Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 632 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 38  
Autor Wiadomość
X_Ro-a
 Tytuł: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 28 lis 2011, o 15:59 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 604

 0 szt.
Zakładam ten wątek aby osoby zainteresowane potrawami wigilijnymi nie szukały w gąszczu innych przepisów.
Zapraszam do dzielenia się swoimi sprawdzonymi przepisami.
Wątek otwarty jest dla wszystkich. ;:108


Barszcz
Przygotowanie kwasu buraczanego ( przygotowują go około 15 grudnia)
1,5 kg buraczków
3,4 ząbki czosnku
skórkę razowca (albo 1 kromkę)

Umyte i obrane buraczki pokroić i ułożyć w słoju
Zalać przegotowaną wodą
dodać czosnek i kromkę razową
Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na 6 dni
po tym terminie zlać do butelki i przechowywać w lodówce.

[b]Barszcz[/b] (gotuję 22 i 23-12)

1,5 kg buraczków
3 ząbki czosnku( ja daję nawet 5)
ok 30gr suszonych grzybów
cebula
włoszczyzna
sól,pieprz,liść laurowy( u nas na to mówi się listek bobkowy :;230 )
ziele angielskie( my mówimy kubaba ;:108 )
sok z cytryny, cukier
2-3 szklanki kwasu buraczanego

Surowe buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce i skropić sokiem z połowy cytryny
zalać buraki wrzącą wodą i trzymać na bardzo małym ogniu ok 3 godz, uważać aby się nie gotowały ( to robię 22-12)
odstawić to na noc do wystygnięcia. Następnie odcedzić.
Grzyby umyć ,namoczyć i także odstawić na noc lub na kilka godzin.
Następnego dnia
Obrać włoszczyznę zalać 3 litrami wody, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz pozostałe przyprawy.Gotować około 30 min p, po czym odcedzić.
Wywar połączyć z barszczem,dodać kwas buraczany doprawić wg uznania solą, pieprzem cytryną i cukrem.Ja dodaję jeszcze trochę majeranku.

Zupa grzybowa
Usmażyć kilka naleśników,po wystudzeniu zwinąć w rulon i zamrozić.( można to zrobić nawet teraz)
10 dkg suszonych grzybów
1 średnia cebula
4 kostki rosołowe
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 żółtko
sok z 1/2 cytryny
sól,pieprz

Suszone grzyby namoczyć w wodzie na całą noc a następnie wraz z cebulą przepuścić przez maszynkę.
Masło stopić,dodać grzyby oprószyć mąką,podlać wodą i dusić do miękkości.W wodzie rozpuścić kostki rosołowe. dodać podduszone grzyby,zagotować.Żółtko zmieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny,wlać do zupy,nie gotować, przyprawić do smaku.
podawać z pokrojonymi naleśnikami. (zupę gotuję 23-12 naleśniki rozmrażam również 23-12)

Śledzie korzenne
1/2 kg filetów śledziowych
3 średnie cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
mielone: cynamon,goździki,pieprz,ziele angielskie
drobno posiekany korzeń imbiru( wielkość orzecha włoskiego)
4-5 pokruszonych liści laurowych
2 łyżeczki cukru pudru
cukier,sól,pieprz i natka pietruszki do dekoracji.
wszystkie przyprawy korzenne dokładnie utrzeć z pudrem cukrem i posypać nimi pokrojone na kawałki śledzie i wymieszać.
Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki
Następnego dnia ,obrać cebulę, pokroić w cienkie plasterki i zeszklić na oleju.
Dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz i cukier,dokładnie wymieszać, ostudzić.
Na półmisku układać na przemian śledzie i cebulę,przystroić natką pietruszki.

Śledź po szwedzku

8 filetów śledziowych
102 czerwone cebule
1 por
1/2 szklanki octu winnego
5 łyżek cukru
1 łyżka ziaren ziela angielskiego

Do rondelka wlać ocet oraz 3/4 szklanki wody
dodać cukier i ziele angielskie,krótko zagotować.
Odstawić do wystygnięcia
Opłukane i osuszone śledzie pokroić na kawałki.
Cebulę i por pokroić w krążki
W szklanym naczyniu układać warstwami przygotowane składniki i zalać marynatą.Wstawić na noc do lodówki.

Śledzie z majonezem i keczupem
4 matjasy
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki keczupu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka przyprawy maggi
1/2 litra mleka
cytryna,cukier,sól

Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny
osączyć,pokroić na kawałki
ułożyć na półmisku,skropić sokiem z cytryny, posypać szczyptą cukru.
Majonez wymieszać ze śmietaną,musztardą i keczupem,dodać maggi
przyprawi do smaku,solą,cukrem, sokiem z cytryny i tak przygotowanym sosem zalać śledzie.
Przynajmniej na godzinę wstawić do lodówki.

Pilaw
1 szklanka ryżu
1 kostka bulionowa
20 dkg. pieczarek
2 marchewki
1/2 średniego selera
1 korzeń pietruszki
1 por
25 dkg żółtego twardego sera
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku

Opłukany i osączony ryż podsmażamy na oliwie na złoty kolor
warzywa szatkujemy na grubej tarce i podsmażamy na maśle razem z pieczarkami
wszystkie produkty wkładamy do garnka zalewamy dwoma szklankami bulionu i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 15-20 min.
doprawiamy do smaku,solą i pieprzem.
Następnie dodajemy połowę potartego sera,wymieszamy,zawijamy garnek w ręczniki i na 2,5 godziny wstawiamy pod kołdrę.
Przed podaniem na stół posypujemy resztą sera i zapiekamy aż ser się rozpuści.

Pierogi gotowane z pieczarkami
ciasto:
40 dkg mąki pszennej
żółtko
2 łyżki rozpuszczonej margaryny
1/2 szklanki letniej wody
farsz
40 dkg pieczarek
cebula
jajko
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki tartej bułki
sól,pieprz

Pieczarki i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle,
doprawić solą i pieprzem,po przestudzeniu połączyć i wyrobić z natką,jajkiem i bułką tartą.

Na stolnicy przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, dodać żółtko,margarynę,posolić i wyrobić ciasto dolewając ciepłą wodę
Gładkie, wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min.
Po tym czasie rozwałkować na cienkie placki,szklanką wykroić krążek, na środek każdego krążka nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi.

Ja takie pierogi robię już na początku grudnia, zamrażam rozłożone na blaszce a potem przekładam do woreczka i tym sposobem nigdy mi się nie sklejają.

Pierogi pieczone z grzybami
ciasto
50 dkg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżka margaryny
sól

Frsz

50 dkg świeżych (mrożonych) grzybów różnych w ostateczności mogą być pieczarki
2 cebule
2 łyżki białego wytrawnego wina
2 łyżki margaryny
2 łyżki startego żółtego sera
sól,pieprz,tymianek

oczyszczone grzyby i obrane cebule, drobno pokroić.
W rondlu stopić margarynę, zeszklić na niej cebulę,do dać grzyby i chwilę smażyć mieszając, skropić winem,dodać pieprz, sól, tymianek, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 30 min
Odparować, przestudzić, wymieszać z serem, doprawić do smaku

Ziemniaki obrać, zemleć ,ostudzić, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną,
wlać stopioną margarynę,wbić jajka, lekko osolić, dokładnie zagnieść ciasto.
Stolnicę posypać mąką. uformować wałek z ciasta.
Odcinać plasterki, rozgniatać na dłoni, nadziewać farszem, starannie skleić.
ułożyć na blasze wysmarowanej margaryną
piec w nagrzanym piekarniku 200st. na złoty kolor.
Po wystygnięciu zamrażam i czekają sobie na święta.

Pierożki z ciasta francuskiego-do barszczu

30 dkg ciasta francuskiego.
Farsz:
2 puszki koreczków holenderskich
4 łyżki drobno startego żółtego sera
1 łyżka margaryny.

Lekko rozmrożone ciasto pokroić na małe kwadraty.
Na każdym ułożyć kawałek filecika, ciasto zwinąć
Każdy kawałek obtoczyć w startym serze, ułożyć w formie nasmarowanej margaryną
Wstawić do gorącego piekarnika 200st.
Piec do zarumienienia.
doskonałe do barszczu lub innych czystych zup


Góra   
  Zobacz profil      
 
babuchna
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 28 lis 2011, o 16:13 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 7497
Skąd: Śląsk

 więcej niż 1 szt.
Jestem , i będę korzystać! ;:108
Dzięki za podzielenie się swoimi przepisami ,
nie ma to jak sprawdzone od koleżanek , a nie z gazet! :wink:

To ja od siebie , ;:108
z racji że grzyby mnie niestety straszą. :roll:

Wigilijna Kapusta z Grochem
dla nielubiących grzybów :wink:

0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg grochu całego
kostka warzywna , lub kucharek
marchewka
ziele angielskie
liść laurowy

Kapusty nie płuczemy zbytnio , ma być nieco kwaśniejsza.

Kapustę ugotować z zielem i listkiem , kostką warzywną [ lub kucharkiem] oraz marchewką ,
tej dodajemy bardziej dla wyglądu niż smaku.
Groch namoczyć w poprzedni wieczór , i ugotować , bez soli oczywiście.
Jeśli w kapuście będzie zbyt dużo wody , odlać do poziomu mniej więcej 3/4 wysokości kapusty,
tak samo postąpić z grochem ,
połączyć groch z kapustą ,
doprawić do smaku ,
pieprz , sól,
lub inne,
zasmażyć .

Smacznego.

_________________
Do Doroty- babuchny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-k-k
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 28 lis 2011, o 20:20 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 221

 0 szt.
Śledź po kokolidkowemu

1 opakowanie śliedzi matias
2 ogórki kiszone
1-2 cebule.

Śledzie płuczę, żeby się pozbyć "ichniego" oleju, kroję na kawałki ok. 3 cm , siekam ogórki i cebulę.
Układam warstwami: śledzie, ogórek, cebula. Zalewam olejem. Robię minimum dzień wcześniej.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kasencja
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 28 lis 2011, o 20:36 
Ja robię kapustę z grochem, ale z kapusty słodkiej. Kiszonej akurat w tym zestawieniu nie lubię, choć normalnie uwielbiam :) .

Do tego daję jeszcze startą marchewkę, ze dwie łyżki przecieru, kilka grzybków suszonych, ziele, listek laurowy, sól, pieprz, kucharek i majeranek, ewentualnie odrobinę zasmażki na koniec gotowania.
To moja ulubiona potrawa wigilijna ;:108 .

Śledzie po mojemu:

- 5-6 śledzi solonych matias
- 3 cebule
- 2 duże łyżki cukru
- 2-3 ogórki kiszone
- 3 jajka ugotowane na twardo
- majonez

Śledzie moczę w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroję w kostkę i zasypuję cukrem. Ogórki kroję w kosteczkę, jajka w połówki.

Śledzie układam na talerzu na półokrągło, w środek wkładam połówki jajek. Cebulę odciskam z soku dodaję pokrojone ogórki i doprawiam odrobiną majonezu. Układam ją obok śledzi, a na jajka dodatkowo nakładam odrobinę majonezu i posypuję dla dekoracji papryką słodką w proszku. Przepyszne.


Góra   
       
 
X_Ro-a
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 28 lis 2011, o 21:42 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 604

 0 szt.
Kluski z makiem
1/2 kg mąki
2 jkja
4 łyżki masła
20 dkg miodu
aromat waniliowy
15 dkg rodzynek
orzechy włoskie i laskowe
kilka fig i kilka
20 migdałów
kandyzowana skórka pomarańczy

Mak zalać gotowaną wodą, przecedzić, następnie zalać gotowanym mlekiem i odstawić na noc
Następnego dnia odcedzić i zemleć 2 razy a nawet trzy, używając sitka o małych oczkach
mak wymieszać z miodem, dodać do smaku aromat i drobno posiekane orzechy i bakalie.
Rodzynki namoczyć a następnie dodać do maku, całość wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.

Masę makową przygotowuję kilka dni przed wigilią

Mąke przesiać,dodać jajka i odrobinę wody,zagnieść twarde makaronowe ciasto, rozwałkować na cienkie placki, stale podsypując mąką.
Pokroić w ok.1 cm paski a te również na ok 1 cm kwadraty
Wrzucić do lekko osolonej gotującej wody, ugotować i odcedzić, na sicie przelać letnią wodą.
Polać stopionym masłem i ostudzić, przed podaniem wymieszać z przygotowanym makiem.

Zamiast robić samemu kluski , można kupić gotowe łazanki

Karp smażony

1 karp (ok 1 kg)
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
sól, olej do smażenia
do przybrania: natka pietruszki, cząstki cytryny

Karpia wypaproszyć, odciąć ogon,łeb i płetwy-opłukać
Pokroić wzdłuż, usunąć kręgosłup, pokroić na porcje, posolić.
Tartą bułkę wymieszać z orzechami.
Jajko roztrzepać z 1 łyżką wody
Kawałki ryby obtoczyć w mące,zamoczyć w jajku i obtaczać w tartej bułce wymieszanej z orzechami.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu.
Przykryć na wstawić na 5 min do rozgrzanego piekarnika.
Na półmisku przybrać natką pietruszki i cząstkami cytryny.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Ruda2011
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 28 lis 2011, o 22:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3234
Skąd: Południe Warszawy

 1 szt.
Śledzik Rudej

Przygotować 3-4 dni wcześniej

1 opakowanie Matjasów
2 duże cebule
2-3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
szczypta papryki w proszku
olej jadalny - tyle, żeby przykrył śledzie

Śledzie pokroić na części i lekko popieprzyć.
Cebulę pokroić w grubą kostkę ( byle jak ).
Olej rozgrzać, wrzucić ziele i liść, po chwili cebulę - zeszklić. Cebuli musi być dużo - na gęsto. Dodać paprykę.
Pomieszać chwilę. Gorącą mieszanką olejowo-cebulową zalać śledzie.
To wszystko - smacznego i Wesołych Świąt.

_________________
pozdrawiam - Mariola
w "rudym" ogRODzie
ogrodowe sztuczki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mirdem
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2011, o 10:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3460
Skąd: Bielsk Podlaski

 1 szt.
No to ja też się dopiszę :wit

Śledź a'la Milanówek

Należy go zrobić 4-5 dni wczesniej , zeby się " przegryzł"
1/2 kg filetów śledziowych małosolnych ( wymoczyć)
2łyż cukru
1/3 szkl oleju
1/4 szkl octu (nawet troche mniej )
3-4 łyż koncentratu pomidorowego ( koncentrat musi być dobry!!!!)
2-3 cebule
ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
1/2 opakowania ziaren gorczycy

Cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklic na oleju, dodać cukier , chwilę smażyc mieszając , wlac ocet, dodać ziele angielskie , liść i koncentrat . Dusić killka minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia , dodac ziarna gorczycy - wystudzić.
Filety śledziowe pokroić w dzwonka . Układac w słoiku warstwami , warstwa śledzi , warstwa sosu ( końcową warstwąpowinien byc sos - wstawic do lodówki niech się " przegryza" :wit



i jeszcze przepis na rybe , który ma te zaletę , że moze byc podawany na zimno i na gorąco ( zaleznie od czasu jakim dysponujemy . Jeżeli mam czas ta ryba robi za danie na goraco - robię ją przed kolacją , jezeli czas nas goni , robię poprzedniego dnia i podaję jako przystawkę )

Ryba po węgiersku
Filety ryby morskiej ( ja lubię mirunę lub solę) w ilości zależnej od ilości osób przy stole ( można robić z 1kg albo z 1/2kg- zależy) przyprawić w/g uznania obtoczyc w mące i usmażyc na oleju.Odstawić.

Oddzielnie poddusic 3-4 cebule ( wpółplasterki), dodac 1szkl wody , liść laurowy , ziele pieprz , dodać szczyptę kw cytrynowego lub łyżkę octu winnego ( ja robię z octem ) , 3-4 łyzki dobrego koncentratu. Wymieszać , dodac słodka papryke w proszku i pokrojony owoc papryki świezej ( ja dodaję jeszcze swoją paprykę suszoną). Włożyć przygotowane wcześniej filety rybne i dusić razem do ok 10 min. Podawac wedle uznania zimne lub gorace.

Smacznego :lol:

_________________
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Kasencja
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2011, o 11:40 
Sos grzybowy

- Dowolna ilość grzybów suszonych
- cebulka, ale nie koniecznie
- słodka śmietanka
- sól, pieprz

Grzyby gotuję, odcedzam, podsmażam na patelni z cebulką, doprawiam do smaku solą, pieprzem i zalewam słodką śmietanką.
Danie proste i smaczne.

Śledzie w sosie chrzanowym

- 5-6 matiasów
- 2 średnie cebule
- 3- 4 korniszony
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżeczki chrzanu tartego ze słoika ( można więcej, będzie ostrzejszy )
- szklanka śmietany kwaśnej

Śledzie wymaczam w wodzie, potem kroję na kawałki. Cebulę kroję w kosteczkę i sparzam wrzątkiem. Ogórki kroję na kwadraciku.
Ze śmietany, majonezu i chrzanu robię sos, który doprawiam solą i pieprzem.
Do półmiska wkładam odcedzoną z wody cebulę na nią ogórki, za końcu śledzie i zalewam sosem.


Góra   
       
 
x_o-a
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2011, o 12:41 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 1065

 0 szt.
Nie wiem jakie macie przepisy, oto mój ulubiony:
Ryba po grecku
Ryba: morszczuk, mintaj lub dorsz ( około 60 dag), najczęściej obtaczana w jajku i ( bułce z ? mąki krupczatki)- smażona na oleju. ( Zdarzało mi się nie obtaczać :) )
Rybę przygotowuję pierwszą i kiedy jeszcze dochodzi na patelni chwilę pod przykryciem, szykuję warzywa:
3-4 cebule
? - 1 paczki warzyw mrożonych
2-3 marchewki
Około ? szkl. ketchupu, może mniej?
Pokrojoną cebulę smażę na patelni teflonowej na naprawdę niewielkiej ilości oleju, kiedy się zeszkli dodaję mrożonkę ? włoszczyznę, duszę około 10 minut i na koniec dodaję startą marchew. Duszę jeszcze około 5-10 minut. Pod koniec dodaję ketchup ( ja firmy Kotlin, łagody).
Jeszcze jakieś przyprawy ? pieprz, sól. Lubię warzywa jeszcze twardawe, nie paćkę :wink:
Układam warstwami w misce: ryba , warzywa, najczęściej trzy ? cztery warstwy.
Ryby które jadam w restauracji są jak dla mnie zbyt pomidorowe i zbyt zlane olejem :) .


Góra   
  Zobacz profil      
 
babojola
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2011, o 16:55 
Offline
200p
200p
Postów: 272
Skąd: Słubice
Świetnie,że juz jest taki wątek, na pewno skorzystam ;:138

_________________
Pozdrawiam Jola
Babojolowy koniec świata.
Biżuteria koralikowa babojoli.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Bogumilka
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2011, o 18:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3613

 1 szt.
Pierożki Bogumiłki

Na stolnicę wsypać mąkę, w środek wlać trochę oleju i zarobić ciasto ciepłą wodą. Część ciasta rozwałkować, a część schować pod ściereczkę. Z placka wykroić krążki (te są od szklaneczki) i nakładać farsz. Zlepić. Wrzucać do wrzątku i jak wypłyną natychmiast wyjąć. Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Po wyjęciu z wody zostawic na talerzu żeby wystygły.Jak widać na fotce nie stykają się ze sobą,bo sie posklejają.
Po ostudzeniu polewam olejem, prawie je moczę w oleju i na taką tackę rozkładam co jest nad szufladami w zamrażarce. Obrazek Część rozkładam na talerzach i do szuflady wkładam. Po kilku godzinach są już zamrożone to sortuję do woreczków.
DCN ;:108

-- Wt 29 lis 2011 17:47 --

Pierożki Bogumiłki
Dzielę wątek,bo mi nie chce wejśc wszystko i idzie w kosmos :cry: proszę o wybaczenie :oops:

Dzisiaj zrobiłam 210 szt pierożków różnej wielkości z moich sprzętów.
Obrazek Obrazek Obrazek To są pierożki z najmniejszego lejka, ale mam też z tego większego ;:223 ......nie zgrały mi się....zaraz to naprawię :oops:

_________________
Uszytki moje


Góra   
  Zobacz profil      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2011, o 18:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2030
Skąd: Łódź

 1 szt.
Spróbujcie takiego makaronu :
Nadaje się do klusek z makiem, ale moim zdaniem i do rosołu. Do wszystkiego.
1 kg mąki makaronowej polskiej, krupczatki 500, lub podobnej.
1 płaska łyżeczka soli.
1 płaska łyżeczka cukru.
Tyle jaj ile się da zagnieść.
Bez dodatku wody !!!
Reszta to wiadomo . Wałkowanie, suszenie, cięcie. No i gotowanie.
Uwaga ten makaron bardzo rośnie w czasie gotowania.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Bogumilka
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2011, o 18:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3613

 1 szt.
Pierożki Bogumiłki

Sposób wykonania :wink:
-na brzegu placka nalożyć farsz
-zwinąć placek i przyłożyć foremkę
-dobrze przycisnąć

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pierożki po zamrożeniu wkładam do woreczków i czekam na święta :heja Obrazek Życzę wszystkim łatwego wykonania pierożków i smacznego :tan

_________________
Uszytki moje


Góra   
  Zobacz profil      
 
X_Ro-a
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2011, o 22:14 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 604

 0 szt.
Bogumiłko miła a składniki i przepis na farsz będzie :?:

-- 29 lis 2011, o 21:18 --

krzysztofkhn napisał(a):
Spróbujcie takiego makaronu :
Nadaje się do klusek z makiem, ale moim zdaniem i do rosołu. Do wszystkiego.
1 kg mąki makaronowej polskiej, krupczatki 500, lub podobnej.
1 płaska łyżeczka soli.
1 płaska łyżeczka cukru.
Tyle jaj ile się da zagnieść.
Bez dodatku wody !!!
Reszta to wiadomo . Wałkowanie, suszenie, cięcie. No i gotowanie.
Uwaga ten makaron bardzo rośnie w czasie gotowania.


Jeszcze nigdy nie próbowałam z mąki krupczatki,na pewno wypróbuję.
Co do ilości jajek to ja daję 1 jajko na 100gr mąki no chyba, że są malutkie to jedno dołożę.
Potwierdzam, makaron bardzo rośnie i jest wyjątkowo pyszny.


Góra   
  Zobacz profil      
 
lora
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2011, o 22:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10806
Skąd: lubelskie

 1 szt.
...muszę ten makaron zrobić ...prawie krupczatki nie używam..

_________________
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
RomciaW
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 29 lis 2011, o 23:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5360
Skąd: Łódź

 więcej niż 1 szt.
Misiu, krupczatka jest super na kruche ciasto ,wypróbowałam ;:138 O matko nie nadążam :tan Mariolka, robię śledzie identyczne tylko dokładam rodzynki ;:108

_________________
POZDRAWIAM Romcia
Spis moich wątków. Działka Romy wśród jezior-wspomnienie lata cz.6


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Jagusia
 Tytuł: Re: Potrawy Wigilijne
PostNapisane: 30 lis 2011, o 09:13 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3326
Skąd: Puławy

 1 szt.
Bogumilka napisał(a):
Pierożki Bogumiłki

Sposób wykonania :wink:
-na brzegu placka nalożyć farsz
-zwinąć placek i przyłożyć foremkę
-dobrze przycisnąć

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pierożki po zamrożeniu wkładam do woreczków i czekam na święta :heja Obrazek Życzę wszystkim łatwego wykonania pierożków i smacznego :tan


TO JEST LEJEK :shock: Do głwoy by mi nie przyszło.... Super pomysł ;:138

-- Śr 30 lis 2011 08:32 --

Dwa w jednym ze śledzia: sałatka i rolmopsiki

Składniki:
Kilo filetów śledziowych solonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
5 cebul średniej wielkości
grzybki, ogórki, papryka marynowane pokrojone w kostkę ok.1cm
garść rodzynek
garść pokrojonych drobniutko orzechów włoskich
olej, ocet, sól, pieprz, woda
wykałaczki

Najpierw robię rolmopsiki:
Z każdego fileta wykrawam tak jakby skórę [czyli kładę fileta na desce i nożem kroję wzdłuż stołu tak na 2 mm - nóż płasko do stołu leży. hmmm nie wiem czy to zrozumiałe. Chodzi o to żeby otrzymać taki filet bardzo cieniutki a długi]. Otrzymujemy w ten sposób filet o wymiarach mniej więcej długości 15 cm szerokości 4 cm grubości 2 mm. Każdy z nich rozkroić wzdłuż żeby miały po 2 cm szerokości. i z takich długich, wąskich paseczków zwijam rolmopsy. Na każdy paseczek kładę krążek cebuli [jak są za duże to z każdego zdejmuję zewnętrze kółka, będą do sałatki], na cebulę ogórka i albo paprykę albo grzybka, zwijam i spinam wykałaczką i do słoika. Jak już wszystkie są w słoiku robię zalewę w proporcjach na szklankę wody, pół szklanki oleju, sól, pieprz i ocet do smaku. Jedni wolą ostrzejsze inni mniej. Wszystko miksuję i zalewam śledzie. Można zrobić i tydzień wcześniej. trzymać w chłodnym miejscu. Gdyby ktoś chciał przechowywać dłużej [bo można i ponad miesiąc] to wtedy bez wody zalewa.

Sałatka śledziowa:
Pozostałą część śledzia [to zostało po wykrojeniu filetów na rolmposy] kroję w kostkę 1 cm, kroję też drobniutko pozostałą po robieniu filetów cebulkę. Cebulę obsmażam na szklisto na oleju, dorzucam śledzie, przecier,2-3 łyżki wody, rodzynki i orzechy. Jeszcze chwilę to wszystko duszę i ciepłe nakładam do słoików, żeby się macerowało.

mam nadzieję że zrozumiecie... jak będę robiła na święta to cyknę zdjęcia.

_________________
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 632 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 38  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *