Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
beata9691
 Tytuł: Pizza - pizze
PostNapisane: 6 mar 2008, o 10:19 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 16
Skąd: Siedlce
Długo szukałam przepisu na dobre ciasto.Już nawet nie pamiętam ,gdzie go znalazłam.Robię ją od dawna i wszystkim bardzo smakuje.Najlepszym dowodem jest to ,że po zjedzeniu chcą przepis.Robi się ją błyskawicznie ,a składniki staram się mieć zawsze w domu.

Pizza

pół kg. mąki
pół kostki drożdży
6 łyżek oleju
300 ml. ciepłej wody
odrobina cukru
i najważniejsze sól do smaku :!:

inne dodatki według uznania
zawsze używam przecieru pomidorowego w kartoniku 500g

Mąkę wsypuję do miski.Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i wlewam do mąki ,dodaję odrobinkę cukru,sól do smaku :!: trochę to wymieszam i dodaję olej.Zagniatam ciasto(krótko) i dzielę na dwie części.Nie czekamy aż urośnie.Od razu przystępujemy do wałkowania.Ja rozwałkowuję na papierze do pieczenia ,koło o średnicy ok.30 cm.i zsuwam na płaską blachę od piekarnika.Ciasto smaruję raczej cienko ,ale dokładnie sosem pomidorowym.Można posypać przyprawą do pizzy ale uwaga :!: na przyprawy zawierające sól ,bo ciasto jest solone.Układamy dowolne składniki.Piekę w temp. ok. 189-190 stopni w termoobiegu.Temp. i czas pieczenia trzeba dopasować indywidualnie ,do osobistego piekarnika.
Ja wolę pizzę miękką ,dzieci też ,więc pilnuję aby spód bardzo się nie podrumienił.

teraz sos:
resztę sosu pomidorowego wylewam do miseczki.Dodaję przeciśnięty czosnek,dolewam odrobinę wody(nie za dużo aby sos nie był za rzadki) ok.4 łyżek oleju ,łyżkę ketchupu ,sól i cukier do smaku.można dodać bazylię itp.Wszystko dokładnie wymieszać.Sos jest najlepszy jeżeli przygotujemy go wcześniej.
Z tego przepisu wychodzą 2 duże pizze.
Smacznego :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Siedmiokropka
 Tytuł:
PostNapisane: 6 mar 2008, o 13:42 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 163
Skąd: Puszcza Białowieska
Proponuję zamiast cukru dać łyżkę naturalnego miodu-drożdże buszują naprawdę szybko czując naturalne wsparcie:)Sprawdziłam i potwierdzam :D

_________________
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!


Góra   
  Zobacz profil      
 
beata9691
 Tytuł:
PostNapisane: 6 mar 2008, o 14:17 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 16
Skąd: Siedlce
Tego cukru to daję malutko ,ok.pół łyżeczki ,ale dziękuję za pomysł z miodem wypróbuję przy ciastach.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Administrator
 Tytuł:
PostNapisane: 6 mar 2008, o 16:00 
Offline
---
Avatar użytkownika
Postów: 8498
Skąd: Warszawa

 więcej niż 1
A żeby była soczysta (farsz) i chrupka ?
jakieś wskazówki na taki duet :D

_________________
Mój ogród informacyjny i "rośliny bez retuszu" :wink:
Wpolityce.pl / TVP-Info / Niezalezna.pl .... - źródła prawdy i fakty 24h.
;:167


Góra   
  Zobacz profil      
 
beata9691
 Tytuł:
PostNapisane: 6 mar 2008, o 17:54 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 16
Skąd: Siedlce
Żeby była chrupka to trzeba bardziej podpiec spód.Można to stwierdzić podglądając spód podczas pieczenia .Co do soczystego farszu ,to nie wiem co masz na myśli (może pamarańcze) ;:32 ? Oczywiście to był żart.Ja dla dzieci robię prostą:ser szynka ,cebulka pieczarki i sos.Drugą dla mnie i dla męża robię ostatnio ,,chłopską''.Ser, boczek ,jajko na twardo,cebulka,ogórek kiszony, kukurydza,pieczarki.
Jeżeli chodzi o soczystą to może ananas?Tylko nie każdy lubi.

______________________
pozdrawiam Beata


Góra   
  Zobacz profil      
 
Administrator
 Tytuł:
PostNapisane: 6 mar 2008, o 18:32 
Offline
---
Avatar użytkownika
Postów: 8498
Skąd: Warszawa

 więcej niż 1
Przypominam sobie z dawnych lat - takiej już nigdzie nie produkują , ja w każdym razie nie spotkałem :
zawierało podduszoną cebulę - to nadawało chyba soczystości + może pomidor.. oprócz stand ser wędliny itd
A o chrupkość to raczej chodzi mi w całej "objętości ciasta" - to chyba zależy od składu - nie wiem , nie znam się
:wink:
PS ...a jeśli chodzi o cebule dodawaną surową czasem to dla mnie jakaś wielka pomyłka.... ale o gustach podobno się nie dyskutuje ,choć tutaj nam wszystko wolno w tej materii
;:113

_________________
Mój ogród informacyjny i "rośliny bez retuszu" :wink:
Wpolityce.pl / TVP-Info / Niezalezna.pl .... - źródła prawdy i fakty 24h.
;:167


Góra   
  Zobacz profil      
 
old_I-s
 Tytuł:
PostNapisane: 6 mar 2008, o 19:11 
Offline
200p
200p
Postów: 288

 ---
Ja smażę cebulę na maśle potem dodaje pokrojone pieczarki i razem duszę .To powoduje ,że pizza jest soczysta :D
I to chyba była / jest ta tajemnica którą rzadko kto zna - genialne i proste !

Wykładam to na upieczony spód bo wtedy zachowuje swą chrupkość i smaruje sosem pomidorowym.Nie zawsze smaruje sosem bo i tak potem ten sos będzie na wierzchu..Kładę pokrojoną szynkę ,ścieram ser żółty i do piekarnika na chwilę aby się ser stopił.Przyprawy i dodatki każdy daje według własnego uznania. :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
miaaa
 Tytuł:
PostNapisane: 26 kwi 2008, o 22:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1506
Skąd: świętokrzyskie

 ---
Ignis ja też czasem robię tak z pieczarkami i cebulką :D

Przepis na pyszną pizze włoską (dokładnie ciasto), która zawsze wychodzi ;)

SKŁADNIKI:
3 szkl. mąki tortowej ( polecam SPOŁEM - nie żeby jakaś reklama, ale naprawdę dobra;))
szklanka (ważne- taka sama jak mąki) ciepłej wody
mniej niż 1/4 kostki 10 dag'owych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej ( nie gorącej). Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie - dzielimy je na pół, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy - wychodzą z tego 2 placki. Można zrobić jeden - tylko wtedy pizza wychodzi grubsza ( buła taka :D ) Smarujemy ulubionym sosem, na wierzch kładziemy to, co lubimy lub co akurat mamy w lodówce. Wstawiamy do piekarnika NAGRZANEGO DO 250 STOPNI (musi byc 250 i juz ;)), po 15- 20 minutach mamy pyyyyyyyszną pizzę :twisted:

Ja zwykle wierzch smaruję keczupem lub sokiem pomidorowym, kładę szynkę, pomidory - to lekko zapiekam (ok 10 min) po czym dodaję starty ser - do piekarnika na 5 min, gdy ser z się stopi posypuję ziołami prowansalskimi zapiekam jeszcze ok 5 min ;)

Bardzo dobra jest też carbonara: na wierzch - sos czosnkowo- śmietanowy, boczek, cebulka, ser, zioła prowansalskie;)

Dodam, że długo eksperymentowałam z przepisami na ciasto do pizzy. A to jest pyszne - cienkie, pulchne(bąbelki z powietrzem) i chrupkie ;) Przepis dostałam na zajęciach z psychologii przy okazji omawiania algorytmów i heurystyki ;) Przepis pochodzi od prawdziwego Włocha;)

POLECAM I MAM NADZIEJĘ, ŻE KTOŚ SIĘ SKUSI ;:113
SMACZNEGO :P

_________________
Dorocia
Moje zacisze*Kaktusy* Storczyki*
Podlej drzewko :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2008, o 21:38 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6684
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1
Pysznie brzmi, zapisałam sobie proporcje, a kiedy zrobię i spróbuję, napiszę więcej :) Dziękuję!

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
miaaa
 Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2008, o 22:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1506
Skąd: świętokrzyskie

 ---
Cieszę się, że komuś się przyda :P mam nadzieję, że się uda :P

_________________
Dorocia
Moje zacisze*Kaktusy* Storczyki*
Podlej drzewko :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
empuza
 Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2008, o 22:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4986
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
Pizza ziemniaczana

Ciasto:
60 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanka mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
dodatki(można wg własnego gustu)
10 dag pieczarek
10 dag parówek
10 dag sera żółtego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
oregano, sól
Ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, studzimy, dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszamy z mąkąi szybko wyrobić. Wykładamy równą warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą a następnie cienko smarujemy olejem. Pieczarki myjemy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju.
Dodajemyy pomidorowy i parówki pokrojone w plastry, mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryka i oregano.
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 min.

_________________
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012


Góra   
  Zobacz profil      
 
Plufi
 Tytuł: Re: Pizza - pizze
PostNapisane: 28 sty 2011, o 22:57 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 96
Skąd: Warszawa

 ---
Mmm... Właśnie do mojego domu zawitał dostawca wraz ze świeżutką, gorącą i pachnącą pizzą! Ale kilka dni temu spróbowałam Waszych przepisów i pizza była przepyszna! Ale jednak nie ma to, jak pizza z pizzeri! ;:224

_________________
Pozdrawiam Justyna :wit


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Pizza - pizze
PostNapisane: 29 sty 2011, o 15:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3368
Skąd: WLKP
Mi zawsze wychodzi pizza chrupka,a to dlatego ,ze dodaje śladowe ilości drożdzy.
Przepis na pizzę mam od kuzynki pracującej w pizzerii.Tam ciasto szykuje się z małą ilością drożdzy i ciasto wkłada sie do chłodziarki,tuż przed pieczeniem wyciąga się.
Co do soczystości to na pewno świeża papryka ,pomidor,kukurydza,cebula(co kto lubi)i ciasto posmarowane olejem i koncentratem pomidorowym.Z ziół dodaje zioła prowansalskie,bo mają niepowtarzalny aromat i smak.

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Korynka
 Tytuł: Re: Pizza - pizze
PostNapisane: 7 lut 2011, o 18:16 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12

 ---
Ja tam wolę z większą ilością drożdży i pomysł z miodem zamiast cukru do drożdżowej pożywki - rewelacyjny. Stosuje tez ten myk z duszeniem cebuli i pieczarek - pizza jest wtedy bardziej soczysta- to pomysł mojej mamy ;:65 .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 22 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *