożdży, ale boje sie że "nie ruszą" :roll: robilam kiedyś wino z tych winogron i używałam drożdży, niestety nie pamietam proporcji ale bylo bardzo mocne i bardzo slodkie.
Przy okazji może ktoś rozpoznaje co to za odmiana? Winogrono rosnie w szklarni, te z bezposrednim dostępem do slonca są fioletowe, te które mają troche mniej słońca są zielono-różowe.

Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7319
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Wino z winogron

Post »

Może jakbyś zdjęcia liści zrobiła :?

Nie bardzo rozumiem dlaczego ma nie ruszyć moszcz :roll: po zapodaniu drożdży.
Fermentowanie moszczu bez szczepienia innymi drożdżami, to tzw. fermentacja spontaniczna,
ale może te winogrona mają jakieś marne drożdże. zresztą w takiej fermentacji jest ryzyko pojawienia się niechcianych elementów,
które mogą zepsuć wino. Dlatego nastaw trzeba zasiarkować, odczekać i zaszczepić drożdżami kupnymi.

Jeśli to są winogrona deserowe, to się średnio na jeża nadają na wino, bo mają za mało kwasów
i wino jest za słodkie bez smaku. Z takich winogron raczej wychodzi sfermentowany słodki sok, a nie wino.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
aga123456
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 7
Od: 19 mar 2018, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

Dziekuje bardzo za informacje!! :) poczytam jeszcze co i jak i zastanowie sie czy robic winko czy nie :)
tmf30
200p
200p
Posty: 428
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Zgorzelec

Re: Wino z winogron

Post »

Witam.
W tym roku pierwszy raz robię wino z ciemnych winogron. W necie proporcje są różne. Ja na dzisiaj do butla dałem 11 kg ciemnych winogron (nie znam odmian, dojrzałe tak w 90 %), 3 kg cukru i 8 litrów wody. Chciałbym uzyskać wino słodkie lub półwytrawne, z 12% alkoholu, o wyrazistym smaku. Co muszę dołożyć aby takie wyszło.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 758
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wino z winogron

Post »

Pierwszy błąd: winogrona powinny być w 100% dojrzałe
Drugi błąd: nie zmierzyłeś cukru w moszczu, więc jak zaplanujesz wino 12%-towe?
Trzeci błąd: jak wino ma spełniać Twoje oczekiwania wyrazistego smaku, skoro dajesz tyle samo wody, ile uzyskasz moszczu po wytłoczeniu?
tmf30
200p
200p
Posty: 428
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Zgorzelec

Re: Wino z winogron

Post »

Cóż, człek się uczy na błędach.
ad.1. Te 90% to takie uśrednienie i to w dół. Zdecydowana większość była dojrzała, ale zdarzały się też kiście, na których część owoców była dojrzała a część (w mniejszości) wyglądała tak jak na tym ostatnim zdjęciu parę wpisów wyżej (więcej: są nawet do tych na zdjęciu podobne jakby to była taka sama odmiana). Co do odmian to była też Labrusca (solidne wiadro) w pełni dojrzała. Razem do zgniecenia dałem 2,5 wiadra owoców. Jednak nie jestem wstanie ocenić, ile waży takie pełne wiadro. Myślę że te 11 kilo to lekko zaniżyłem. Myślę ze mogło być 14-15 kg. Pierwsze wiadro warzyłem i nie pamiętam czy wyszło mi 5,5 kg czy 8,5 kg z wiadrem ( plastikowym )
ad.2 Z tymi 12% to chodziło mi bardziej o to, czy czasem z moich proporcji nie wyjdzie mi "woda", bo niestety nie potrafię zamieniać wodę w wino. Zastanawiałem się czy nie dać więcej cukru i lepszych/odporniejszych na %-y drożdży. A czy to będzie 10 % czy 16 % to już ma mniejsze znaczenie dla mnie. Boję się uzyskania kompotu.
ad.3 Czytałem rożne przepisy i tak mi wyszło.

PS. To co jest obecnie w butli ma ładny intensywny kolor.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”