Witajcie kochani.
Piszę tego posta ponieważ nie mogłem nigdzie znaleźć konkretnych informacji a widziałem, że na tym forum podobne pytania się przewijały.
Chodzi mi mianowicie o to po co dodaje się pewne zioła i przyprawy do kiszonek.
Wiem, że np czosnek dodaje smaku ale i również ma działanie bakteriobójcze.
Doczytałem się również, że dodając liście. chrzanu, dębu, pożeczki czy wiśni dodajemy garbniki które również są bakteriobójcze ale również pozwalają np ogórkom kiszonym być bardziej jędrnymi.
Chciałbym wiedzieć co dodajemy po prostu dla poprawy smaku a co z racji na zakonserwowanie bądź jeszcze z jakiegoś innego powodu.
I czym tak naprawdę jest konserwacja - mówi się, że gorczyca konserwuje ale co to tak na prawdę znaczy?
Chciałbym wiedzieć co dają: czosnek, cebóla, koper, chran (liście i korzeń), gorczyca, jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, estragon itd. (coś pominąłem?)
Czy liście dębu, winogron, czarnej porzeczki, orzecha, wiśni maja takie samo zastosowanie czy jedno jest lepsze od drugiego?
Czytałem również, że kiedy kiszono w dębowej beczce tych liści nie dawano z racji, że taka beczka miała już w sobie te garbniki.
Jeżeli ktoś byłby chętny udzielić mi wiedzy będe bardzo wdzięczny.
Żyjemy w czasach gdzie taka wiedza (jak i również przepisy) z dziada pradziada powoli niestety zanika a ja chciałbym to odnowić w swoim życiu i dzielić się tą wiedzą z innymi by to przetrwało i by współczesna technologia tego nie zakopała.
Dzięki serdeczne!
Dodatki do kiszonek.
- jan_kow
- 100p
- Posty: 100
- Od: 19 maja 2016, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Jasło
Re: Dodatki do kiszonek.
Witaj . Zadałeś wiele pytań ,które same w sobie zawierają odpowiedż ....
Dodawanie ziół do konserwacji kiszonek to jest" ABC" tej sztuki . Tutaj nie chodzi tylko o podstawę przetrwania owoców typu ogórek i inne warzywa ,ale poszczególne dodatki dają charakter i smak danej kiszonki. Więc co kto co lubi, czosnek ,chrzan, koper, liście wiśni ,aronii, dębu.
Do kiszonek raczej nie dodaje się liści laurowych, ziela angielskiego, cebuli,....itd...
Takie zestawy służą do marynat.
Dodawanie ziół do konserwacji kiszonek to jest" ABC" tej sztuki . Tutaj nie chodzi tylko o podstawę przetrwania owoców typu ogórek i inne warzywa ,ale poszczególne dodatki dają charakter i smak danej kiszonki. Więc co kto co lubi, czosnek ,chrzan, koper, liście wiśni ,aronii, dębu.
Do kiszonek raczej nie dodaje się liści laurowych, ziela angielskiego, cebuli,....itd...
Takie zestawy służą do marynat.
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2872
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
- Kontakt:
Re: Dodatki do kiszonek.
Co do cebuli, to od jakiegoś czasu kisi się ją jako zdrową alternatywę do cebulek marynowanych i dla jej prozdrowotnych właściwości. Wystarczy, przegotowana woda, sól, kilka cebul pokrojonych w plastry, tydzień (lub dłużej) w temperaturze pokojowej i jest gotowa do jedzenia, przechowujemy w lodówce, żeby spowolnić proces kiszenia. Dokładne przepisy/gramaturę można wyszukać w necie, bo niektórzy łączą ją przy kiszeniu z innymi warzywami jak choćby z marchewką. Oczywiście nie każdemu zasmakuje, ale choć raz spróbować warto.