Pasta na kanapki.Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło"
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Pikantny dip dyniowy z kuchni polskich Żydów
Podaje się go z pieczywem i pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami.
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
5 - 8 ząbków czosnku, grubo posiekanych
1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
1 - 2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki curry
4 - 5 pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów (ew. z puszki)
1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryczka chili, posiekana lub pieprz cayenne
do smaku cukier, sok z 1/2 cytryny, sól
2 łyżki posiekanej kolendry, do przybrania
Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę oraz połowę czosnku i smażyć, aż będą miękkie. Dodać dynię i smażyć pod przykryciem przez 10 minut, aż zacznie mięknąć.
Dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory i papryczka chili, doprawić cukrem i solą. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje i dynia będzie miękka.
Następnie dynię rozgnieść na mniejsze kawałki i dodać pozostały czosnek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Posypać posiekaną kolendrą i podawać o temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z książki Marleny Spieler ?Kuchnia żydowska ? 75 potraw na różne okazje?, wyd. Siedmioróg, 2005
-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:34 --
Pasta z tuńczyka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 ogórki kiszone
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki ostrej musztardy
Pieprz
Posiekać ogórki i wymieszać z resztą składników (tuńczyka odsączyć).
-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:36 --
Pasta z resztek wędliny i jajek
4 jajka na twardo,
30 - 40 dag resztek wędlin
szczypiorek
sól, pieprz
Wędlinę (kiełbasa, szynka, itp) zmielić w maszynce do mięsa, jajka ugotowane na twardo również, szczypiorek posiekać, wymieszać ze wszystkim i odczekać aż się przegryzie i ew. doprawić.
Jajeczna pasta do chleba
5 jaj ugotowanych na twardo
2 pęczki rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
20 dag sera żółtego
3 łyżki majonezu
Sól, pieprz
Jaja, ser i rzodkiewki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Drobno siekamy szczypior. Do składników dodajemy majonez i pieprz.
Podaje się go z pieczywem i pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami.
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
5 - 8 ząbków czosnku, grubo posiekanych
1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
1 - 2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki curry
4 - 5 pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów (ew. z puszki)
1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryczka chili, posiekana lub pieprz cayenne
do smaku cukier, sok z 1/2 cytryny, sól
2 łyżki posiekanej kolendry, do przybrania
Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę oraz połowę czosnku i smażyć, aż będą miękkie. Dodać dynię i smażyć pod przykryciem przez 10 minut, aż zacznie mięknąć.
Dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory i papryczka chili, doprawić cukrem i solą. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje i dynia będzie miękka.
Następnie dynię rozgnieść na mniejsze kawałki i dodać pozostały czosnek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Posypać posiekaną kolendrą i podawać o temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z książki Marleny Spieler ?Kuchnia żydowska ? 75 potraw na różne okazje?, wyd. Siedmioróg, 2005
-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:34 --
Pasta z tuńczyka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 ogórki kiszone
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki ostrej musztardy
Pieprz
Posiekać ogórki i wymieszać z resztą składników (tuńczyka odsączyć).
-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:36 --
Pasta z resztek wędliny i jajek
4 jajka na twardo,
30 - 40 dag resztek wędlin
szczypiorek
sól, pieprz
Wędlinę (kiełbasa, szynka, itp) zmielić w maszynce do mięsa, jajka ugotowane na twardo również, szczypiorek posiekać, wymieszać ze wszystkim i odczekać aż się przegryzie i ew. doprawić.
Jajeczna pasta do chleba
5 jaj ugotowanych na twardo
2 pęczki rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
20 dag sera żółtego
3 łyżki majonezu
Sól, pieprz
Jaja, ser i rzodkiewki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Drobno siekamy szczypior. Do składników dodajemy majonez i pieprz.
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Pasta tuńczykowo jajeczna
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka majonezu
1 łyżka chrzanu
szczypiorek (lub inna zielenina)
sól, pieprz
Jajka zetrzeć na drobnej tarce, rybę rozdrobnić. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku - lepsza jak trochę postoi i przegryzie się.
-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:41 --
Pasztet z królika wg. mojego Dziadka
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka majonezu
1 łyżka chrzanu
szczypiorek (lub inna zielenina)
sól, pieprz
Jajka zetrzeć na drobnej tarce, rybę rozdrobnić. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku - lepsza jak trochę postoi i przegryzie się.
-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:41 --
Pasztet z królika wg. mojego Dziadka
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Beata
- borowa
- 200p
- Posty: 339
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Ziołowe masełko
Miękkie masło blenduję ze szczypiorkiem, pietruszką czasem jak nas najdzie ochota to też i z czosnkiem.
Może być jako baza pod kanapkę tradycyjną lub już bez żadnych dodatków.
Czasem urozmaicam tymiankiem, bazylią - zawsze z ogródka lub mrożoną.
Miękkie masło blenduję ze szczypiorkiem, pietruszką czasem jak nas najdzie ochota to też i z czosnkiem.
Może być jako baza pod kanapkę tradycyjną lub już bez żadnych dodatków.
Czasem urozmaicam tymiankiem, bazylią - zawsze z ogródka lub mrożoną.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- szamanicaaa
- 100p
- Posty: 141
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
U mnie najlepiej schodzi pasta twarogowo-rybna.
Na kostkę twarogu daję 1 puszkę ryby w sosie własnym lub oleju,dodaję jedną cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę-doprawiam jeśli trzeba solą i pieprzem i bardzo dokładnie rozgniatam wszystko widelcem. Kanapka z takim smarowidłem i plastrem pomidora jest pyszna
Na kostkę twarogu daję 1 puszkę ryby w sosie własnym lub oleju,dodaję jedną cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę-doprawiam jeśli trzeba solą i pieprzem i bardzo dokładnie rozgniatam wszystko widelcem. Kanapka z takim smarowidłem i plastrem pomidora jest pyszna
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Własnie zrobiłam dzisiaj, ale zamiast cebuli dałam pora.
Beata
- szamanicaaa
- 100p
- Posty: 141
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Też tak czasem daję.
A te smarowidła tutaj są wspaniałe-można urozmaicić kanapeczki
A te smarowidła tutaj są wspaniałe-można urozmaicić kanapeczki
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Mi na chlebie bardzo smakuje mikstura: olej + zgnieciony czosnek + sól
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Jajka na twardo, marynowane grzyby, mnóstwo natki pietruszki lub szczypiorku, majonez. Grzybki i jajka siekamy, dodajemy resztę.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Pasta na kanapki.Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło"
Awanturka
Tak w moim domu nazywano pastę z sera z rybą. Ja trochę ją wzbogaciłam
250 g sera białego półtłustego (może być chudy)
1 puszka szprotek w oleju Caro (dodaję też trochę oleju ze szprotek)
1 cebula drobno posiekana
1 marchewka tarta na drobnych oczkach
sól, pieprz, słodka papryka
Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
Tak w moim domu nazywano pastę z sera z rybą. Ja trochę ją wzbogaciłam
250 g sera białego półtłustego (może być chudy)
1 puszka szprotek w oleju Caro (dodaję też trochę oleju ze szprotek)
1 cebula drobno posiekana
1 marchewka tarta na drobnych oczkach
sól, pieprz, słodka papryka
Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
Beata