Wino z winogron

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
tmf30
200p
200p
Posty: 430
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Zgorzelec

Re: Wino z winogron

Post »

Witam.
W tym roku pierwszy raz robię wino z ciemnych winogron. W necie proporcje są różne. Ja na dzisiaj do butla dałem 11 kg ciemnych winogron (nie znam odmian, dojrzałe tak w 90 %), 3 kg cukru i 8 litrów wody. Chciałbym uzyskać wino słodkie lub półwytrawne, z 12% alkoholu, o wyrazistym smaku. Co muszę dołożyć aby takie wyszło.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 763
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wino z winogron

Post »

Pierwszy błąd: winogrona powinny być w 100% dojrzałe
Drugi błąd: nie zmierzyłeś cukru w moszczu, więc jak zaplanujesz wino 12%-towe?
Trzeci błąd: jak wino ma spełniać Twoje oczekiwania wyrazistego smaku, skoro dajesz tyle samo wody, ile uzyskasz moszczu po wytłoczeniu?
tmf30
200p
200p
Posty: 430
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Zgorzelec

Re: Wino z winogron

Post »

Cóż, człek się uczy na błędach.
ad.1. Te 90% to takie uśrednienie i to w dół. Zdecydowana większość była dojrzała, ale zdarzały się też kiście, na których część owoców była dojrzała a część (w mniejszości) wyglądała tak jak na tym ostatnim zdjęciu parę wpisów wyżej (więcej: są nawet do tych na zdjęciu podobne jakby to była taka sama odmiana). Co do odmian to była też Labrusca (solidne wiadro) w pełni dojrzała. Razem do zgniecenia dałem 2,5 wiadra owoców. Jednak nie jestem wstanie ocenić, ile waży takie pełne wiadro. Myślę że te 11 kilo to lekko zaniżyłem. Myślę ze mogło być 14-15 kg. Pierwsze wiadro warzyłem i nie pamiętam czy wyszło mi 5,5 kg czy 8,5 kg z wiadrem ( plastikowym )
ad.2 Z tymi 12% to chodziło mi bardziej o to, czy czasem z moich proporcji nie wyjdzie mi "woda", bo niestety nie potrafię zamieniać wodę w wino. Zastanawiałem się czy nie dać więcej cukru i lepszych/odporniejszych na %-y drożdży. A czy to będzie 10 % czy 16 % to już ma mniejsze znaczenie dla mnie. Boję się uzyskania kompotu.
ad.3 Czytałem rożne przepisy i tak mi wyszło.

PS. To co jest obecnie w butli ma ładny intensywny kolor.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 763
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wino z winogron

Post »

Właśnie po to, by orientacyjnie określić moc wina i ewentualnie ilość cukru, jaką należy dodać, potrzebny jest pomiar cukru w moszczu. Znając cukier wyjściowy, można obliczyć ile trzeba dodać cukru, by otrzymać odpowiedni procent alkoholu. Jeżeli winogrona nie były w pełni dojrzałe, jest ryzyko, że miały duży poziom kwasów, co z kolei nie pozwoli na uzyskanie dobrego wina. Można w niewielkim stopniu zmniejszyć kwasowość wina, ale nie zawsze da się osiągnąć w ten sposób zadowalający efekt.
Na pierwszy raz powinieneś zrobić mniej wina, ale solidniejszego, na samym moszczu. Dolewając tak dużo wody trudno wymagać dobrego smaku wina, bo powstaje napój alkoholowy, a nie wino. Z drugiej strony, wszystko jest kwestią gustu.
Na przyszły rok kup sobie cukromierz (wskaźnik zawartości cukru), na pewno się przyda, a nie jest tak bardzo drogi.
tmf30
200p
200p
Posty: 430
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Zgorzelec

Re: Wino z winogron

Post »

Ok Dzięki. Przed chwilą zważyłem cały butel 50 l. Miał 29 kg. Zakładamy że było 8 litrów wody, 3 kg cukru. Obliczyłbym ile było rozdrobnionego wsadu z winogron gdybym znal masę pustego butla. Może ktoś wie??
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 763
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wino z winogron

Post »

Po co te obliczenia? Teraz już niewiele zmienisz. O mocy (w procentach) wina decyduje ilość cukru przerobiona przez drożdże na alkohol. Liczy się tutaj cukier zawarty w soku z winogron oraz ten, który dodałeś do nastawu. Fermentacja ustanie, kiedy poziom alkoholu będzie tak duży, że zabije drożdże, albo, gdy wcześniej drożdże przerobią cały cukier na alkohol. Kwasowość zależy od tego, jakie dałeś winogrona. Smak zależy od jakości winogron i odmiany, ale jeżeli mieszałeś różne przypadkowe odmiany, może być różnie, zwłaszcza, że mocno rozcieńczyłeś sok z winogron dużą ilością wody.
tmf30
200p
200p
Posty: 430
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Zgorzelec

Re: Wino z winogron

Post »

Po to by ewentualnie dorzucić winogron. Ja nastawiałem w czwartek butel, wg znalezionego w necie przepisu (10 kg ciemnych owoców, 5 litrów wody, 3,5 kg cukru).
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3072
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Wino z winogron

Post »

Ja też planuję zrobić wino z winogron , według receptury którą podaje poniżej, ale najpierw kupię cukromierz -nie będę ryzykować z przesłodzeniem.


Wino z winogron
Do przyrządzenia 10 litrów wina 10% potrzeba 10,5 kg owoców, 3 litry wody i 0,7 kg cukru, natomiast do uzyskania takiej samej ilości wina 18% potrzeba już 12 kg owoców i 2,3 kg cukru i zero wody.
I tak jak poprzednicy, nie myjemy ciemnych winogron. Miażdżymy tluczkiem.
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 763
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wino z winogron

Post »

A może najzwyczajniej zrobić tak, jak się powinno, bez wody? No, może tyle, ile ewentualnie potrzeba będzie do rozpuszczenia cukru. Niektórzy zalecają rozpuszczanie cukru w ogrzanym nastawie, ale ja jestem zdania, że podgrzewanie nastawu czy pasteryzacja wina, która miałaby przerwać fermentację psuje smak wina i dlatego cukier rozpuszczam w wodzie.
Nie piszesz o drożdżach, więc domyślam się, że wino będzie na dzikich drożdżach, a czasem warto zastanowić się, czy nie lepiej użyć szlachetnych drożdży. Zresztą, zawsze warto mieć pod ręką zapasowe szlachetne drożdże, które można będzie wykorzystać w razie problemów.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1317
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Wino z winogron

Post »

Skąd się biorą pomysły z dodawaniem wody do winogron? Wodę dodaje się po to, aby w przypadku bardzo kwaśnych owoców zrównoważyć ilość cukru do kwasu i oczekiwanej mocy wina. Zawartość kwasu w winie powinna się wahać między 6-9 g/l. Popularne odmiany na wino Rondo czy Regent mają średnio 7g/l. Lato było słoneczne więc i cukru więcej w owocach.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Jaca03
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 2
Od: 11 lis 2018, o 09:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wino gronowe

Post »

Czy do wina trzeba dodawać chemii? Zrobiłem pierwsze swoje wino. Wyklarowac się pięknie samo i mam dylemat. Trzeba dodać jakąś chemię? Czy zakorkowac i odstawić na lata...
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1317
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Wino z winogron

Post »

Z korkowaniem wina które niedawno skończyło fermentację jest zawsze ryzyko, że fermentacja po zakorkowaniu w butelkach może się wznowić w niewielkim stopniu a to może powodować, że butelki strzelają. Można ubić drożdże pirosiarczynem ale zdrowiej i ekologicznie jest butelki zapasteryzować w temp ok 75* ok 20-25 min. Butelki korkowane ale nie lakowane. Pasteryzacja zapobiega też psuciu się wina powodowanego przez drobnoustroje.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 763
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Wino z winogron

Post »

Tutaj artykuł w pdf: sigma-not.net/download.php?token=x705f7c46d2e6812d2897c5c09a1f0669
w nim opinia na temat pasteryzacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”