Najpyszniejsze ogóreczki jakie znam więc wklejam :
OGÓRKI W ZALEWIE KECZUPOWEJ
1 L wody
1/2 szklanki octu
1,5 szklanki cukru (mozna dac 1 szklanke)
2 łyżki soli
8 łyżek pikantnego keczupu ( najlepszzy taki w słoiku)
Ogórki pokroić w ćwiartki wdłuż ze skórą.
Do każdego słoika włozyć koper ,ziele ang,pieprz,gorczyca,czosnek.Gotować 15 minut.


Plus ze str 34
Ogórki na zimę wg Labki
4 kg ogórków, takich mięsistych, większych niż na korniszony
4 główki czosnku, może się wydawać dużo, ale tak ma być
4 marchewki
3 papryczki chilli świeże lub w proszku
3 łyżki soli
1 szklanka oleju
0,5 litra octu
3/4 kg cukru
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca
ogórki pokroić ze skórą w dość grube plastry ( takie 0,5 cm ), marchewki i czosnek drobniej ale też w plasterki,
dodać do pokrojonych warzyw sól,
zostawić na noc do "przegryzienia"
następnego dnia do garnka odlać powstały sok, którego pod żadnym pozorem nie wylewać
1 szklankę oleju podgrzać i wlać do ogórków, dodać pokrojone drobno papryczki chilli lub dosypać suszonego chilli
odlany wcześniej z ogórków płyn połączyć z octem, dodać cukier i zagotować
po przestudzeniu zalać ową zalewą nasze pokrojone ogóraski, dokładnie łapką mieszając
do słoików wrzucić wg uznania przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gorczycę- po kilka kuleczek
nałożyć dość ciasno powstałą sałatkę do słoików z przyprawami
zapasteryzować dość krótko, 5 minut od zagotowania

