Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6  
Autor Wiadomość
Kasia79
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 00:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 919
Skąd: kujawsko-pomorskie

 1 szt.
Jeszcze a propos pieczarek, pyszne są pieczarki nafaszerowane odrobiną okrutnie śmierdzącego sera pleśniowego, z pleśnią niebieską najlepiej. Piec je na grillu najlepiej na tacce, bo im wolniej i dłużej, tym lepsze. Dodatkowy plus to taki, że komary wtedy nie dokuczają, zapach im przeszkadza, czy jak?

A ziemniaki często robię tak: wcześniej ugotowane (najlepiej rzeczywiście w mundurkach), kroję byle jak, do tego cebula, czosnek, zioła i przyprawy wedle uznania, łyżeczka masła do każdej porcji, i to w paczuszki z folii alu. Można też dodać kawałki papryki, szynki, co kto lubi i ma w lodówce. Na grillu podpieczone z boku, żeby się nie przypaliło. Często lepsze niż kiełbacha.

A w ogóle to z grilla najbardziej lubię wytopioną na skwareczek - słoninę soloną w plasterkach..., ach ten cholesterol!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosiowa
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 10:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2179
Skąd: wieś pod Łodzią

 1 szt.
Przypomniało mi się jeszcze, że zaskakująco dobrą przystawką były panierowane pomidory z grilla. Tylko to muszą być prawdziwe, smaczne pomidory, a nie plastik jaki jest teraz dostępny.

_________________
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anka22639
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 17:18 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 283
Skąd: Kujawsko-Pomorskie

 więcej niż 1 szt.
Fakt fajny pomysł :) Zapasy karkówki na majówkę zrobione- (w polo była po 10,99 -rewelacja bo u nas normalnie 15-16zł/kg) Część dziś zamarynowałam (kolendra, gorczyca, papryka wędzona, papryka słodka, sok z cytryny, jałowiec,sól roztłuczone w moździerzu +olej) i jutro będzie próba majówki :;230 byle by ;:3 dopisało bo inaczej ciężko będzie się rozpalać.

Ostatnio zamiast klasycznego cacyki robię sos ze szczypiorkiem zamiast czosnku -mojemu M czosnek nie służy choć oboje uwielbiamy.

_________________
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu viewtopic.php?uid=31226&f=3&t=67258&start=0


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elusia57
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 18 maja 2014, o 07:27 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 136
Skąd: opolszczyzna

 1 szt.
Fantastyczne pomysły, szczerze mówiąc też mam już przesyt kiełbaski i karkówki, a tutaj sporo nowości.

_________________
Pozdrawiam Elżbieta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anka22639
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 18 maja 2014, o 09:11 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 283
Skąd: Kujawsko-Pomorskie

 więcej niż 1 szt.
Ja ostatnio zakochałam się w grillowanej cukinii (sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do posmarowania i na grilla) do tego ziemniaki podgotowane, a później grillowane podane z gzikiem (twaróg, śmietana, szczypior lub rzodkiewka). Wiem, że mięso jest bardzo smaczne, ale chyba mi się przejadło, a poza tym z jakością mięsa ostatnio kiepsko, a kiełbasy to istne twory laboratorium (choć zdarzają się wyjątki).

Znacie jeszcze jakieś przepisy na grillowane warzywa?

Ostatnio zauważyłam, że nawet goście u mnie wybierają warzywa zamiast mięsa ;:oj -chyba wszyscy klasyka mają dość.

_________________
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu viewtopic.php?uid=31226&f=3&t=67258&start=0


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Soniya
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 26 lip 2014, o 10:32 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Avatar użytkownika
Postów: 21
Skąd: Rzeszów

 1 szt.
Kiełbaski inaczej

Przepis na kiełbaski inaczej wg mojej babci :)
Kiełbasę (jaką kto lubi) ponacinać, ułożyć na folii, na nią położyć kwaskowate jabłko pokrojone w ćwiartki, pieczarki w plasterki, paprykę w paski i cebulę w piórka. Posypać wszystko przyprawą jaką chcecie i zawinąc w folię. Można do środka dać z 2 łyżki wody. Kiełbaska jest mięciutka i smakowita dzięki dodatkom, no i sosik się wytwarza :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
chalaputkowo
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 27 lip 2014, o 23:04 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1810
Skąd: zachodniopomorskie

 1 szt.
Ziemniaki z lodówki
A do grilla super smakują ziemniaczki , gotuję ziemniaczki , na miękko ale żeby się nie rozpadły po ostudzeniu kroję w plastry , czerwona i żółta papryka w kostkę i sos ; w jednakowych proporcjach śmietana i majonez , sól +pieprz + curry ( ja lubię sporo )Ziemniaki , paprykę i sos wymieszać , do lodówki niech się przegryzie , karkówka z grilla + grecka sałatka z czosnkiem i te ziemniaczki , pychotka .... :heja , proste ale super

_________________
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kalisto1986
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 30 lip 2014, o 01:36 
Offline
50p
50p
Postów: 58
Skąd: Szczecin

 1 szt.
U nas w okresie letnim grill króluje w większość dni tygodnia :oops:
Do mięs :
Umyte ziemniaki układam na folii aluminiowej, do tego odrobine masła, sól, ząbek czosnku, zawijam i wrzucam do żaru - trzeba uważać, żeby się nie spaliły

Cukinie kroję w grube plastry, wrzucam do miski, dodaje olej , czosnek (ilość wg uznania), suszona bazylia. Dobrze jest jak damy jej przejść. Grilluje na tacce lub w folii

Karkówka :
Cebule miksuje blenderem, dodaje mniej więcej tyle samo musztardy. Karkówkę posypać papryką, odrobiną soli i wrzucić do marynaty. Najlepiej grillować na tacce, bo przypala się łatwo, ale za to smakuje świetnie

Jednak najczęściej karkówkę doprawiam solą i papryką i do tego dodaje musztardy (ma pokryć mięso)

I jeszcze przepis,którego nie zdążyłam jeszcze spróbować, bo to "świeżynka".
Bakłażan w całości wrzucić na świeżo rozpalonego grilla, tak, żeby ogień wręcz buchał jeszcze. Przypiec (a nawet lekko przypalić) z każdej strony. Od razu z grilla wrzucić do zimnej, mocno osolonej wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do tego przypieć paprykę i również z nią do osolonej wody, pokroić. Następnie pieczarki i można dodawać inne warzywa grillowane.
Całość wymieszać razem, można skroić oliwą - podawać na zimno, jako dodatek do mięs

I ostatni przepis, to nasz nr 1
sos czosnkowy
ser feta, jogurt naturalny, świeży ogórek, czosnek wyciśnięty, koperek
Ser blendujemy z około ogórkami (ilość wg uznania, ja zawsze robie to na "oko") dodajemy jogurt, czosnek, znowu blendujemy, na koniec wrzucamy drobno posiekany koperek. Gdy stoi i lodówce fajnie gęstnieje, jednak zrobiony na świeżo też swietnie smakuje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Olago
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 30 lip 2014, o 22:20 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 227
Skąd: Gdańsk

 0 szt.
chalaputkowo zaczęła, może jeszcze ktoś podrzuci swój przepis na sałatkę ziemniaczaną do dań z grilla?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 20 mar 2015, o 10:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11299
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Okrasa i Pascal twierdzą,że kurczaki w L. bardzo tanie.Sprawdziłem ,udka po 3zł/kg.Oj,będzie,będzie zabawa! Obrazek

Ja odpalę gazowego :D

Obrazek Obrazek


Góra   
  Zobacz profil      
 
Telimenka
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 14 kwi 2015, o 12:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1559

 0 szt.
kaLo napisał(a):
Podam przepis na hit grillowy,który zawsze znika pierwszy- kiszka ziemniaczana.Potrzebne jest jelito,można kupić na targu.Proporcje podstawowe: kilogram ziemniaków ugotowanych w mundurkach,kawałek boczku lub słoniny,duża cebula albo i dwie jak ktoś lubi.Boczek pokroić w kosteczkę i wytopić ,skwarki dodać do rozgniecionych kartofli.Na pozostałym tłuszczu skarmelizować cebulkę, dodać do reszty i wyrobić.Doprawić solą ,pieprzem i majerankiem lub inaczej wg. gustu,napełnić jelito niezbyt mocno i grillować lub upiec w piekarniku. Można też upiec w foremce jeżeli zdobycie jelita jest trudne.Smacznego.

Dzień dobry.Właśnie planuję rodzinnego grila na sobotę i trafiłam na ten wątek .Moją uwagę przykuł właśnie ten wpis.Mam taki przepis w swoim archiwum kulinarnym (poszłam sprawdzić bo dawno nie używałam)-zachował się oryginał własnoręcznie przepisany i podarowany przez moją Teściową w roku 1988 :) .Smaczne to było,wówczas pieczone w piekarniku. Można dodać 4 jajka i trochę mąki ,z ciasta zrobić rulon i ciąć na placuszki 2-3 cm.Pozdrawiam serdecznie .


Góra   
  Zobacz profil      
 
Sahe123
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 23 maja 2015, o 22:26 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 3

 1 szt.
Karkówka:

Plastry karkówki rozbić niezbyt cieniutko, delikatnie nasolić, popieprzyć, zamacerować w marynacie 1/2 części musztardy, 1/2 części keczupu. Pyyyyyyyyyycha ... !!!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 29 maja 2015, o 17:38 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2270
Skąd: W-wa

 więcej niż 1 szt.
kaLo napisał(a):
SUUUPER!Nie każdy ma możliwość kupienia jelita,no i trzeba mieć nadziewarki. :wit


Janusz
farsz babki ziemniaczanej w jelito proste wkłada się łyżką.
Nadziewarka jest zbędna.

_________________
Moje wątki
Festina Lente


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 30 maja 2015, o 01:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11299
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Dłubanie łyżką w jelicie nie specjalnie do mnie przemawia.Podobnie napychanie palcem jest dla mnie czynnością zbyt intymną . ;:131 Używam do tego celu maszynki elektrycznej z końcówką do nadziewania.
Widziałem dzisiaj w O..bi nadziewarkę za 80 zeta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ania 25
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 3 cze 2015, o 06:38 
Offline
50p
50p
Postów: 98
Skąd: dolnośląskie

 0 szt.
Polędwiczki wieprzowe

Bardzo lubię boczek z grilla i zawsze robiłam karczek. Raz kupiłam polędwiczkę wieprzową i tak mi zasmakowała że zrezygnowałam z karczku. Kroję na porcję i rozbijam delikatnie. Bardzo szybko się grilluje i idealna również na szaszłyki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Amanita
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 6 lip 2015, o 18:51 
Offline
---
Postów: 2085

 0 szt.
Surówka z kalarepy

U nas wczoraj był grill na obiado-kolację :)

Z mięs mieliśmy karkówkę i piersi z kurczaka w różnych maceratach (olej, musztarda, keczup, zioła, przyprawy - w różnych proporcjach - wszystko na oko). Ale hitem okazała się orzeźwiająca surówka z kalarepy (którą moja mama zrobiła pierwszy raz), idealnie pasowała do ciężkich, grillowanych mięs ;:333

Surówka z kalarepy:
1-2 kalarepy startej na tarce o grubych oczkach, 1-2 ogórki sałatkowe starte na tarce o grubych oczkach, opakowanie jogurtu naturalnego, dużo świeżego koperku, sól, pieprz do smaku.


Dodatkowo mieliśmy grillowane warzywa (bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, cebula) w najprostszej postaci: pokrojone, posypane solą, pieprzem lub ziołami, skropione oliwą z oliwek.


Góra   
  Zobacz profil      
 
manenka71
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 6 lip 2015, o 20:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2028
Skąd: pod Toruniem

 0 szt.
Dominika ale na grila położyłaś te warzywa bezpośrednio czy w foli np grilowałas?

_________________
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 100 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6  

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *