Dania z/na grilla.
Re: sezon na grila
Ziemniaki w foli.
do mięsa robię często umyte, nieobrane ziemniaki w srebnej foli.
Można też wziąść surowego ziemniaka przekroić na trzy plastry i pomiędzy ułożyć boczek, cebulę. całość zawinąć w folię aluminiową.
Gdy ziemniaki są miękie - potrawa gotowa.
Yrochę czasu to zajmuje, zatem, mięso smażymy później.
do mięsa robię często umyte, nieobrane ziemniaki w srebnej foli.
Można też wziąść surowego ziemniaka przekroić na trzy plastry i pomiędzy ułożyć boczek, cebulę. całość zawinąć w folię aluminiową.
Gdy ziemniaki są miękie - potrawa gotowa.
Yrochę czasu to zajmuje, zatem, mięso smażymy później.
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Re: sezon na grila
Ogórki lepiej jest potarkować niż zmiksować i nie zapominajmy o przyprawie- kminku i koperku, to podstawa tegobasiac pisze:do mięs lub kiełbasek z grila proponuję sos tzatziki
wykonanie jest bardzo proste
serek wiejski miksujemy z 2 ogórkami 2 ząbkami czosnku i dodajemy 2 łyżeczki przyprawy TZatziki
sosu. W Polsce różnie go robią ale robią nieprawidłowo.
Na grilla polecam także rybę zawiniętą w folię, dobrze naszpikowaną z wierzchu aby folia nie popękała. :P
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 19
- Od: 18 maja 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kluczbork
Re: sezon na grila
Czosnek z grilla
A ja polecam czosnek z grilla
Obieramy czosnek ze skórki, polecam 2 główki czosnku.
Rozwijamy srebrną folię, układamy czosnek po czym zawijamy kilku krotnie w kwadrat. Grillujemy żeby nie spalić, tylko żeby się ugotował, jak będzie miękki idealnie łączy się z karkówką lub na tosty
A ja polecam czosnek z grilla
Obieramy czosnek ze skórki, polecam 2 główki czosnku.
Rozwijamy srebrną folię, układamy czosnek po czym zawijamy kilku krotnie w kwadrat. Grillujemy żeby nie spalić, tylko żeby się ugotował, jak będzie miękki idealnie łączy się z karkówką lub na tosty
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Wątek jest założony dla miłośników grilla w ogrodzie.
Mój sprawdzony przepis to sos zazyki do grilla:
duży ogórek obrany, umyty, potarty na tarce o małych oczkach i odciśnięty na sicie do tego w osobnej miseczce mieszam jogurt bałkański -chyba najgęstszy z dostępnych na rynku trochę soli, czosnku (wg. uznania, pikantności ja zamiast tego dodaję odrobinę przyprawy do zacyków gdyż świeży czosnek jest ciężki na wątrobę i nam szkodzi). Można dodać odrobinę koperku. na koniec wymieszać z ogórkiem i do lodówki. Sos można przygotować dużo wcześniej żeby nie zawracać sobie później głowy.
Sałatka z młodych ziemniaków: -również można zrobić kilka godz.wcześniej
-----Młode ziemniaki ugotować (nie rozgotować) w łupinach jak są małe i młode lub obrać. Ugotowane pokroić w spore kawałki (jak do obiadu).
-----Kilka ogórków kiszonych pokroić w kostkę.
-----SOS: Majonez i jogurt (pół na pół) wymieszać z solą pieprzem i tym co kto lubi czyli koperkiem, szczypiorkiem innym ulubionym ziółkiem na koniec dodać do sosu ogórki i całość do lodówki.
Przed włożeniem mięsa na ruszt do miski z zimnymi ziemniakami wlewam sos mieszam i ...... mniam, mniam
Z moich mądrości:
Zamiast kiełbasy w której jest nie wiadomo co a cena nie zawsze świadczy o jakości lepiej kupić coś z kurczaka np. filet który nie zajmuje dużo miejsca na grillu a cenowo ma się podobnie do dobrej kiełbasy poza tym można zrobić z tego szaszłyki. Bardzo dobra na kilka osób jest również karkówka (na bank nie zawiera MOM) tylko potrzebuje trochę miejsca na grillu więc na wielkie przyjęcia grillowe jest średnia.
Mój sprawdzony przepis to sos zazyki do grilla:
duży ogórek obrany, umyty, potarty na tarce o małych oczkach i odciśnięty na sicie do tego w osobnej miseczce mieszam jogurt bałkański -chyba najgęstszy z dostępnych na rynku trochę soli, czosnku (wg. uznania, pikantności ja zamiast tego dodaję odrobinę przyprawy do zacyków gdyż świeży czosnek jest ciężki na wątrobę i nam szkodzi). Można dodać odrobinę koperku. na koniec wymieszać z ogórkiem i do lodówki. Sos można przygotować dużo wcześniej żeby nie zawracać sobie później głowy.
Sałatka z młodych ziemniaków: -również można zrobić kilka godz.wcześniej
-----Młode ziemniaki ugotować (nie rozgotować) w łupinach jak są małe i młode lub obrać. Ugotowane pokroić w spore kawałki (jak do obiadu).
-----Kilka ogórków kiszonych pokroić w kostkę.
-----SOS: Majonez i jogurt (pół na pół) wymieszać z solą pieprzem i tym co kto lubi czyli koperkiem, szczypiorkiem innym ulubionym ziółkiem na koniec dodać do sosu ogórki i całość do lodówki.
Przed włożeniem mięsa na ruszt do miski z zimnymi ziemniakami wlewam sos mieszam i ...... mniam, mniam
Z moich mądrości:
Zamiast kiełbasy w której jest nie wiadomo co a cena nie zawsze świadczy o jakości lepiej kupić coś z kurczaka np. filet który nie zajmuje dużo miejsca na grillu a cenowo ma się podobnie do dobrej kiełbasy poza tym można zrobić z tego szaszłyki. Bardzo dobra na kilka osób jest również karkówka (na bank nie zawiera MOM) tylko potrzebuje trochę miejsca na grillu więc na wielkie przyjęcia grillowe jest średnia.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5322
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Grudziadza
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Chleb z grilla
1 bochenek chleba
1 kostka miękkiego masła
1 serek topiony bez dodatków
1 paczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
Chleb kroimy jak na kanapki, ale nie docinamy do końca (ja używam krojonego,smaruje farszem i sklejam kanapki) Składniki farszu miksujemy, smarujemy kanapki sklejamy cały chlebek, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy 15-20 min. Smacznego!
1 bochenek chleba
1 kostka miękkiego masła
1 serek topiony bez dodatków
1 paczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
Chleb kroimy jak na kanapki, ale nie docinamy do końca (ja używam krojonego,smaruje farszem i sklejam kanapki) Składniki farszu miksujemy, smarujemy kanapki sklejamy cały chlebek, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy 15-20 min. Smacznego!
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Grzanki - bagietki z grilla
Super są też chrupkie grzanki - bagietki:
masło -prawdziwe (82%tłuszczu)
bagietki - jedną małą na osobę lub pół dużej na 2 osoby
zioła (czosnek jak ktoś może lub natka pietruszki lub inne zioła np. prowansalskie)
Masło miksuję z w moim przypadku z ząbkiem świeżego czosnku i odrobiną natki pietruszki przekładam na folię aluminiową lub do jakiegoś pojemnika i do zamrażarki.
Bagietkę nacinam (robię takie kieszonki) co 2-3 cm. i w nie wkładam zamrożone kawałki masła. Całość na grilla lub do piekarnika jak grill jest zajęty na wysoką teperaturę i piekę chwilę do chrupkości skórki. Rewelacja do karkówki, lub zimą do steka ......
Marynata do mięsa:
Przyprawa do mięsa (karkówki, grilla, kurczaka) - ulubiona ważne żeby w składzie na pierwszym miejscu nie było soli, lub ulubione zioła np. prowansalskie.
Olej -odrobina
Przyprawy mieszamy z olejem i mieszamy z mięsem.
Karkówkę marynujemy min 12 godz. kurczak kilka godz.
Jeśli chodzi o "paliwo" do grilla najlepszy jest brykiet bo osiąga wyższą temp. i jak jest rozpalony wystarczy karkówkę po 3 min. z każdej strony i gotowe. Mięso im dłużej na grillu tym bardziej wysuszone i twarde. Do brykietu polecam kupić komin - ja mam zwykły taki za 30 zł z supermarketu i się świetnie sprawdza.
Super są też chrupkie grzanki - bagietki:
masło -prawdziwe (82%tłuszczu)
bagietki - jedną małą na osobę lub pół dużej na 2 osoby
zioła (czosnek jak ktoś może lub natka pietruszki lub inne zioła np. prowansalskie)
Masło miksuję z w moim przypadku z ząbkiem świeżego czosnku i odrobiną natki pietruszki przekładam na folię aluminiową lub do jakiegoś pojemnika i do zamrażarki.
Bagietkę nacinam (robię takie kieszonki) co 2-3 cm. i w nie wkładam zamrożone kawałki masła. Całość na grilla lub do piekarnika jak grill jest zajęty na wysoką teperaturę i piekę chwilę do chrupkości skórki. Rewelacja do karkówki, lub zimą do steka ......
Marynata do mięsa:
Przyprawa do mięsa (karkówki, grilla, kurczaka) - ulubiona ważne żeby w składzie na pierwszym miejscu nie było soli, lub ulubione zioła np. prowansalskie.
Olej -odrobina
Przyprawy mieszamy z olejem i mieszamy z mięsem.
Karkówkę marynujemy min 12 godz. kurczak kilka godz.
Jeśli chodzi o "paliwo" do grilla najlepszy jest brykiet bo osiąga wyższą temp. i jak jest rozpalony wystarczy karkówkę po 3 min. z każdej strony i gotowe. Mięso im dłużej na grillu tym bardziej wysuszone i twarde. Do brykietu polecam kupić komin - ja mam zwykły taki za 30 zł z supermarketu i się świetnie sprawdza.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1208
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Ja proponuję proste danie z grila , pycha dla mnie . Folia aliminiowa na nią położyć kaszankę którą nacinamy przez całą długość i obkładamy krążkami cebuli, zawijamy i pieczemy na grilu . Spróbujcie , naprawdę warto !!!
Bożena
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Co do kaszanki: kaszanka i kaszanka na grilla to nie to samo ta na grilla jest chudsza i lepsza jakościowo więc polecam dołożyć parę groszy do jej zakupu.
Sałatka z paluszków krabowych (surimi) ryżem
Orzeźwiająca sałatka z ryżem:
1op. paluszków surimi (krabowe ) - zawsze mam w zamrażarce takie ok 200g
1 woreczek ugotowanego zimnego ryżu
1 średni świeży ogórek
pół puszki kukurydzy
1-2 łyżki majonezu
Paluszki wyjmuję z zamrażarki i opakowania (ale zostawiam folię na pojedynczych paluszkach) i zalewam wrzątkiem <podobno w ciąży surowych nie można więc tak na razie robię> dalej sparzone wyjmuję z folii i kroję w 2cm kostkę.
Kroimy ogórka w taką samą kostkę dodaję paluszki, ryż, kukurydzę, doprawiam solą i pieprzem i dodaję troszkę majonezu tak żeby składniki się skleiły a nie utopiły w majonezie (nie jestem zwolenniczką tony majonezu w sałatkach ale rzecz gustu), ja czasami jak mam dodaję świeży szczypiorek. Wszystko do lodówki i zanim dojdzie mięso na grillu świeża sałatka schodzi....
Proporcje sałatki można zwiększać i zmieniać wg. upodobania jest idealna w upalne dni.
Sałatka z paluszków krabowych (surimi) ryżem
Orzeźwiająca sałatka z ryżem:
1op. paluszków surimi (krabowe ) - zawsze mam w zamrażarce takie ok 200g
1 woreczek ugotowanego zimnego ryżu
1 średni świeży ogórek
pół puszki kukurydzy
1-2 łyżki majonezu
Paluszki wyjmuję z zamrażarki i opakowania (ale zostawiam folię na pojedynczych paluszkach) i zalewam wrzątkiem <podobno w ciąży surowych nie można więc tak na razie robię> dalej sparzone wyjmuję z folii i kroję w 2cm kostkę.
Kroimy ogórka w taką samą kostkę dodaję paluszki, ryż, kukurydzę, doprawiam solą i pieprzem i dodaję troszkę majonezu tak żeby składniki się skleiły a nie utopiły w majonezie (nie jestem zwolenniczką tony majonezu w sałatkach ale rzecz gustu), ja czasami jak mam dodaję świeży szczypiorek. Wszystko do lodówki i zanim dojdzie mięso na grillu świeża sałatka schodzi....
Proporcje sałatki można zwiększać i zmieniać wg. upodobania jest idealna w upalne dni.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Wybieram się na działkę a pogoda niepewna!Postanowiłem zrobić grilla w domu przed wyjściem.Teraz już czas mnie goni ale coś potem podrzucę.
A oto efekty dzisiejszego zakręcenia.
To cudo kupiłem rok temu w jakimś markecie za pół ceny-niecałe 30 zł.To co stoi w szklance to domowy pszeniczniak o zaw alk. ok.1,5% z wędzonego dębem słodu.Pasuje jak ulał!Pozdrawiam.
A oto efekty dzisiejszego zakręcenia.
To cudo kupiłem rok temu w jakimś markecie za pół ceny-niecałe 30 zł.To co stoi w szklance to domowy pszeniczniak o zaw alk. ok.1,5% z wędzonego dębem słodu.Pasuje jak ulał!Pozdrawiam.
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
kaLo grill rewelacja jeszcze takiego cuda nie widziałam Jeśli chodzi o alkoch. to jak na razie dla mnie marzenie bo czekam na ale uwielbiam np.
Piwa smakowe domowe
piwka własnej przeróbki: oranżadka - taka jak dla dzieci cytrynowa do kufla 2-3 łyżki wody wymieszam i zalewam jakimś piwem nie koniecznie markowym i drogim i mam to samo co drogie piwa smakowe a za całkiem nieduże pieniądze.
Ja np. uwielbiam malibu własnej roboty czyli:
Malibu własnej roboty
Składniki:
200g wiórek kokosowych
250ml spirytusu (ja użyłam 500ml wódki)
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1puszka mleczko kokosowe (czasami nie dodawałam)
cukier -wg uznania
słoik z nakrętką
Wiórki zalewam spirytusem i trzymam w słoiku kilka -kilkanaście dni. Później zlewam alkohol do głębokiej miski dodaję mleka i mieszam mikserem na wolnych obrotach i do tego dodaję trochę cukru do smaku i przelewam do butelek.
Butelki idą do lodówki jak przychodzą goście to 2 kostki lodu do kieliszka i zalewam tym....
A wiórki kokosowe po namaczaniu w spirytusie daję do tortu PYCHA!!! A jak akurat nic nie piekę wiórki to do woreczka i do zamrażarki - po wyciągnięciu nie tracą nic a nic na jakości.
Już tak dawno tego boskiego napoju nie robiłam ..... ale jest przepyszne zwłaszcza dla kobiet.
Piwa smakowe domowe
piwka własnej przeróbki: oranżadka - taka jak dla dzieci cytrynowa do kufla 2-3 łyżki wody wymieszam i zalewam jakimś piwem nie koniecznie markowym i drogim i mam to samo co drogie piwa smakowe a za całkiem nieduże pieniądze.
Ja np. uwielbiam malibu własnej roboty czyli:
Malibu własnej roboty
Składniki:
200g wiórek kokosowych
250ml spirytusu (ja użyłam 500ml wódki)
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1puszka mleczko kokosowe (czasami nie dodawałam)
cukier -wg uznania
słoik z nakrętką
Wiórki zalewam spirytusem i trzymam w słoiku kilka -kilkanaście dni. Później zlewam alkohol do głębokiej miski dodaję mleka i mieszam mikserem na wolnych obrotach i do tego dodaję trochę cukru do smaku i przelewam do butelek.
Butelki idą do lodówki jak przychodzą goście to 2 kostki lodu do kieliszka i zalewam tym....
A wiórki kokosowe po namaczaniu w spirytusie daję do tortu PYCHA!!! A jak akurat nic nie piekę wiórki to do woreczka i do zamrażarki - po wyciągnięciu nie tracą nic a nic na jakości.
Już tak dawno tego boskiego napoju nie robiłam ..... ale jest przepyszne zwłaszcza dla kobiet.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Szaszłyki z wątróbki drobiowej
Witam i podaję prosty przepis na szaszłyki z wątróbki drobiowej,którą trzeba oczyścić z błon i pokroić na odpowiednie kawałki,jabłka i cebulę pokroić w ósemki,nabić na szpadki na przemian, skropić oliwą lub roztopionym masłem,posypać pieprzem i majerankiem ,grillować, posolić na sam koniec.
Jeżeli zostaną jakieś małe kawałeczki wątróbki to na niewielkiej ilości masła podgrzać aby się ścięła, doprawić mocno chili.Śliwki suszone wędzone bez pestek namoczyć godzinę w b. mocnej aromatycznej herbacie i nadziewać niewielką ilością przygotowanej wątróbki,owijać w cienkie plastry surowego wędzonego boczku,zapiekać na tacce.Smacznego.
Jeszcze jedno zdjęcie zachęcające do kupna takiego grilla:
Witam i podaję prosty przepis na szaszłyki z wątróbki drobiowej,którą trzeba oczyścić z błon i pokroić na odpowiednie kawałki,jabłka i cebulę pokroić w ósemki,nabić na szpadki na przemian, skropić oliwą lub roztopionym masłem,posypać pieprzem i majerankiem ,grillować, posolić na sam koniec.
Jeżeli zostaną jakieś małe kawałeczki wątróbki to na niewielkiej ilości masła podgrzać aby się ścięła, doprawić mocno chili.Śliwki suszone wędzone bez pestek namoczyć godzinę w b. mocnej aromatycznej herbacie i nadziewać niewielką ilością przygotowanej wątróbki,owijać w cienkie plastry surowego wędzonego boczku,zapiekać na tacce.Smacznego.
Jeszcze jedno zdjęcie zachęcające do kupna takiego grilla:
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
Gratulacje trolinko!To je ono.Mają jeszcze 9 sztuk. http://allegro.pl/grill-domowy-z-pokryw ... 17901.html .
Patent jest świetny ale nie na tyle żebym go nie uświetnił-pokrywka tak się grzeje że gałka się topi,w sklepie wszystko po 4 zet.kupiłem płytkę blaszaną do kuchenki gazowej i zamontowałem w środku-DZIAŁA!
Patent jest świetny ale nie na tyle żebym go nie uświetnił-pokrywka tak się grzeje że gałka się topi,w sklepie wszystko po 4 zet.kupiłem płytkę blaszaną do kuchenki gazowej i zamontowałem w środku-DZIAŁA!
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
teraz bedzie sezon pomidorowy wiec sałatka do grila
pomidorki kto ile chce pokroi na ósemki
majonez i jogurt wymieszac i dodać czosnek zmazdzony i zalac pomidory
smacznego u mnie robi furore
pomidorki kto ile chce pokroi na ósemki
majonez i jogurt wymieszac i dodać czosnek zmazdzony i zalac pomidory
smacznego u mnie robi furore