U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
Poszukuję przepisu na nalewkę z bzu lilak. Czy znajduje się gdzieś na Twojej liście Frido? Interesuje mnie jaki kolor się nadaje na nalewkę bo obecnie tylko biały lilak pięknie kwitnie, pozostałe kolory już przekwitły. Czy tylko fiolet jest jadalny? Czy może tu chodzi tylko o ciekawszy kolor uzyskanej nalewki.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: U Fridy w kuchni, spiżarni, piwnicy
Nalewka na kwiatach lilaka
20 dag kwiatów lilaka w pełni kwitnienia
1,5 l alkoholu 70%
15 dag cukru
1 cytryna
0,5 wody
Kwiaty lilaka włożyć do słoja, zalać alkoholem, odstawić na 5 dni. W tym czasie często mieszać. Nalew zlać, a na kwiaty wsypać cukier oraz wlać sok z cytryny. Odstawić na 3 dni, w tym czasie często poruszać słojem, aby się cukier rozpuścił. Zlać syrop, a do słoika wlać ciepłą wodę. Zostawić na 3 godziny. Płyn zlać, kwiaty odcisnąć. Połączyć wszystkie płyny, odstawić na 3 miesiące do sklarowania. Nalewka ma kolor mocnej herbaty, smak przyjemny, z lekką goryczką oraz delikatny kwiatowy aromat. Stosuje się kwiaty bzu ? lilaka ciemnego koloru.
przepis D. Bartosz-Czuby ?Nalewki i likiery?, 2010
20 dag kwiatów lilaka w pełni kwitnienia
1,5 l alkoholu 70%
15 dag cukru
1 cytryna
0,5 wody
Kwiaty lilaka włożyć do słoja, zalać alkoholem, odstawić na 5 dni. W tym czasie często mieszać. Nalew zlać, a na kwiaty wsypać cukier oraz wlać sok z cytryny. Odstawić na 3 dni, w tym czasie często poruszać słojem, aby się cukier rozpuścił. Zlać syrop, a do słoika wlać ciepłą wodę. Zostawić na 3 godziny. Płyn zlać, kwiaty odcisnąć. Połączyć wszystkie płyny, odstawić na 3 miesiące do sklarowania. Nalewka ma kolor mocnej herbaty, smak przyjemny, z lekką goryczką oraz delikatny kwiatowy aromat. Stosuje się kwiaty bzu ? lilaka ciemnego koloru.
przepis D. Bartosz-Czuby ?Nalewki i likiery?, 2010
Beata