Pyszności Hanki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2038
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Pyszności Hanki

Post »

Haniu, ratuj !!!!!! Zrobiłam bułeczki z Twojego przepisu, smak mają super ale czemu nie urosły ? Robiłam z drożdży instant. Czy może po uformowaniu jeszcze mam dać im czas na urośnięcie :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2038
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re:

Post »

Czy może trzeba jeszcze raz ciasto wyrobić po wyrośnięciu ?
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Re: Pyszności Hanki

Post »

Beatko po uformowaniu i ułożeniu na blaszce ,przykryj ściereczką i daj im urosnąć.A później do piekarnika.A po za tym wszystko dobrze robisz ;:138
Na pewno Ci się udadzą
Smacznego
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Re: Pyszności Hanki

Post »

monika pisze:Ja dałam ocet winny, ale będę robić jeszcze raz i chcę dać na 3kg 1 łyżkę octu winnego albo zaryzykuję z cytryną...Haniu uda się?
Ocet daję po to aby powidła miały ładny kolor tzn aby nie zbrązowiały.Ja daję zwykły spirytusowy.W powidłach wcale go nie czuć.Wydaje mi się,że każdy zakwaszacz jest dobry,bo chodzi o to aby utrzymać ładny kolor powideł.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2038
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Pyszności Hanki

Post »

Haniu, nie dałam za wygraną i dzisiaj było drugie podejście, są przepyszne :) obtoczyłam je w mące

Obrazek

Moje wczorajsze błędy, a co przyznam się bez bicia :)
- zbyt krótko rósł zaczyn
- ciasto zbyt słabo urosło, bo mi się śpieszyło by już jeść ;:223
- nie dałam szans na wyrośnięcie i od razu dałam do piekarnika ;:14
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Pyszności Hanki

Post »

Bułeczki super!
Beata
Awatar użytkownika
enia9
50p
50p
Posty: 50
Od: 3 mar 2010, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Re:

Post »

[quote="Hanka 1"]Powidła śliwkowe

3 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru
3 łyżki octu

Śliwki wypestkować włożyć do garnka w którym będziemy smażyć zasypać cukrem i octem wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek /nie mieszać/ na średnim ogniu /ja mam płytę więc na dwójce/ i gotować 3 godziny.Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy.
Nie żartuje.
Po trzech godzinach mieszamy jak kto woli słodsze dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i gotowe.Łatwe i przyjemne
Garnek się nie przypali-daję głowę,tylko nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny,ja robię w metalowym jakie używa się przy płycie.
Z ochotą przeczytam Wasze opinie

Zapisuję ten przepis, bo niebawem śliwki będą :D
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

Hanka 1 pisze:Powidła śliwkowe

3 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru
3 łyżki octu

Śliwki wypestkować włożyć do garnka w którym będziemy smażyć zasypać cukrem i octem wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek /nie mieszać/ na średnim ogniu /ja mam płytę więc na dwójce/ i gotować 3 godziny.Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy.
Nie żartuje.
Po trzech godzinach mieszamy jak kto woli słodsze dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i gotowe.Łatwe i przyjemne
Garnek się nie przypali-daję głowę,tylko nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny,ja robię w metalowym jakie używa się przy płycie.
Z ochotą przeczytam Wasze opinie
Haniu, ocet jabłkowy może być?
Pozdrawiam - BabajAGA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”