Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  
Autor Wiadomość
Karolka33
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 28 kwi 2015, o 23:06 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 2

 0 szt.
Ja sie witam, pierwsze koty za płoty :) Wpadłam na wątek o ogórkach i uznałam, że nie mogę "przejść" obok niego obojętnie! Ogórki to moja kulinarna miłość odkąd pamiętam, wespół często ze świeżą bułką czosnkową i masełkiem. Mniam. Sama jak robię, to czasem zamiast gorczycy, dodaję świeży chrzan i ziele angielskie. Powiem Wam, że smak jest całkiem okej, to chyba kwestia gustu :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 27 maja 2015, o 17:54 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2180
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Niezastąpionym elementem jest liść: wiśni lub dębu. Podnosi kruchość ogórka i zaostrza smak.

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 27 maja 2015, o 18:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2812
Skąd: podkarpacie

 0 szt.
Kisiłam dawniej z liściem wiśni. Po usunięciu wiśni rosnącej koło domu, woziłam liście z działki. Pewnego dnia zapomniałam liści wiśni i dałam do kiszenia liść winogrona rosnącego koło domu - smak rewelacyjny.
Teraz kiszę tylko z liśćmi winogrona - zróbcie ze 2 słoiki z winogronowym liściem w tym sezonie i zimą ocenicie :wink: .

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 27 maja 2015, o 18:26 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2180
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
Mam liście winogron, więc spróbuję, tylko liść liściowi winny nierówny, mam odmiany czerwone winne, myślę, że białe byłyby lepsze.

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 27 maja 2015, o 18:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2812
Skąd: podkarpacie

 0 szt.
U mnie najlepiej sprawdziły się liście starsze ciemnozielone z ciemnej drobniejszej odmiany.
Dawałam na spód lub na górę - w tym roku będę dawać na górę - liść stanowi dodatkowy dystans pod pokrywką (ogórki lubią częściowo wynurzać się z wody, a liść je przytrzymuje).

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anulab
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 9 lip 2015, o 07:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2877
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Kupiłam chlorek wapnia dla poprawy jędrności ogórków kiszonych i zastanawiam się czy spróbować dodać go do korniszonów,oczywiście też dla poprawy jędrności,a może w korniszonach to nie działa ?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 9 lip 2015, o 09:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2812
Skąd: podkarpacie

 0 szt.
Pierwsze ogórki zerwane 7 i 8 lipca zakiszone z liściem winogrona :D . Będą do jedzenia na bieżąco.
Obrazek
Obrazek

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 9 lip 2015, o 12:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
anulab napisał(a):
Kupiłam chlorek wapnia dla poprawy jędrności ogórków kiszonych i zastanawiam się czy spróbować dodać go do korniszonów,oczywiście też dla poprawy jędrności,a może w korniszonach to nie działa ?

Jędrność korniszonów zależy głównie od czasu pasteryzacji.Ja dodaję do wody gips ,w celu jej "utwardzenia".Piwowarski,nie szpachlowy ,jakby się ktoś pytał. :wink:


Góra   
  Zobacz profil      
 
anulab
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 9 lip 2015, o 12:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2877
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Myślałam,że ten gips piwowarski to właśnie chlorek wapnia.Ja zawsze korniszony pasteryzuję bardzo,ale to bardzo krótko i raz wyjdą ok. a innym razem takie średnio dobre.Widzę w przepisach czas pasteryzacji 10 i więcej minut i piszą,że są twarde,no i jak to z tym jest ? Przepisy podkręcone ?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 9 lip 2015, o 12:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Chlorek wapnia używany jest w kwaszeniu przemysłowym .Chodzi o zwiększenie zawartości wapnia w wodzie.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1872


Góra   
  Zobacz profil      
 
anulab
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 9 lip 2015, o 13:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2877
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Ja wiem co to jest chlorek wapnia i gdzie jest stosowany,jak czegoś używam to lubię wiedzieć co to jest.Pytałam o gips piwowarski.Chlorek wapnia używa się przy produkcji serów i przede wszystkim po to go kupiłam,chciałam dodać do przetworów ogórkowych i stąd moje pytania.Ogórki kiszone wychodzą mi dobre,może będą jeszcze lepsze z tym chlorkiem ?Proszę o podanie jak pasteryzujecie korniszony.Ja robię w ten sposób,że zalewam wrzącą zalewą i bezpośrednio wstawiam słoiki do gara z wrzącą wodą,od razu gaszę płomień i trzymam słoiki nie dłużej niż 5 minut.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anulab
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 9 lip 2015, o 13:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2877
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Już znalazłam, gips piwowarski to siarczan wapnia.Zarówno siarczan wapnia jak i chlorek wapnia podnoszą twardość wody,chlorku wiem ile dodać,siarczanu nie wiem.Teraz zasadnicze pytanie,ile tego siarczanu dodać do litra wody i dlaczego jest on lepszy ? o ile oczywiście jest lepszy.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 9 lip 2015, o 13:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11307
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Największa rozpuszczalność g. w wodzie jest w temp. 38° i wynosi 0,272%,czyli nie całe 3 g/l.Trudno przedawkować :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
anulab
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 9 lip 2015, o 14:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2877
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Dzięki,czyli daje się go mniej niż chlorku,drążę temat bo wodę w kranie mam miękką i chcę ją trochę zatwardzić,ewentualnie zostaje mi mineralna,chociaż trudno przewidzieć co się kupuje.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 131 ]  Idź do strony nr...        1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 34 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *