Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Autor Wiadomość
mnmlista_pl
 Tytuł: Żywność z "RODOS-u" prze cały rok dla jednoosobowego gospodarstwa
PostNapisane: 23 sie 2019, o 20:45 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 2

 0 szt.
Witam Forumowiczów,

Jakiś czas temu powróciłem z krajowej emigracji (tzn. przeniosłem się z metropolii do małego, rodzinnego miasta) i odziedziczyłem RODOS ok. 411 m2 po zmarłym Tacie. Nie był on uprawiany przez 15 lat. Obecnie wydzielam ogród warzywny ok. 100 m2. Jest też dość duża altana na nim.

Jestem początkującym ogrodnikiem i w związku z tym mam pytanie (problem).

Mianowicie tworzę jednoosobowe gospodarstwo domowe bez dostępu do piwnicy (nowoczesny blok :)). Posiadam trochę miejsca w szafkach kuchennych (aneks w kawalerce) na ewentualne przetwory. Moja dieta to dieta wegetariańska głównie choć jem też mięso (w ograniczonych ilościach) i inne odzwierzęce wyroby. Mam dość dużą lodówkę (150 cm z trzema szufladami w zamrażarce)

Pytanie jest takie. Jak najlepiej rozplanować ten ogród warzywny (jakie rośliny i kiedy siać) tak, aby:

a) w miarę możliwości "zjadać" wszystko na bieżąco, tzn. nie mieć danego warzywa w namiarze a za kilka dni kupować go w warzywniaku?

b) mieć z tego ogródka przez możliwie jak najdłuższy czas wystarczającą ilość pożywienia żeby obyło się bez zakupu w warzywniaku?

c) co i jak przetwarzać czego mam w nadmiarze na okres jesienno-zimowy uwzględniając to, że mogę to trzymać jedynie w zamrażarce/lodówce i temperaturze pokojowej lub w działkowej altanie?

Chodzi mi o możliwie najdokładniejszy "plan" według Twojego gustu. Każda informacja jest dla mnie na wagę złota :-)

Dzięki z góry.

Pozdrawiam
Tomek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Jaga66
 Tytuł: Re: Żywność z "RODOS-u" prze cały rok dla jednoosobowego gospodarstwa
PostNapisane: 10 gru 2019, o 20:08 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Avatar użytkownika
Postów: 3
Skąd: świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Hej, Też mam działkę i mam jednoosobowe gospodarstwo i dużo korzyści z mojej działeczki. Dużo rzeczy pasteryzuję w słoiczkach. Moimi ulubionymi warzywami są ogórki, cukinie i patisony. Ogórki to oczywiście na kiszenie - około 20 litrowych słoiczków zrobiłam tego lata. Staram się nie nawozić żadna trucizną, chemią. Sieję poplon i przykopuję, Mam też kompost, który podkładam pod roślinki. Zbieram wszystkie organiczne odpadki z mojej kuchni, nawet papiery i kartony, które ponoć uwielbiają moje kanadyjskie dżdżowniczki mieszkające w komposcie. Cukinie też kisiłam z ogórkami- zbieram takie malutkie jak ogórki i razem z nimi kiszę. Oczywiście dodaję dużo własnego czosnku i chrzanu, liści porzeczki i koper. tego lata zapasteryzowałam cukinie pokrajaną z cebulą jak do leczo. Teraz tylko otwieram słoik,. dodaje troche pieczarek, czasem kiełbaski lub innego mięska i mam super szybkie pyszne danie. Polecam też rukolę i cebulę siedmiolatkę- całe lato jest z nich pożytek. Buraczki też starłam w maszynce do mięsa z przystawką na warzywa po wcześniejszym ich ugotowaniu i też zapasteryzowałam- gotowałam słoiczki około 10 minut w dużym garnku z wodą. też nie mam wielu doświadczeń ale chętnie się podzielę.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mnmlista_pl
 Tytuł: Re: Żywność z "RODOS-u" prze cały rok dla jednoosobowego gospodarstwa
PostNapisane: 10 gru 2019, o 20:53 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 2

 0 szt.
Hej,

Dzięki za odpowiedź, już straciłem nadzieję, że ktoś odpowie ;:138

A te słoiki trzymasz w temperaturze pokojowej w kuchni? Czy gdzieś indziej?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Jaga66
 Tytuł: Re: Żywność z "RODOS-u" prze cały rok dla jednoosobowego gospodarstwa
PostNapisane: 10 gru 2019, o 21:27 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Avatar użytkownika
Postów: 3
Skąd: świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Słoiki trzymam w temperaturze pokojowej. mam małą piwniczkę w bloku ale mieszkam na 4 piętrze i nie bardzo chce mi się tam schodzić. Pod ręką mam dużo w kuchni.

-- 10 gru 2019, o 20:30 --

Czasem trzymam wykopane warzywka, np marchew i pietruszkę w skrzynce drewnianej po jabłkach albo w zwykłym wiaderku w mojej małej szopce. Nawet lepiej w wiadrze, bo myszy tam się nie dostaną. Okrywam to starym kocem i czymś przygniatam- prymitywnie ale skutecznie. jak planujesz dłużej zajmować się działką to warto zrobić jakąś piwniczkę w szopce- wykopać dziurę w podłodze.

-- 10 gru 2019, o 20:31 --

Pory rosną sobie długo w gruncie. Jak przyjeżdzam z odpadami to wykopuję po trochu- super sprawa na sałatki ;-)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *