Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 130 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 10  
Autor Wiadomość
Bogumilka
 Tytuł: Kiszone ogórki
PostNapisane: 17 lip 2008, o 09:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3618

 1 szt.
Proszę o sprawdzony przepis na kiszone ogórki,bo mi nie wychodzą.Zawsze są jakieś kapciowate,albo nie smaczne.Od czego to może zależeć. Wiem,że dodaje się jakieś liście i coś tam jeszcze,ale co????Może macie swoje przepisy to ja bardzo proszę,bo ogóreczki już tuż,tuż.


Góra   
  Zobacz profil      
 
AlfaXIII
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lip 2008, o 11:03 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1821
Skąd: Kraków
Dodaję... sól, gorczycę, chrzan, czosnek i koper włoski. Teraz moja tajemnica ;) Liście dębu :) Powodują, że ogórek zachowuje jędrność a jednocześnie ma dębowy posmak. Używam też liści porzeczki czarnej. Podobnie działają na zachowanie jędrności ale mają inny posmak.
Oczywiście najwięcej zależy od samych ogórków. Muszą być świeże i jędrne. Osobiście używam małych. I krótko pasteryzować by się nie rozgotowały po prostu ;) No i woda jest ważna. Kranówa mało przydatna... lepiej poszukać jakiejś studni artezyjskiej czy źródełka.

_________________
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Bogumilka
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lip 2008, o 11:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3618

 1 szt.
A mam pytanie,czy można te wszystkie liście dać razem?Czy będą mieć inny smak,gdy je dam razem?


Góra   
  Zobacz profil      
 
AlfaXIII
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lip 2008, o 11:37 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1821
Skąd: Kraków
Nie wiem... takiego eksperymentu nie robiłam :)

_________________
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
sonia71
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lip 2008, o 20:33 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 52
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Co do kiszonych ogórków to mam przepis z działkowca i robiłam tak w tamtym roku i były super a wtym roku też mam już kilka słoików ale za to inne ogórki i coś mi się nie podobają :evil: a robię tak:ogórki umyte robione tego samego dnia lub następnego,wkładam w słoiki i tam wrzucam:czosnek koper,chrzan,listek laurowy,kilka ziarenek gorczycy i listek wiśni bo innego nie mam-lepsza byłaby czarna porzeczka lub dąb które przeciwdziałają pleśni i to zalewam gorącą ,przegotowaną wodą na 2,5 litra wody ok 15 dag soli ,nalepiej niejodowanej kamiennej takiej do przetworów,
.Z 1 lira wody wychodzą 2 słoiki ogóreczków ,Jednak też jestem zdania że wszystko zależy od jakości ogórków
tak dla śmiechu:czy stosujecie taki przesąd ;:171 babski ,bo to nie wiem jakim cudem jakoś dziwnie wtedy ogórki są be ;:103


Góra   
  Zobacz profil      
 
bishop
 Tytuł:
PostNapisane: 18 lip 2008, o 08:54 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5440
Skąd: ze wsi/prawie środek Polski

 więcej niż 1 szt.
Przesądy przesądami, ale gdzieś mi się obiło o uszy, że w niektórych kulturach kobietom nie wolno wtedy przygotowywać żywności. Pewnie skądś to się wzięło :lol:

_________________
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz


Góra   
  Zobacz profil      
 
olcia123
 Tytuł: Pyszne korniszony
PostNapisane: 21 lip 2008, o 17:05 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 126
Skąd: Gorzów Wlkp.

 1 szt.
W ubiegłym roku otrzymałam przepis na korniszony. Wydawał się trochę dziwny, ale spróbowałam i korniszony okazały się pyszne. Proszę wypróbować :
3/4 litra octu, 2,25 do 3 litrów wody, 10 dkg cukru / 6 łyżek/, 8 dkg soli / 4 łyżki/, 2 dkg sody / 3 łyżeczki/, marchewka, koper, cebula duża, ziele angielskie, trochę papryki czerwonej, liście pietruszki i selera.
Wodę z octem i przyprawami gotuję. Na końcu wolno, bo się bardzo pieni, dosypuję sody. Do ogórków wkładam suchy koper, czosnek , paski papryki, listki pietruszki i selera. Wszystko zalewam przygotowanym roztworem. Pasteryzuję około 10 minut.
Nie wiem co daje ta soda, ale ogórki są przepyszne.


Góra   
  Zobacz profil      
 
hermanvip
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lip 2008, o 19:37 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 166
Skąd: Pleszew
Moja mama do ogórków dodaje liście wiśni:) twierdzi że dzięki temu są jędrniejsze:)


Góra   
  Zobacz profil      
 
adamanna
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lip 2008, o 19:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2664
Skąd: Rzeszów

 1 szt.
można dodac liście winogron

ja osobiście zalewam ogorki wrzącą wodą (kranówka)byle słoną - nie powiem ile sypie soli bo nie wiem robie to na smak -po prostu kosztuje i jak jest juz bardzo słone to jest ok,

daje dużo kopru chrzanu czosnku po lisciu z wyżej wymienionych- oczywiście do każdego słoika te same - nie mieszam liści , ogórki trzymaja się świetnie nawet 2 lata

_________________
Storczyki
Zielony kącik adamanny
Trzy rabatki adamanny


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lip 2008, o 20:06 
Offline
500p
500p
Postów: 859
Skąd: Gdańsk
Jest temat i sezon ogórkowy to podam przepis na moje ulubione ogórki w zalewie chilli.
Być może ,że już ktoś podawał na forum ten przepis, który pochodzi z internetu.
2,5 kg ogórków (pociąć na ósemki)
4 łyzki soli
2 łyżeczki chilli
1/2 kg cukru
1,5 główki czosnku
8 łyżek oliwy
1,5 szklanki octu
Pocięte ogórki wymieszać z solą i odstawić na 6 godzin.Odlać sok.Wymieszać ogórki z chilli,zmiażdżonym czosnkiem i dodać oliwę (ja daję olej).Zagotować ocet z cukrem i ostudzić. Dodać do ogórków wymieszać i odstawić na 12 godzin. Nakładać do słoików i zakręcić.Nie pasteryzować.


Góra   
  Zobacz profil      
 
AlfaXIII
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lip 2008, o 20:30 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1821
Skąd: Kraków
To musi być niezłe... na pewno jest pikantne :)

_________________
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2008, o 21:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5598
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Mój sposób na kiszone ogórki to taki
Ogórki myję ,na dno słoika czy garnka glinianego daję ,koper czosnek i wkładam ogórki bielszą końcówką do dołu ,układam ściśle jeden obok drugiego ,
zalewę robię w następujący sposób
na 1 litr gotującej się wody daję 2 łyżki -niecałe soli kamiennej i gorącą zalewą zalewam ogórki ,
na wierzch daję 1 listek z winogron i z porzeczki i całość zakrywam listkiem z chrzanu i zakręcam nakrętkom .
Daję słowo że ogórki wytrzymują mi do teraz ---oczywiście kiszone
Jeżeli by mi się zdarzyło ,że coś naprawdę się dzieje ,to trę ogórki już kiszone na tarce ,wkładam do małych słoików i zagotowuję ,mam na zupę ogórkową :P

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lip 2008, o 10:55 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6617
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Na tzw. szybkie ogórki kiszone daję wodę gorącą, a jeśli mają stać dłużej, to chłodną. Ale wszystko dotyczy ogórków do bieżącego jedzenia, a nie do przechowywania do zimy.

Też wkładam czosnek, koper, chrzan, jakiś liść, jaki mi wpadnie w ręce, sól kamienną rozpuszczam w gotowanej wodzie i zalewam nią ogórki w słoju albo garncu. Czasem dodaję gorczycę, czasem kolendrę, czasem chili w płatkach, albo jedną świeżą na cały gar ogórków (jakieś dwa kilogramy, a może i więcej). Proporcje takie bardziej na oko, czyli do smaku. Kiedyś dodałam dwa całe jabłka, twarde i czerwono-zielone, nie wiem jakiej odmiany. Panowie zjedli ze smakiem, więc chyba było dobre :lol:

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AlfaXIII
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lip 2008, o 11:46 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1821
Skąd: Kraków
O jabłkach nie słyszałam. Muszę to kiedyś wypróbować :)

_________________
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 130 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 10  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *