Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6  
Autor Wiadomość
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 9 lip 2006, o 21:35 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8501
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Dopiero teraz weszłam na forum- może to być zwykły warożek jak najbardziej. Pozdawiam.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lip 2006, o 22:05 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8501
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Piersi z kurczaka

Dzieci lubią np piersi z kurczaka tylko posolone i smażone nie bezposrednio na grilu ani na tacce ale na złożonej podwójnie folii /coś jak pokrywka od pudełka po butach/ z dodatkiem masła, do tego grzanka z bułeczki /położyć na chwilkę na grilu do lekkiego zrumienienia i gdy jest rumiana potrzeć czosnkiem-działa jak tarka/, do tego dobry sok i spać. ;:41

Polecam też tortille te z Pascala ale weź ser taki jak w przepisie ja zrobiłam raz chyba z goudą i to nie było to. Powodzenia i życzę smacznego.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lip 2006, o 22:13 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8501
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Parzynicha

Domyślam się, że grilowania macie już dość choćby ze względu na upały ale muszę Wam powiedzieć, że jedliśmy u znajomych co prawda z ogniska taką potrawę o nazwie "parzynicha". Ta parzynicha to nic innego jak ułożone warstwowo w kociołku: boczek, ziemniaki w plasterki, kiełbasa do tego cebulka, pietruszka i marchewka. Tylko, że trzeba długo czekać aż dojdzie bo ok 2 godzin. Uwielbiam dania z grila i ogniska. Chyba pochodzę od jaskiniowców. ;:214 ;:214 ;:214


Góra   
  Zobacz profil      
 
gosik
 Tytuł:
PostNapisane: 17 paź 2006, o 17:13 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Avatar użytkownika
Postów: 24
Skąd: Książenice-Śląsk
A ja polecam kaszaneczkę grillowaną na tackach do grilla posmarowanych olejem, żeby się nie przykleiła. Podsmażamy pięknie z obu stron, aż skórka zrobi się mocno brązowa. Mniammm....
Polecam jeszcze chleb smażony sam, a potem taki chrupiący posmarowany masełkiem czosnkowym własnej roboty. Pychotka.
Grilluję również cukinię - pokrojoną w cienkie plasterki, skropioną olejem i posypaną przyprawami przechowuję w lodówce kilka godzin, a potem na grilla. A potem do tego sosik czosnkowy - Aż żałuję, że tegoroczny sezon grillowy już chyba minął.
Pozdrawiam!!! :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
agrazka
 Tytuł:
PostNapisane: 17 paź 2006, o 22:19 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 3232
Skąd: Łódź

 1 szt.
Ja bardzo lubie chleb, posmarowany masłem i posypany wegetą i na grill.
Mięso mielone, doprawaione wg uznania, nadziewam na patyczki od szaszłyków, spłaszczam i na grill.
I do tego taki sos, bardzo dużo natki z pietruszki- poszatkować, dodać czosnek i sół, zalać oliwą z oliwek. Musi być takie prawie gęste od pietruszki.

_________________
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 3 gru 2006, o 20:33 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6552
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Wspomnień letnich czar :)

Pieczarki - same kapelusze, chętnie duże i z "wrąbkiem" umyć, nie obierać, wewnątrz lekko posolić, położyć po kawałeczku masła i grilować kilka minut na dużym żarze, nie odwracać na drugą stronę, zdejmować delikatnie, żeby nie wylać sosiku.

Kukurydza - młode ale już dojrzałe kolby kukurydzy obrać z "włosów", tzn. odgiąć liście i oderwać jak najwięcej "nici" oplatających kolbę, ubrać z powrotem w liście i grilować obracając do czasu, aż liście będą brązowe.

Pomidory - połówki pomidorów skropić oliwą, posypać solą i ziołami suszonymi (estragon, tymianek, lubczyk albo co kto lubi) i piec na grilu na tacce z dziurkami, aż skórka się mocno zmarszczy. Nie przewracać na drugą stronę.

Ziemniaki - obgotować umyte, w miarę równej wielkości ziemniaki w wodzie z solą, jeszcze półtwarde owinąć folią aluminiową jak cukierki i piec na ruszcie, albo w żarze po skończonym grilowaniu. Jeść z samą solą i masłem, albo z twarożkiem z cebulką i szczypiorkiem, albo z masłem czosnkowym czy ziołowym, albo z jogurtem z bazylią, albo z oliwą i rzeżuchą itd. Koniecznie dodawać zieleninę, jaką kto ma w okolicy, powyższe ziółka, to tylko przykłady, w ostateczności można posypać suszonym tymiankiem.

Cebula - grube plastry dużej cebuli piec na średnim żarze z obu stron. Posolić i jeść.

Czosnek - główkę czosnku przekroić w poprzek, skrawając czapeczkę, miejsce przecięcia posmarować oliwą. Piec na grilu (albo w piekarniku) dotąd, aż widoczne ząbki się skurczą i będą odstawały od "ścianek". Upieczone ząbki dają się łatwo wycisnąć z główki i rozsmarować na chlebie, grzance, kotlecie itd. Można też dodawać je do sałatek i jeść do woli, bo nie są aż tak "pamiętliwe", jak surowe, a nie mniej zdrowe.

Banany - piec banany w skórkach, aż się z wierzchu zrumienią. Uważać przy zdejmowaniu skórki, bo środek jest bardzo gorący i parujący.

Ananas - świeży ananas, obrany i pokrojony w plastry piec na grilu z obu stron. Można wcześniej posmarować oliwą. PYCHA!!! (Ananas z puszki chyba się nie nadaje, ma za dużo wilgoci, ale może komuś to podpasuje, ja robiłam tylko ze świeżego.)

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tomala
 Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2007, o 11:26 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Avatar użytkownika
Postów: 6
Skąd: woj. mazowiecki
Karkówka i boczek
Chyba czas wznowić temat.
Ja uwielbiam karkówkę i boczek z grila. Pokrojony w plastry boczek lub karkówkę nacieramy olejem z przyprawami i odstawiamy na kilka godzin – palce lizać, oczywiście do tego coś bezalkoholowego :wink:
Chyba w sobotę sobie zrobimy taką ucztę :D :D :D

_________________
pozdrawiam Tomek


Góra   
  Zobacz profil      
 
aurynka
 Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2007, o 11:46 
Offline
---
Postów: 2064
Polędwica na grillu
Ja ostatnio robiłam polędwicę na grillu .Najpierw pokroiłam na plastry, lekko rozbiłam przez folię, potem na jeden dzień wrzuciłam do woreczka razem z dwoma łyżkami musztardy, sokiem z cytryny, miodem, posiekaną natką i odrobiną wegety. Wymieszałam i odstawiłam do "przeżarcia". Była pyszna. Do tego oczywiście browarek. ;:8


Góra   
  Zobacz profil      
 
safiori
 Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, o 13:54 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 324
Skąd: Poznań
Ja mieszam oliwę z musztarda francuska z cała gorczyca i przyprawami do grila i tym smaruję mięsko i na kilka godzin do lodówki a potem na grila. Całkiem dobrze to smakuje. Robiłam też jabłka z grila nadziewne porzeczką z cukrem - "palce lizać"


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, o 13:56 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6552
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Dorka, ja już swoje podałam na poprzednich stronach, same bezmięsne, jakbym za wege robiła :D A ja przecie i kotleta lubię, i krewetkę, i różne inne mięska przyprawiane.

Ale, ale, przypomniał mi się jeszcze ser żółty albo lepiej brie czy camemberek zawinięty w folii i przypieczony na grillu. Dobrze jest taki serek owinąć w liść kapusty pekińskiej, wtedy serek się nie spali, a my mamy danie główne z sałatką, dwa w jednym :D

I jeszcze grzanki z chlebka czy bułki po odwróceniu spieczonym do góry spryskane oliwą i posypane czym kto ma, siekanymi ziołami, startym serem i ziołami, pokrojonym w kostkę pomidorkiem bez skórki, mozarellą w plasterkach, cebulką prażoną, co kto lubi.

A bakłażan w plastrach? Umyty, pokrojony w plastry wzdłuż, posypany solą na godzinę, wysuszony ręcznikiem papierowym i popsikany oliwą. Kładziemy na grilla, kiedy się przypiecze odwracamy i dopiekamy na drugiej stronie. Uwaga, bo może się upiec na miękko i przeciec przez ruszt, albo łopatkę, którą go zdejmujemy z grilla. Można użyć dziurkowanych tacek i mocnego żaru.

Przypomniała mi się też kiełbasa ziemniaczana nadziewana boczkiem. Taka gotowa, kupowana po znajomości w GieeSie, mniam, jaka pyszna, szkoda tylko, że taka niezdrowa :wink:

Ach, jeszcze duże kluski leniwe, przez niektórych zwane pierogami leniwymi. Jeśli zostały z wczoraj (muszą ostygnąć i stężeć) i są odpowiedniej wielkości, to opryskane olejem czy oliwą i opieczone na grillu są naprawdę pyszne.

Smacznego!!!

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Kaja
 Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2008, o 21:07 
Offline
500p
500p
Postów: 854
Skąd: Gdańsk
Bułki przełożone 'Rokpolem'

Ja najbardziej lubię bułki przełozone rokpolem.Ser uciera się na pastę z masłem i dosyć grubo smaruje się przekrojoną bułkę.Wszystko zawijam w folię Al i podgrzewam na ruszcie.
Bardzo smaczne.Niestety w tym roku cena rokpola mocno skoczyła do góry.
Na działce wszystkie ciepłe posiłki sporządzam na grillu od czasu gdy ukradli nam byle jaką kuchenkę elektryczną. Kupuję grill za kilkanacie zł w Biedronce i nikt się dotychczas na niego nie połakomił ,pomimo że stoi na dworze.


Góra   
  Zobacz profil      
 
safiori
 Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2008, o 23:20 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 324
Skąd: Poznań
Ja najbardziej lubię chleb z grila. Kromka chleba posmarowamn masmiksem i posypana przyprawami do grila i lekko zrumieniona.


Góra   
  Zobacz profil      
 
empuza
 Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2008, o 23:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4468
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
Pieczarki z grilla
30 dkg pieczarek,
1 cebula,
5 dkg żółtego sera
sól, pieprz, oliwa

Pieczarki myję i (jeżeli mi się chce obieram kapelusze ze skórki). Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na niej na złoty kolor pokrojoną drobno cebulę. Dodaję pokrojone drobno nóżki z pieczarek. Dodaję przyprawy i chwilę duszę. Farszem wypełniam kapelusze i posypuję startym serem. Pieczarki układam na aluminiowej tacce i owijam folią aluminiową.
Układam na grillu na ok. 15 minut.


Plesniak a'la schabowy z ananasem

1 okrągły ser pleśniowy "Turek"
1 krążek ananasa
sól, pieprz,
olej

Ser położyć na krążku ananasa, następnie zawinąć w folię aluminiową. Piec z każdej strony na złoty kolor ok. 3-4 min, tak aby ser nie wyciekł ze środka. Delikatnie wyłożyć na talerz. Rewelacyjnie smakuje z konfiturą z żurawiny.

_________________
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012


Góra   
  Zobacz profil      
 
basiac
 Tytuł: Potrawy na grilla
PostNapisane: 9 maja 2011, o 09:03 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 211
Skąd: elbląg

 0 szt.
Schab
Wiosna w pełni a więc czas na grila.Proponuję abyśmy podzieliły się swoimi wypróbowamymi przepisami.Ja polecam schab.
4 kotlety schabowe rozbić( może być oczywiście więcej) następnie posolic i popieprzyć
2 kaszanki podsmażyć z cebulką na patelni doprawić wedle uznania do smaku
4 liście kapusty młodej sparzyć wrzątkiem
każdy kotlet położyć na kawałku folii aluminiowej
na kotlet położyć liść kapusty
na to kaszankę
zwinąć razem jak krokieta i upiec na grilu
smacznego

_________________
Basia
Moje wyzwanie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Baryczka
 Tytuł: Re: sezon na grila
PostNapisane: 9 maja 2011, o 17:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3129
Skąd: Dolina Baryczy

 więcej niż 1 szt.

Grillowane grapefruity


U nas grillowanie nie może się obyć bez zapiekanych grapefruitów :)

Grapefruita- 1szt. na 2 osoby- kroimy w poprzek na pół, łyżeczką lub króciutkim nożykiem odcinamy miąższ od skóry starając się jej nie przekłuć, miąższ nacinamy w kilku kierunkach (ułatwi to późniejsze wybieranie/jedzenie łyżeczką), na "pocięty" miąższ kładziemy łyżeczkę masła i sypiemy łyżkę, dwie cukru pudru (zależnie od upodobań). Całość owijamy folią alu- każdą połówkę osobno- grillujemy ok. 15- 20 minut (w zależności od wielkości owocu).

Grillowane grapefruity stanowią świetny dodatek do ciężkich smażonych karkówek czy kiełbas.

_________________
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
basiac
 Tytuł: Re: sezon na grila
PostNapisane: 9 maja 2011, o 18:37 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 211
Skąd: elbląg

 0 szt.
Sos tzatziki

do mięs lub kiełbasek z grila proponuję sos tzatziki
wykonanie jest bardzo proste
serek wiejski miksujemy z 2 ogórkami 2 ząbkami czosnku i dodajemy 2 łyżeczki przyprawy TZatziki

_________________
Basia
Moje wyzwanie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: sezon na grila
PostNapisane: 11 maja 2011, o 20:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3329
Skąd: WLKP
grillowana kaszanka biała i czarna
kaszaneczke obieramy z flaka,kładziemy na folie alu..dodajemy plasterki cebuli.spory liść lubczyka,posypujemy przyprawą grillową i dodajemy kilka kropli oleju,zawijamy i na grilla ;:137

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 100 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6  

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *