Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3  
Autor Wiadomość
max1232
 Tytuł: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 31 sty 2020, o 11:56 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 795
Skąd: Białystok

 0 szt.
Witam wszystkich ! Jak wiecie to od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad założeniem swojego wątku kulinarnego, parę osób mnie do tego przekonywało no i stało się ! Witam wszystkich w moim kulinarnym wątku ! :wit Chciałbym aby stał to się wątek ogólno kulinarny z przepisami, poradami i ciekawostkami kulinarnymi. Zachęcam was również do publikowania !

A tak w skrócie dla tych którzy mnie jeszcze nie znają :wink:
Jestem Sebastian, mam 24 lata i pracuję w małym bistro jako szef kuchni jednak z wykształcenia jestem cukiernikiem ! W wolnych chwilach po pracy spełniam się jako zapalony działkowiec i fan roślin egzotycznych ;:306

Na początek wstawiam obiecany w Klubie Wesołych Ogrodników przepis na pączki !

Pączki Seby

Obrazek

:arrow: 450 g mąki pszennej
:arrow: 180 ml mleka
:arrow: 150 g masła, roztopionego i przestudzonego(ja po roztopieniu dolewam zimnego mleka aby schłodzić do odpowiedniej temperatury ok 36 stopni)
:arrow: 6 żółtek
:arrow: 50 g świeżych drożdży
:arrow: 6 łyżek cukru
:arrow: 1,5 łyżki spirytusu

Do miski przesiewamy mąkę, rozczyn(kruszę drożdże do miseczki, dodaję 4 łyżki cukru i rozcieram do upłynnienia. dodaję 2-3 łyżki mąki i mieszam do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany, odstawiam na 10-15 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu) i pozostałe składniki. Wszystko mieszamy do połączenia. Ciasto będzie luźne ale takie właśnie ma być ! Forumjemy kulę i odstawiamy do miski natłuszczonej olejem. Przykrywamy i odstawiamy na ok 1.5h w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Na tym etapie, jeśli nie planujemy smażyć pączków tego samego dnia a dopiero następnego możemy ciasto równie dobrze przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Ciasto będzie bardzo wolno ale rosło i nie ma ryzyka że przerośnie przez noc. Ciasto wyrośnięte w lodówce wyciągamy jakieś 30 minut przed formowaniem pączków i lekko je ogrzewamy, takie ciasto moim zdaniem lepiej się formuje.
W czasie kiedy ciasto rośnie, wycinamy kwadraty z papieru do pieczenia(ok 9x9cm) na których będziemy układać nasze pączki.
Kiedy mamy ciasto wyrośnięte/ogrzane maczam ręce w oleju tak aby były lekko tłuste, formuję kulki po ok 80gram i układam na papierki.(do formowania nie używam mąki ponieważ będzie szybko się paliła w tłuszczu na którym smażymy i będzie trzeba często wymieniać) Tak uformowane pączki odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem i czekam aż podwoją swoją objętość.
Rozgrzewam w niskim ale szerokim garnku olej, u mnie zazwyczaj ok 3-4litrów. Przy użyciu termometra sprawdzam i w momencie osiągnięcia ok 180 stopni wrzucam wyrośnięte pączki na tłuszcz papierkiem do góry i upływie ok minuty delikatnie go ściągam. Pączki smażę 3 minuty z każdej strony. Wyciągamy i wykładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia. Po wystudzeniu nadziewamy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Gotowe ! Smacznego ;:333

_________________
Seba
Moje 300m2
W kuchni z Sebą


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
--julian--
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 31 sty 2020, o 12:00 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1815
Skąd: Okolice Leszna,wielkopolskie

 1 szt.
;:138 ;:138 ;:138
W końcu założyłeś swój wątek z przepisami! Wpisuję się, żeby mi nie uciekło :wink: a pączki pewnie też wypróbuję.

_________________
Mój ogród pod Przemęckim Parkiem Krajobrazowym
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
halinkab
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 31 sty 2020, o 12:05 
Offline
500p
500p
Postów: 636
Skąd: wielkopolskie

 1 szt.
Super to i ja się przyłączę :wit

_________________
Pozdrawiam Halinka
Storczyki magiczne kwiaty
Moje zielone hobby


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Black Rose
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 31 sty 2020, o 12:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2655
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Ja też chętnie tu zajrzę nie raz :)

Teraz czekam na przepis na idealny, nieopadający biszkopt ;:108

_________________
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ela151
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 31 sty 2020, o 12:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2989
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1 szt.
Ja tym bardziej, jestem ciekawa Twoich patentów na udane ciasta . ;:215

_________________
Ogród jest dodatkiem do życia, a nie jego sensem.
Życie jest piękne


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ha-Ah
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 31 sty 2020, o 12:59 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 46

 0 szt.
Napisz jaki masz sprzęt do nadziewania pączków. Ja się zawsze stresuję bo mi jakoś nie wychodzi. Dlatego nadziewam przed smażeniem.

_________________
Hanna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
wiridiana
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 31 sty 2020, o 13:52 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 272
Skąd: Wołomin

 0 szt.
I napisz jaki termometr używasz do mierzenia temperatury oleju.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anida
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 31 sty 2020, o 16:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1807
Skąd: Augustów, strefa 5b

 więcej niż 1 szt.
Dawaj też tutaj placki dyniowe.

_________________
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Igala
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 31 sty 2020, o 19:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1672
Skąd: Małopolska

 0 szt.
Ja tez czekam na idealny biszkopt :D ;:65 Także na dobre torty ;:333

_________________
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
malopolanin
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 31 sty 2020, o 21:08 
Offline
200p
200p
Postów: 371
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
Też się zapisuję, by nie zgubić wątku.
Ponieważ wszyscy czekamy na przepis na biszkopt, dla zabicia czasu proponuję oglądnąć na filmie ten rodzaj biszkoptu.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewikk77
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 31 sty 2020, o 21:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 895
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
O, Seba, :wit taki wątek nie może mnie ominąć, zapisuję i będę zaglądać. ;:108

_________________
pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
max1232
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 1 lut 2020, o 01:47 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 795
Skąd: Białystok

 0 szt.
O matko ! Jak tu dużo osób się wpisało ! Witam wszystkich, jak mi miło ;:oj :wit

Ula Przepis na biszkopt jest banalny i to tylko 3 składniki !

Biszkopt średnica tortownicy 25cm
Na jedno jajko idzie 40 gram cukru i 40 gram mąki tortowej czyli na biszkopt o średnicy 25cm używam 6 jajek i takie proporcję podaję :wink:
:arrow: 6 jajek średnich, oddzielnie żółtka a oddzielnie białka
:arrow: 240 gram cukru
:arrow: 240 gram mąki tortowej
Białka ubijamy na sztywną pianę pilnując aby ich nie przebić i stopniowo zaczynamy dodawać cukier, dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Kiedy cukier się rozpuści w masie przestajemy ubijanie i przesiewamy do masy jajecznej mąkę. Mieszamy bardzo delikatnie, najlepiej ręką w tą samą stronę w którą ubijaliśmy mikserem(jest to bardzo ważne ponieważ zmiana kierunku mieszania zniszczy w znacznym stopniu strukturę ubitych jajek przez co ciasto jest bardziej podatne między innymi na opadanie czyli jeśli miksowaliśmy w prawą stronę to i mieszamy w prawo z mąką) Ważne przy mieszaniu jest też aby mieszać jak najkrócej, bardzo delikatnie i jednocześnie pamiętając też o wybieraniu wszystkiego co opada na dno misy podczas mieszania. Jak już cała mąka jest wymieszana wylewamy ciasto do tortownicy której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy ok 50-60 minut (w zależności od piekarnika) w temperaturze 180 stopni, podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po upływie tego czasu możemy otworzyć piekarnik, aby sprawdzić czy biszkopt jest upieczony delikatnie go przyciskamy. Jeśli ciasto sprężynuje/odbija do góry to znaczy że biszkopt jest gotowy, jeśli nie to nastawiamy jeszcze jakieś 10 minut. Po tym czasie Biszkopt powinien być już upieczony. Studzimy i używamy do ciasta do którego jest nam potrzebny. Biszkopt możemy też z powodzeniem zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Odmarza w kilkanaście minut.

Hanna ja do nadziewania pączków używam zwykłego worka cukierniczego z końcówką do nadziewania, ostatnio widziałem takie w Auchanie po 6zł za sztukę na dziale z akcesoriami kuchennymi. Pączki nadziewane przed smażeniem częściej trafiają się surowe w środku lub pękają i wypływa nadzienie które strasznie strzela w tłuszczy i się pali szybko.

wiridiana jutro jak będę w pracy to zrobię zdjęcia i zobaczę jaka to firma bo powiem szczerze że nawet nie wiem, szef kiedyś kupił i póki działa i się sprawdza to korzystam i w sumie nigdy nie przyszło mi do głowy sprawdzić :;230

Anida Proszę bardzo, wstawiam przepis tutaj ;:333

Placki Dyniowe
:arrow: 250 g puree z pieczonej dyni*
:arrow: 50 g jogurtu naturalnego (tylko jeśli używasz gęstego puree)
:arrow: 2 jajka
:arrow: 2 łyżki oleju
:arrow: 2 - 3 łyżki cukru
:arrow: 1 Łyżka cukru wanilinowego
:arrow: 1 łyżeczka cynamonu
:arrow: 230 g mąki pszennej
:arrow: 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko do miski(najpierw mokre składniki a później suche, mąkę przesiać z proszkiem), wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników i smażyć ;) Ciasto można trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez ok 2 dni. Podajemy ze śmietaną waniliową, jakimś dżemikiem i owocami.
Smacznego ! ;:333

*Jeśli ktoś nie wie jak zrobić puree z dyni to proszę pisać, wszystko wyjaśnimy !

_________________
Seba
Moje 300m2
W kuchni z Sebą


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Mikar
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 1 lut 2020, o 08:28 
Offline
100p
100p
Postów: 150
Skąd: ok.Siedlec

 1 szt.
Witaj.
Czekam na przepis na puree z dyni.
Pozdrawiam.

_________________
Jerzy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
iwona0042
 Tytuł: Re: W kuchni z Sebą
PostNapisane: 1 lut 2020, o 18:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 20043
Skąd: Szczecin

 więcej niż 1 szt.
Ale fajnie, wpisuję się :wit

_________________
Zapraszam do swojego ogrodu cz.14
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 38 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 39 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *