W kuchni z Sebą
- mamiroma4
- 500p
- Posty: 544
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie K-Koźle
Re: W kuchni z Sebą
Tylko założę swój post kulinarny to padam przepis na tak pyszny sernik dla leniwych,że na śpiąco go upieczesz
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1293
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: W kuchni z Sebą
Ja też chętnie wypróbuję.
- mamiroma4
- 500p
- Posty: 544
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie K-Koźle
Re: W kuchni z Sebą
Moje ciasto to sernik... tzn. mając 7 lat ,moja babcia piekła przepyszny kołacz z serem,ale ja zjadałem posypkę i ser ,a ciasto nie za bardzo. Więc krzyki murowane powiedziałem sobie ,że jak będę duży to będę robił sernik z obustronną posypką i coś mam teraz w tym stylu.
Składniki:
proszek do pieczenia łyżeczka
mąka tortowa 400 g ( przez sitko)
jedno całe jajko
3 do 4 łyżek kakao wiatraczek
szczypta soli
cukier (szklanka po małej nutella)
cała margaryna Kasia lub masło (będzie bardziej chrupiące ciasto) jednak do masy dodać najpierw 3/4 margaryny czy masła i ewentualnie dodawać po troszkę
Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na dwie części i do zamrażarki ( kulki równe i w osobnych woreczkach)
Czas na ser ( a ciasto się chłodzi) w zamrażarce bo im twardsze tym lepiej się trze na tarce)
4 x ser półtłusty Klimek z Lidla(najlepszy) tak by był 1 kg ( przez prasę) można nie trzeba
5 jajek( oddzielamy żółtko od białka) i białko ubijamy w osobnej misce
jeden waniliowy lub śmietankowy budyń
3/4 szklanki(mała nutelli)
prażone migdały te blanszowanie ,nie spalić)
Więc tak.... ser przez praskę do tego cukier i budyń(proszek) i 5 żółtek ( wymieszać )+ migdały oraz dodajemy ubite białko.
Wyjmujemy dwie kulki ciasta z zamrażarki
Na blachę (nie tą wielką a wyższą trochę i dłuższą) kładziemy papier do pieczenia i trzemy na tarce ciasto (spadają wiórki średnie nie malutkie )
Na starte ciasto wykładamy masę serową ,równo na całej powierzchni ,potem ścieramy drugą kulkę i równo(jak się da) zasypujemy ser .
Piekarnik na 160 stopni max 170 i godzina ,ale po 45 min sprawdzić nie używam termoobiegu
Smacznego
Składniki:
proszek do pieczenia łyżeczka
mąka tortowa 400 g ( przez sitko)
jedno całe jajko
3 do 4 łyżek kakao wiatraczek
szczypta soli
cukier (szklanka po małej nutella)
cała margaryna Kasia lub masło (będzie bardziej chrupiące ciasto) jednak do masy dodać najpierw 3/4 margaryny czy masła i ewentualnie dodawać po troszkę
Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na dwie części i do zamrażarki ( kulki równe i w osobnych woreczkach)
Czas na ser ( a ciasto się chłodzi) w zamrażarce bo im twardsze tym lepiej się trze na tarce)
4 x ser półtłusty Klimek z Lidla(najlepszy) tak by był 1 kg ( przez prasę) można nie trzeba
5 jajek( oddzielamy żółtko od białka) i białko ubijamy w osobnej misce
jeden waniliowy lub śmietankowy budyń
3/4 szklanki(mała nutelli)
prażone migdały te blanszowanie ,nie spalić)
Więc tak.... ser przez praskę do tego cukier i budyń(proszek) i 5 żółtek ( wymieszać )+ migdały oraz dodajemy ubite białko.
Wyjmujemy dwie kulki ciasta z zamrażarki
Na blachę (nie tą wielką a wyższą trochę i dłuższą) kładziemy papier do pieczenia i trzemy na tarce ciasto (spadają wiórki średnie nie malutkie )
Na starte ciasto wykładamy masę serową ,równo na całej powierzchni ,potem ścieramy drugą kulkę i równo(jak się da) zasypujemy ser .
Piekarnik na 160 stopni max 170 i godzina ,ale po 45 min sprawdzić nie używam termoobiegu
Smacznego
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1293
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: W kuchni z Sebą
O super dziękuję Romku chętnie wypróbuję
A ja polecam Wam taki kwiat drożdżowy..
Ja smaruję go dżemem jabłkowym moja rodzina go uwielbia.
http://www.podlasie24.pl/kulinaria/na-d ... 24161.html
Może macie jakieś fajne przepisy na przystawki, bo komunia niedługo?
A ja polecam Wam taki kwiat drożdżowy..
Ja smaruję go dżemem jabłkowym moja rodzina go uwielbia.
http://www.podlasie24.pl/kulinaria/na-d ... 24161.html
Może macie jakieś fajne przepisy na przystawki, bo komunia niedługo?
- wiridiana
- 500p
- Posty: 529
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wołomin
Re: W kuchni z Sebą
wanda7 pisze:Seba, a może jakiś przepis na proste ale pyszne ciasto dla leniwych? No wiesz, dodać wszystkie składniki, wymieszać mikserem i piec.
Z ciasta dla leniwych to szarlotka sypana, ale nie teraz na nią sezon.
Szklanka mąki, szklanka kaszy manny, szklanka cukru pudru i mieszamy plus łyżeczka proszku do pieczenia.
Potem sypiemy na blachę szklankę mieszanki i rozkładamy połowę startych jabłek (np wzbogaconych z skórkę do pieczenia i cynamon), na to kolejna szklanka mieszanki i jabłka i na koniec ostatnia szklanka. Na wierzch margaryna porozkładana i do piekarnika na 175C na 40-45 min (póki góra nie będzie zrumieniona).
Proste szybkie i bez zakalca.
- mamiroma4
- 500p
- Posty: 544
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie K-Koźle
Re: W kuchni z Sebą
Pyszny tak ,że na komunię tylko on wystarczyGraszka pisze:O super dziękuję Romku chętnie wypróbuję
A ja polecam Wam taki kwiat drożdżowy..
Ja smaruję go dżemem jabłkowym moja rodzina go uwielbia.
http://www.podlasie24.pl/kulinaria/na-d ... 24161.html
Może macie jakieś fajne przepisy na przystawki, bo komunia niedługo?