Pasta na kanapki.Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło"

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Super pomysły na smarowidła. Od siebie dodam: Pasztet z zielonej soczewicy
400 g zielonej soczewicy
1 por
1 cebula
1 - 2 marchewki
1 pietruszka
ew. 1/2 selera
2- 3 ząbki czosnku
3 jajka
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka
olej
Soczewicę ugotować do miękkości, warzywa podsmażyć na oleju i dodać do soczewicy. Zmielić, dodać jajka i przyprawy - masa ma być jak gęsta śmietana. Przelać do wysmarowanej formy i piec ok 45 - 60 min. w temperaturze 180'C.

-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:18 --

Drugie życie pasztetowej
Nie wiem jak była robiona ta co kupiłam, mało smaczna.
Miałam dać ją psiakom, ale doszłam do wniosku, że trochę szkoda. Poszperałam w Internecie i chciałam zrobić z nią naleśniki, ale była tak smaczna po doprawieniu, że została pastą kanapkową - ledwo zdjęcie zdążyłam zrobić :D
pasztetowa
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
cebula, por
olej
ew. Vegeta
Kroimy drobno cebulę i por (pora miałam w lodówce i nie chciałam go wyrzucać - nie jest konieczny) i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojoną pasztetową i doprawiamy do smaku. Chwilę przesmażyć i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą możemy posmarować naleśniki (potem robimy z nich krokiety) lub wystudzić i używać do kanapek.

-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:19 --

Pasztet z cukinii
3 szklanki startej cukinii
1,5 szklanki bułki tartej
1 duża cebula
20 dkg sera żółtego (jak jest za mało to pasztet jest za kruchy)
1 - 2 marchewki
4 jajka surowe
4 jajka ugotowane na twardo
0,5 szklanki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz, Vegeta
masło
Cukinię osączamy z soku, lekko solimy. Dodajemy starte na tarce (grube oczka); cebulę, marchewkę, jajka, ser. Dodajemy olej, bułkę tartą, surowe żółtka, sól, pieprz, Vegetę i posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie mieszamy, do masy dobrze wyrobionej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do mocno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy keksowej.
Pieczemy ok. 70 minut w temp. 160 - 180 stopni.
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Pikantny dip dyniowy z kuchni polskich Żydów
Podaje się go z pieczywem i pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami.
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
5 - 8 ząbków czosnku, grubo posiekanych
1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
1 - 2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki curry
4 - 5 pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów (ew. z puszki)
1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryczka chili, posiekana lub pieprz cayenne
do smaku cukier, sok z 1/2 cytryny, sól
2 łyżki posiekanej kolendry, do przybrania
Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę oraz połowę czosnku i smażyć, aż będą miękkie. Dodać dynię i smażyć pod przykryciem przez 10 minut, aż zacznie mięknąć.
Dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory i papryczka chili, doprawić cukrem i solą. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje i dynia będzie miękka.
Następnie dynię rozgnieść na mniejsze kawałki i dodać pozostały czosnek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Posypać posiekaną kolendrą i podawać o temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z książki Marleny Spieler ?Kuchnia żydowska ? 75 potraw na różne okazje?, wyd. Siedmioróg, 2005

-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:34 --

Pasta z tuńczyka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 ogórki kiszone
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki ostrej musztardy
Pieprz
Posiekać ogórki i wymieszać z resztą składników (tuńczyka odsączyć).

-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:36 --

Pasta z resztek wędliny i jajek
4 jajka na twardo,
30 - 40 dag resztek wędlin
szczypiorek
sól, pieprz
Wędlinę (kiełbasa, szynka, itp) zmielić w maszynce do mięsa, jajka ugotowane na twardo również, szczypiorek posiekać, wymieszać ze wszystkim i odczekać aż się przegryzie i ew. doprawić.
Jajeczna pasta do chleba
5 jaj ugotowanych na twardo
2 pęczki rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
20 dag sera żółtego
3 łyżki majonezu
Sól, pieprz
Jaja, ser i rzodkiewki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Drobno siekamy szczypior. Do składników dodajemy majonez i pieprz.
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Pasta tuńczykowo jajeczna
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka majonezu
1 łyżka chrzanu
szczypiorek (lub inna zielenina)
sól, pieprz
Jajka zetrzeć na drobnej tarce, rybę rozdrobnić. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku - lepsza jak trochę postoi i przegryzie się.

-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:41 --

Pasztet z królika wg. mojego Dziadka
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Beata
Awatar użytkownika
borowa
200p
200p
Posty: 339
Od: 3 lis 2015, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Ziołowe masełko
Miękkie masło blenduję ze szczypiorkiem, pietruszką czasem jak nas najdzie ochota to też i z czosnkiem.
Może być jako baza pod kanapkę tradycyjną lub już bez żadnych dodatków.
Czasem urozmaicam tymiankiem, bazylią - zawsze z ogródka lub mrożoną.
Pozdrawiam!
Jagoda
Awatar użytkownika
szamanicaaa
100p
100p
Posty: 141
Od: 2 mar 2013, o 00:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Roztocze

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

U mnie najlepiej schodzi pasta twarogowo-rybna.
Na kostkę twarogu daję 1 puszkę ryby w sosie własnym lub oleju,dodaję jedną cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę-doprawiam jeśli trzeba solą i pieprzem i bardzo dokładnie rozgniatam wszystko widelcem. Kanapka z takim smarowidłem i plastrem pomidora jest pyszna :D
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Własnie zrobiłam dzisiaj, ale zamiast cebuli dałam pora.
Beata
Awatar użytkownika
szamanicaaa
100p
100p
Posty: 141
Od: 2 mar 2013, o 00:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Roztocze

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Też tak czasem daję.
A te smarowidła tutaj są wspaniałe-można urozmaicić kanapeczki :)
termit
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 27
Od: 21 lis 2015, o 09:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Mi na chlebie bardzo smakuje mikstura: olej + zgnieciony czosnek + sól :-)
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki

Post »

Jajka na twardo, marynowane grzyby, mnóstwo natki pietruszki lub szczypiorku, majonez. Grzybki i jajka siekamy, dodajemy resztę. :D
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Pasta na kanapki.Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło"

Post »

Awanturka
Tak w moim domu nazywano pastę z sera z rybą. Ja trochę ją wzbogaciłam
250 g sera białego półtłustego (może być chudy)
1 puszka szprotek w oleju Caro (dodaję też trochę oleju ze szprotek)
1 cebula drobno posiekana
1 marchewka tarta na drobnych oczkach
sól, pieprz, słodka papryka
Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”