Pyszności Hanki
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Pyszności Hanki
Haniu, ratuj !!!!!! Zrobiłam bułeczki z Twojego przepisu, smak mają super ale czemu nie urosły ? Robiłam z drożdży instant. Czy może po uformowaniu jeszcze mam dać im czas na urośnięcie
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Re: Pyszności Hanki
Beatko po uformowaniu i ułożeniu na blaszce ,przykryj ściereczką i daj im urosnąć.A później do piekarnika.A po za tym wszystko dobrze robisz
Na pewno Ci się udadzą
Smacznego
Na pewno Ci się udadzą
Smacznego
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Re: Pyszności Hanki
Ocet daję po to aby powidła miały ładny kolor tzn aby nie zbrązowiały.Ja daję zwykły spirytusowy.W powidłach wcale go nie czuć.Wydaje mi się,że każdy zakwaszacz jest dobry,bo chodzi o to aby utrzymać ładny kolor powideł.monika pisze:Ja dałam ocet winny, ale będę robić jeszcze raz i chcę dać na 3kg 1 łyżkę octu winnego albo zaryzykuję z cytryną...Haniu uda się?
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Pyszności Hanki
Re:
[quote="Hanka 1"]Powidła śliwkowe
3 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru
3 łyżki octu
Śliwki wypestkować włożyć do garnka w którym będziemy smażyć zasypać cukrem i octem wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek /nie mieszać/ na średnim ogniu /ja mam płytę więc na dwójce/ i gotować 3 godziny.Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy.
Nie żartuje.
Po trzech godzinach mieszamy jak kto woli słodsze dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i gotowe.Łatwe i przyjemne
Garnek się nie przypali-daję głowę,tylko nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny,ja robię w metalowym jakie używa się przy płycie.
Z ochotą przeczytam Wasze opinie
Zapisuję ten przepis, bo niebawem śliwki będą
3 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru
3 łyżki octu
Śliwki wypestkować włożyć do garnka w którym będziemy smażyć zasypać cukrem i octem wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek /nie mieszać/ na średnim ogniu /ja mam płytę więc na dwójce/ i gotować 3 godziny.Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy.
Nie żartuje.
Po trzech godzinach mieszamy jak kto woli słodsze dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i gotowe.Łatwe i przyjemne
Garnek się nie przypali-daję głowę,tylko nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny,ja robię w metalowym jakie używa się przy płycie.
Z ochotą przeczytam Wasze opinie
Zapisuję ten przepis, bo niebawem śliwki będą
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re:
Haniu, ocet jabłkowy może być?Hanka 1 pisze:Powidła śliwkowe
3 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru
3 łyżki octu
Śliwki wypestkować włożyć do garnka w którym będziemy smażyć zasypać cukrem i octem wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek /nie mieszać/ na średnim ogniu /ja mam płytę więc na dwójce/ i gotować 3 godziny.Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy.
Nie żartuje.
Po trzech godzinach mieszamy jak kto woli słodsze dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i gotowe.Łatwe i przyjemne
Garnek się nie przypali-daję głowę,tylko nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny,ja robię w metalowym jakie używa się przy płycie.
Z ochotą przeczytam Wasze opinie
Pozdrawiam - BabajAGA